Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 2 766 spørsmål


#Fugleforing

Fugler plutselig borte fra fuglebrett

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Jeg satt ut fuglebrett i slutten av oktober og fikk med en gang besøk av masse fugler. Tor det var fast 4-5 kjøttmeis, et par blåmeis, 2 dompap og til og med en flaggspett, kanskje andre også. Etterhvet utvidet med å henge opp meiseboller og kokosnøtter, fortsatt populært.
Så for ca 1 uke siden sluttet nesten alle fuglene å komme på besøk, jeg hadde i forkant satt ut et nytt fuglebrett som jeg lurte på om kunne ha skremt de. Tok det bort igjen, men fortsatt ingen fugler på 1-2 uker. Det er en kjøttmeis som kommer, men den sitter her i 10 sekunder, ser seg rundt og flyr bort igjen. Dette er nå i starten av januar.

Kan de ha blitt skremt av at jeg har vært mye på balkongen for å rydde? Kan større fugler å flyttet inn på taket, som skremmer de små? Årstid/kulde? Forslag til hva som kan gjøres for å lokke de tilbake?

Jeg har hengt opp meiseboller, kokosnøtt og fuglebrett med solsikkefrø og jordnøtter

End

J.L. (19.01.2025)

Svar:

Fuglene har IKKE blitt skremt av deg. Dessverre hender det ofte at det plutselig blir færre fugler på fórplasser før eller under midtvinters, noe som vi heller ikke har noen god forklaring på. Ikke stort annet du kan gjøre enn å vente og se om fuglene plutselig er interessert i maten igjen.

Roar Solheim (19.01.2025)


#Fugleforing

Plassering av fuglemater

Bilde vedlagt spørsmålet

Hengte opp fuglemater i dag, men det kommer ingen fugler. Er det på grunn av plasseringen, eller tar det tid før de oppdager den?

N.N (15.01.2025)

Svar:

Det kan av og til ta tid før noen fugler oppdager matstasjonen.

Roar Solheim (15.01.2025)


#Fugleforing

Fugletellingen

Tror du jeg har nok aktivitet for å være med på fugletellingen?

N.N (12.01.2025)

Svar:

Det er IKKE snakk om å ha en bestemt mengde fugl. ALLE tellinger er viktige, dessverre er også null besøkende på en fast foringsplass et viktig resultat å rapportere inn!

Roar Solheim (12.01.2025)


#Fugleforing

Talgkongle kjøpt på Eurospar

En venn kjøpte talgkongler på Eurospar lagd i Sverige? De inneholdt tørkete larver og mais, kan småfugler spise dette?

M. (11.01.2025)

Svar:

Ja, absolutt.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Fugleforing

Fuglegrotten

Bilde vedlagt spørsmålet

Ser ut som de liker grotten. Svarttrosten spiser eplene i åpningen, grønnsisik(tror jeg) og spurvene,samt min lille rødstrupe spiser både oppå grotten og inni der der ligger litt nøtter og frø. Og noen er både i automat og på bakken. Har også dompap,Bjørke og bokfink,flaggspett,ekorn som kommer å spiser. Bildet er av det jeg tror er grønnsisik…. Mulig det er noe annet. Syns de er flott uansett
Har en liten fuglekonge som kommer og hopper rundt i greiner å.

M. (11.01.2025)

Svar:

Flott at du får mange arter på besøk på fórplassen.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Fugleforing

kan jeg gi julekake rester til ville fugler

N.N (11.01.2025)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Fugleforing

kan man kaste småkakerester til fuglene ute i skog og mark

N.N (11.01.2025)

Svar:

Hvorfor kaste det rundt omkring? Bedre å legge ut på en fórplass for småfugler.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Fugleforing

gamle kaker etter jul kan de gis til fugler

N.N (11.01.2025)

Svar:

Ja.

Roar Solheim (11.01.2025)


#Fugleforing

sylte til småfuglene

er det for mye salt i julesylta til at jeg kan legge det på fuglebrettet?

G. (10.01.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite om saltmengde er for stor eller ikke, men når man er i tvil, er det ikke noen grunn til å gi dette til fuglene.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Fugleforing

Mate med brød

Hei
Vi har ofte brødrester som jeg tenker er fint å mate småfuglene med. Er dette ok eller er det ugunstig for fuglene eller enkelte av fuglene?

R.K.N. (08.01.2025)

Svar:

Brød kan trygt gis til fugler, men alt med måte. Overdreven brødforing av ender og svaner kan være forbundet med problemer fordi det blir uvanlige konsentrasjoner av disse fuglene på små steder, noe også kan være konfliktfylt. men brødsmuler til småfugler på et fuglebrett har vært vanlig fuglemat lenge før vi startet å kjøpe solsikkefrø, så dette går godt an.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Fugleforing

Mating av småfugler

Har flere matstasjoner både for frø og annet. Problemet er at trosten hindrer de mindre fuglene å komme til. Selv i oppheng som er beregnet på de små har trosten funnet ut hvordan den kan komme til. Trosten skal gå mat, men hvordan kan jeg hindre den fra å komme til alle steder?

A. (08.01.2025)

Svar:

Da må du lage et fórbur med nettingåpning ca 5 x 5 zm som automater plasseres inne i.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Fugleforing

Hvor ble det av pippippene?

Hei. Vi bor på Ullern i Oslo og mater fuglene med frø og meiseboller hele vinteren. Mase liv og røre hele dagen. Nå kom det masse snø og vi har fyllt opp fuglematerne. Men ingen pipps. Vet dere hva som skjer? Hilsen Jannicke og Arne

A.D. (08.01.2025)

Svar:

Nei, det er det dessverre tilnærmet umulig å vite sikkert svar på.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Fugleforing

Marsipan

Hei.
Jeg lurer på om det er greit å gi småfugler marsipan.
Jeg vil gjerne ha kopi av svaret på e-post.
Mvh
Einar Rudi

E.R. (06.01.2025)

Svar:

Vet for det første ikke om de vil spise dette eller ikke, dernest kjenner jeg ingen undersøkelser som kan si noe om det er harmløst eller ikke som fuglemat. EKTE marsipan er laget av mandler, eggehvite og sukker, og mandler er i utgangspunktet OK som fuglemat. met jeg forstår ikke hvorfor du over hodet vil gi fugler marsipan?? Gi det heller til andre mennesker dersom du ikke vil spise det selv.

Roar Solheim (06.01.2025)


#Fugleforing

Svarttrost og foring om vinteren

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har minst 4 svarttroster- hanner, som held seg i hagen vår. Eg forer fuglene nå, og trosten kjem også til brettet, men best liker han rognebær som inntil nå har hengt rikelig på treet. Nå kom snøen, og få bær igjen. Idag kom to heilt innpå trappa der det låg nokon rognebær. Vi har nokon frosne bær i fryseren, kan han spise desse? Kva kan eg fore dei med?

A.J.K. (05.01.2025)

Svar:

Ja, det kan du gjøre. Ellers er litt overmodne epler og pærer flott trostemat.

Roar Solheim (05.01.2025)


#Fugleforing

Hvordan holde ekorn unna fuglebrettet

Jeg skal bygge et foringsbur for småfuglene men har veldig mye ekorn. Hvilke maskestørrelse holder ekorn utenfor? PS ekornene får mat på andre brett i hagen.

K. (04.01.2025)

Svar:

Tror nok at netting som har 5 x 5 cm åpning kan holde ekorn ute, men har dessverre aldri testet ut hva som er nedre grense for ekorn for å komme inn. Denne maskestørrelsen holder i alle fall kråkefugler og duer ute slik at de må ta det som faller på bakken.

Roar Solheim (04.01.2025)


#Fugleforing

hvilken olje best for småfugler

har sett spørsmål om rapsolje og olivenolje er bra for fugler.svarene har vært at sannsynligvis ikke farlig/dårlig for dem...Mitt spørsmål:er det én olje som er bedre for dem enn enn andre(ta også med solsikkeolje i vurderingen )?kan det bli for mye olje for dem?av en sort eller i det hele tatt?jeg spør fordi jeg dynker melormene i mye olje,hittil rapsolje,og ser at de liker det mye bedre enn tørre melormer.Håper på sikkert svar.

R.H. (03.01.2025)

Svar:

Siden jeg aldri har sett om noen har testet ut disse to oljene mot hverandre med hensyn til fuglemat, så er det dessverre umulig å gi deg noe svar her.

Roar Solheim (03.01.2025)


#Fugleforing

Rosenkål

Spiser fugler rosenkål? Evt kan den være rå, eller må den kokes føst?

M. (03.01.2025)

Svar:

Rosenkål er neppe mat for fugler, men kanskje høns vil spise kokte rosenkål (?).

Roar Solheim (03.01.2025)


#Fugleforing

Egen frøblanding

Hei

Jeg har tidligere gitt frøblandinger som fungerte greit nok, men det var jo tydelig at enkelte frø/nøtter ble prioritert. Så jeg laget min egen blanding av skrelte solsikkefrø, peanøtter, knuste meiseboller og litt melorm, hvor jeg øker andelen melorm på vår/sommer siden jeg regner med proteiner er mer kritisk frem mot hekkingen.

Har det noen næringsmessig hensikt å legge til feks hirse eller havre eller vil de fleste fuglene prioritere de fete alternativene på vinter og proteinrike på sommer likegyldig av fugleart?

På forhånd takk.

N.N (03.01.2025)

Svar:

Havre bør du ikke blande sammen med de mer fettholdige frøene. Hirse er små frø som kan serveres separat. Små fugler som svartmeis, granmeis og sisiker tar gjerne slike små frø.

Roar Solheim (03.01.2025)


#Fugleforing

Betydelig mindre forekomst av fugler på matingsplassen

Meis av ulike slag besøker hyppig vår fuglemat. Sideñ like før jul har vi nesten ikke sett fugler av noe slag. Hva kan være årsaken. Vi bor ved skogkanten på Ranheim

S.J. (02.01.2025)

Svar:

Det er det dessverre nesten umulig å vite årsaken til. Slike frafall av fugler oppunder vinteren skjer mange steder. Kanskje kan det være at en del av fuglene trekker videre, men vi vet dessverre ikke sikkert svar her.

Roar Solheim (02.01.2025)


#Fugleforing

Solsikkefrø uten skakk

Vi forer med solsikkefrø uten skall, vi bor i borettslag, vi har gjort det i flere år, men aldri før har det blitt et lag på bakken fra frøene. Hva kommer det av? Ser så søplete ut.

W.S. (31.12.2024)

Svar:

Da spørs det om det er noen fugler som er kritiske og kaster noen av frøene på bakken. hvis dere vil unngå bakkenedfall kan dere skifte til å fóre med halve kokosnøtter, meiseboller i metallnett og jordnøtter i metallnettrør - da blir fuglene sittende og hakke løs småbiter direkte fra maten, uten å forsøke å ta med seg et helt frø eller kaste/miste slike på bakken.

Roar Solheim (31.12.2024)


#Fugleforing

Hvor har det bitt av småfuglene?

Hei, 1. desember satte jeg ut et fuglebrett med villfuglfrø og tre julenek utenfor husveggen ved en vestvendt veranda på Nordstrand i Oslo. På måneden som har gått har jeg ikke sett en eneste fugl ved fôringsplassen. Det har heller ikke vært småfugl å se i nabolaget på lenge. Hvordan kan jeg hjelpe småfuglene tilbake til boligstrøket?

L. (29.12.2024)

Svar:

Du kan nok ikke gjøre stort annet enn å legge ut maten og vente til fuglene selv dukker opp.

Roar Solheim (29.12.2024)


#Fugleforing

Tomt for fugler

Fuglene som vi har matet p amfeneset i søgne i 30 år på hytta har forsvunnet. Det var verken fuglekvitter eller fugler som spiste , er det fugleinfluensa tro? Jeg mater med solsikke med og uten skal og nøtter

N.N (28.12.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite.

Roar Solheim (28.12.2024)


#Fugleforing

Er det tryt og mate småfugler med solsikkefrø med skall, som ikke er vasket ?

Hei.

Kjøper solsikkefrø med skall fra First Price noen ganger, og disse er ikke vasket/renset, så det er et tynt støv lag på skallene. Er dette støvet farlig for fuglene, og kan det inneholde plantevern middler eller tungmetaller som er helse skadelig for fuglene ? Kan fuglene dø på grunn av dette støvet ?
Disse solsikke frøene er produsert i Bulgaria.

N.N (28.12.2024)

Svar:

Dette er nok helt OK som fuglemat.

Roar Solheim (28.12.2024)


#Fugleforing

Plutselig tomt for småfugler på fuglebrettet

Vi har hatt mange småfugler på solsikkemateren og meisbollene i hele høst på hytta som ligger på Nerskogen. Vi har fylt på ofte. Vi har hatt besøk av granmeis, kjøtt- og blåmeis ol. Nå i jula er det ingen, kun en hakkespett. Vi har satt opp fuglene også. Vi har pyntet bjørka med lys. Kan de være redd for lysene (kun hvite lys)?

K.F. (25.12.2024)

Svar:

Nei, der er neppe redde for lysene. Men av og til blir det plutselig tomt på en fórplass, selv om det er nok mat. Dessverre er det som regel umulig å forstå hvorfor.

Roar Solheim (25.12.2024)


#Fugleforing

Spurvehauk.

Hei! Nå er jeg godt igang med fôring av fugler og den senere tid har jeg oppdaget mye aktivitet av spurvehauk. Det er nok en familie da jeg har sett 3 samtidig. Så spørsmålet mitt er om det finnes noen måte å hjelpe haukene gjennom vinteren? Hva man eventuelt kan legge ut til mat og hva som er beste måten? Tenkt litt på musfelle i garasjen og legge ut mus til mat. Så har jeg god aktivitet av både skjære og kråke og regner med de også vil forsyne seg av mus. Noen gode råd?

Mvh Jøran Moastuen.

J.M. (23.12.2024)

Svar:

Uvisst hvor lett det er p venne en spurvehauk til at det kan ligge døde mus fast tilgjengelig ett sted. Hønsehauk kommer gjerne på slike åteplasser, så det kan hende at det også vil fungere for en spurvehauk. Men her vil lett kråkefuglene stikke av sted med matbitene også.

Roar Solheim (23.12.2024)

1 - 25 av 2 766 siste»»