Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 029 til 49 038 av totalt 49 782 spørsmål


#Trekkfugler

Vipe

Har drevet observasjoner på vipe i mange år. Den ankommer Vefsn landbruksskole ca 5. - 15. april hvert år. Vanligvis i store mengder. I år kom det ikke et eneste eksemlar. Hverken her eller andre steder i kommunen. (Vefsn kommune i Nordland)Har sett et par hittil i sommer. Er dette spesielt for Vefsn området eller er det et generelt trekk i hele landet. Finnes det noen forklaring, værforhold osv.

O.V. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Vipa har hatt en negativ utvikling i hekkepopulasjonene en rekke steder i Europa siden 1990, særlig i Storbritannia, Nederland og Russland, men også i Norge. Det vil følgelig ikke være overraskende hvis det hekker færre par vipe lokalt i Vefsn enn før. Store mengder vipe i området 5.-15. april tyder på at en del viper bruker området som rasteplass i forbindelse med trekket. Det at det ikke dukket opp viper i år i dette tidsrommet, kan være et utslag av værforhold, snøsmelting på hekkelokalitetene m.m.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

gråmåken

hvorfor har gråmåken en rød flekk under nebbet sitt?

H. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Den røde flekken på undernebbet hos gråmåken blir ofte pekket på av gråmåkeungene. Denne nebbpekkingen, gjør at voksenfuglene gulper opp mat til ungene. Det er trolig i sammenheng med dette at den røde flekken har blitt utviklet. Den voksne hunnen kan i forbindelse med parbindingen også få hannen til å gulpe opp mat ved nebbpekking.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Økologi og atferd

knoklene til fuglene

hei,jeg har ett spørsmål til!Jeg lurte på hva som er spesiellt med fuglenes knokler?

H. (15.06.2006)

Svar:

Hei!
Det som er spesielt med knoklene til fugler i forhold til f.eks. pattedyr, er at de veier mindre i forhold til den totale kroppsmassen. Mange fugleknokler er hule rør til forskjell fra pattedyrenes som er mer eller mindre massive. Dette er tilpasninger i forhold til å redusere vekta, som igjen letter flygeevnen.

Tore Reinsborg (22.09.2006)


#Trekkfugler

Når på døgnet flyr fuglene?

Finnes det fugler som flyr på natta (i mørket?), og finnes det fugler som jevnlig flyr i skyer/tåke? Jeg jobber som flyger, og lurer på om det kan være noen sjanse for å treffe disse karene i lufta under nevnte omstendigheter. Det er blandt annet avgjørende for hvilken hastighet vi holder under 10.000ft...

F. (17.06.2006)

Svar:

Hei!
En rekke fuglearter trekker også om natta, f.eks. gjess og mange arter småfugler, og skyet vær er stort sett ingen hindring. En større begrensende faktor er nok vinden. Størst sjanse for å møte gjess i lufta er i perioden april-mai, samt september-oktober. Det er nok helst i forbindelse med take-off og innflyging at man kan komme på samme høydenivå som de.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Økologi og atferd

måke unge

hva spiser måkeunger?

K. (17.06.2006)

Svar:

Hei!
Når måkungene er små blir de i stor grad fôret med oppgulp av insekter, små fisker og ulike små krepsdyr som lever i tangen. Når ungene blir større kan de også bli fôret med bær.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Diverse

Gjøk og herming

Hei. Jeg lurer på om hvis en hermer etter gjøkens ko-ko om det skjer noe med den?Om den dør? Husker når jeg var liten at de i rundt meg sa at man ikke skulle herme ko-ko etter gjøken når den satte i gang for da dør den. Er dette bare oppspinn? Høres sikkert dumt ut, men tenkte jeg måtte spørre.

T. (17.06.2006)

Svar:

Hei!
Det at gjøken skal dø hvis man hermer etter den er bare oppspinn ja!

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Økologi og atferd

Myripsnipe og melormer

Det har kommet oss for øre at også myrsniper er slikkmunn, for ikke å si slikknebb når det gjelder melormer. Vårt spørsmål blir dermed nesten det samme som Torben Grues. Men stemmer det at myrsnipa "digger" melormer?

E. (19.06.2006)

Svar:

Hei!
Myrsnipa lever stort sett av animalsk føde som f.eks. biller, snegler, knuste strandsnegler, yngel av snegler, tanginsekter samt meitemark. Det vil følgelig være rart om den ikke liker melormer også.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Diverse

syrinks

Hei,

jeg leste en svesk bok om fugler der var organet som produserer lyd kalt en syrinks. heter det også det samme på norsk, elelr hva kaller vi det her?+

H. (20.06.2006)

Svar:

Hei!
Syrinks på svensk er nok avledet fra den latinske betegnelsen syrinx. Syrinx henviser til den nedre delen av strupehodet hos fuglene, og det er her lyden dannes.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Økologi og atferd

Mottiltak for fugl mot vindu?

Hei! Sitter nettopp og hviler ut etter å ha fjernet rester av fugle fra mine foreldres store glassvinduer i stuen. Disse går fra gulv til mønet, ca 6 m, og vil gjerne ha tips for å unngå flere uhell. Har hørt at man kan henge opp siluetter av rovfugl? Gardiner er ikke aktuelt for mine foreldre, de vil ha utsikten. De vil ha noe diskret. Foreslo en uro som selv med litt vind kan bevege seg på et vis og dermed skape et "fugleskremsel". Tror fuglene flyr inn i vinduene fordi de ser "landskapet" der inne i speilbildet, så det må vel være noe som kan bryte opp dette. Tips mottas med takk. Hilsen Lars.

B.L. (27.06.2006)

Svar:

Hei!
Et godt mottiltak for å unngå at fugl flyr seg på vinduene, vil være å klistre opp rovfuglsilhuetter. På nettstedet under vil du se hvordan de ser ut, og du kan også kjøpe de via dette nettstedet.

http://www.naturogfritid.no/default.asp?VS=liste&SOKG=ALLE&sokopd=JA

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Sykdom og skader

nebbet

hva skjer viss en fugl bryter nebbet?

T. (27.06.2006)

Svar:

Hei!
Hvis en fugl bryter av hele nebbet, vil den nok dø innen kort tid da den ikke vil få i seg næring. Hvis nebbet får en liten brist eller bare ytterste delen av nebbet brytes av kan det gå bra, da det vil gro ut igjen.

Tore Reinsborg (21.09.2006)

««første 49 029 - 49 038 av 49 782 siste»»