Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 10 av totalt 50 543 spørsmål


#Spor og sportegn

Spørsmål om art

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg fant ekskrement fra en rovfugl på en avskåret trestamme - ca to m høy.
Foruten hår var det en del underkjever av smågnagere.
Ekskrementet var 5-10 cm i lengde og diameter på 2-3 cm
Forslag til hva slags fugl dette kan være?

L.F. (23.02.2025)

Svar:

Dessverre litt vanskelig å si sikkert- Måten dette er avspisset på til venstre, får det til mer å ligne et ekskrement enn en gulpebolle fra ugle/rovfugl. Kan derfor ikke gi noe bestemt svar på art her.

Roar Solheim (23.02.2025)


#Spor og sportegn

Død Stokkand, andrik i hyttehagen.

Bilde vedlagt spørsmålet

Lørdag morgen fant vi en død Stokkand, andrik i hyttehagen. Det er ved en poll og ca 10 m fra sjøen . Her er det flere typer ender, svaner, skarv, ærfugl, hegre og måker. Havørn observerer vi av og til. Kråker og skjærer er her også. Mink antar vi også er her også vinterstid, noen sier de har sett oter. Jeg mener også at jeg så en oter krysse pollen i høst. Jeg tror det må ha vært en oter da den så større ut en en mink. Rotter går jeg også ut i fra at det må være her. Vi matet småfuglene i mange år, men da fuglematen forsvant fortere enn tidligere, lurte vi på hvorfor. Da observerte vi «fugl» med hale. Det var en rotte, og det året observerte vi mye rotter blant annet svømmende i sjøen og i naust. Spørsmålet er derfor, hvem kan ha drept Stokkanden? Fjærene tyder på kamp, det ser ut til at den er angrepet i hjerte, men den er ikke spist opp. Er det mink som er en slik «lystdreper»?

I.T. (23.02.2025)

Svar:

Det er spist av fuglen, så her kan mange forskjellige ha vært ute etter andesteik. Dessverre umulig å se hvilken art som kan ha tatt denne, ikke heller om det er pattedyr eller fugl som har forsynt seg. Dette har heller ikke noe å gjøre med "lystdrap" - forøvrig et begrep som bør begrenses til menneskelige misgjerninger.

Roar Solheim (23.02.2025)


#Diverse

Formering fugler og pattedyr

Hei! Jeg lurte på hvilke hoved-likheter og forskjeller det er når man sammenligner formering hos fugler og pattedyr.

A. (23.02.2025)

Svar:

Dette er alt for omfattende til at jeg kan gi en hel utredning her, så her forslår jeg at du søker selv på nettet om formering hos de to dyregruppene. Dessuten utfører vi ikke skoleoppgaver på denne nettsiden - det må du nok gjøre på egen hånd.

Roar Solheim (23.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Grønnfinkliknende fugler

Bilde vedlagt spørsmålet

Lurer på hvaslags fugl dette er. 3 stykker sett i forbindelse med fuglemating. Ligner på grønnfink i fjærdrakten, men på størrelse med en slank blåmeis.

H.S. (23.02.2025)

Svar:

Dette ER en grønnfink.

Roar Solheim (23.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Virket større enn gulspurv.

R. (22.02.2025)

Svar:

Dette er en konglebit.

Roar Solheim (22.02.2025)


#Økologi og atferd

Sjur og kråk..skjære & kråke.

Observasjoner gjennom 60 år.
Hvorfor har skjæra humor med en lekende adferd mens kråka er mere streng og forutsigbar. Det har ingenting med utseende eller folketro å gjøre.

J.V. (22.02.2025)

Svar:

Dette er DINE tolkninger av fuglenes oppførsel, og ikke nødvendigvis noen reell forskjell, dessverre. Også kråker kan drive med mye som vi kan oppfatte som lek.

Roar Solheim (22.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette kaspimåke? Karmøy 22.feb

Bilde vedlagt spørsmålet

Sett på stranden, ticker mange av boksene i artsboka mi

R. (22.02.2025)

Svar:

Nei, dette er nok en vanlig gråmåke.

Roar Solheim (22.02.2025)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Skarp lyd i gammelskog vinter i Østerdalen

Hei! Lyden er fra gammelskog (furu, noe gran) 590 moh i Østerdalen, Alvdal. Første strofe, som kanskje er sang, er nesten for nær lydopptakeren. Så kommer to andre lyder, som muligens er samme fugl. Så gjentas den første stofen. Har flere strofer over 5-10 minutter. Datoen var 5. februar, full vinter og snø her oppe.

Verken BirdNET eller Merlin var til hjelp.

T.F. (22.02.2025)

Svar:

Kjenner dessverre ikke igjen denne lyden. Den er ikke typisk vintersang hos spurveugle, og heller ikke identisk med duetrost - begge er arter med lyd som kan ligne litt. Det KAN kanskje være en atypisk spurveugle, men litt i tvil om det kan stemme.

Roar Solheim (22.02.2025)


#Diverse

Grågås

Jeg mener at jeg hørte Grågås over Geithus på Modum natt / tidlig morgen 22.02.25. Kan dette stemme?

I. (22.02.2025)

Svar:

Absolutt mulig. Det er grågjess som overvintrer langs kysten av Sør-Norge, og disse kan nok være i bevegelse over Modum nå, selv om de ikke er "på trekk".

Roar Solheim (22.02.2025)


#Diverse

Undulat med ekstra hull ved nebb og løs mage

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg har en undulat med et ekstra hull ved neseborene. Dette kom siste tiden. Den er 8 år gammel. I tillegg puster den litt fort og har løs mage. Fått antibiotika. Hva kan det være

R. (22.02.2025)

Svar:

Dette må du spørre veterinærer eller papegøyeholdere om.

Roar Solheim (22.02.2025)

1 - 10 av 50 543 siste»»