Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 13 til 22 av totalt 50 356 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Dagens gjest er ukjent for oss. Har bladd gjennom en fuglebok, men finner ingen som matcher med bildet. Kan dere hjelpe?
E. (23.01.2025)
Svar:
Dette er en grønnsisik hunn.
Frode Falkenberg (23.01.2025)
Flaggspett
Opptrer flaggspetten i store flokker? Har lest at det er registrert store flokker i syd Finland på flere tusen.
T. (23.01.2025)
Svar:
På trekk kan de noen ganger opptre flokkartet, men som regel er de enkeltvis eller i par. Når næringstilgangen er dårlig lokalt kan store mengder av flaggspett legge ut på vandringer. På spesielle lokaliteter som kanaliserer fugler kan de opptre i tusenvis, men det er helt eksepsjonelt. Les mer om hvilke tall de kan oppleve på lokaliteter langs vestkysten av Finland: https://www.birdforum.net/threads/question-about-migration-of-great-spotted-woodpecker.443796/#post-4511044
Frode Falkenberg (23.01.2025)
Svarttrost
Har en svarttrost som spiser av fettet jeg har stripset fast på greiner.
Men jeg trodde de i hovedsak spiste frø og frukt, fettet som er stripset fast på greinen på bildet vises ikke på dette bildet. Men den spiser også frukten og frøene jeg legger ut. Ble litt overrasket da jeg så den hakke løs på fettet.
M. (23.01.2025)
Svar:
Svarttrost liker både fett som dette og meiseboller - og kanskje i særlig grad når det er skikkelig kaldt.
Frode Falkenberg (23.01.2025)
Hvordan oppfatter småfugler lyden fra varmepumpa?
Vi har hatt mange småfugler i naturhagen, og mener det har blitt færre siden varmepumpe ble installert. Den er ny, så lager ikke uvanlig mye støy, men en jevn during er det jo uansett. Kan en slik konstant durende lyd være til plage for dem?
V.L. (23.01.2025)
Svar:
Det tviler jeg på. Her hos meg er foringsplassen ganske nær en varmepumpe som jobber hardt i vinterkulda, uten at det har nevneverdig effekt på antall fugler.
Frode Falkenberg (23.01.2025)
Forskkjell på Han og Hun/Sivhøner
Hei! I froskedammen i Alnaparken pleier det å være ei Sivhøne med unger. i mai 2023 var det faktisk 2 Sivhøner der, så eg antok at det ville bli unger etterhvert. Men ingen unger ble det, og Sivhønene forsvant. Hvordan kan man se forskjell på Han og Hun/Sivhøner.
N.N (23.01.2025)
Svar:
Det er ikke mulig å skille sivhøne hann og hunn fra hverandre på utseendet, annet enn at hunnen er 10-20 % mindre enn hannnen.
Frode Falkenberg (23.01.2025)
Grågås
Hei, søsteren min mente hun hørte Grågås i går allerede på Kvitsøy, er det .ulig at noen ankommer så tidlig? Normalt hører vi de der I slutten av Februar.
T.I. (22.01.2025)
Svar:
Dette kan være grågås, men det er ikke vanlig vårtrekk. Sannsynligvis er det faktisk tundragjess. De siste dagene har det ankommet store mengder tundragjess på Vestlandet. Trolig er dette fugler som kommer østfra, og som forlater områder med frost og snø - for å finne mat på barmark i vest.
Frode Falkenberg (23.01.2025)
sidensvans?
så en fugleflokk i vegkanten i nedre telemark men kunne ikke ta arten i farten. men registerte at en fuglestjert hadde et tydelig lyst bånd ytterst på den utspilte stjerten omtrent som den var tegna med linjal, veldig skarpt avgrensa mot det mørke innenfor. kan det ha vært en flokk sidesnsvans?
O. (22.01.2025)
Svar:
Akkurat den karakteren som du beskriver kan passe for sidensvans, det samme med at de kom i flokk, men det er dessverre altfor lite å gå på for meg til å vurdere om det faktisk var det.
Frode Falkenberg (22.01.2025)
Er dette en klippedue?
I følge Gyldedals fulgeguide finnes klippedue ikke i Norge. Den likner på bydue, men både jeg og artsorakelet men det er en klippedue.
Bildet er tatt 21. januar i Sandvika/Bærum
K.H. (22.01.2025)
Svar:
Klippedue er villformen av våre byduer. Det stemmer at klippedue ikke finnes i sin reneste form i Norge, og ditt bilde viser byduer. De er en underart av klippedue. Les mer om bydue på: https://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3748
Frode Falkenberg (22.01.2025)
Hvilken fugl
Hvilken fugl er dette ? Fotografert utenfor Søgne den 18/1-25.
H. (21.01.2025)
Svar:
Dette er en ærfugl. Det er en ung hann, som ble født i fjor. Les mer om ærfugl på: https://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3182
Frode Falkenberg (22.01.2025)
Gullspurv og Stillits
Hei
Lurer på om Stillits kalles gullspurv i andre fylker.
Min far var veldig glad i de forskjellige fugler,det var han som meldt meg inn i Fuglevennen.
Koser meg med de forskjellig artikler,best er å høre fuglekvitter og se rovfugl sveve over tretoppene.
E.M.K. (22.01.2025)
Svar:
Jeg har ikke hørt stillits omtalt som gullspurv før, men mange kaller den gullfink. Kjekt å høre at du koser deg med fuglene rundt deg. Husk hagefugltellingen i helga.
Frode Falkenberg (22.01.2025)