Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 30 til 39 av totalt 50 176 spørsmål «forrige neste»
Sangsvane?
Jeg så en svaneflokk med to knoppsvaner, flere grå mindre svaner og to hvite svaner jeg tror er sangsvaner. Er de hvite og grå fuglene på bildet unge knoppsvaner eller unge sangsvaner? Bildet er dessverre litt dårlig pga lang avstand, men håper det er til hjelp.. Er det vanlig at sang og knopp svaner lever sammen? Bildet er tatt i desember i Øst Norge.
L. (17.12.2024)
Svar:
De grå er unge sangsvaner.
Roar Solheim (17.12.2024)
Mating
Kan småfuglene få marsipan?
N.N (17.12.2024)
Svar:
Tror ikke det er noe du bør gi til fuglene, men vet dessverre ikke om de kan spise det eller ikke. Det inneholder jo mandler hvis det er skikkelig marsipan, hvilket ikke skulle være problematisk. Spørsmålet er derfor om sukkermengden er OK eller ikke.
Roar Solheim (17.12.2024)
Sorte solsikkefrø
Hei
Er det farlig å mate fugler med sorte solsikkefrø?
J.B. (16.12.2024)
Svar:
Nei. I Norge har vi ofte anbefalt sorte og hvitstripete frø (typen Rigi), som er fettholdige. Sorte frø er ofte mer oljeholdige (for å lage solsikkeolje), men disse brukes mye i England og USA, så litt uklart hvorfor de ikke benyttes hos oss.
Roar Solheim (16.12.2024)
Liten fugl med en tynn hvit ring over hodet.
Kom en fugl med en tynn hvit ring over hodet som jeg aldri har sett før på fotbrettet. Noen som vet hvilken fugl det kan være? Den var ganske liten og de var tre stykker i følge.
O. (16.12.2024)
Svar:
Dessverre litt vanskelig uten bilde av fuglen. Sjekk om stjertmeis kan være en mulighet.
Roar Solheim (16.12.2024)
Mate småfugl
Dumt å mate småfugl som forer unger på reir. Har sett at fugl hentet frø fra materen, og dro rett til fuglekassa. Det blir for tørr mat for fugl på reiret. Fuglemater taes derfor ned når det nærmer seg klekketid
M. (16.12.2024)
Svar:
Spørsmålet er da hva slags art dette dreide seg om, og om fuglen faktisk matet unger med frø, eller om den spiste frøene for egen del. Ikke sikkert at ungen ble matet med frø direkte, og det er heller ikke helt klart om noen fugleunger ikke tåler å bli matet med frø. Finkefugler mater f. eks. ungene sine både med frø og insekter.
Roar Solheim (16.12.2024)
Mate fugler hele året.
N.N (16.12.2024)
Svar:
Ja, hva spør du egentlig om her? Om du kan mate fuglene hele året? I så fall er svaret JA.
Roar Solheim (16.12.2024)
Orrfugl
Har i mangen år hatt eit orrfuglpar på hyttetomta. Ser dei har unger kvart år, men resten av året ser eg bare to.
Er desse rødlista?
Kva gjer eg for å ivareta dei no som det er meir og meir utbygging rundt her?
H. (15.12.2024)
Svar:
Ungene kan kanskje ha spredd seg lenger vekk. Dessverre vanskelig å gjøre spesielle i liten skala tiltak som gagner orrfugl.
Roar Solheim (15.12.2024)
Ønsker navn på fulg
Så en and med hvit buk vi ikke finner navnet på.
H.H. (14.12.2024)
Svar:
Dette er to ærfugler, hunn til høyre, ung hann til venstre.
Roar Solheim (15.12.2024)
Tusner av småfugl fløy lavt over hustaket i morres
Tusner av småfugl fløy lavt over hustaket i morres, hva slags fugl klarte jeg ikke å se.
Hvor de kom fra vet jeg heller ikke.
B. (14.12.2024)
Svar:
Det er det dessverre umulig å vite når du verken sier HVOR dette er, eller har noen bilder av fuglene.
Roar Solheim (14.12.2024)
Planlegge for fugler i Oslo by
Hei! Jeg tegner et skoleprosjekt i landskapsarkitektur hvor jeg tegner en park og planlegger å legge tilrette for fugler. Jeg lurer i den forbindelsen på hvor langt fuglene våre flyr for å finne habitat og mat. Jeg ser på registrerte fuglearter i grøntområder på artsdatabanken rundt mitt prosjektområde og og tenker at det kan være fint å prøve å tenke på fuglekasser og mat tilpasset disse artene og lurer da på hvor realistisk det er at ulike fugler besøker mitt prosjektområde, om det er noen spesielle distanser de forholder seg til, eller unngår trafikkerte veier for eksempel. Har dere ellers noen generelle anbefalinger på hvilke fugler som er lurt å planlegge for? Fuglesangens kvalitet i forbindelse med menneskets velvære er et viktig tema, så det er mest aktuelt å planlegge for småfugler. Er det lurt å ta utgangspunkt i de rødlista artene som er registrert i nærområdene; som for eksempel grønnfink, gråspurv og stær? Eller hvordan anbefaler dere å forholde seg til artene på?
N.N (14.12.2024)
Svar:
Dette er det ikke mulig å gi konkrete svar på, fordi du alltid har stor variasjon i hvor attraktivt et slikt område vil være. Størrelse tretyper og vegetasjonens utforming betyr mye. De fuglene som besøker fóringsplasser i tettbygde strøk, bryr seg lite om veier. I Oslo vil kjøttmeis, blåmeis, svarttrost, rødstrupe, gråspurv og pilfink, kanskje også spettmeis, kunne være ganske sikre brettgjester i byområder der det finnes parker. Hvis du undersøker hva som er observert i Tøyenparken, så kan det kanskje gi deg en pekepinn på hva som finnes.
Roar Solheim (14.12.2024)