Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 49 048 til 49 057 av totalt 50 005 spørsmål


#Økologi og atferd

Ørn og hund.

Ørna kan klare å ta en cocker spaniel, skjønner jeg. Er det noe man kan ha på hundene som vil beskytte de? Spesielle farger eller lukter ørna ikke liker og som får den til å slippe taket, eller aller helst ikke slå ned? Om den skulle slå ned på en hund, er det noe man kan ha på hunden for å beskytte den mot klørne, eller trenger de igjennom det meste? Jeg har sett ørn som begynner å sirkle over hundene, da samler jeg de inn siden jeg antar det er et tegn på at den er interessert og kan finne på å ta de. Er det tilfelle, eller er det andre ting man må passe seg for? Bortsett fra å ta hundene i bånd, er noe mer man kan gjøre for å stoppe den fra å angripe?
Dette er kun høst/vinter, resten av året er de alltid i bånd. Ørna her tar lam.

N.N (01.01.2007)

Svar:

Hei!
Kongeørna er nok absolutt i stand til å ta byttedyr på størrelse med en cocker spaniel, og den tar f.eks rev. Det hører nok til sjeldenhetene at den går til angrep på hunder, og den vil nok ihvertfall ikke angripe hvis mennesker i hundens nærhet. Vi vurderer sannsynligheten av slike angrep som så lav, at det ikke skulle være grunn til å ta spesielle forholdsregler. Vi har hørt om at jaktfalken har fulgt etter jakthunder i forbindelse med rypejakt, og dette er trolig fordi den vet at hunden kan skremme opp ryper som den kan starte jakten på. Noe lignende kan kanskje også finne sted i relasjonen kongeørn-hund?

Tore Reinsborg (04.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Harpyørn

Hvor stor er harpyørnen????

A. (31.12.2006)

Svar:

Hei!
Harpyørn-hunnene er større enn harpyørn-hannene. Hunnene veier fra 6-9 kg, mens hannene veier 4-4,8 kg. Vingespennet er fra 176-201 cm og lengden 89-102 cm, og hannene har lengder på 83% av hunnens lengder.

Tore Reinsborg (04.01.2007)


#Fugleforing

Kor er alle fuglane vorte av?

Vi har i fleire år hatt stor glede av å fore både fuglar og ekorn heile året. Gjennom året har vi artsbestemt 29 ulike fuglar. Utover hausten har det imdlertid skjedd noko rart og dramatisk. Frå å vera eit yrande liv ved foringsplassen, har det stadig vorte tynnare i rekkene. Først vart alle ekorna borte - var 9 i alt - så vart det stadig færre fuglar - no er det heilt daudt. Ikkje eingong ei skjære kjem på vitjing! Kva kan ha skjedd? Vi bur Hallingdal, i utkanten av eit skogsområde med mest gran, men også bjørk, osp o.l. Vi har fora med solsikkefrø, meisebollar o.l.

A.K.V. (30.12.2006)

Svar:

Hei!
Noe av forklaringen på at fuglene og ekorna er borte fra fôringsplassen for tida, er trolig den ekstremt milde desember-måned vi har opplevd i år. Videre har det mange steder vært mye naturlig føde i form av konglefrø og rognebær som fuglene og ekornene har kunnet fø seg på. Det kan også være at det i forbindelse med jula har vært mange i ditt naboområde som har lagt ut fôr. Når det kommer snø, kanskje også før, kan situasjonen forandre seg.

Tore Reinsborg (04.01.2007)


#Økologi og atferd

Flyr måker om natten?

Hei.
I boken til Richard Back "Jonathan Livingston Seagull" eller "Måken Jonathan", skriver han at måker ikke flyr om natten. Er dette bare fiksjon eller er det en sannhet i det?
Takk for svar :-)

M. (26.12.2006)

Svar:

Hei!
Måker som lever på våre breddegrader, samt i Arktis, vil om sommeren oppleve dagslys døgnet rundt. Disse vil kunne være aktiv også om natta. I mørket, vil måkene langs kysten oftest forholde seg i ro, og da ofte på holmer og skjær. Svaret er med andre ord både ja og nei.

Tore Reinsborg (04.01.2007)


#Sykdom og skader

hva vi skal gjør?

vi har funet en måke som er skadet den har skadet et bein og den kan ikke fly hva skal vi gjøre

E.B. (04.01.2007)

Svar:

Hei!
Hvis man finner skadde fugler kan man ringe Fuglevakta på tlf. 90122901. Her vil man kunne få råd om hva man bør gjøre. Skadeomfanget på fuglen vil være avgjørende for hva som bør gjøres, og dette avgjøres av en ornitolog som har erfaring med skadde fugler eller veterinær. På nettstedet under vil du finne mer informasjon om Fuglevakta:

http://www.birdlife.no/organisasjonen/fuglevakta.php

Tore Reinsborg (04.01.2007)


#Økologi og atferd

Forskjell på hann og hunnfugler

Har hatt en diskusjon på jobb der noen mener at det alltid er forskjell mellom hann og hunnfugler (både i størrelse og fjærdrakt). Andre mener forøvrig at det finnes flest arter der de to kjønnene er like i fjærdrakt (forskjell i størrelse hos enkeltfugler kan sjelden observeres av et utrent øye uansett). Hva er tilfelle?

Ø. (04.01.2007)

Svar:

Hos fugler finnes alle varianter, fra arter hvor hann og hunn ser helt like ut (f. eks. kråke, skjære, gråmåke), til arter med stor forskjell (de fleste ender, hønsefugl, mange spurvefuglarter). Hos de fleste med forskjell har hannene de kraftigste fargene. Unntaket er bl. a. svømmesnipe og boltit, hvor hunnen har de mest markante og skarpeste fargetegningene. Her tar hannen seg av ruging og ungepass. Hos de fleste rovfugl og ugler ser kjønnene like ut, men hunnen er større enn hannen.

Roar Solheim (04.01.2007)


#Diverse

Lunde

Hvor stor er lundefuglen.

B. (31.12.2006)

Svar:

Lunda er omtrent 30 cm. lang og har et vingespenn på 50-60 cm. De tyngste individene kan bli i overkant av 500 gram.

Frode Falkenberg (03.01.2007)


#Diverse

fugleskremsel

HVOR KAN MAN FÅ KJØPT EN PLASTUGLE SOM KAN BRUKES TIL
FUGLESKREMSEL MOT SVALER ?
SVALENE GRISER TIL BÅTEN VÅR OG BÅTKALESJEN.
VIL PLASERE UGLA HØYT OPPE I BÅTHUSET FOR Å SKREMME SVALENE
SLIK AT DE IKKE BYGGER REIR I BÅTHUSET.

H.L. (27.12.2006)

Svar:

Plastugler kan du få kjøpt bl.a. hos forretninger som selger jaktutstyr.

Frode Falkenberg (03.01.2007)


#Diverse

Nattsanger i vintermørke

I romjula har vi observert en - eller mulignes to nattsangere i Ulsteinvik. Ved Vik-elva i sentrum er det store løvtrær og granhekker. Første observasjon: en pistrende lyd uten variasjon. Tidspunkt, kl 2300 og utover natten.
Observasjon 2: en trillende, vakker sang, høyere enn svarttrost. Starter når mørket siger på og holder det gående hele natten igjennom til dagen bryter frem.

A.M. (02.01.2007)

Svar:

Det er nok høyst sannsynlig rødstrupesang du har hørt. I den milde og snøbare vinteren har rødstrupene mange steder vært svært ivrige til å synge og markere vinterterritorier. Hvis mildværet holder seg, vil¨de trolig kunne fortsette å synge helt fram mot hekketiden i april-mai.

Roar Solheim (02.01.2007)


#Økologi og atferd

Tjeld

Hvor gammel kan tjelden bli.

N.N (29.12.2006)

Svar:

Tjelden kan bli riktig gammel. Ved hjelp av ringmerking kan en fastslå sikker alder på fuglene ved kontroll og gjenfunn. Den eldste norske ringmerkede tjelden ble 32 år og 2 måneder! Ikke dårlig for en såvidt liten fugl!

Roar Solheim (30.12.2006)

««første 49 048 - 49 057 av 50 005 siste»»