Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 169 til 49 178 av totalt 49 973 spørsmål «forrige neste»
trekkfugl
hvordan vet trekkfuglene at de skal dra?
E.O.L. (29.09.2006)
Svar:
Hei!
Fugler har en indre biologisk klokke som styres av lyslengde og sannsynligvis temperatur. Når nettene blir lengre og kulda setter inn, vil de fuglene som skal reise sørover gjøre det om alt fungerer. Hos en del arter vil tilgangen til næring (f.eks avtagende insektliv og snøfall som dekker næringsemnene) være medvirkende for når de drar. Når fuglene er på trekk til varmere steder kan de finne vegen ved å bl.a. å bruke sola, stjernene, jordmagnetisme og landskapsformasjoner som veivisere. I tillegg har de et instinkt som sier hvilken veg de skal fly, dvs mot sør om høsten og mot nord om våren for fugler på den nordlige halvkule.
Hos enkelte arter som f.eks gjess og traner, vil ungene følge foreldrene til vinterkvarteret første høsten. Gjøkungene vil f.eks ikke ha denne muligheten, og må finne vegen selv.Tore Reinsborg (09.10.2006)
HUBRO!
Hvilken rolle har hubroen i økosystemet?
N.N (27.09.2006)
Svar:
Hei!
Hubroen er vår største ugle og den lever av et stort spekter av byttedyr. Den tar dyr i størrelse alt fra smågnagere og opp til voksne harer og store reveunger. Den vil følgelig være en bestandsregulerende faktor for flere arter.Tore Reinsborg (06.10.2006)
Hvit Svarttrost
Idag har jeg sett en hvit fugl med sorte flekker og gul/orange nebb.Fasong og utseende som en trost.
Er dette en mutasjon eller finnes det slike normalt.
Fuglen ble sett ved Stokkavannet i Stavanger.
M.v.h Jon Kloster
J.K. (05.10.2006)
Svar:
Det høres ut som om du har sett en partiell albino svarttrost hann. Bilder av et par slike kan du se på http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20041224.php og http://cyberbirding.uib.no/nof/galleri/spesial/20050219.php.
Frode Falkenberg (05.10.2006)
Ka slags fuglearter bruker å ha reir i fjellet`?
Hei eg lurte om ka slags fuglearter som bruker å ha reir i fjellet?
N.N (05.10.2006)
Svar:
Du kan se et utvalg vanlige fjellfugler på http://miljolare.no/fagstoff/land/fjellfugler.php
Frode Falkenberg (05.10.2006)
fugler som ikke kan fly
hvilke fugler kan ikke fly? fins det noen andre dyrearter som kan fly? (som ikke er fugler?)
N.N (07.09.2006)
Svar:
Hei!
Av kjente fugler i verden som ikke kan fly har vi strutsen i Afrika, to arter nandu-fugler i Sør-Amerika, tre arter kasuar-fugler i Sørøst-Asia/Australia, emuen i Australia, tre arter kiwi-fugler på New Zealand samt 17 arter pingviner som lever i og rundt Antarktis og langs kysten av Sør-Amerika, Sør-Afrika, Australia og New Zealand. Av alle disse artene er det bare strutsen som finnes på den nordlige halvkule. Av andre høyerestående dyr som ikke er fugler, er det bare flaggermus som har fullt utviklet flygeevne.Tore Reinsborg (27.09.2006)
dyr som kan fly
er det andre dur en fugler og flaggermus som kan fly ?
M. (11.09.2006)
Svar:
Hei!
Av høyerestående dyr er det bare fugler og flaggermus som har fullt utviklet flygeevne. Det finnes høyerestående dyr som kan fly over kortere strekninger, f.eks. flygeekorn.Tore Reinsborg (27.09.2006)
Svaner
Vi har i årevis hatt store flokker (opp til 30) gående på beite om vinteren. I år forsvant de da snøen kom, noen få dukket opp ved påsketider da snøen tinte, men dro igjen nesten med det samme, unntatt 2. De går og beiter i den grønne enga. Vi har grunn til å tro at den ene er noe skadet etter sammenstøt med en gjerdetråd, men begge kan fly. Et par ganger daglig letter de og flyr en ganske kort strekning til Hovsvatnet rett utenfor her. Etter en liten svømmetur er de tilbake i enga. Det er veldig høy vannstand og kaldt vann, kanskje de ikke finner mat i vannet? Nå blir det våronn med gjødsling etc, - er litt bekymret for svaneparet "mitt". Er bosatt i Rogaland helt på grensen mot Vest-Agder.
A.H. (01.05.2006)
Svar:
Hei!
For svanene er det naturlig at de vil pendle mellom innsjøer og dyrka mark, da de ofte raster og overnatter i innsjøene, mens de går og beiter på dyrka mark om morgenen og kvelden.Tore Reinsborg (27.09.2006)
HUBRO
vet at hubro tar mange store rovfugler, men kan kongeørn ta hubro?
A.E. (15.05.2006)
Svar:
Hei!
Vi har i litteraturen ikke funnet belegg for at kongeørn har tatt hubro, men at den kan være i stand til det er veldig sannsynlig. Det er f.eks. påvist at den har angrepet store fugler som storfugl, svaner og trane. I tillegg tar den rev og reinskalver. Hubroen vil nok uansett være et veldig tilfeldig bidrag til kongeørnas spiseseddel.Tore Reinsborg (27.09.2006)
tiurleik
hei kan jeg få en video om tiurleik på internett
S.L. (27.09.2006)
Svar:
Hei!
På nettstedet under, vil du kunne se video-opptak av en spillende tiur. Videre er det en link til et nettsted som selger video (VHS) og DVD-er av så og si alle Europas fuglearter.
http://www.fjellogfiske.no/linkesider/dyreliv/Video_tiurleik.asp?id=319
http://www.naturogfritid.no/Tore Reinsborg (27.09.2006)
Skjærereir
Lurer på åssen eg kan fjerne skjærene som har laget reir i min 5 meter høge tuja. De lager masse bråk som holder hele nabolaget våkne om natta.Føler liksom det er mitt ansvar å få fred i nabolaget. Er det en grei måte å få disse vekk?!? Kommer meg ikkje opp i treet med stige heller da knekker tujaen. Blir vel angrepet hvis eg prøver å fjerne det og,såg en katt som fikk gjennom gå av 10-12stk i hagen i natt,de var veldig hissige. Så da håper eg på et bra svar,men kanskje det ikkje finnes noe bra svar?!? Dumt å skyte de midt i nabolaget og...
S.S. (16.05.2006)
Svar:
Hei!
Du vil antagelig gjøre naboene dine en bjørnetjeneste hvis du fjerner skjærereiret. Dette fordi de antagelig vil finne seg et egnet tre hos dine naboer å hekke i da. Det er nok stort sett bare i forbindelse med hekkingen at det kan være noe bråk fra skjærene, og utpå sommeren vil trolig bråket avta. Skjærene er en del av renholdsverket i bebygde strøk og spiser mye restavfall som vi kaster fra oss, så slikt sett er det positivt å ha de rundt oss til tross for at de kan være litt bråkete av og til.Tore Reinsborg (27.09.2006)