Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 165 til 174 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Skjære
Hvor langt og kan en skjære strekke hals for å få tak i mat og hva er minimum diameter på åpningen den trenger.
R.W.K. (23.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke mål for det du her spør om.
Roar Solheim (23.12.2024)
Er dette hønsehauk?
N.N (22.12.2024)
Svar:
Nei, dette er en spurvehauk.
Roar Solheim (22.12.2024)
Ingen fugler å mate iår.
Jeg bruker samme sted og matingsmåte som ifjor. Fuglehus med vegger i plastglass. Hønsenetting rundt for å holde katter bort. Begynte å mate for 3 uker siden. Har ikke vært en fugl så langt. Noen tips?
S.B. (22.12.2024)
Svar:
Dessverre ikke mulig å foreslå noe som kan få fuglene plutselig til å dukke opp. Det KAN tenkes at snøfri bakke er noe av årsaken.
Roar Solheim (22.12.2024)
Albino på foringsbrettet
Fikk i dag besøk av en albino, lurer på hvilken fugl ? Har aldri før sett noe slikt her
I.H. (22.12.2024)
Svar:
Ikke albino, men en såkalt leucistisk spurvefugl (umulig å se hvilken art). Dette er fugler hvor fjærene ikke tar opp fargestoff under utvekst - og en annen genfeil enn albino.
Roar Solheim (22.12.2024)
Kubamyggsmett?
To fugler landet på grein utenfor vinduet mitt nær svartdalsparken i Konows gate 90 i dag kl. 12. Google identifiserte fuglen som kubamyggsmett. Legger ved litt utydelig bilde. De så ut som størrelse mindre enn blåmeis. Jeg lurer på hva jeg kan fore dem med siden Google forteller at den ikke vanligvis oppholder seg i Norge og at den kanskje ikke spiser det vanlige meisforet jeg har hengende ute.
Vennlig hilsen Lisbeth
L.M. (22.12.2024)
Svar:
Dette er stjertmeiser. De kan gjerne hakke på meiseboller. Du må ikke stole på Google for å identifisere norske fugler når du får opp et forslag som KUBAmyggsmett!!!
Roar Solheim (22.12.2024)
Parringstid for byduer
Det er 22. desember og jeg observerte akkurat to byduer som kysset og parret seg på balkongen her i Oslo. Er ikke dette veldig tidlig? Når er normalt parringstid for byduer?
K. (22.12.2024)
Svar:
Byduene kan trolig hekke gjennom hele året, siden de holder til i byer hvor de ofte kan finne oppvarmede hekkeplasser.
Roar Solheim (22.12.2024)
Fuglelyd
Hører en fugl som lager lyd om morgenen, til forveksling lik bjeffing fra hundevalp.
Trodde naboenbhadde fått en valp, men lyden kom fra toppen av en busk.
K.B. (21.12.2024)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å finne ut hva dette kan være, bare ut i fra denne beskrivelsen.
Roar Solheim (21.12.2024)
Fasan på E6, Berger/Romerike
Observerte fasan på E6 ved Berger i formiddag. Er det vill bestand på nedre Romerike?
R. (20.12.2024)
Svar:
Alle fasaner i Norge kommer fra oppdrett og utsetting, men siden de kan overleve ute i snøfattige vintre og hekke i Norge, kan nok mange av de du ser være klekket i vill tilstand.
Roar Solheim (20.12.2024)
Størrelse på spor
Omtrent hvor store er fotsporene til orrfugl og storfugl? Ser det er spor i snøen her, men vet ikke hvilken art.
V. (09.12.2024)
Svar:
Har dessverre ikke konkrete spormål, men mål på fugl gir ca 9 cm fra midten av foten til tupp av lengste tå hos en tiur, og 4,5 cm på tilsvarende mål hos jerpe. Orrfugl vil ligge midt i mellom, ryper omtrent som jerpe. Røy litt mindre enn tiur, og kan kanskje være vanskelig å skille fra orrfugl.
Roar Solheim (20.12.2024)
Grønnsisik tatt inn etter krasj med vindu
Hei! En grønnsisik hann fløy inn i vinduet hos meg, mellom fugleklistremerkene🫤. Den var ganske medtatt. Dette skjedde i går. Så jeg la den i luen min og etterhvert la jeg den i en pappkasse og satt inn en liten kork med vann og litt knust meisebolle. Satt den i kjellerstuen der det er lite lyder og ro. Det ble mørkt ute ikke lenge etter og jeg leste at de skal ikke slippes ut når det er mørkt. Nå har den ligget i hjørnet på pappkassen ganske lenge, siden den var i litt bevegelse for mange timer siden. Jeg sjekket den igjen før jeg la meg, og den ser ganske kvikk ut i blikket. Er det noe mer jeg kan gjøre? Er det riktig «fremgangsmåte»? Nå er det snart lyst og jeg tenker jeg bør prøve å slippe den ut. Fint om dere kan svare raskt. Takk!
C.J. (20.12.2024)
Svar:
Du har gjort helt rett. Fuglen kan forhåpentligvis slippes i dag, men NOEN ganger kan det ta flere dager før en fugl kommer seg etter en hjernerystelse. Da må den få tilgang på vann og mat (finknuste smuler og små skalløse frø kan gå fint for en sisik).
Roar Solheim (20.12.2024)