Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 334 til 49 343 av totalt 49 949 spørsmål


#Økologi og atferd

Bogfinke han

På min adresse er der en Bogfinkehan, som fra solen står op
til solen går ned konstant flyver på samtlige ruder i huset
og pikker med næbet. Fra side til side. Dette er blevet til lidt af et marerit for familien og har nu stået på i en uge. Hvad skyldes dette ? Og endnu bedre, hvad kan jeg gøre for at stoppe dette uudholdelige probelm ? På forhånd tak!

J. (19.06.2006)

Svar:

Bokfinken ser nok speilbildet sitt i vinduene, og anser dette for å være en inntrenger. Mange fugler brysker seg mot vinduer og hakker på de når de ser slike speilbilder av seg selv. Du kan lime opp en rovfuglsilhuett på vinduet ditt, det kan kanskje hjelpe.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sibirspurv?

Jeg er bosatt på Kolbotn og lurer veldig på hvilken fugl som besøkte hagen min for ca. en mnd. siden. Den satt på bakken og spiste gamle rester fra søl fra fuglebrettet i vinter. Den var ca.15cm og hadde svart hode. Det var det første jeg la merke til: Det så ut som en svart hette, men da jeg så den bakfra så det ut til at hetten strakte seg bakover mot ryggen. Den var rød/oransj på brystet og hadde to hvite vingebånd som var veldig tydelige. Jeg syntes den likner på sibirspurv i "Våre fugler" (NKS-forlaget 1981) men ser jo på bilder på internet at det ikke kan være den... eller?

M. (08.06.2006)

Svar:

Sibirspurv er en meget sjelden fugl i Norge. Den sees som regel i september, når feilnavigerende ungfugler skal trekke til overvintringsplassene sine. Jeg synes riktignok det høres mest ut som om du har sett en bjørkefink. Det er relativt en vanlig art på foringsplasser, og passer bra til beskrivelsen du har gitt. Du kan se et bilde av en bjørkefink på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=221.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Sykdom og skader

To fugleunger funnet

Hallo. Vi fant to fugleunger i veikanten rett ved der vi bor i dag, trolig trost (de ser ut som spurv, men er større, tror kanskje det er trost)Disse fuglene har ikke vært her før og var veldig forkomne. Den ene var veldig skadet og måtte dessverre avlives.. Den andre derimot virker frisk, om enn noe forkommen. Jeg klarer ikke la vær å prøve og hjelpe slike små, så nå bor den i en pappeske her. Den har fått litt tørt brød som har ligget i vann og svella. Jeg aner ikke hva annet å gjøre for å få i den væske. Men jeg aner ikke om dette egentlig er riktig. trenger sårt råd, for det er veldig trist og se en sånn hjelpesløs krabat. Trolig har disse blitt dyttet ut av redet av unger, men det kan jeg ikke si for sikkert.
Litt tips og råd om hvordan den skal "bo" og hva den bør få av næring hadde vært veldig kjærkomment! Jeg ser at dere egentlig ikke svarer på slikt, men de ble som sagt funnet i veikanten, hvor det kjører biler støtt, og kravlet rundt uten mål og mening. De har blitt observert tidligere i dag, forholdsvis frikse og raske, men har blitt gradvis svekket. Dessuten lurer jeg på hvorfor det er ulovlig å fostre opp disse, selvom de er helt forlatt.

Y.R. (02.07.2006)

Svar:

Det er som du indikerer ulovlig å fostre opp ville fugler i Norge. Jeg tror riktignok ingen vil bøtelegge deg for dette forsøket. Jeg ville ha tatt kontakt med en veterinær for videre "behandling" av fuglen.

Frode Falkenberg (03.07.2006)


#Diverse

havørn

jeg er en gutt på 9 år som lurer på hvor gammel havørna kan bli

H..S.B. (24.06.2006)

Svar:

Den eldste havørna som har blitt kontrollert i Norge ble over 21 år gammel. De kan nok også bli eldre, men de fleste lever ikke så lenge.

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Diverse

rugetid

vi har ender å de har begynt å ruge, vi lurer på hvor lenge rugingstiden er på? vet ikke akuratt hvilket slag and det er. men det er en vanlig tam and.

N.N (28.06.2006)

Svar:

Rugetiden hos stokkand, som ofte er ganske lik tamender genetisk og fysiologisk, er på drøye fire uker.

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Trekkfugler

Sørafrika

hvilke nordiske trekkfugler reiser til sørafrika?

M. (30.06.2006)

Svar:

Det er flere arter som gjør det, blant annet låvesvalen (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=161).

Frode Falkenberg (30.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svale

Hei! I går hørte jeg masse krafsing fra takgrenda og fant en svale som nærmest kravlet seg bortover i denne. Jeg tok den ned med tanke på at den var skadet og at det var bedre for den å bli avlivet.. Den ble helt stille da jeg tok tak i den og den boret fast de lynskarpe klørne sine i fingeren min. Jeg så ingen skader på den og bestemte meg for å se an hvordan formen dens ble. Jeg satt den i et bur og la et håndkle over. Der henger den nå fra burets tak ( Buret er laget av treverk ). Nå er jeg livredd for at jeg har tatt feil og at den ikke var skadet alikevel,- men kanskje bare en unge som ikke kunne fly enda.. Vil den da dø hvis jeg setter den ut igjen i takgrenda siden den nå lukter menneske?

C.J. (26.06.2006)

Svar:

Det høres nesten ut som om du har funnet en tårnseiler (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535). Tårnseilerne er langt fra gode til å spasere, og ser nærmest skadet ut når de er på bakken. I lufta er de derimot de suverene enerne når det gjelder flyging. Fugler reagerer forøvrig ikke på menneskelukt, så du kan med god samvittighet slippe den fri.

Camilla svarte senere:

"Hei igjen!

Synes jeg måtte fortelle hvordan det gikk!

Jeg hadde den i et bur og ga den vann og frø som var til villfugler. Den første dagen satt den helt stille, men dag to og i dag kviknet den til og spiste masse!

Så i dag satt jeg den på gelenderet på verandaen i 2 etg så den skulle få kaste seg utfor hvis den ville. I det jeg slapp den fløy den av gårde!!

Happy ending!"

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

rar blåaktig fugl i skogkanten

jeg så en rar fugl i skogkanten her en morgen.den hadde blå, rød og svarte ringer på halsen.hva slags fugl

C.S. (25.06.2006)

Svar:

Jeg synes dette høres ut som en blåstrupe, om størrelsen er en som en liten spurvefugl. De hekker opp mot høyfjellet, i områder med vier- og/eller fjellbjørk. Les mer om blåstrupen og se bilde av den her: http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=959

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Økologi og atferd

Kråke pekker på vinduer

I det siste har vi våknet midt på natta av at en kråke sitter og pekker som besatt på ulike vinduer i huset. Har også observert to kråker samtidig. Hva kan denne irriterende og besynderlige oppførselen skyldes?

R. (28.06.2006)

Svar:

Denne atferden kan skyldes at de reagerer på sine egne speilbilder. Speilbildene oppfatter de da som inntrengere, og reagerer aggressivt på de.

Frode Falkenberg (29.06.2006)


#Diverse

Terne

På Hitra mener vi flere at det har blitt en ganske markant nedgang i ternebestanden de siste ti til tyve årene? Stemmer dette, og hva er i tilfelle årsaken?

Vennlig hilsen Torben Grue

N.N (29.06.2006)

Svar:

Dine observasjoner er nok korrekte. Ternene i store deler av Norge synes å ha problemer for tiden. Mer om årsakene til tilbakegangen og annen informasjon om ternene finner du på Norsk Ornitologisk Forening sin nettsiden om årets fugl i år: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/aaretsfugl_2006.php

Frode Falkenberg (29.06.2006)

««første 49 334 - 49 343 av 49 949 siste»»