Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 874 til 49 883 av totalt 49 931 spørsmål «forrige neste»
rødstrupe
et rødstrupe parr har lagt reir under taket på vårt inngangsparti, ikke vanlig med hensyn til sted og det å være uskjenert. Eller?
Hører ikke noen lyder fra ungene, men de er der.
J. (28.05.2005)
Svar:
Rødstrupa kan legge reiret sitt litt hvorsomhelst, men helst slik at det litt bortgjemt og med en form for tak på det. Ungene bør være stille når foreldrene er borte fra reiret, da de blir lettere oppdaget av rovdyr om de piper i utide.
Frode Falkenberg (06.06.2005)
Svaler og vær
Hei! Jeg lærte som liten at svalene flyr lavt når det blir dårlig vær. Stemmer dette? Og eventuelt hvorfor?
L. (28.05.2005)
Svar:
Det stemmer nok til en viss grad. De jakter etter insekter som gjerne holder seg i luftmassene like over bakken når det er slike værforhold.
Frode Falkenberg (06.06.2005)
Hvordan fugl?
Hvordan fugl er det som det er bilde av,hvis du går inn på fuglevennen og trykker på aktiviteter?Så den på hytta i Råde i vinter,og fant den ikke i fugleboka.På forhånd takk.
K. (29.05.2005)
Svar:
Det er to kjernebitere som er avbildet der.
Frode Falkenberg (29.05.2005)
Ringmerking av fugler.
Hei, hvordan får man lisens til å merke fugler?
Er det noen kurs for slikt, som ikke er så veldig dyre, hvis det koster noe da?
Jeg kunne tenkt meg å prøve ein slik hobby.
G.B.O. (26.05.2005)
Svar:
For å bli ringmerker må du ha deltatt aktivt på ringmerking i en periode. Du må ha merket et visst antall fugler, og vise forståelse for arts- og aldersbestemming. Dessuten må man beherske å behandle fugler i nett og kunne selve merkeprosessen. Videre må du gjennom minst et ringmerkingskurs (som ikke er kostbart). Ta kontakt med ditt fylkeslag av Norsk Ornitologisk Forening for å få mer informasjon om hvor og når du kan delta.
Frode Falkenberg (27.05.2005)
Løvsanger
Hei, er løvsangeren fortsatt norges tallrikeste fugl, eller har den blitt passert av andre?? Hvordan er bestanden på gjerdesmett nå?? Den var vel på kraftig retur for noen år siden??
med vennlig hilsen
H.S. (26.05.2005)
Svar:
Løvsangeren er nok fortsatt vår mest tallrike hekkefugl. Heipiplerka og bokfinken ligger riktignok like bak på de andre medaljeplassene.
Gjerdesmettbestanden varierer fra år til år. Antallet varierer i takt med strenge og kalde vintre, henholdsvis færre og flere individer.Frode Falkenberg (27.05.2005)
Kjernebiter
Såg en kjernebiter i hagen 26.05.05 på Vaksdal mellom Bergen og Voss. Har aldrig sett en slik før. Hvor vanlig er dette på våre kanter på denne årstiden.
A.K. (27.05.2005)
Svar:
Det var en spennende observasjon. Kjernebiteren har aldri før blitt påvist hekkende i Hordaland, men man har mistenkt at Voss kanskje kunne ha noen få par. Som du skriver er årstiden spesiell, og det er derfor jeg nevner hekking. Følg med i løpet av sommeren, så kanskje du ser noen ungfugler. Hadde vært gøy det, og vi tar gjerne i mot en beskjed om det. Vintertid har kjernebiterene blitt vanligere i Hordaland. På Voss har det blitt observert over 15 fugler på en foringsplass, mens det i Bergen de siste åra har vært opptil 40 fugler i løpet av en vinter.
Frode Falkenberg (27.05.2005)
Gråmåke
Hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet?
M. (25.05.2005)
Svar:
Den røde flekken på måkenes nebb brukes til kommunikasjon mellom foreldrene og ungene. Når de voksne måkene kommer tilbake til reiret med mat står de over ungene og pikker med nebbet mot bakken. Dette utløser en tiggerespons hos ungen, som i sin tur stimulerer foreldrene til å gulpe opp mat foran den. Den røde flekken skal være av stor betydning når det gjelder å utløse tiggeadferd hos ungen.
Frode Falkenberg (25.05.2005)
Lyd
Jeg mener at der skal finnes lydbøker, evt.lyd m.bilde av de mest vanlige fugleartene her i Norge. Gi meg tips om det finnes.
N.N (23.05.2005)
Svar:
Det finnes. Ta kontakt med Norsk Ornitologisk Forening på e-post: nof@birdlife.no.
Frode Falkenberg (23.05.2005)
DU VEIT DEN KATTUGLA I STA?!
Kattugla bor 5 meter fra huset vårt, å vi hadde tengt og sage ned treet, men det kan vi ikkje til kattugle-ongane he flyget. Kattugla he tatt over ett reir fra skjorane...
Ø.F. (22.05.2005)
Svar:
Flott at dere viser uglene respekt og venter med å kutte ned treet til etter hekkinga. Gøy med kattuglereir i i et gammelt skjærerreir. Det er ganske uvanlig i Norge.
Frode Falkenberg (23.05.2005)
Svartmeis
Vi har en fuglekasse som det har kommet svartmeis med unger i.
En morgen var alle fuglungene vekk, og det var ikke tegn på noe spesielt.Disse var da ikke gamle nok så de kunne nok ikke fly selv.
Kan fuglemoren flytte disse ????
M.S.H. (22.05.2005)
Svar:
Trolig har kassa di hatt besøk av uønskete gjester. Svartmeisa klarer ikke å flytte ungene sine. Det kan ha vært et rovdyr (huggorm, ekorn e.l.) som har spist ungene, eller det kan være en annen fugl (f.eks. vendehals) som har kastet de ut. Det er ikke alltid like lett for småfuglene...
Frode Falkenberg (23.05.2005)