Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 304 til 328 av totalt 7 041 spørsmål


#Økologi og atferd

Solsikkefrø m skall

Har lest at de minste meisene ikke klarer og åpne skallet på solsikkefrøet, stemmer det

J.G. (18.10.2023)

Nei, men de må jobbe mer for å åpne dem.

Roar Solheim (19.10.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Bruker skjærene reiret t bolig også utenom hekkeperioden ?

G.S. (15.10.2023)

Tror ikke de bruker det til å sove i, men de kan i alle fall bygge på reiret i løpet av vinterhalvåret.

Roar Solheim (16.10.2023)


#Økologi og atferd

Hva slags fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Jeg reddet/tok med en fugl på vei hjem idag fordi den lå hjelpesløs på en parkeringsplass. Men jeg vet ikke hva slags fugl det er! Kanskje dere kan hjelpe meg?

S.K.H. (15.10.2023)

Dette er en lomvi. Bør ut på sjøen igjen.

Roar Solheim (15.10.2023)


#Økologi og atferd

Duer om høsten

Jeg ser duer som trykker seg sammen fire fem
Og lurer på om det er en slags kurtisering i oktober?

N.N (14.10.2023)

Dessverre vanskelig å si. kommer også an på hvilken dueart dette er.

Roar Solheim (15.10.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Hvorfor legger fugler egg bare en gang i året

N.N (15.10.2023)

De legger egg når det er mat nok til å kunne fostre opp ungene sine, og noen legger flere kull i løpet av sommeren. Altså ikke bare EN gang om året.

Roar Solheim (15.10.2023)


#Økologi og atferd

Luktesans

Har akkurat hengt opp en fuglemater med solsikkefrø og meiseboller. Har ikke sett så mye fugl før, men plutselig kommer både blåmeis, kjøttmeis og spurv. Kan de lukte slik mat på avstand eller er det synet som fører til tilstrømningen?

G.G. (13.10.2023)

Det vet vi ikke. Men fugl har trolig mer luktesans enn tidligere antatt. I tillegg har de svært godt syn.

Roar Solheim (14.10.2023)


#Økologi og atferd

Fugler på høsten

Hei!
Her jeg bor har masse småfugler flydd frem og tilbake i flere dager. Her er det skog og boligfelt. Rognebærtrær og furutrær og or. Ser aldri den aktiviteten ellers i året. Frem og tilbake og hvorfor gjør de det?

G.R. (10.10.2023)

Dessverre ikke mulig å besvare på generell basis. Må vite hva slags art det er snakk om, og hva de eventuelt finner av mat på stedet.

Roar Solheim (10.10.2023)


#Økologi og atferd

Fulger tilknyttet bøketrær

Hei!

Hvilke fulger trives i bøke tre?
Vil et massivt bøketre i et bysenter spille en viktig rolle for noen arter? Evt på hvilken måte?

S.A. (10.10.2023)

Bøkenøttene er veldig ettertraktet mat om høsten. Ringduer, bjørkefink og bokfink er noen av artene som spiser bøkenøtter.

Roar Solheim (10.10.2023)


#Økologi og atferd

Spørsmål om betydning av fuglelyd (skjære / pica pica)

Hei!

Vi har en del skjære ute på plattingen hos oss, og de lager jo som kjent en god del ulike lyder. Vi kjenner til de lydene de lager når det er fare på ferde o.l., men vi har også hørt en spesiell lyd de lager som vi overhodet ikke er sikre på hva betyr. Det er sikkert ikke mange blant oss som snakker flytende skjære, men om noen har en idé om hva denne spesifikke lyden betyr / indikerer, så hadde det vært interessant å høre teorier. Lydfilen er vedlagt, og minner veldig mye om den vi hører nå og da.

Beskrivelse: de starter med lavmælt "kreksing", som går raskere og raskere fram til de går over i en slags pipete og rullende "sang". Det virker ikke å være en lyd de lager når de føler seg truet, så vi regner med at det kanskje er snakk om en "godlyd", uten at vi helt er sikre på det. Kan noen hjelpe oss med å finne ut av hva denne lyden betyr?

K.S.F. (10.10.2023)

Dette er typisk "skvaldring/småpludring" skjærene imellom. Men dessverre vet jeg ikke hva de formidler til hverandre.

Roar Solheim (10.10.2023)


#Økologi og atferd

Kan fuglene lukte at det er mat å få?

Vi mater fugler med forskjellige frø og nøtter og har alltid mye fugl her. Noen ganger glemmer vi oss og det blir tomt. bortsett fra en svarttrost som pikker på ruta og kjefter litt når den er her blir jo fuglene borte når det ikke er mat å få. Men, bare minutter etter at vi har lagt ut ny mat er de her. Vi lurer veldig på hvordan de finner ut at det er mat å få igjen. Lukter de? At de sladrer til hverandre har vi oppdaga for lengst, men den første fuglen som oppdager det. Hvordan

T.A.S. (09.10.2023)

Dessverre vanskelig å vite.

Roar Solheim (09.10.2023)


#Økologi og atferd

Fugler og luktesans

Den tida jeg gikk på skolen (for lenge sida), lærte vi at fuglene ikke har luktesans. Er dette sant, eller var det feil det vi fikk fortalt på skolen i "gamle dager"?

E.K. (08.10.2023)

Dette er faktisk feil, og er basert på en feilslutning fordi fuglenes hjerne ikke er bygget opp lik hjernen hos oss pattedyr. Fuglene ser ut til å mangle det som hos oss kalles luktelappen i hjernen, men luktesansen sitter tydeligvis i en annen del av fuglenes hjerne.

Roar Solheim (08.10.2023)


#Økologi og atferd

Nebb skarv

Hvorfor har skarven krok på nebbet?

N.N (08.10.2023)

Sannsynligvis en tilpasning for å kunne gripe tak i fisk, som den jakter på under vann.

Roar Solheim (08.10.2023)


#Økologi og atferd

Fuglekonge

Bilde vedlagt spørsmålet

Kom over en fuglekonge midt i Mandal by i dag. Jeg bøyde meg ned og den var svært oppsøkende. Klatret opp på meg og lot seg løfte opp på kanten av en papirpose jeg bar. Bar den et godt stykke slik mot nærmeste park, men så fløy den.
Er dette normal oppførsel. Jeg opplevde det som helt magisk.

N.N (05.10.2023)

Nei, dette er typisk for en fugl som enten er skadet eller svært svekket /(avmagret).

Roar Solheim (05.10.2023)


#Økologi og atferd

Fugleflokk

Hei!
Her, like utenfor Fredrikstad, ser vi kjempestore fugleflokkr som flyr fram og tilbake i stor fart. Hviler en kort stund i trærne, før de starter samme type flyving igjen. Ser ut som rødstuper. Hvorfor oppfører de seg slik?

V.S. (04.10.2023)

Det er det vanskelig å gi riktig tolkning av uten selv å være på stedet og observere fuglene.

Roar Solheim (05.10.2023)


#Økologi og atferd

Aldri sett så mange kråker før

Aldri sett så mange kråker før, hva gjør de? Helt ekstremt mange som møttes og fløy rundt. Dette var rundt Lena sentrum i toten. Takk for svar

E. (27.09.2023)

Ser ut som en typisk ansamling om høsten og vinteren når kråkefuglene samles for å fly til et felles overnattingssteds. Her er det mange kaier i flokken (det hører en på lydene).

Roar Solheim (27.09.2023)


#Økologi og atferd

Gråspurv i flokk

Når spurvene kommer til fuglemateren kommer de alltid i flokk, alt fra 8-10 til 20 stk. Kjøttmeisen kan komme alene eller med en annen. Blåmeisen i par. Lever spurvene i flokk?

N.N (24.09.2023)

Gråspurvene holder seg ofte sammen i flokker, ja. det samme gjør mange finkefugler (som grønnfink, bjørkefink og sisiker) i vinterhalvåret

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ugle

Hei!
Jeg skulle lufte hunden min bak foreldrene mines gård i Sigdal i kveld kvart over 8 (ikke helt mørkt, fortsatt blålig ute). Hun merker noe i skogkanten da hun bjeffer og løper frem. Hun stopper opp litt midt i jordet, for så og fortsette mot skogkanten. Da flyr en ugle mot henne og prøver og skremme henne, da den flyr rett mot henne før den roterer tilbake igjen. Dette gjentar den 5 ganger og ender ved gjentatte ganger mellom meg og hunden i en slak nedadgående ring. Til slutt flyr den avgårde en annen retning. Åkeren er nylig slått og er mulig den jakta mus? Spørsmålet mitt er hvilken ugle det kan være? Jeg fikk et lyst inntrykk av den og tenker meg at det kan være jordugle. I skogkanten har vi hørt territorielle kattugler før, så det er også en mulighet. Lurer også på hva som kan ha vært grunnen til denne oppførselen?

N.G. (24.09.2023)

Dessverre vanskelig å vite hva som kan ligge bak en slik oppførsel. Ugla kan ha vært nysgjerrig på hva hunden var, ha fløyet mot den for å se om den kunne skremme opp mus, eller av helt andre grunner. Både jordugle, hornugle og kattugle er mulige arter. Kattugle kan slå etter byttedyr på åpne områder. Hvis fuglen fortsatte å fly over de åpne områdene, er det jordugle/hornugle som kanskje er de mest sannsynlige.

Roar Solheim (24.09.2023)


#Økologi og atferd

Ringduer og eiketrær

Spiser ringduer eikenøtter?
Vi bor nær skogen og har en stor eik i hagen som nå er full av nøtter som drysser. Vi har i alle år hatt et eller to ringduepar på besøk i hagen. De liker godt å sitte i eika, men jeg har aldri sett slik oppførsel som idag da det så ut som om de flyttet seg ofte og plukket på noe (nøtter?). Duene spiser oftest på bakken, og jeg har ikke observert at de har spist nedfallsnøtter. Det virket også som om det er flere duer der enn de som bor her. Er det like før de flyr sørover?

G.B.T. (22.09.2023)

Det kan godt hende at de gjør det. I alle fall spiser de bøkenøtter.

Roar Solheim (22.09.2023)


#Økologi og atferd

Er svanen syk eller i sorg

Jeg bor i et område hvor det oppholder seg mye knoppsvaner. En fugl holder seg mest for seg selv. Er stort sett på land (et annet sted enn de andre svanene).Den ser litt pjusket/skitten ut og har mistet eller plukket av helehalestjerten. 2-3 andre svaner kommer av og til på land på samme sted, men går i sjøen igjen etter en liten stund. Kan den være syk eller i sorg?

I.B. (19.09.2023)

Begge deler er mulig, dessverre umulig å avgjøre sikker årsak.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

Skjærer som sørger over andre fuglearter som dør

Jeg har opplevd to ganger at skjærene samler seg og bråker mye rundt andre døde fuglearter.. er det fordi de sørger ? Dette har vært fugler som er død etter å ha truffet vindu. De har ikke hakket på den døde fuglen og det har vært mange 8-10skjærer som samler seg rundt.. så hvis de ikke spiser de døde fuglene.. sørger de?

L.B. (19.09.2023)

De sørger neppe over andre fuglearter, men det er godt mulig at kråkefuglene har en form for sorgreaksjon hvis en i deres egen familiegruppe (eller en make) plutselig ligger død på bakken.

Roar Solheim (19.09.2023)


#Økologi og atferd

kråker og mat

Leser innlegg om hvordan fuglene klarer få med seg mye mat i nebbet. Jeg har observert kråker og skjærer lenge og de prøver seg frem etter str. på bitene og tar de minste først ,så de store som holder de små bitene på plass eller de deler opp bitene og dytter de sammen. Ganske så smarte!

K. (17.09.2023)

Ja, kråkefugler forstår mange sammenhenger i verden omkring seg.

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Innsamling av mat!

Hvordan klarer fuglene å ha så mange ting i nebbet på en gang ?

N.N (17.09.2023)

Ja, DET er et spennende spørsmål som jeg ikke kan gi sikkert svar på. Men de må åpenbart ta tunga til hjelp for å holde fast de første matbitene mens de plukker opp de neste!

Roar Solheim (17.09.2023)


#Økologi og atferd

Spurvens vingeslag pr minutt og sekund

Jeg lurte på hvor mange vingeslag en spurv har pr sekund og minutt og om den kan stå stille i luften over tid på samme måte som en kolibri?

T. (14.09.2023)

Har ikke data for dette. Men spurv står ikke stille i lufta lik kolibrier.

Roar Solheim (14.09.2023)


#Økologi og atferd

Orreleik om høsten

Jeg har nå i månedsskiftet august - september flere ganger hørt orrfuglen spille om morgenen i Holtaheia i Rogaland. Hvorfor gjør den det på denne tiden av året? Det er vel for sent nå å begynne med et nytt kull unger?

A.V. (12.09.2023)

Ja, men orrfuglene pleier å spille noe også på denne tiden av året. Kanskje etablerer de en rangorden før de flokker seg i vinterhalvåret.

Roar Solheim (13.09.2023)


#Økologi og atferd

Parring grønnfink

Bilde vedlagt spørsmålet

Er dette parring eller fôring?
Er tatt idag 12.sept.

J.G. (12.09.2023)

Kanskje foring,men vanskelig å si. Kan også ut i fra bildet se ut som slossing.

Roar Solheim (12.09.2023)

««første 304 - 328 av 7 041 siste»»