Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 50 129 til 50 138 av totalt 50 196 spørsmål «forrige neste»
Fuglunger
Hei
Jeg tok nylig inn en liten skjæreunge som trolig har hoppet eller falt ut av redet sitt. Den var på størrelsen med en grapefrukt. Som ventet døde den dagen etter jeg tok den inn. Men rett før den døde var den full i liv, og kvitret.
Spørsmålet mitt er:
Hvis man skal prøve å oppfostre små fuglunger, hvordan bør dette gjøres. Jeg tenker på hvilke mat den bør få, og hvor ofte den bør fores. I tillegg til hvodan den bør bo. Slik at den holder varmen o.l.
Eller er det håpløst å prøve å oppfostre dem? Er det i stedet bedre å bare avlive den/de?
MVH Daniel Haraldsen
D.H. (04.06.2005)
Svar:
Det er ulovlig å oppfostre ville fugler i Norge. I noen tilfeller der du ikke finner reiret ungen kommer fra, er det derimot vanskelig å finne ut hva man skal gjøre. Det beste er å avlevere ungen til en veterinær, som undersøker den og evt. gir den mat fram til den er flygedyktig. Ønsker du selv å gjøre dette må du ta kontakt med de lokale viltmyndighetene. Uansett, det er ikke allverdens enkelt å få fostret opp fugler som har tilpasset seg sin naturlige mor og far.
Frode Falkenberg (07.06.2005)
En fugl fløy i vinduet...
Hei.
En fugl fløy i vinduet hos min far for noen dager siden.Den var merket med: 4E.66467, Stavanger, Norge. Vi kan ikke finne ut hva slags fugl det er, finnes det noe register som jeg kan lete på.(Han har gitt beskjed til noen som skal gi beskjed til rette instans ... så det er sagt, men vi lurer veldig på hva slags fugl det er).
Håper på et rask svar, da vi er veldig nysgjerrige og interesserte.
Vi bor forresten i Halden. :-)
Med vennlig hilsen
Anne-Karin Johansen
A.K.J. (04.06.2005)
Svar:
Du må sende inn informasjon om når og hvor du fant fuglen til: Ringmerkingssentralen, Stavanger Museum, Muségt. 16,
4010 Stavanger. De har full oversikt over ringmerkete norske fugler, og du vil få svar etter en stund.Frode Falkenberg (07.06.2005)
Har fuglereir i en vifte på kjøkken..
Hei!
Er vaktmester i b/l som har fått i oppdrag å fjerne et fuglereir med unger i en ventil for kjøkkenvifte i en leilighet. Nettingen i lyren er borte, noe som er reirplass nr 1 for noen fugler..
Beboer har veldig mye "bråk" på kjøkkenet av fugle ungene som piper og av og til fugl som flyr innover avtrekksrøret...
Hva bør jeg gjøre hvis jeg nå skal flytte/fjerne dette? Kan jeg ta reiret med unger og flytte det utenfor husveggen og plassere det på en liten"hylle" under raftet på huset? Vil de da berge tror du? Hva anbefales i slike tilfeller når man må fjerne det?
Kommer nok til å bli flere slike tilfeller etterhvert..
Takker for et svar som kan være til hjelp!
H.P. (07.06.2005)
Svar:
Jeg antar at det enten er meiser eller spurver dere har i ventilen. Om beboeren kunne ha vært litt fleksibel og latt fuglene være der en stund til, så ville det ha vært det beste. Om det er bråk nå så tyder det på at det er unger i reiret. Det vil med andre ord si at de forsvinner innen kort tid, kanskje noen få dager. Meiseungenes reirtid er på knappe tre uker. Etter hekkingen kan du fjerne reiret, og forsegle vifta for å unngå seinere etablering av fugler. Om du ikke gjør det så kommer de garantert tilbake. Å flytte fuglene vil trolig få katastrofale følger for ungene. Ikke prøv det!
Frode Falkenberg (07.06.2005)
Lyseblå fugleegg med små, svarte prikker
Elevene har funnet noen eggeskall av små, lyseblå egg med mørke prikker. Vi lurer veldig på hva slags fugl som legger slike egg. Reiret lå på bakken under ei lita gran.
I.F. (06.06.2005)
Svar:
Om dere kunne ha tatt bilde av eggene mot en målestokk (linjal), så hadde det vært lettere å vurdere hvilken art det er. Mange fugler kan ha egg som likner på dette.
Frode Falkenberg (07.06.2005)
Hvilken fugl?
Kom forbi et reir som lå i et lyngkratt.I reiret lå det 5 egg på størrelse med meiseegg (kjøttmeis),men fargen var mørk olivengrønn.Fuglen var på størrelse med en kjøttmeis, men med lengere stjert og hvit fjærkant på stjerten,olivengrønn rygg og spilte skadet når jeg var oppdaget.
K. (07.06.2005)
Svar:
Litt vanskelig å vurdere uten bilde, men kan det kanskje være ei piplerke? Hvilket habitat fant du reiret i, og hvilke lyder laget fuglen.
Frode Falkenberg (07.06.2005)
trekkfugler
Hvilke norske fugler er trekkfugler?
S. (02.06.2005)
Svar:
De aller fleste norske fuglene er mer eller mindre trekkende fugler. Noen ytterst få er helt stasjonære.
Frode Falkenberg (07.06.2005)
Forstyrret i fuglekassa.
Hei.
Jeg hadde hengt opp ei fuglekasse som jeg hadde svarthvitt fluesnappere i. Så veltet kassa delvis og den hang på "halv tolv" noen timer (ikke sikker på hvor lenge). Etter dette (3-4 dager) har jeg kun sett fluesnapperen inne i kassa en eller to ganger. Nå i dag, 3-4 dager etter at dette skjedde, sjekket jeg kassa og det lå kun to egg der. Ble de så forstyrret at de ga opp klekking/ruging? Bør jeg ta ut de to eggene som ligger der? Kan de legge egg igjen?
mvh
Tom Løkka
T.L. (29.05.2005)
Svar:
Det hender at fluesnapperne avbryter hekkingen om noe kjedelig skulle skje i en tidlig fase av egglegginga. Da hender det at de finne seg en ny plass for å lage et nytt reir og legge nye egg - forutsatt at det ikke er for seint på sesongen. De har tross alt ikke allverdens tid før de skal vende snuten sørover igjen i august og september.
Frode Falkenberg (07.06.2005)
dompappegg
hvordan ser dompappeggene ut?
T.R. (30.05.2005)
Svar:
Dompapen har lyseblå egg med svarte og svartbrune flekker. Eggene er omtrent to cm. lange og 1,5 cm. brede.
Frode Falkenberg (06.06.2005)
svaler
kan svalene lette hvis de lander på bakken, eller har de for langt vingespenn?
N.N (30.05.2005)
Svar:
Svalene har ikke problemer med å lette om de lander på bakken. De fleste samler faktisk reirmaterialet sitt (leire) på bakken. Tårnseileren derimot (tidligere kalt tårnsvale) vil ha problemer med å lette om de av en eller annen grunn havner på bakken.
Frode Falkenberg (06.06.2005)
Hvordan skille myrsanger fra rørsanger i felt ?
Hei!
Bor i nærheten av et lte vann som er omkranset av kratt og høy sivskog. Oppdaget en sanger (kun sang, ikke visuelt) som jeg antar er myr- eller rørsanger. Denne fuglen viser seg aldri(!?) over sivet, men flytter seg nede i sivskogen, mens den synger. Jeg synes det er veldig vanskelig å høre forskjell på sangen når jeg sammenlikner med CD'n.
O.J. (29.05.2005)
Svar:
Myrsangeren er mer variert i sangen sin enn rørsangeren. Den imiterer også andre fuglearter. Rørsangeren er tregere, og har en mer statisk sang enn myrsangeren.
Frode Falkenberg (06.06.2005)