Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 50 932 spørsmål neste»
Ref spørsmålet om hønsehauk 14.04
Ser ut til at kun videoen kom med og ikke bildene av fuglen sist - legger ved et bilde nå.
H.J.S. (15.04.2025)
Svar:
Bildet viser en spurvehauk.
Roar Solheim (16.04.2025)
Gråspurv som flyr i vinduet
Hei. Vi har en gråspurv som flyr inn i vinduet dagen lang. Startet i fjor og kom tilbake i år. Den kan umulig ha det bra som holder på sånn, stakkar. Hva kan vi gjøre? Forsøkte henge opp noe som dekket hele vinduet, men da går han bare over til å fly inn i vinduene ved siden av. Hvorfor holder den på slik?
N.N (15.04.2025)
Svar:
Den tror at speilbildet er en konkurrent. Dessverre ikke annet som kan hjelpe enn tildekking av vinduer på utsiden.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kjernebiter unge
Hei,
Denne lille ungen har sittet i oppkjørselen et par dager på rad. Er litt bekymret for den fordi den er så utrolig uredd! Det er mange katter i nabolaget, og om den oppfører seg som den gjorde idag er vi redd den kan bli spist. Idag gikk jeg rett forbi den og den viste ingen tegn til å fly avgårde eller bli redd. Tenker vi skal la være å legge ut mat en stund? Etter at vi satt inntil den så jaget vi den vekk for å prøve å skremme den litt. Den kan fly og den kan løpe og hoppe, så den virker ikke skada. Noen tips?
S. (14.04.2025)
Svar:
Dette er en voksen kjernebiter, og den må være syk eller skadet. Ta den inn i en eske og se om den kommer seg, men frykter at denne vil dø.
Roar Solheim (15.04.2025)
Tyrkerdue i Harstad
Hei! Har hatt en enslig tyrkerdue ved fôringsplassen etpar/tre måneder nå. Sitter samme med pilfinker, blåmeis og kjøttmeis og ser ut til å ønske selskapet de har der. Fôringsplassen er i Svensk asal tett tre som er ca 45 år, med gran(Donald tre) tett inntil. Daglig ca 40 fugler som spiser mye her, og som også fungerer fint med et skjærepar. Hus bygget 1967, alltid vært skjærer her - de er flotte og har alltid fått kull som vi har jaget katter fra å ta ungene. Våre egne katter har utebur - og skjærene skriker til oss om hjelp - om andre katter er i området når skjæreungene skal utforske hagen/lære å fly/passe seg for farer. Lurer på dette med hvor lenge vi skal fore - er det når det ikke er frostnetter lenger? Disse fuglene er jo mega makelig - men skal jo finne mat selv snart? :D Og tyrkerduen - er det bare ei som har navigert litt feil eller har vi snart en flokk av dem også her? :))) Mvh Heidi June
H.J.S. (14.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite om dette er en enslig due litt utenfor vanlig forekomst, eller om flere kan finnes i regionen.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kan staren (stæren) kurtisere sitt eige spegelbilete?
Vi har starekasse(r) i hagen, og i dag ser det jammen ut til at ein stare har valt å slå seg ned hos oss. Men det rare er at han sit i låvevindauget og dansar og syng til sitt eige spegelbilete. Slik har han halde på i fleire timar. Det er ingen andre starar i nærleiken. Kan det hende at han trur spegelbiletet er ein potensiell partnar? :-)
J.S.H. (15.04.2025)
Svar:
Eller en konkurrent som han forsøker å overvinne.
Roar Solheim (15.04.2025)
And som jaktet i flokk
I går så jeg en flokk ender som samarbeidet om å jage en fiskestim utenfor Nesoddlandet. Oppførselen minnet om laksender. Alle (ca 10) hadde store hvite felt på kroppen. Det var litt avstand så jeg har ikke bilde eller mer info om utseendet. Kan det ha vært lakseand, eller kanskje ærfugl?
S.D. (15.04.2025)
Svar:
Veldig sannsynlig med laksand her.
Roar Solheim (15.04.2025)
Fuglekasse i sol
Hei! Jeg har hengt opp en fuglekasse i et tre der jeg nå ser at det blir mye direkte sol. Tenker å flytte den, men i dag har det vært blåmeis på «befaring» der. Bør jeg likevel flytte den?
M. (15.04.2025)
Svar:
Nei, dette trenger du ikke bekymre deg for.
Roar Solheim (15.04.2025)
Truet Orrfugleleikplass
Hei, har hytte i Midt Norge. Hver april/mai er det orrfugle leik med ca 5 haner og flere høner på et fjellmyr, kun 100 meter fra hytta vår.
Det planlegges nå utbygging av området med flere hyttetomter nøyaktig på deres parringsplass. Er det mulig å si hva som er da sannsynlig vil skje med leiken? Er fuglene lett adaptiv og flytte seg til ny området, eller risikerer gruppen varig skade? Evnt også om det finnes noe regelverk om bygging i et slik område med kjent orrfuglleik? På forhånd takk.
J.W. (15.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å angi hvor mye inngrep orrfuglene kan tolerere. Der spillmyrer har blitt dyrket opp, har orrfugler kunnet fortsette å spille på åker/eng, men hvis det bygges hytter på selve spillplassen, vil de neppe fortsette å spille der.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kongeørn
Hei. Vi har en kongeørn utenfor våre vinduer. Den har vært her i mange dager nå. Ganske nært husene, både til oss, og våre naboer. Har en katt og 2 små hunder på gården. Å høns, men de er i luftegård. Er det vanlig at ørna kommer så nært bebyggelsen? Og kan den ta smådyra våre?
N.N (15.04.2025)
Svar:
Kongeørn KAN prøve å ta katter, små hunder og høns, men det er nokså uvanlig.
Roar Solheim (15.04.2025)
Kanadagås
Hei, er det fortsatt slik at kanadagås er svartelistet i Norge?
Kan du gi meg en kort redegjørelse for hva det vil si at den er ført opp på svarteliste?
Mvh John Arne Paulsen, naturfiskeren.blogg.no
J.A.P. (15.04.2025)
Svar:
Her bør du kontakte Miljødirektoratet for nyeste oppdatering, eventuelt Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (15.04.2025)
Høneuka
Når ca blir høneuka i år med tanke på den tidlige våren? Jeg var på tiurleik denne uka, og det var full fart selvom jeg ikke så noen røyer.
F.J. (15.04.2025)
Svar:
Umulig å si når du ikke angir HVOR i landet. I Agder har toppen på parringstiden nå inntruffet.
Roar Solheim (15.04.2025)
Hvilken fugl tilhører disse fjærene?
I dag morgens våknet vi av en lyd fra stuen i hytten vår i skogen. Vinduet var knust og det var glass over hele rommet. I åpningen i vinduet stod det en stor fugl som jeg tenkte var en ørn. Men jeg er ingen ekspert og fuglen var fløyet før jeg fikk frem mobilkamera. Her er fjær vi fant i hytten mellom glassbitene. Fuglen var stor, kanskje 30 cm høy og stod oppreist (loddrett). Den så ut til å være grå, og oppleves samtidig som noe fargerik. Er det mulig å si hvilken fugl dette var ut fra disse fjærene?
H. (15.04.2025)
Svar:
Dette er nakke/halsfjær fra en tiur.
Roar Solheim (15.04.2025)
Hønsehauk?
Hei igjen! I slutten av februar hadde vi en stor fugl som satt på en påle til pil levegg (som er ca 120 cm høy tror jeg-pilveggen altså). Men usikker på om hvilken fugl dette var - satt her to-tre timer og hvilte seg. Mvh Heidi June
H.J.S. (14.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å artsbestemme fuglen ut i fra dette opptaket, men den gir inntrykk av å kunne være en falk.
Roar Solheim (15.04.2025)
Blå/turkis fjær(er)
Noen som vet hvilken fugl disse fjærene stammer fra?
J. (14.04.2025)
Svar:
Ser ut til å kunne være en ryggfjær fra en isfugl. Sted og målestokk?
Roar Solheim (15.04.2025)
Paringsritualet hos ærfugl
Hei - sitter med panoramautsikt over Korntin-bukta i Stavern og følger med på fuglelivet her. Akkurat nå er det en flokk med bolter (minst 15, litt vanskelig å telle nøyaktig) som jager en hunnfugl. Hun byr seg tydelig frem og dykker og da følger gjerne 5-7 av hannene henne under vann. De svømmer bare 60-80 cm under vannet for vi kan se de hvite hannene under vann. De kommer gjerne opp igjen 5-10 meter lenger borte før det samme gjentar seg, da gjerne med noen av de samme hannene men kanskje 2-3 nye hanner. De har holdt på her nå 30-45 min… ser veldig slitsomt ut for hunnen. Hva er det som foregår? Jeg trodde pardannelse hos ærfugl skjedde om høsten… er dette en form for konkurranse om å vinne hunnens gunst hos en hunn som enda ikke har funnet seg make? Eller kan hun være enke?
D.O.O.B. (14.04.2025)
Svar:
Absolutt konkurranse mellom hannene om hvem hun kommer til å velge!
Roar Solheim (14.04.2025)
HVOR BYGGER SKJÆRER REIR?
eN SKJÆRE HAR BYGGET REIR, 4 METER OPP I ET SELJETRE SOM STÅR BAR TO MERTER FRA HUSVEFGGEN VÅR. NÅR JEG TENKER MEG OM HAR JEG SETT MANGE SKJÆREREIR SOM ER BYGGET NÆR HUS DER DET BOR FOLK. eR DET SLIK AT SKJÆRENE FORETREKKER Å BYGGE REIRENE SINE NÆR HUS DER DET BOR FOLK
H.B. (14.04.2025)
Svar:
Det er svært mulig at skjærene forstår at når de hekker nær folk, er det større sjanse for at egg-og ungespisere (som f. eks. kråker og hauker) holder seg unna menneskene, slik at skjærene er mer trygge. Alle kråkefuglene er svært "intelligente" til å forstå slike sammenhenger. "Unngå å bli spist" er en av de kraftigste styringsmekanismene for mye av fugler og pattedyrs adferd.
Roar Solheim (14.04.2025)
Hvorfor lager Spettmeisen større hull i fuglekassene?
Hei. Har satt opp fuglekasser rundtomkring på hytta, merket nå nylig at spettmeisen hakker rundt åpningene på kassene slik at dem blir større. Hvorfor gjør spettmeisenen dette? På forhånd takk for svar.
Mvh E.
E. (14.04.2025)
Svar:
Dessverre vanskelig å vite. Som regel murer den igjen hull som er for store slik at de passer akkurat til fuglen. Spørsmålet er om disse kassehullene er i minste laget?
Roar Solheim (14.04.2025)
Fugler blåser seg opp
Jeg har noen gråspurver i hagen min. De er så søte. Noen ganger så ser jeg at de blir tykke og på en måte blåser seg opp. Lurer på hvorfor dette skjer
B. (13.04.2025)
Svar:
Fugl bruser med fjærene for å holde på kroppsvarmen. Noen ganger er denne "oppustingen" med fjærene også en del av fuglenes sosiale kroppssignaler, så ikke alltid lett for oss å forstå bakgrunnen.
Roar Solheim (13.04.2025)
Ganske stor fugl med svart og hvitt hode
Vi har sett en fugl i et furutre i Øygarden utenfor Bergen 13. april som vi ikke vet hva er. Dessverre fikk vi ikke tatt bilde. Den er ganske stor, kanskje omtrent som en kråke. Hodet er svart på toppen, med hvite felt på siden. Den er ganske rund i formen, grå på forsiden uten spretter og litt mørk sett bskfra. Vi tror den hadde oransje nebb. Noen ide om hvilken fugl dette kan være?
M.H. (13.04.2025)
Svar:
Har dessverre litt vanskelig for å se for meg hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (13.04.2025)
Skjærens oppførsel
Hei. Vi har et stort skjærerede rett ved siden av verandaen. Nå er det vel snart tiden for egglegging og medfølgende fuglebabyer. Skjærene er vant med at vi er ute i hagen og verandaen, men vil de jage oss når eggene klekkes? Er det noe vi kan eller bør gjøre for at nabovenskapet ska holde? Mat har de fått i hele vinter, eller dvs de har stjålet mat av småfuglene ^^
H. (13.04.2025)
Svar:
Skjærene tolererer nok at dere er i området, og ikke så mye dere kan gjøre i forhold til skjærenes tilstedeværelse.
Roar Solheim (13.04.2025)
Skogsnipe?
Har her klippet sammen to bilder av en fugl sett i Randsfjorden 13. april. Lurer på om det kan være skogsnipe?
E.S. (13.04.2025)
Svar:
Det kan hende, men bildene er dessverre noe uskarpe og kan også minne om gluttsnipe.
Roar Solheim (13.04.2025)
Hvorfor ikke fugl i fuglekassen?
Har en fuglekasse som henger nå på tredje året, uten at det er kommet fugl i den. Kassen står ca 10meter fra huset, i et tre 2,5-3 m over bakken, inngangsdiameter på hull, 33 mm. Jeg forer hele året fra terrassen, og har besøk av mye fugl. Ingen katter i nærområdet. Hvorfor kommer det ikke fugl i fuglekassen? Takknemlig for svar!
Hilsen fuglevenn.
N.N (13.04.2025)
Svar:
Det er det dessverre ikke mulig å vite svar på.
Roar Solheim (13.04.2025)
Lettskremte fugler
Hvor mye bråk rundt en fuglekasse tolererer en fugl før den skyr kassen .
B. (13.04.2025)
Svar:
Dessverre umulig å kvantifisere.
Roar Solheim (13.04.2025)
Så kråke ta ekornbaby palmesøndag 2025?
Hei, jeg er nesten 100 % sikker på at jeg så en kråke ta en ekornbaby i formiddag. Jeg så to skjærer og en større kråke hoppe rundt på bakken ved foten av et tre. Plutselig så jeg kråka ta tak i et brunt dyr med nebbet og fly av gårde med det. Det var et sjokkerende syn. For hadde jeg ikke sett den fluffy halen på det lille dyret, hadde jeg tenkt det var en mus. Og etterpå så jeg et voksent ekorn løpe oppi trekrona. Hvor vanlig er det at kråker tar ekornbabyer?
Bortsett fra dette, god påske 🐣
K. (13.04.2025)
Svar:
Trolig ikke uvanlig hvis de kan klare å få tak i slike..
Roar Solheim (13.04.2025)
Så kråke ta ekornbaby? i dag på palmesøndag 2025 🥲
Hei.
Jeg er nesten 100 % sikker på at det jeg så i formiddag, var en kråke som tok en ekornbaby. Jeg så to skjærer og en stein
N.N (13.04.2025)
Svar:
Ja, kråker kan nok gjøre det - de er altetere.
Roar Solheim (13.04.2025)