Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 til 22 av totalt 50 447 spørsmål


#Økologi og atferd

Er traner kampdyktige?

Sitter å grubler over om traner hadde vært duktige i en kamp, er det noen her som vet noe om atferden til traner og om de er fredfulle fugler? Og om de hadde vært kampdyktige i hvilket felt skulle man plassert de? Er de mer passive, agressive eller forsvarlige vesener av seg?

S.F. (07.02.2025)

Svar:

Traner sloss like mye om maker og hekketerritorier som de fleste andre fugler.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Økologi og atferd

Hvorfor maser Ringduer slik

N.N (07.02.2025)

Svar:

Hva mener du med "maser?

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Fuglenes vårdrakt

Hva er mekanismen rundt at fuglene får så flotte vårdrakter?
Hvordan skjer dette?

A.V. (07.02.2025)

Svar:

Det varierer med artene. Ryper skifter fjær, og her spiller nok daglengde (lysmengde) inn. Men de fleste spurvefugler får sommerdrakt ved at ytre tupper av høstens ferske fjær slites vekk, og slik fremkommer friskere farger lenger inn på fjærene. Dermed er det er helt annen mekanisme som ligger bak.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Spor og sportegn

Hærfugl -ekskrementer?

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har et hus i Spania med pinjekjerner hvor det bor en eller flere hærfugler. Vi er plaget med svart avføring på fliser og i stenbed ser veldig løs ut. Mistenker hærfuglen - er det riktig? Tildelingen er normalt verre enn bildet viser.

I.W. (08.02.2025)

Svar:

Det kan jeg dessverre ikke besvare, da jeg ikke har kjennskap til hvordan avføring etter hærfugl ser ut.

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

Kjernebiter i Rondane

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Har observert kjernebiter på fuglebrettet sammen med en flokk dompaper på Mysuseter i Rondane. Er det vanlig med kjernebiter så høyt til fjells (ca 900m), og er det vanlig at den opptrer i flokk med andre arter?

F.J. (08.02.2025)

Svar:

Nei, det er nok ikke så ofte at denne dukker opp så høyt opp, så en artig observasjon!

Roar Solheim (08.02.2025)


#Diverse

oversikt over trekkfugler ved Øra

Hei! Jeg lurer på om det finnes en oversikt over tidligere års observasjoner av trekkfugler ved Øra naturreservat?

M.F. (06.02.2025)

Svar:

Det gjør det nok, men da må du kontakte lokale fuglefolk i Østfold.

Roar Solheim (06.02.2025)


#Fuglekasser

Til hvilke fugler er det best å bygge fuglekasse for i Trondheim by?

Hei!
Vi tenker oss å starte å lage fuglekasser. Vi har lånt bok på biblioteket med masse guider til hvordan lage fuglekasse for forskjellige fugler. Men vi klarer ikke helt bestemme oss for hvilken vi ønsker å lage.
Er det enkelte fugler som drar mer nytte av fuglekasse i år enn andre fugler? I så fall hadde det vært kult å lage til en slik fugl.

O. (05.02.2025)

Svar:

Meisekasser (32 mm hulldiameter), kasser for stær, rødstjert og spettmeis samt spurveugle (hulldiameter 45 mm), tårnseilerkasser for høye husvegger, større kasser for kattugle, kaie og ender. Disse må imidlertid ikke plasseres for nær der det er mye trafikk av mennesker, forå unngå at folk kommer nær ugleunger som hopper ut. Da kan uglemor forsvare ungene sine, og det kan være farlig å bli truffet av kattuglas klør.

Roar Solheim (05.02.2025)


#Økologi og atferd

Ang. reir

I fjor vår fikk jeg en ny nabo, et par skjærepar. Reiret er ca 7-8 meter fra inngangsdøra mi. Dette er verdig hyggelig! Jeg sitter ved kjøkkenbordet og ser på reiret og to skjærer, som er der ca annen hver dag. Hunden min sitter også i benken ved vinduet, her på kjøkkenet, og ser på fuglene. Jeg antar at dette er ungene, som har hatt territorer med området. Jeg var lest litt om skære, med jeg får ikke svar på alt. Det rare nå er at de lager et nytt reir en meter unna den andre, fra i fjor. Jeg lurer på hvem som lager reiret, et det paret, er det ungene, eller har den ene ungen fått kjæreste (par). Men ungene burde normalt finne make og reir neste år, når de er to år. Det ser ut som om den ene lager pinnene på plass i reiret, den andre leverer nye pinner til reiret. Jeg jeg at begge kan hente nye pinner også. Da lurer jeg også på om det er henne som lager reiret? Mens er det hannen som leverer? Jeg syns at dette er veldig spennende! Hilsen Tone Eriksen

T.E.H.E. (05.02.2025)

Svar:

Det er nok det samme paret. Skjærer kan bygge på reir i høyden med årene, slik at det blir som en høy kviststabel. Unger etablerer seg aldri inne i samme revir som sine foreldre.

Roar Solheim (05.02.2025)


#Fugleforing

Mater kråker iblandt på gravplass

Hei, jeg kjøper ett par dager i uken, usaltede valnøtter og hasselnøtter mater de til kråker på gravplassen hvor de pleier samle seg på ettermiddagen, er det ok for meg å mate kråker slik? Eller er det regler mot å mate kråker på gravplasser eller lignende?
Jeg Finner en vanvittig glede i å mate kråkene og har ikke lyst til å stoppe, og har naboen som jeg vet ville laget problemer eller klaget om jeg matet fugler i hagen så vil helst unngå om mulig. Jeg er veldig takknemlig for alt av tips og info, tusen takk!

H. (04.02.2025)

Svar:

Det er ingen ting som forbyr deg å mate kråkene, men det er gunstig å gjøre det slik at de ikke forventer at andre på stedet også har mat å dele ut - da kan de kanskje i sjeldne tilfeller bli litt mer nærgående enn ønskelig.

Roar Solheim (04.02.2025)


#Diverse

Orreleik

Jeg gikk på ski i dag 4de februar. Det var gråvær og pluss 4 gr. Jeg mener jeg tydelig hørte orrhanen spille. Er dette mulig,? Det var i skogen innafor Årnes i Nes kommune I Akershus.

H.D. (04.02.2025)

Svar:

Ja, absolutt.

Roar Solheim (04.02.2025)

««første 13 - 22 av 50 447 siste»»