Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 70 til 79 av totalt 50 205 spørsmål «forrige neste»
Røy vs tiur
Hei! Mener å ha lest at det finnes langt flere røy enn tiur, men finner ingen opplysninger rundt dette. Lurer for det første på om dette stemmer og isåfall hvorfor?
N.N (13.12.2024)
Svar:
Jeg har dessverre ikke noen faktaopplysninger hvor dette er omtalt, men har stilt det samme spørsmålet selv. Det KAN tenkes at det er slik, og da kan EN forklaring være høyere dødelighet hos tiurkyllinger enn røykyllinger første høst. Dette vil i så fall kunne ha sammenheng med at en tiur skal vokse til dobbelt kroppsstørrelse av ei røy innen senhøsten. Dersom fuglene opplever lite mat eller planter av dårlig næringsverdi, vil hannfuglene kunne rammes hardere enn hunnene i en slik situasjon. Som sagt - dette er ikke fastslått vitenskap, men kvalifisert spekulasjon.
Roar Solheim (13.12.2024)
Spettmeis, utseende og størrelse
Har en 3-4 spettmeiser ved foringsplassen de fleste dagene, hvor de etter mitt syn hamstrer solsikkefrø og nøtter i et jevnt tempo hele dagen.
Jeg legger merke til at den ene som har ganske utpreget rødbrun farge bakover ved sidene, er en god del større enn de andre.
De minste er i midlertidig nærmest helt hvite under, og mangler den rødbrune fargen.
J.M.B. (12.12.2024)
Svar:
Kun individuelle forskjeller.
Roar Solheim (12.12.2024)
Hvilken fugl?
Hvilken fugl er det man hører her? Bø i Telemark.
N.N (12.12.2024)
Svar:
Er dessverre usikker på hvilken art dette er, men en spurvefugl.
Roar Solheim (12.12.2024)
Havørn
Kan havørn lette når den har landet på sjø/vann ?
N.N (12.12.2024)
Svar:
Ja, dersom den ikke har blitt for våt.
Roar Solheim (12.12.2024)
E dette gås, event. ungfugl?
Observert i Bergen, beitene i grøftekanten nå i desember. Er det gås, ungfugl, par?
G.M. (12.12.2024)
Svar:
Moskusender - rømte tamfugler.
Roar Solheim (12.12.2024)
Gulnebb- eller smålom?
Det er oppstått en diskusjon som trenger en overdommer. Viser bildet en ung gulnebblom eller en ung smålom?
P.B. (12.12.2024)
Svar:
Dette er nok en smålom. Nebbet er for spinkelt til å være gulnebblom.
Roar Solheim (12.12.2024)
Aske å småfugler
Har masse småfugler i husene våre. Men ser at de ofte er i askebøtta vår å gjør et eller annet. Hva kan d være
T.E.U. (12.12.2024)
Svar:
Det kan hende at det er mineraler i aske som de har bruk for, men dette er kun kvalifisert gjetning. Har dessverre ikke sett noen vitenskapelig eller faglig omtale av slik oppførsel.
Roar Solheim (12.12.2024)
Fore fugler i nordvest
Jeg bor like utenfor Ålesund. Og lurer på hva som er best å fore fuglene på foringsbrettet med.
M. (12.12.2024)
Svar:
Fettholdig mat som meiseboller, fett, jordnøtter og solsikkefrø (i frøautomat) er alltid kjærkomment. Overmodne epler og pærer delt opp er også ettertraktet blant mange fugler.
Roar Solheim (12.12.2024)
Fôring av sort trost
Hei, jeg har en sort trost som dukker opp i hagen av og til, og jeg har et fuglemate stativ til småfugl, men det virker som trosten er for stor til å bruke det. Jeg har tidligere år matet trosten ved å henge opp mat nederst ved roten på et tre som har fungert fint. Men nå er vi plaget med en del mus og er redd det skal tiltrekke seg rotter. Jeg vurderer å sette en eske med lave kanter på et metallbord (som er vanskelig å klatre på) og håpe trosten finner ut av det. Har du noen andre/bedre forslag til å mate den? Det er så koselig å ha den her :)
C. (12.12.2024)
Svar:
Dette burde gå helt fint for en svarttrost. Hvis du får tak i overmodne epler eller pærer, kan du dele opp slike og legge på skåla - det er veldig ettertraktet mat både for svarttrost og mange andre fugler.
Roar Solheim (12.12.2024)
Forskjellig type fuglesang
Hei!
Jeg er interessert i å vite om de forskjellig type grunnene til at en fugl vil gi fra seg lyd. Hvilken grunn gir en mer intens, skarp, myk, eller mer syngende lyd, osv. Er det forskjellig deler av hjernen som er mest aktiv for de forskjellig grunnene?
Jeg vet at ved mer dagslys produseres mer testosteron som påvirker den delen av hjernen som får fuglen til å synge; men hvilken del er det? Er det andre sånne faktaer om andre miljøfaktorer?
I. (11.12.2024)
Svar:
Dine spørsmål her kan dessverre ikke besvares kort og enkelt.
Roar Solheim (11.12.2024)