Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 738 til 49 747 av totalt 50 248 spørsmål «forrige neste»
Stokkand reir
Hei
Jeg har funnet flere stokkandreir med egg i.De er oftest plasert på en høyde med god oversikt over vannet. Er det vanlig, eller er det forskjellig reirplasering fra vann til vann?
A. (03.05.2006)
Svar:
Man kan finne stokkandreir på de merkeligste plasser, men plasseringen som du skisserer er nok av den mer vanlige typen.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
Bokfink på vinduet
Vi har en bokfink som om igjen og om igjen flyr på vinduet og dytter eller kakker. Hva kan årsaken være til det. Kan det være speilbildet som oppfattes som en rival?
J.H. (04.05.2006)
Svar:
Det stemmer! Se forøvrig svaret jeg ga på tilsvarende oppførsel hos blåmeis: http://miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q_id=1712
Frode Falkenberg (12.05.2006)
fugler
hvorfor kan fugler fly???
N.N (09.05.2006)
Svar:
Det er en tilpasning som evolusjonært har gjort at fuglene regnes som en av de mest suksessrike dyregruppene i verden. De har kolonisert stort sett hver avkrok på kloden, og utviklet egenskaper som passer de miljøene de lever i. Flygingen er viktig for bl.a. næringssøk, forflytninger mellom vinter- og sommerkvarter, kurtise, predatorvern osv.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
duer
har funnet en due som er blitt angrepet av en annen fugl og den er blitt skadet i den ene vingen. vingen ligger lengre neden enn den "friske" og duen kan ikke fly, men greier å "strekke" på den. han spiser også veldig lite, så jeg er bekymret for om den kommer til å sulte i hjel..:( hva bør men gjøre da som vil ver best for duen?
I. (11.05.2006)
Svar:
Du må sjekke om vingen er knukket. Hold samtidig på vingeknoken og ved basis av vingen (nærmest kroppen), og se om det er "slark" noen plasser. Om den er knukket må du ta kontakt med veterinær. Siden dua di beveger på vingen kan det tyde på at den er strukket. Da vil fuglen normalt komme seg etter noen dager, såfremt du får gitt den mat og vann.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
stokkand
Vi holder på med en eksamensoppgave. Jeg lurer på når stokkender pleier å legge egg. Vi ahr funnet mye info om stokkanden, men ikke når den legger egg.
K. (12.05.2006)
Svar:
I Sør-Norge legger stokkanda eggene sine i april, men det forekommer at de starter allerede i mars. Lenger nord i landet er mai den store måneden for egglegging. Det hender også at de kan legge egg i juni, men da dreier det seg for det meste om hunner som har mistet sitt første kull.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
Spørsmål om fugl
Hva er gjennomsnittsalderen på en stokkand?
E.S. (02.05.2006)
Svar:
Det er litt vanskelig å svare på, da de fleste dør i løpet av sitt første leveår. Om de overlever det første året kan de derimot bli riktig gamle, gjerne mer enn ti år.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
Trane!
Hei, så en flokk med 12-20 traner på et jorde ved E6 sør for Trondheim. Var et utrolig flott skue. Kan du fortelle meg mer om hva tranene driver med for tiden?? Er dette fugler som nå hekker, og hekker de i kolonier??
H. (02.05.2006)
Svar:
Tranene hekker gjerne på høyereliggende skogsmyrer og på fjellmyrer hos oss. De fuglene du ser som er samlet i flokker i lavlandet nå er nylig ankomne trekkere som venter på at snøforhold skal bli bedre på hekkeplassene. I mellomtiden eter de seg fete igjen etter å ha flydd fra f.eks. Spania. Tranen hekker ikke i kolonier.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
Blåmeis med altoppslukende interesse for vinduer
En blåmeis tilbringer tilsynelatende alle døgnets våkne timer med å fly til og fra, samt saumfare vindusflatene(spesielt én) utenfor min stue. Dette har den gjort i en uke nå, den lar seg ikke jage bort i mer enn få minutter av gangen. Jeg hadde tilsvarende tilfelle for et par år siden. Hva kan dette skyldes? Kan noe gjøres for å stoppe den? Vet ikke om den i det hele tatt tar til seg føde.
K. (08.05.2006)
Svar:
Den reagerer helt sikkert på speilbildet av seg selv, og oppfatter det som en inntrenger i territoriet sitt. For å få den bort derfra bør du dekke til den delen av vinduet hvor meisen sitter. Fuglen tar nok helt sikkert til seg føde, selv om individer i denne fasen (territoriehevding, sang osv...) tar til seg mindre føde enn ellers i året.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
antall fugle arter
hvilken 10 fugle arter er det mest av i norge?
T. (03.05.2006)
Svar:
Jeg kan dessverre ikke sette opp en ti på topp liste til deg, men de tre spurvefuglartene løvsanger, bokfink og heipiplerke er våre mest tallrike hekkefugler.
Frode Falkenberg (12.05.2006)
hvorfor
hvorfor komm det fugleinnfluensa
B. (05.05.2006)
Svar:
Det finnes mange typer fugleinfluensa, akkuart som influensa hos oss mennesker. Den aggressive typen som du sikkert tenker på, H5N1, har sitt utspring i fugler som holdes av mennesker (f.eks. høns og ender). Disse fuglene lever svært tett, og gir gode muligheter for influensaen til å spre seg mellom individene. Under naturlige omstendigheter ville ikke denne typen influensa ha overlevd lenge i naturen, da det tar livet av verten sin for fort.
Frode Falkenberg (12.05.2006)