Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 821 til 49 830 av totalt 50 379 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kjernebiter

Jeg bor i Hallem i Verdal.
Den 21. februar så jeg 5 fugler som jeg aldri før har sett i dette området. Jeg fikk ikke fotografert de, men etter å ha studert fuglebøker, fant vi ut at det var kjernebiter. De hadde tilhold på matbrettet en kort tid, ca 5 minutter.
Er det vanlig at disse fuglene finnes så langt nord.

O.M. (15.05.2006)

Svar:

Kjernebiteren har utvidet sitt utbredelsesområde i løpet av de siste tiåra, og finnes nå hekkende fåtallig i alle fall i Sør-Trøndelag. Jeg vil anta at antall observasjoner i Nord-Trøndelag også har økt i denne perioden, men de er på langt nær vanlige nord for Trondheimsfjorden.

Frode Falkenberg (01.06.2006)


#Fuglekasser

Forlatte fugleegg

Har en fuglekasse som jeg i dag så hadde fått stengt igjen innagngen ved at taket falt ned fra innsiden. Har ikke sett mora på to dager, og er redd hun ikke har kommet seg inn. Det er egg i redet og disse trenger jo konstant ruging. Hvor lenge holder de seg uten mor? Tro det er kjøttmeis...Den er blå og brun. Hva gjør jeg for at ungene skal overleve???

E. (19.05.2006)

Svar:

Eggene kan klare seg uten mye ruging om kullet ikke er ferdiglagt. Har hunnen allerede begynt rugingen, så vil eggene dø når de blir nedkjølt. Ungene er avhengige at foreldrene har tilgang til å mate dem. Om inngangen er stengt bør du åpne den. Jeg vil ikke anbefale deg å ta inn ungene.

Frode Falkenberg (01.06.2006)


#Diverse

problmer med duer

Taket er fullt av dueskitt.Finnes det en måte å unngå dette på?

N.N (25.05.2006)

Svar:

Du kan f.eks. kjøpe en plasthubro som du kan montere på taket ditt. Det hjelper...

Frode Falkenberg (01.06.2006)


#Diverse

Fugler ved kysten

Hvilke fugler er det mest vanlig og finne langs kysten?? Trenger dette til en oppgave på skolen, og håper på svar snarest mulig.

M. (31.05.2006)

Svar:

Du kan hente ut opplysninger fra aktiviteten "Fugleliv langs kyst og vatn": http://www.miljolare.no/data/ut/vann/natur/vn9/

Frode Falkenberg (31.05.2006)


#Diverse

fossekallen

Hei!
Hvorfor ble Fossekallen vår (Norge) nasjonalfugl?
skal skrive stil om det...

P. (31.05.2006)

Svar:

Ta en titt på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=nasjonalfugl+nrk&send=S%F8k%21

Frode Falkenberg (31.05.2006)


#Diverse

F

Hva er en fossekall for noe?

D.H. (31.05.2006)

Svar:

En fossekall er en fugleart. Den er vår nasjonalfugl, og du kan lese mer om den på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530.

Frode Falkenberg (31.05.2006)


#Fuglekasser

Tårnseiler - hekkeplass

Vi har stor glede av årvisst hekkende tårnseilere og låvesvaler oppunder taket på et gammelt hus på nabotomten. Nå står det gamle huset i fare for å bli revet og hekkeplassen vil forsvinne.
Hvordan kan jeg lage innbydende hekkeplasser for tårnseilere og svaler på mitt hus for å beholde dem i nabolaget ?

F.E.W. (29.05.2006)

Svar:

Det er ikke noe problem å lage kasser tilpasset tårnseilere. Man kan få kjøpt spesialtilpassete takstein (som jeg dessverre ikke har funnet link til), og mange typer mer eller mindre klassiske kasser:
http://www.jacobijayne.co.uk/birds_wild-life_shop.php?page=NESTBOX&type=SWIFTS. Du kan også snekre dine egne kasser. Ta forøvrig en titt på:
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.php for litt mer info.

Frode Falkenberg (30.05.2006)


#Sykdom og skader

fugleinfluensa

hvordan vil det gå med småfuglene våre vil vi miste dem på grun av fugleinfluensan.

K.A..B. (04.05.2006)

Svar:

Du trenger absolutt ikke å bekymre deg for det. Så langt er det knapt påvist spurvefugler med fugleinfluensa, og på denne tiden av året vil de ikke samles slik som om vinteren. Det er nærmest en forutsetning for at viruset skal spre seg at mange fugler har nær kontakt.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Diverse

Hvor ofte??

Hey der jeg er en jente på 12 år som har et fugleprosjekt og lurte på hvor ofte må en fugl mates? Og når åpner øynene til fugleungen seg? Takk for svar=D

K. (15.05.2006)

Svar:

En fugl må ha mat flere ganger om dagen. Hvor fort øynene til fugleunger åpnes avhenger av hvilken art det er snakk om. Hos noen arter er øynene åpne umiddelbart etter klekking, men hos andre arter tar det flere dager.

Frode Falkenberg (26.05.2006)


#Økologi og atferd

gråspurv

gikk i 17de mai tog igår, og fikk se noe jeg aldri har sett før, gråspurv mamma som kastet sine nye klekkede unger ut av sitt reir, er dette vanlig hos disse fuglene eller?

J. (18.05.2006)

Svar:

Dette er definitivt en meget uvanlig atferd som jeg ikke kjenner til. Det ble forøvrig nylig publisert en artikkel i fagtidsskriftet IBIS, som omhandlet gråspurvkannibalisme. Da foret moren de andre ungene med en død gråspurvunge.

Frode Falkenberg (26.05.2006)

««første 49 821 - 49 830 av 50 379 siste»»