Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 49 299 til 49 308 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Fryser fuglene på beina?
Hvilke grunner kan det være til at fuglene ikke fryser på beina når de står på snø og is
M.S.T. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Beina til fugler er bygd opp på en slik måte at de ikke taper så mye varme (energi) til omgivelsene når de står i kaldt vann eller på is. Hvis vi mennesker står på is med nakne føtter, vil vi ganske snart begynne å fryse kraftig på føttene og hvis vi står lenge nok vil føttene bli forfrosset. Fuglene vil ikke fryse på føttene. Dette kommer av at blodårene i fuglenes føtter fungerer som varmevekslere. Blod som går ut i føttene blir gradvis nedkjølt av blod som kommer fra føttene. Motsatt vil da blod som kommer fra føttene bli gradvis oppvarmet av blod som går ut i føttene. Denne varmevekslingen gjør at fugler ikke opplever å fryse på beina. Vi mennesker har ikke slike varmevekslende blodårer i beina, og fryser dermed på beina hvis de ikke tildekkes av isolerende materiale.Tore Reinsborg (17.01.2007)
Hvilken fugl er det?
Hei! Har hatt besøk av en fugl i hagen i dag som jeg ikke har sett tidligere. Den er litt mindre enn en Skjære, grått hode med litt svart rundt øynene. Nebbet er kort og gult, litt svart på tuppen. Vingene er mørk brune, mens buken er lysere spraglet, et mønster som ender i en "spiss" oppover mot halsen. Den satt i et tre i hagen hvor den spiste noen store røde bær. Skal prøve å få tatt et bilde om den kommer tilbake.
Er spent på svar :)
K. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Det er mye i din beskrivelse som tyder på at du kan ha sett en gråtrost. Større fugler som spiser bær på denne tida av året er gjerne troster, og din beskrivelse passer best til gråtrost. På nettstedet under kan du se bilde av en gråtrost. Send oss gjerne et bilde hvis ikke vårt forslag kan stemme.
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=215Tore Reinsborg (17.01.2007)
Stær
Hvordan ser Stæren ut? Nevn Farge, størelse, vekt, habitat og føde.
Kan du beskrive fuglen sin utbredelse i Norge?
Er fuglen en trekk fugl?
Hvilken nytte har fuglen for oss mennesker?
Gjerne svar så fort som mulig. Vi har et prosjekt :)
Takk.
G. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Stæren er i hekketida en tilnærmet svart fugl med brunrosa bein og lyst spisst nebb. Fjærdrakten har imidlertid metallglans og skinner i grønt og fiolett. Utenfor hekketida er fjærdrakten bestrødd med gulhvite flekker. Dette er fargen på fjærbremmer som stort sett er slitt vekk når hekketida nærmer seg. Nebbet er utenom hekketida mørkt. Lengden er 19-22 cm og de veier gjennomsnittlig 78-81 gram. Stæren finnes i hele landet, og holder til i åpent lende, særlig på dyrket mark, og viser sterk tilknytning til bebyggelse. Den kan da påtreffes fra den ytterste skjærgård til oppe i fjellskogen. Inne i tettere skog trives den ikke. Stæren lever både av animalsk og vegetabilsk føde. Om sommeren spiser den mye insekter, meitemark, snegler og edderkopper, mens den om høsten spiser mye frukt, bær og spillkorn. Stærer som overvintrer spiser mye insekter m.m. som de finner i fjæresonen. Stæren er stort sett en trekkfugl som drar hovedsakelig til Storbritannia om høsten, men en del stær overvintrer fra Trøndelag og sørover Vestlandet. Stæren kommer mennesket til nytte ved at de kan ta en del skadeinsekter, samt underholdningsverdien de gir ved sin sang og at de velvillig tar i bruk fuglekasser i forbindelse med hekkingen. På nettstedene under kan du se bilde av stær, samt lese mer om dens levesett og utbredelse:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=214
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=194&vis=Tore Reinsborg (17.01.2007)
svarthvit fluesnapper
kan du si hvilken familie fuglen tillhører?
kan du si hvilke kjennetegn fuglen har, f.eks utseende, farger, størrrelse,vekt, habitat, føde
kan du si fuglens utbredelse i norge?
kan du si om fuglen er en trekkfugl
kan du si om fuglen har nytte for oss mennesker
R. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Svarthvit fluesnapper tilhører fluesnapperfamilien (Muscicapidae). Artsnavnet er mest betegnende for hannens utseende, da fargene hos disse går i svart/mørkebrun og hvit. Hunnens farger er mer anonymt gråbrun med hvitere buk, men har som hannene et hvitt/beigehvitt vingefelt. Du kan se et bilde av en hann på nettstedet under. Lengden er 12-13,5 cm og de veier stort sett 12-15 gram. Hunnene veier stort sett noe mer før eggene klekkes enn etter. De kan finnes i allslags skog i hele landet fra lavlandet til fjellskogen, og de lever stort sett bare av insekter (inkl. mye larver) og edderkopper. Om høsten kan de ta en del bær. Arten er en ekte trekkfugl som trekker til Afrika om høsten. De ha nytteverdi for oss mennesker gjennom sin sang og at de velvillig tar i bruk fuglekasser. Dessuten bidrar de med å ta insekter og larver som for noen kan oppfattes som en plage. Du kan lese mer om svarthvit fluesnapper på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=527
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198Tore Reinsborg (17.01.2007)
Svarthvit fluesnapper
Hvor i Norge lever Svarthvit fluesnapperen? Svar gjærne så fort som muligt.
R. (17.01.2007)
Svar:
Hei!
Svarthvit fluesnapper er vidt utbredt i landet, og du kan finne den både i lavlandet og i fjellstrøk hvis det er en viss mengde trær tilstede. Denne trekkfuglen tar ofte fuglekasser i bruk i forbindelse med hekkingen. Du kan lese mer om arten og dens hekkeutbredelse på nettstedet under:
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=198Tore Reinsborg (17.01.2007)
NATTSANGERE
HEI.
BOR I ROGALAND.KRATT ,TRÆR ,KJERR PÅ TOMTA.MASSE FUGLESANG OM NATTEN ,RUNDT OM TOLV -ETTIDEN ER SANGEN PÅ TOPP,NÅ PÅ VINTERSTID.HVA SLAGS FUGLER ER DET?
N.N (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Denne vinteren er det registrert mange overvintrende rødstruper i Sør-Norge. Disse hevder vinterterritorier gjennom sang, og de synger ofte om natta. Det er følgelig stor mulighet for at det er en rødstrupe du hører om nettene. Også andre arter som kjøttmeis og blåmeis kan finne på å slå noen sangstrofer om natta, men disse synger helst om dagen.Tore Reinsborg (17.01.2007)
magene til en fugel
hva heter de to magene til en fulg og hva er deres oppgaver
J.W. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.Tore Reinsborg (17.01.2007)
Funnet ringmerket kjøttmeis
Jeg fant i dag en merket kjøttmeis ute i snøen i Tromsdalen. Den har ingen synlige skader, men virker forkommen og klarer ikke å fly. Jeg har tatt den inn i varmen og gitt den brødsmuler, hva skal jeg gjøre med den ?
T. (16.01.2007)
Svar:
Du har gjort riktig ved å ta den inn. Sett den i en pappeske over natta, men forsøk å gi den litt vann. Stikk fingeren i vannet, og løft en dråpe bort til nebbet til fuglen. Stryk det av, og se om den svelger. Gjenta dette noen ganger. Du kan forsøke å gi meisen noen små kjekssmuler, de er kanskje lettere å spise enn brødsmuler når den sitter i en pappeske. Hvis den virker OK i morgen, kan du slippe den. Kanskje har den flydd mot vinduet og fått hjernerystelse, og da trenger den bare å sitte i ro i noen timer. I verste fall kan det ta et par dager før den kommer seg.
Roar Solheim (16.01.2007)
Toppmeis
Hei
Kva må til for å lokke ein toppmeis til fuglekassen og på foringsbrettet?. Kor liker den seg aller best?. Er det mykje av den i Ryfylke i Rogaland?
Ø.R. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Toppmeisa vil i likhet med de fleste andre meiseartene ta solsikkefrø. Talg kan også være god kost for den. Toppmeisa trenger ikke være enkel å få på foringsplassen, og dette kommer av at den holder helst til inne i barskogene, samtidig som den er mer stasjonær i forhold til de andre meiseartene. Toppmeisa kan ofte ta del i meisetogene i skogen om vinteren, men legger ikke ut på større vandringer slik en del av de andre meiseartene kan gjøre. Hvis du bor i et område med furuskog eller barblandingsskog skulle sjansen for å få den i fuglekasse og på foringsbrettet være ganske god. Arten er f.eks påvist hekkende i Sauda kommune Du kan lese mer om toppmeisa, samt finne en fuglekassetabell på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=502
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=214
http://miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/kassetabell.phpTore Reinsborg (16.01.2007)
Tårnfalk
Fins det tårnfalk på Ganddal i Sandnes kommune, og hvis jeg henger opp en tårnfalk kasse der kan jeg få tårnfalk i den????
A. (16.01.2007)
Svar:
Hei!
Tårnfalken kan finnes både i fjellet og i skogstrakter, og den er også påvist hekkende i Sandnes kommune. Den finnes gjerne i åpnere skog (gjerne gjenstående frøfuruer på hogstflater) med myrområder. På skrinne og soleksponerte furumoer kan firfisla like seg, og dette er god kost for tårnfalken særlig i perioder hvor smågnagerne uteblir. Det kan være et tips å henge kassene i områder du vet det er godt med firfisler. Tårnfalk-kasser bør henges minst 5-6 m over bakken, og heng dem helst i områder hvor det ikke ferdes folk til stadighet. Du kan finne mer informasjon om tårnfalk og fuglekasser på nettstedet under:
http://www.miljolare.no/aktiviteter/by/natur/bn4/storkasser.phpTore Reinsborg (16.01.2007)