Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 274 til 49 283 av totalt 49 925 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl?
Da jeg syklet rundt på en øy utenfor mo i rana hørte jeg en høy lignende tuui! eller uui(vanskelig å si), så fikk jeg øye på en fugl i gresset. Første tanke var at det kanskje var en småspove, trur ikke nebbet var så langt som storspova selv om jeg ikke så den så lenge. Men i bøker og fugleluder på nettet har den ikke noe lignende lyd, heller ikke storspove men den har jeg hørt mange ganger, så hvilken fugl kan det ha vært?
T. (23.07.2006)
Svar:
Kan det ha vært en heilo? Uten ytterligere beskrivelse (størrelse, nebbform, farger o.l.) av fuglen så kommer jeg ikke så mye lenger enn det.
Frode Falkenberg (13.08.2006)
Fuglereir under takstein
Hei vi har hatt endel reir under taksteiene på huset. Vi skal nå sette opp "gitter" slik at vi stenger for fuglene under taksteinen. Når på året kan vi trygt montere opp slikt, for å være sikker på at det ikke er reir under der!
M. (09.08.2006)
Svar:
Om du gjør det i perioden mellom september og mars så burde du være innenfor en sikker periode. Det er viktig at du gjør det på dagtid, da fugler kan benytte slike hullrom for overnatting også.
Frode Falkenberg (13.08.2006)
funnet fugleunge
jeg fant en spurvunge i nabokattens klør, og tok den inn.
den er 7-8 cm lang brun-grå og gult nebb.. lurer rett og slett på hva jeg skal gjøre med den, det er mange spurvereder omkring, men jeg vet ikke hvor den hører til..
hva skal jeg gjøre med den??
K
K. (12.08.2006)
Svar:
Sett den ut i en tett busk der du fant den, så kan vi håpe på at den blir funnet igjen av foreldrene sine.
Frode Falkenberg (13.08.2006)
Eigerøy Fuglestasjon
Når er det best å gå til Eigerøy fuglestasjon får å kikke på fugler???
N.N (11.08.2006)
Svar:
Eigerøy er sikkert mest artsrikt i trekktidene, altså mai og september-oktober.
Frode Falkenberg (13.08.2006)
Pull eller juvenil?
Lurer på når en fugl går over fra å kalles pull til juv. I en beskrivelse av juv. står det at den er flygedyktig og bærer sin første ekte / komplette fjærdrakt, og enda ikke har skiftet ut noen av disse fjærene. Hva med unger som fremdeles har dun / dunrester, men som er flygedyktige og har en godt utviklet drakt, skal man kalle disse for juv, eller må alt dun ha forsvunnet?
A.C. (30.07.2006)
Svar:
Vanlig betegnelse på overgangsdrakter hos fugl er gjerne å integrere begge "draktene". Da vil det i dette tilfellet bli pullus som utvikler juvenil fjærdrakt. Siden fuglen er flygedyktig vil det trolig være mer riktig å si juvenil fugl med rester av pullusdrakt. Alle definisjoner er tøyelige, så du kan sikkert argumentere for annen bruk også.
Frode Falkenberg (11.08.2006)
Måser
Jeg har ei hytte på Hitra I Trøndelag. Der har vi i minst 6 år hatt besøk av en MÅSE som vert år ved påske når vi kommer, kakker på ruten og vil ha mat. Den er veldig tam,og er i enkelte situasjoner litt for nærgående.Det må jo være samme måse når han år etter år kommer og banker på ruten. SPØRSMÅL :Hvor gammel kan en måse bli ?
J. (17.07.2006)
Svar:
Når først en måse har blitt voksen (fire til fem år) kan de fort ble veldig gamle, gjerne over 15 år. Rekorden er det dobbelte.
Frode Falkenberg (11.08.2006)
Uglelyder?
Har den siste tiden hørt noen spesielle fuglelyder fra skogholtet (østlandet) der vi bor. Fra ca kl. 1900 til 01.00 høres pip/rop uavbrutt fra noen fugler. Disse blir besvart av en annen fugl, som låter nesten som en liten hund som bjeffer? Hva slags fugler kan dette være?
M. (22.07.2006)
Svar:
Jeg tipper at dere har hørt et kull med kattugler som lager kontaktlyder. Slagugla, en sjelden art i Norge, har også lyd som kan minne om hundebjeffing, men jeg tviler på at det er den du har truffet på.
Frode Falkenberg (11.08.2006)
Svaler
Hvordan drikker svaler vann?
E.S. (02.08.2006)
Svar:
Svalene får i seg vann både gjennom mat og ved å lande ved vannforekomster for å drikke. Seilere, som aldri lander på bakken, får sin væske gjennom maten.
Frode Falkenberg (11.08.2006)
tårnseilere
vi hølder på med å rive et gammelt bryggerhus. Under taksteinen er det fremdeles noen få tårnseilerunger som ikke er flyvedyktige, men som er ganske store. Vil foreldrene finne sine unger igjen da reirplassen har blitt flyttet på? Har vi evnt. mulighet til å fore dem opp? Gode råd ønskes.
S. (04.08.2006)
Svar:
Om du kan vente med rivingen til ungene flyger ut så er det det beste. Det er veldig sannsynlig at foreldrene ikke finner tilbake til ungene om de blir flyttet på. Du klarer ikke å fore opp tårnseilerunger.
Frode Falkenberg (11.08.2006)
Kikkert
Hva er best 8 eller 10 forstørrelse i kikkert hvis man skal se på fugler??
N.N (08.08.2006)
Svar:
Det avhenger litt av hvor du skal titte på fugler. I skog passer en 8x bra, mens i åpne landskap passer 10x bra. Om du ikke har teleskop så ville jeg ha valgt 10x kikkert, da du tross alt får litt bedre forstørrelse, noe som kommer godt med på observasjoner på lang avstand.
Frode Falkenberg (11.08.2006)