Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 107 til 116 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
hvilken olje best for småfugler
har sett spørsmål om rapsolje og olivenolje er bra for fugler.svarene har vært at sannsynligvis ikke farlig/dårlig for dem...Mitt spørsmål:er det én olje som er bedre for dem enn enn andre(ta også med solsikkeolje i vurderingen )?kan det bli for mye olje for dem?av en sort eller i det hele tatt?jeg spør fordi jeg dynker melormene i mye olje,hittil rapsolje,og ser at de liker det mye bedre enn tørre melormer.Håper på sikkert svar.
R.H. (03.01.2025)
Svar:
Siden jeg aldri har sett om noen har testet ut disse to oljene mot hverandre med hensyn til fuglemat, så er det dessverre umulig å gi deg noe svar her.
Roar Solheim (03.01.2025)
Overvintrende svartrost
I flere år har svartrost overvintret i Taxusbusker.
De fores med pære eple rosiner og brød.
Spiser også giftige taxusbær.Virker halvtamme
Hvordan de kan huske dette stedet?
A.K. (03.01.2025)
Svar:
Fugl husker steder like godt som oss, hvis ikke bedre. Det er det som gjør at de klarer å overleve i naturen.
Roar Solheim (03.01.2025)
Hvilken fugl til høyre?
Hei, på denne videoen så jeg nettopp en sånn til høyre ut kjøkkenvindu. Den til venstre er stær, men hva er den til høyre?
https://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=63377
N.N (03.01.2025)
Svar:
Dessverre kommer ikke opptaket ditt opp her, og da er det vanskelig å gi noe svar...
Roar Solheim (03.01.2025)
Ukjent fugl
Hva slags fugl er dette? Filmet i Hoff, Vestfold, for noen år siden. Størrelse som ei lavskrike
R.W. (03.01.2025)
Svar:
Dette er en indisk fugl ("common mynah"), så det er nok en fugl som har sluppet ut fra et bur ett eller annet sted.
Roar Solheim (03.01.2025)
Rosenkål
Spiser fugler rosenkål? Evt kan den være rå, eller må den kokes føst?
M. (03.01.2025)
Svar:
Rosenkål er neppe mat for fugler, men kanskje høns vil spise kokte rosenkål (?).
Roar Solheim (03.01.2025)
Fugleunge i januar?
Hei! Før jul (da det var så mildt) var de mye måkeaktivitet utenfor huset våres. Nå sitter der en måkeunge oppå taket i snøkavet. Er dette normalt??
N.N (03.01.2025)
Svar:
Det er vel ikke noen måke"unge" akkurat, men kanskje en ungfugl fra i sommer (?). Umulig å vite hva som er "normalt" her, du skriver f.eks. ikke hvor i landet dette er heller.
Roar Solheim (03.01.2025)
Egen frøblanding
Hei
Jeg har tidligere gitt frøblandinger som fungerte greit nok, men det var jo tydelig at enkelte frø/nøtter ble prioritert. Så jeg laget min egen blanding av skrelte solsikkefrø, peanøtter, knuste meiseboller og litt melorm, hvor jeg øker andelen melorm på vår/sommer siden jeg regner med proteiner er mer kritisk frem mot hekkingen.
Har det noen næringsmessig hensikt å legge til feks hirse eller havre eller vil de fleste fuglene prioritere de fete alternativene på vinter og proteinrike på sommer likegyldig av fugleart?
På forhånd takk.
N.N (03.01.2025)
Svar:
Havre bør du ikke blande sammen med de mer fettholdige frøene. Hirse er små frø som kan serveres separat. Små fugler som svartmeis, granmeis og sisiker tar gjerne slike små frø.
Roar Solheim (03.01.2025)
Uvanlig fugl
Her midt i Oslo kommer det en nydelig rund sort fugl, troststørrelse med sort nebb og litt mørk oransje på brystet. Hva kan dette være? Det er mulig at fargen er veldig mørk brun istedet for sort.
M.F. (03.01.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å bestemme uten bilde. Det KAN være en ung svarttrost, hunn, men beskrivelsen er utilstrekkelig for å være sikker.
Roar Solheim (03.01.2025)
Stokkand
Hva er forklaringen her på den med grønt hode og brunspettet fjærdrakt?
Ønsker kopi av svarer på epost.
N.N (02.01.2025)
Svar:
Trolig en rømt/frisluppet tamand som har mye stokkandgenetikk i seg.
Roar Solheim (02.01.2025)
Betydelig mindre forekomst av fugler på matingsplassen
Meis av ulike slag besøker hyppig vår fuglemat. Sideñ like før jul har vi nesten ikke sett fugler av noe slag. Hva kan være årsaken. Vi bor ved skogkanten på Ranheim
S.J. (02.01.2025)
Svar:
Det er det dessverre nesten umulig å vite årsaken til. Slike frafall av fugler oppunder vinteren skjer mange steder. Kanskje kan det være at en del av fuglene trekker videre, men vi vet dessverre ikke sikkert svar her.
Roar Solheim (02.01.2025)