Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 177 til 49 186 av totalt 50 019 spørsmål


#Diverse

Egg

Hva er fargen på eggene til dompappen??

C. (24.10.2006)

Svar:

De er hvite til blåhvite med små, litt utegelmessige sorte prikker, flest rundt den butte endeen av egget.

Roar Solheim (24.10.2006)


#Trekkfugler

fugler og vind

Hvorfor blåser ikke fuglene vekk under sterk vind

N.N (22.10.2006)

Svar:

Hei!
Fugler som er tilknyttet landområder, vil bero under sterk vind. De vil da ofte sitte godt gjemt i trær, busker og kratt til værforholdene bedrer seg. Det hender av og til at fugler kan komme ut av kurs pga sterk vind under trekket, og de vil da kunne havne til dels langt fra opprinnelige leveområder og trekkveger. Mange arter sjøfugl, særlig pelagiske arter som havhest og lirer samt alkefugler, vil drive med vinden da de stort sett er på vingene/i sjøen hele tiden utenom hekkesesongen. Slike fugler kan da opptre tallrikt langs Norskekysten under sterke vestlige vinder, mens de vil drive til havs under sterke østlige vinder. Vinddrevne alkekonger er nesten et årlig fenomen under sterke vestlige vinder i vinterhalvåret. Alkekonger kan da havne langt inne i dalførene i Norge, og mange omkommer trolig.

Tore Reinsborg (24.10.2006)


#Økologi og atferd

Gråhegre

Hekker det gråhegre i Stavanger eller Klepp eller Sandnes?????

S. (20.10.2006)

Svar:

Hei!
Gråhegra hekker flere steder i Rogaland, og den vil nok kunne hekke i alle de tre kommunene du nevner. Du kan lese mer om hekkeutbredelsen til arten på nettstedet under.

http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=52

Tore Reinsborg (24.10.2006)


Svaner

Jeg lurer på om svaner er monogame.Hvis partner dør, kan den gjenlevende fortsette å leve alene, uten å finne seg ny partner? Vet dere noe dette?

M.F. (23.10.2006)

Svar:

Svaner er nok ikke så "trofaste" som vi liker
å tro. En fugl som mister partneren sin vil
høyst sannsynlig forsøke å finne en ny slik at
den kan få fram flere unger.

Roar Solheim (23.10.2006)


skadet sjur(skjære)

Fant ei sjur liggende i veikanten i mårrest. -7 grader så klarte ikke kjøre forbi uten å ta den med. Var så forkommen da,så kunne ikke se hva som feilte den. Men i kveld var den pigg,å det ses helt klart at ene vingen er knekt. Lurer på om det beste er å avlive den? Eller har den noen sjangs å komme seg om vingen gror.? Går jo en tøff tid i møte nå som vinteren kommer. Bor i nord troms..

N.N (23.10.2006)

Svar:

Det er alltid vanskelig å vurdere slike skader uten å se dem. Hvis overarmsbeinet er knekt, skal det mye til for at det gror, og fuglen bør avlives. Et brudd i underarmen kan leges dersom bruddet ikke er for komplisert, og fuglen ikke er en presisjonsflyger som f. eks. en vandrefalk eller en hauk. Hvis du kan få en ornitolog eller veterinær til å vurdere skaden, og den da ikke er for stygg, er det mulig å holde skjæra i et stort bur eller en stor pappkasse. Den trenger da ro, mat og vann. Hvis du ikke kan få hjelp til å vurdere skaden, er det nok dessverre best å avlive fuglen for å unngå at den blir utsatt for unødige lidelser.

Roar Solheim (23.10.2006)


#Økologi og atferd

Ville fuglers fargesyn.

Er det noen farger fugler ser bedre en andre.
Sort, brun, hvit, gul, grøn, orange ?

Er det mulig ønsker jeg et RASKT svar.

I.W. (20.10.2006)

Svar:

Hei!
De fleste fuglene ser trolig den samme fargeskalaen som oss. I tillegg har de i motsetning til mennesket evnen til å se ultrafiolett lys. Dette gjør at fuglene kan oppleve fargen på f.eks. en artsfrende, anderledes enn oss. Noen ugler kan ha dårligere fargesyn enn andre fugler. Dette fordi de har en større andel celler som er følsomme for lys (staver) enn fargefølsomme celler (tapper). Dette er en tilpasning til jakt i dårlig lys hvor fargesyn er mindre viktig.

Tore Reinsborg (20.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

mellomspett

Har en fuglebok fra 2000, hvor det står at mellomspetten er en vanlig hekkeart i Norge. Men på internett finner man ingenting hvis man ser bort fra lengde

T.K.S. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Mellomspetten er ikke en hekkeart i Norge, og den er også forsvunnet som hekkefugl i Sverige, hvor den hekket fåtallig fram til begynnelsen av 1980-tallet.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Økologi og atferd

Alkefugler

På hvilke øyer i bering og stille havet fins det alkefugler?

S. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Alkefugler finnes på en rekke steder/øyer i Beringhavet, på Kamchatka, øyer nord i Japan, langs vestkysten av Kanada. Noen arter finnes også langs kystene av California i USA, og til dels Mexico.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

grib

va er verdens største grib

E. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Målt i vingespenn er det andeskondoren som er den største gribben i verden. Den har et vingespenn på opptil 3,20 m og lever i Sør-Amerika. Denne tilhører en annen familie enn de europeiske/asiatiske gribbene. I Europa er det lammegribben og gåsegribben som er de største.

Tore Reinsborg (18.10.2006)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

ørn

va er verdens største ørn?

E. (18.10.2006)

Svar:

Hei!
Hvis en bruker vingespenn som mål på størrelse, vil vår egen havørn (vingespenn 193-244 cm) kunne bli blant de aller største ørnene i verden. Det finnes imidlertid flere arter gribber, samt kondorer (f.eks andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm) som kan bli betydelig større i vingespenn.

Tore Reinsborg (18.10.2006)

««første 49 177 - 49 186 av 50 019 siste»»