Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 767 til 49 776 av totalt 50 338 spørsmål


#Diverse

Skjære inn i stua

Hei. Jeg har fått et problem med skjærer som går inn i stua mi så fort jeg åpner balkongdøra og går inn i et annet rom. Har du noen tips eller råd om hvordan jeg kan få stoppet dette ?

O. (01.06.2006)

Svar:

Skjærer er nysgjerrige fugler som oppsøker de merkeligste plasser på utkikk etter mat o.l. Det mest naturlige for din del vil vel være å unngå å ha balkongdøra åpen når du ikke er tilstede.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fugleforing

Er svaner altetende ikke bare planteetere?

Nå sist sommer så hadde jeg renset fisk ved sjøen(Lillesand). Da kom det et svanepar som holder til like ved. Husker ikke helt om det var sang eller knoppsvane. Jeg hadde ikke noe brød til dem, men det gjorde ikke noe. De satte stor pris på restene etter fisken. Særlig spiste de lever med stor appetitt. Etterpå så dykket de ned og tok biter av fiskeskrogene som lå på bunnen. Får vel også legge til at dette var helt friske dyr, som daglig blir matet med brød av folk rundt på hyttene

A.F. (07.04.2006)

Svar:

Svanene spiser for det meste plantedeler som de rykker opp fra bunnen av grunt vann. Animalsk føde utgjør en meget liten del av maten, så din observsjon må regnes for å være utenom det vanlige.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Sykdom og skader

Spørmål om fugl

Hva skjer med fugler som er skadet som lever ved et fuglereservat (østensjøvannet)?

J.G. (02.05.2006)

Svar:

Jeg kjenner ikke til at det skjer noe som helst. Det er mulig at lokale dyrevernorganisasjoner har rutiner for slikt, men da bør du ta kontakt med dem.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fugleforing

Mating av småfugler om våren

Hei
Jeg bor på Hundvåg, ei øy utenfor Stavanger og mater fugler hele vintersesongen, men aldri har det vært så travelt på matbrettet som nå. Det er meis og spurv av forskjellige slag. De virker veldig sultne. Jeg har hørt at spurver finner mindre mat selv pga nedgang i landbruket. Bør jeg mate småfuglene hele året eller bør de selv finne mat i vår og sommersesong?

Takknemlig for svar.

Mvh Britt

B.R. (22.05.2006)

Svar:

Du kan gjerne mate fuglene hele året. Som du skriver har noen fuglearter problemer med å opprettholde like store bestander som før pga. endringer i landbruket. Gråspurven vil nok gå på foringen din hele året, men de voksne fuglene mater ungene sine med insektlarver de første ukene etter de har klekt. Når de har kommet seg over den første kneika i livet og blitt flygedyktige, vil også ungene spise frø o.l.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fuglekasser

Døde kjøttmeisunger

Har en fuglekasse hvor kjøttmeisen har foret unger i ca. 14 dager. I går ble det veldig stille og jeg åpnet derfor kassen for å sjekke. Der lå 7 døde unger. Foreldrene satt i trærne rundt og kjatret. Det var jo veldig kaldt i går natt med mye vind men de skal vel tåle det. Hva kan årsaken være?

K.S. (01.06.2006)

Svar:

Det kan være mange årsaker til det. Ut fra hva du skriver kan det være at foreldrene av en eller annen grunn ikke har varmet ungene på natten, noe som er avgjørende for overlevelsen til de små som har lite islolasjon.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Fuglekasser

Flytting av fuglekasse

Vi skal bygge og må rive veggen der fuglekassen henger. Det har kommet egg i kassa. Går det bra om vi flytter kassen 3-4 m bortenfor.

N.N (02.06.2006)

Svar:

Det går kanskje, men jeg har mine tvil. Husk at det ifølge norsk lov er ulovlig å forstyrre fuglene i hekketiden, noe som innebærer at dere strengt tatt ikke kan flytte kassa så lenge det er fugl i den. Hekketiden til disse små kassehekkende artene er riktignok ikke så lang, så om dere kan vente i tre uker, så vil nok fuglene ha fløyet ut.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Fuglesang

Jeg er en ivrig turgåer og savner å kunne gjenkjenne arter gjennom fuglesang. Finnes det noen CD eller kassett der det er mulig å høre fuglesang fra Norges mest vanlige fugler?? Hvor kan man i så fall få tak i slikt? Takk.

R. (31.05.2006)

Svar:

Du finner det du trenger hos nettbokhandelen http://www.naturogfritid.no/. I mellomtiden kan du høre mer enn 300 fuglearter fra siden: http://cyberbirding.no/nof/galleri/lyder.php.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

reir på huset

Hei
Vi har bygd oss hus nettopp,og flyttet inn til desember. Mens vi snekret veranda så vi at flere har bygd sammen med oss. Tror det er trost. De har laget 2 reir i takrenna på baksiden av huset, og ett reir oppå vindusbrettet på den ene siden... Dette var jo utrolig koselig til å begynne med, men fikk høre at det ikke var bra i forhold til fuglelopper.. vel. 2 dager er gått siden vi fikk høre det. Og når jeg står i veranda døren nå kommer mora og angriper meg eller noen i familien... hun flyr rett mot døra og bråsnur rett foran oss. dette gjør hun frem til vi går inn igjen... Det som er trasig er at vi har to barn som er 7-8 år, og de elsker å bygge trehytte rett ved huset der reirene er, men synes det er litt ekkelt... Det er flere katter som går masse på verandaen,som sikkert sikler etter småfugler, og det er kråker, ørn, og måser også her...det ene reiret ble amgripet i natt, men det er bygd opp igjen av flere titalls troster. (jeg tror det er trost) Vi har derfor et knust reir på verandaen og tre med kjempe små unger i. Spørsmåleter hva vi skal gjøre, og er dette vanlig. Bør vi fjerne det, og når og hvordan. hvorfor legger de reir til oss og ikke til naboen. Og en slik fugle krig har vi aldri sett maken til.. trosten angriper måsen og kråka.... Håper du kan hjelpe oss litt her.... Vennlig Hilsen Øyvind og Marita

M.R. (01.06.2006)

Svar:

Trostene, og spesielt gråtrost, er meget aggressive ved reiret. Trostene er ikke av de artene som har mest fuglelopper, så jeg tror ikke du trenger å bekymre deg så mye for de. Angående det nedfalte reiret. Du kan prøve å sette det opp igjen, med ungene i, og se hva som skjer. Det er mulig at trosteforeldrene ikke vil oppsøke reiret igjen, men slik er det noen ganger i naturen. Forhåpentligvis vil du la trostene være på verandaen din til de er ferdige med hekkingen. De har ikke så lang reirtid, så "plagen" er nok snart over. Når de har forsvunnet kan du om ønskelig blokkere reirplassene deres slik at de ikke kommer tilbake neste år.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

fiskeørn

hvor mye spiser en voksen ørn med og 2 unger i perioden april/september

N.N (15.04.2006)

Svar:

Fiskeørna spiser nesten bare fisk, stort sett laksefisk, abbor, gjedde eller brasme. De inntar rundt 300-400 gram fisk daglig.

Frode Falkenberg (02.06.2006)


#Diverse

Fuglefjell

Hvor ligger verdens største fuglefjell?????

A. (12.04.2006)

Svar:

Såvidt jeg vet er det fuglefjellet Latrabjarg på Island. Du klan lese litt mer om Latrabjarg på http://www.danielbergmann.com/html/articles/latrabjarg2.html.

Frode Falkenberg (02.06.2006)

««første 49 767 - 49 776 av 50 338 siste»»