Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 85 til 94 av totalt 50 338 spørsmål «forrige neste»
Nøtteskrike
Overvintrer den ?
P.Ø.A. (08.01.2025)
Svar:
Nøtteskriker er stort sett stasjonære under vinteren, men ungfugler kan foreta en slags trekk/spredning på høsten.
Roar Solheim (08.01.2025)
Hvor ble det av pippippene?
Hei. Vi bor på Ullern i Oslo og mater fuglene med frø og meiseboller hele vinteren. Mase liv og røre hele dagen. Nå kom det masse snø og vi har fyllt opp fuglematerne. Men ingen pipps. Vet dere hva som skjer? Hilsen Jannicke og Arne
A.D. (08.01.2025)
Svar:
Nei, det er det dessverre tilnærmet umulig å vite sikkert svar på.
Roar Solheim (08.01.2025)
Hva slags rovfugl
Hei, Igår se jeg en rovfugl med størrelse som ca en hønsehauk som fløy i lav høyde over et jorde i Stange. Den hadde smal stjert og var stort sett hvit under vingene med noen klare sorte felt. Fikk desverre ikke tatt bilde. Var litt uvanlig å se rovfugl i det snøværet vi har hatt på et åpent jorde. har du noen id\e om hva slags fugl dette kan være ?
N.N (08.01.2025)
Svar:
Mange muligheter her, så det har ikke noe for seg å forsøke å finne fram til mulig art ut i fra bare denne beskrivelsen, dessverre.
Roar Solheim (08.01.2025)
Ugle som jaktet på har
Så det vi tror var en ugle. Det var helt mørkt med bare lys fra utelampe. Så en mellomstor fugl som gjentatte ganger stupte ned mot en stor hare. For oss så fuglen for liten ut til at den kunne ha tatt haren. Men den prøvde seg gjentatte ganger til tross for at haren gjemte seg under et bjørkekratt. Dette var på Mjølfjell 700 moh. Vi har haukugle her, men den er jo dagaktiv. Så hva kan det være?
E. (08.01.2025)
Svar:
Dessverre umulig å vite sikkert. Selv en mindre ugle kan være nysgjerrig å stupe ned mot et dyr som er for stort som byttedyr. Haukugler kan også være nattaktive.
Roar Solheim (08.01.2025)
Kjønnsmoden, kongeørn
I kva alder vert kongeørna kjønnsmoden? Er litt forvirra der - det er så mange som har forskjellige svar..
N.N (07.01.2025)
Svar:
Det er nok fordi det ikke er enkelt å gi et eksakt svar her. KjønnsMODNE (dvs i stand til å kunne bli befruktet/befrukte en hunn) blir de trolig allerede når de er ett år gamle, men de er ikke utvokst med fullvoksen fjærdrakt før de er 5-6 år gamle. Fuglene må bli gamle og erfarne nok til å kunne konkurrere med andre voksne om et territorium, og DET krever mer tid enn tiden for å bli kjønnsmoden. Det er derfor du får ulike svar, siden dette er flytende og varierende tid fra individ til individ og avhengig av sted, situasjon mm.
Roar Solheim (07.01.2025)
Bjørkefink i januar?
Fikk besøk av en stor, "urolig"flokk fugler idag. De kastet seg over solsikkefrøene. Så ut som bjørkefink. Trekker de så sent? Var det andre fugler?
N.N (07.01.2025)
Svar:
Ja, dette er bjørkefink. De flytter seg gjerne dit det er frø å finne, og kan dukke opp i mindre flokker på fórplasser om vinteren.
Roar Solheim (07.01.2025)
Kva fugl er dette?
Såg denne fuglen i dag, på Fossebakken, Nordfjordeid.
Lurer på kva fugl det er?
Ganske stor; kanskje som ei lita kråke?
Fekk inntrykk av kraftig hovud og nebb. Såg nokså brunaktig ut for meg, men ser på bilda at den har forskjellige fargar.
Bevegde seg nesten som flaggspett på stammen.
L.M.W. (07.01.2025)
Svar:
Dette er en av de grønne spettene, men fordi hodet ikke synes, er det vanskelig å avgjøre om det er en grønnspett eller en gråspett. Stedet for observasjonen gjør det kanskje mest sannsynlig at det er en gråspett.
Roar Solheim (07.01.2025)
Snø og uvær
Hva gjør fuglene i byen på dager med mye nedbør, vind og kulde?
J. (06.01.2025)
Svar:
Så langt de klarer, fortsetter de med å lete etter mat. men hvis været blir for ekstremt, sitter de stille.
Roar Solheim (07.01.2025)
Småfugl i snøen
I dag så jeg noe pussig i snøføyka her i utkanten av Oslo. Ved første øyekast så det ut som enden av en pinne som stakk opp av snøen, men da jeg nærmet meg flakset det plutselig opp en liten fugl (på størrelse med en kjøttmeis). Er det vanlig at småfugler graver seg ned i snøen på rypevis når vinden blir kraftig? Eller var det noe galt med fuglen? Den var i allefall energisk nok der den fløy avgårde!
L. (06.01.2025)
Svar:
Nei, dette er ikke spesielt vanlig, så spørsmålet her er om fuglen har gjort dette frivillig, eller om den har havnet på hodet i snøen etter et uheldig treff mot noe (bil eller annet)? I så fall kan den ha blitt slått halvt i svime, for så å komme til hektene da du nærmet deg.
Roar Solheim (06.01.2025)
Min spurvepapegøye plukker fjær
Hei, min spurvepapegøye plukker fjær nå. Han mistet nylig sin partner og jeg mistenker dette er grunnen. Hva kan jeg gjøre for at han skal slutte å plukke? Jeg er mye hjemme og han får være fritt ute og sitter også mye på skulderen min. Ellers er han frisk i nebbet og flyr normalt.
A. (06.01.2025)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere om.
Roar Solheim (06.01.2025)