Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 til 47 av totalt 50 295 spørsmål «forrige neste»
Mate med brød
Hei
Vi har ofte brødrester som jeg tenker er fint å mate småfuglene med. Er dette ok eller er det ugunstig for fuglene eller enkelte av fuglene?
R.K.N. (08.01.2025)
Svar:
Brød kan trygt gis til fugler, men alt med måte. Overdreven brødforing av ender og svaner kan være forbundet med problemer fordi det blir uvanlige konsentrasjoner av disse fuglene på små steder, noe også kan være konfliktfylt. men brødsmuler til småfugler på et fuglebrett har vært vanlig fuglemat lenge før vi startet å kjøpe solsikkefrø, så dette går godt an.
Roar Solheim (08.01.2025)
Svømmende ørn med ukjent bytte
Spennende observasjon i dag, ved Lovatnet i Indre Nordfjord!
To ørner sirkler lavt over vannet. Lignet mest på havørn. De jakter på noe som befinner seg i vannet. Byttet gjør store plask når det må opp for å trekke pusten, og svømmer et stykke under vann før det kommer opp igjen. Absolutt ikke en fisk, men trolig et svært svømmedyktig dyr. Så stuper den ene ørna og får tak. Det blir mye basking lenge. Ørna klarer ikke å lette med byttet. Etter 5-10 minutter begynner hun å "butterfly-svømme" mot den andre siden av vannet, med byttet på slep. Anslår at den svømte ca 750 m. på denne måten. Kom seg i land og basket veldig, men fikk ikke til lette med byttet nå heller. Dro det så vidt inn i fjæra og begynte på middagen. Begge ørnene ble der lenge og spiste. Avstanden gjorde at vi ikke kunne se hva de hadde fanget. Men vi lurer på; kan det ha vært en oter? Her er også noe skarv i vannet. Er den et aktuelt byttedyr for ørna?
M. (08.01.2025)
Svar:
Nei, havørn ville neppe verken forsøke, eller klare, å ta en oter. Det er mer sannsynlig en sjøfugl som ørna har fått tak i. Havørnene kan forfølge og slå ned mot skarv eller ender som ærfugl slik at de tvinger fuglene til gjentatt dykking i rask rekkefølge. Dette sliter ut byttet slik at ørna til slutt kan få tak i fuglen. Det kan da hende at ørnene selv havner i vannet. Dette kan skje både ved jakt på sjøfugler og ved fiskefangst. Det er ikke bare havørner som på denne måten kan ende opp med å måtte svømme i land. Også hønsehauk havner ganske ofte i vannet etter å ha slått fugl i lufta over vannflaten, slik at begge havner i vannet.
Roar Solheim (08.01.2025)
Ringduer
Plutselig så var ringduene tilbake i Tønsberg. Er ikke det veldig tidlig? Finner de mat nå? Hva kan jeg gi dem å spise? Hilsen fra Ingunn
I.M. (08.01.2025)
Svar:
Mange ringduer overvintrer i de sydlige delene av Norge, så dette er nok noen slike.
Roar Solheim (08.01.2025)
Mating av småfugler
Har flere matstasjoner både for frø og annet. Problemet er at trosten hindrer de mindre fuglene å komme til. Selv i oppheng som er beregnet på de små har trosten funnet ut hvordan den kan komme til. Trosten skal gå mat, men hvordan kan jeg hindre den fra å komme til alle steder?
A. (08.01.2025)
Svar:
Da må du lage et fórbur med nettingåpning ca 5 x 5 zm som automater plasseres inne i.
Roar Solheim (08.01.2025)
Nøtteskrike
Overvintrer den ?
P.Ø.A. (08.01.2025)
Svar:
Nøtteskriker er stort sett stasjonære under vinteren, men ungfugler kan foreta en slags trekk/spredning på høsten.
Roar Solheim (08.01.2025)
Hvor ble det av pippippene?
Hei. Vi bor på Ullern i Oslo og mater fuglene med frø og meiseboller hele vinteren. Mase liv og røre hele dagen. Nå kom det masse snø og vi har fyllt opp fuglematerne. Men ingen pipps. Vet dere hva som skjer? Hilsen Jannicke og Arne
A.D. (08.01.2025)
Svar:
Nei, det er det dessverre tilnærmet umulig å vite sikkert svar på.
Roar Solheim (08.01.2025)
Hva slags rovfugl
Hei, Igår se jeg en rovfugl med størrelse som ca en hønsehauk som fløy i lav høyde over et jorde i Stange. Den hadde smal stjert og var stort sett hvit under vingene med noen klare sorte felt. Fikk desverre ikke tatt bilde. Var litt uvanlig å se rovfugl i det snøværet vi har hatt på et åpent jorde. har du noen id\e om hva slags fugl dette kan være ?
N.N (08.01.2025)
Svar:
Mange muligheter her, så det har ikke noe for seg å forsøke å finne fram til mulig art ut i fra bare denne beskrivelsen, dessverre.
Roar Solheim (08.01.2025)
Ugle som jaktet på har
Så det vi tror var en ugle. Det var helt mørkt med bare lys fra utelampe. Så en mellomstor fugl som gjentatte ganger stupte ned mot en stor hare. For oss så fuglen for liten ut til at den kunne ha tatt haren. Men den prøvde seg gjentatte ganger til tross for at haren gjemte seg under et bjørkekratt. Dette var på Mjølfjell 700 moh. Vi har haukugle her, men den er jo dagaktiv. Så hva kan det være?
E. (08.01.2025)
Svar:
Dessverre umulig å vite sikkert. Selv en mindre ugle kan være nysgjerrig å stupe ned mot et dyr som er for stort som byttedyr. Haukugler kan også være nattaktive.
Roar Solheim (08.01.2025)
Kjønnsmoden, kongeørn
I kva alder vert kongeørna kjønnsmoden? Er litt forvirra der - det er så mange som har forskjellige svar..
N.N (07.01.2025)
Svar:
Det er nok fordi det ikke er enkelt å gi et eksakt svar her. KjønnsMODNE (dvs i stand til å kunne bli befruktet/befrukte en hunn) blir de trolig allerede når de er ett år gamle, men de er ikke utvokst med fullvoksen fjærdrakt før de er 5-6 år gamle. Fuglene må bli gamle og erfarne nok til å kunne konkurrere med andre voksne om et territorium, og DET krever mer tid enn tiden for å bli kjønnsmoden. Det er derfor du får ulike svar, siden dette er flytende og varierende tid fra individ til individ og avhengig av sted, situasjon mm.
Roar Solheim (07.01.2025)
Bjørkefink i januar?
Fikk besøk av en stor, "urolig"flokk fugler idag. De kastet seg over solsikkefrøene. Så ut som bjørkefink. Trekker de så sent? Var det andre fugler?
N.N (07.01.2025)
Svar:
Ja, dette er bjørkefink. De flytter seg gjerne dit det er frø å finne, og kan dukke opp i mindre flokker på fórplasser om vinteren.
Roar Solheim (07.01.2025)