Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 7 197 spørsmål


#Økologi og atferd

Fuglelyder

Hei... Forstår de forskjellige fugleartene hverandre i Norge ?....eks. forstår skjæra blåmeisen...og omvendt ? Hva med landene imellom, forstår samme art hverandre?

N.N (28.12.2024)

Svar:

Vet ikke helt hva du mener med å forstå hverandre, men ulike arter klarer i alle fall å oppfatte varselrop fra andre arter, og koble dette til fare (f. eks. varsel hvis en rovfugl eller et rovpattedyr dukker opp).

Roar Solheim (28.12.2024)


#Økologi og atferd

Krangler kråker om territorie?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg har et kråkespørsmål.

Jeg bor veldig sentralt og i nærheten av et kornmottak.
Her er det mange kråker.

Jeg begynte å mate kråkene og etterhvert ble det en eller to faste kråker.
Det varte en periode før jeg da en dag ser på himmelen en veldig stor gruppe med kråker. De bråker og flyr overalt på alle blokkene her. Minst hundrevis.
Så kommer ikke de vante kråkene tilbake, men senere kommer det et par andre kråker… så går det et par måneder, så skjer det samma igjen. Og nå er det da 2 uker siden sist jeg så den kråka som har hengt rundt her. Og idag kom det en ny.

Hva er dette? Krangler kråkene om territoriet? Hva er det som skjer når de plutselig blir skikkelig mange på ett sted? Er det det som kalles kråkeråd?

E. (27.12.2024)

Svar:

Kråker samles om kvelden for å sove samlet på ett sted, spesielt om vinteren. Hvis noen av kråkene har funnet mat et sted, ser de andre kråkene dette og følger etter. Derfor kan kråkeflokker plutselig dukke opp der EN har funnet mat. Siden de er sosiale flokkdyr om vinteren, krangler de også om matressursene.

Roar Solheim (27.12.2024)


#Økologi og atferd

Rødstrupe

Min datter har en rødstrupe som kvitrer hele kvelden og langt ut på natten. Det er vel ikke normalt. Sitter i samme treet og synger om dagen også

B.B. (26.12.2024)

Svar:

Det hender at rødstruper synger for å markere vinterterritorium, og spesielt dersom det er mildt og snøfritt slik som i år (kystnære strøk av sør-Norge, men du sier ikke hvor i landet dette er).

Roar Solheim (26.12.2024)


#Økologi og atferd

Fugleunger i desember?

Lurer på om jeg hørte fugleunger i et parkeringshus i Bergen, nå rett før jul 2024. Rett etterpå så jeg en måke fly ut fra området jeg hørte fugleunge lydene fra. Kan dette være mulig?

A. (25.12.2024)

Svar:

Nei, måkene har neppe unger nå, men unge måker kan faktisk fremdeles lage tiggelyder for å forsøke å bli matet av voksne måker. Kanskje er det dette dere har hørt?

Roar Solheim (25.12.2024)


#Økologi og atferd

Parringstid for byduer

Det er 22. desember og jeg observerte akkurat to byduer som kysset og parret seg på balkongen her i Oslo. Er ikke dette veldig tidlig? Når er normalt parringstid for byduer?

K. (22.12.2024)

Svar:

Byduene kan trolig hekke gjennom hele året, siden de holder til i byer hvor de ofte kan finne oppvarmede hekkeplasser.

Roar Solheim (22.12.2024)


#Økologi og atferd

Skjærer som har bygd rede i høst

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har en stor hegg utenfor vinduet og har observert et skjærepar som stadig bygger rede der. Det er jo koselig det, men hvorfor har de holdt på med dette i hele høst? Bygger de ikke rede på våren?

H. (19.12.2024)

Svar:

Skjærepar holder sammen i territoriet sitt hele året, og derfor kan de bygge på redet til alle tider. Det er kanskje også litt signal til andre skjærer om at paret er aktive og ikke kan utfordres!

Roar Solheim (19.12.2024)


#Økologi og atferd

Røy vs tiur

Hei! Mener å ha lest at det finnes langt flere røy enn tiur, men finner ingen opplysninger rundt dette. Lurer for det første på om dette stemmer og isåfall hvorfor?

N.N (13.12.2024)

Svar:

Jeg har dessverre ikke noen faktaopplysninger hvor dette er omtalt, men har stilt det samme spørsmålet selv. Det KAN tenkes at det er slik, og da kan EN forklaring være høyere dødelighet hos tiurkyllinger enn røykyllinger første høst. Dette vil i så fall kunne ha sammenheng med at en tiur skal vokse til dobbelt kroppsstørrelse av ei røy innen senhøsten. Dersom fuglene opplever lite mat eller planter av dårlig næringsverdi, vil hannfuglene kunne rammes hardere enn hunnene i en slik situasjon. Som sagt - dette er ikke fastslått vitenskap, men kvalifisert spekulasjon.

Roar Solheim (13.12.2024)


#Økologi og atferd

Aske å småfugler

Har masse småfugler i husene våre. Men ser at de ofte er i askebøtta vår å gjør et eller annet. Hva kan d være

T.E.U. (12.12.2024)

Svar:

Det kan hende at det er mineraler i aske som de har bruk for, men dette er kun kvalifisert gjetning. Har dessverre ikke sett noen vitenskapelig eller faglig omtale av slik oppførsel.

Roar Solheim (12.12.2024)


#Økologi og atferd

Gråhegre nær privathus

Hei. Vi har ganske mange gråhegrer her eg bur. For fyrste gong i år, so opplever eg at hegra setter seg oppe ved huset vårt på plen, utmark og langs veikanten. Vi ligger berre ca 50m frå fjorden, men likevel fyrste gong eg ser ho trekker oppover mot hus og skog. Har liksom alltid vore nede i sjøkanten. Lurer på kvifor og om dokke har eit svar på dette??

B.Å.S. (10.12.2024)

Svar:

Dette er nok fordi de finner noe spiselig å jakte på der de står. Det kan være meitemark, eller til og med smågnagere. Kanskje er det mer profitabelt enn for øyeblikket å jakte på fisk.

Roar Solheim (10.12.2024)


#Økologi og atferd

havørn følger med på jakt

var på rådyrjakt noen kilometer innenfor telemarkskysten da en ørn kom i cå 50 m høyde, må ha vært havørn på grunn av kort stjert med lys stripe ytterst --et skudd var nylig hørt og et dyr felt. kan det være at havørn etterligner korpen som også svever over jaktterreng i påvente av slakteavfall fra felte dyr? ob

O. (08.12.2024)

Svar:

Både havørn og kongeørn er kjappe til å søke opp kadavere om vinteren, og lever da av åtsler når de kan finne det. Dette er fugler som lever lenge, og det er absolutt mulig at de kan oppfatte sammenhengen mellom lyden av skudd og tilgangen på innvoller fra slakt.

Roar Solheim (09.12.2024)


#Økologi og atferd

Dompap

Fortrenger dompapene andre småfugler fra foringsplassen?

N.N (08.12.2024)

Svar:

Dompap fortrenger neppe andre fuglearter fullstendig, men enkeltfugler kan være aggressive mot andre når de sitter og spiser på f. eks. en frøautomat. På et fuglebrett er faktisk dompap hunner mer aggressive enn hannene, og ofte kan en da se at en hunnfugl ser ut til å bruke mer tid på å jage bort artsfrender enn på å spise selv. I alle fall kan det se slik ut.

Roar Solheim (08.12.2024)


#Økologi og atferd

Måker som «dabber» i gresset

Hei, har den siste tiden sett måker som dabber i gresset, opp og ned med føttene. Er det for å få « liv» i makken kanskje ?

G. (07.12.2024)

Svar:

Ja, måker og vadefugler kan stampe med føttene for å få mark og småkryp til å bevege seg slik at de ser dem og kan snappe dem opp.

Roar Solheim (07.12.2024)


#Økologi og atferd

Små fugler bader om vinteren

Har en tuja i krukke i hagen. Jorda er frosset men det har regnet
Så det ligger vann oppå isen, så idag at små fugler
bader og drikker vann der. Er det vanlig at fugler gjør det?

H.S.G. (06.12.2024)

Svar:

Ja, dersom de har muligheten for det, så kan de bade. Men de gjør det neppe hvis det er så kaldt at vannet fryser til isdråper i fjærdrakten.

Roar Solheim (06.12.2024)


#Økologi og atferd

Pikking på bildekk

Hei
Jeg legger merke til at spurvene pikker og hakker på bildekkene her.
Er det noen som vet hvorfor de gjør det?

H. (02.12.2024)

Svar:

Dessverre ikke. Vanligvis har slik oppførsel sammenheng med mat, men det er neppe mat å finne på et bildekk.

Roar Solheim (02.12.2024)


#Økologi og atferd

Kattugle

Hørte i går kveld ca kl 1800 - mørkt (Trondheim utkant) to kattugler med kjent lyd. De oppholdt seg ca 200 meter fra hverandre. Jeg så den ene i toppen av ei gran på ca 15 meters avstand.

Det er to kattuglekasser i området.

Et dette revirhevding?

H.P. (01.12.2024)

Svar:

Når det er bra tilgang på smågnagere kan kattuglene være svært aktive med lydytringer hele vinteren. Det er både revirhevding og kommunikasjon mellom kjønnene, så det er ikke mulig å si om lyder er det ene eller det andre. Noen kattugler kan faktisk hekke midtvinters, og vi kjenner utrolig nok til funn av nylig utfløyne kattugleunger i slutten av desember!

Roar Solheim (01.12.2024)


#Økologi og atferd

Kråke på T-bane stasjon, under jorda

En kråke hadde forvilla seg inn på Sentralbanen T-bane-stasjon. Jeg så den fly ut av tunnelen oppunder taket, fly inn omtrent midt på stasjonen, sette seg på en ledning helt i taket og så fly inn igjen i tunnelen. Den fløy fort. Gjentok dette kanskje 5 ganger. Så så jeg den ikke mer. Den må ha flydd langt i tunnelene. Det er flere undergrunnsstasjoner på hver side av Sentralbanestasjonen før stasjonene er over bakken. Det virker utrolig at en kråke kan ta seg inn dit. Overleve det kan den vel neppe.

A.T.B. (27.11.2024)

Svar:

Det er flere fugler som flyr inn i store haller og T-banestasjoner på leting etter mat. Gråspurv og byduer er de vanligste, men det er ikke overraskende at også kråkefugler kan gjøre dette.

Roar Solheim (27.11.2024)


#Økologi og atferd

På kryss og tvers!

Bilde vedlagt spørsmålet

Har ved flere tilfeller i år sett noen store grupper med fugler, som flyr i alle retninger, og frem og tilbake, gjerne i store sirkler. Noen ti talls samler seg gjerne et minutt eller to før de fortsetter flyvningen. Lurer på hvilken art dette er ( minner om gråtrost, men flyr for høyt til å identifisere) Lurer også på hva hensikten med denne flyvningen er, siden det er mot slutten av november, og trekkene nærmest er avsluttet for i år. Har sett dette fenomenet flere ganger og på flere steder i år

B.T. (24.11.2024)

Svar:

Ikke godt å tolke uten selv å oppleve det hele. Det KAN være at de blir skremt opp av rovdyr eller rovfugl.

Roar Solheim (24.11.2024)


#Økologi og atferd

Foringsplasser

Når vi startet foringen av fugler i høst, var det i starten laber aktivitet. Vi bor landlig til ute på Mørekysten. Nå myldrer det av fugler, av alle slags raser. Deler fugler informasjon om hvor de kan finne mat, eller oppdager de foringsplasser tilfeldig? Husker de at her har det vært fôring tidligere? Vi har opphold fra fôring på sommeren, som alt annet er det en (gledelig) utgift å fore disse matglade små :-)

N.N (20.11.2024)

Svar:

Fuglene ser kjapt dersom andre fugler flyr til eller fra et sted hvor det er mat, og følger etter.

Roar Solheim (20.11.2024)


#Økologi og atferd

Rovfugl

Lurer på hvilke rovfugler som jakter i mørket? Vestfold.

N.N (19.11.2024)

Svar:

Noen rovfugler kan jakte i skumringen, men ikke når det er helt mørkt - det er det bare ugler som gjør.

Roar Solheim (19.11.2024)


#Økologi og atferd

På hvilke måter kan fugler be mennesker om mat?

Jeg hørte at en kjøttmeis hadde slått med vingene sine på en vindusrute flere ganger for å gjøre menneskene der inne ooppmerksom på at det ikke var mer mat igjen på foringsplassen. Er dette vanlig?

N.N (18.11.2024)

Svar:

Om det ikke er vanlig, så hender det at fugler kan være nærgående hvis de har oppdaget at mennesker betyr mat. Meiser kan hakke på vinduet når en fórplass er tom, måker og kråker kan stupe mot folk for å få dem til å miste gatekjøkkenmat, eller kråker kan komme nær eller til og med lande på folk hvis de har blitt matet. Det var grunnen til kongeørnhendelsene i høst, da en kongeørn flere ganger nærmet seg og forsøkte å lande på folk. Fuglen har blitt matet og fostret opp av mennesker.

Roar Solheim (18.11.2024)


#Økologi og atferd

Samler kajene flokken sin for kvelden?

Hei, hver dag ved 16 tiden samles mange kajer i skogen ved meg. Før de roer seg kan det se ut som små grupper sendes i hver sine retninger for å komme tilbake med fler. Dette gjentar helt til de roer seg for natten. Er det slik at de henter inn "gruppemedlemmene sine"?

G.K. (17.11.2024)

Svar:

Mer at alle samles på en felles overnattingsplass, gjerne også med kråker og kornkråker i flokke. Det gir ekstra trygghet mot fuglejegere som hønsehauk og hubro

Roar Solheim (17.11.2024)


#Økologi og atferd

Kaier og kråker

Der jeg bor har vi store flokker med kaier. Når kaiene flyt i flokk følger det ofte med en eller flere kråker som sammen med dem. Vet vi hvorfor velger enkelte kråker å henge kråkene sammen med kaier?

T. (11.11.2024)

Svar:

Både kråker, kaier og kornkråker kan søke sammen i flokker når de skal sove, i vinterhalvåret. De setter seg i samlet flokk i trærne om kvelden. Dette gir større trygghet overfor jegere som hønsehauk og hubro.

Roar Solheim (13.11.2024)


#Økologi og atferd

Kråke m/ problem?

Ei kråke( ung…?) flyg opp frå verandaen og hakkar på vinduet i døra 7,8 gonger etter kvarandre med nokre timars mellomrom
Dette har ho/han halde på med i 14 dagar etter eit opphald frå ca juni månad.
Eg har aldri gjort henne noko som helst verken vondt eller godt

K. (13.11.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite hvorfor den gjør dette. Hvis du vil at den skal holde opp, må du kanskje dekke til vinduet på utsiden en stund.

Roar Solheim (13.11.2024)


#Økologi og atferd

Dompap

Hvorfor liker dompap bjørk?

F. (13.11.2024)

Svar:

Mener du å sitte i, eller å spise fra? Har dessverre ikke noen forklaring her. Dompap spiser bl.a. knopper på frukttrær, så kanskje også bjørkeknopper er attraktive.

Roar Solheim (13.11.2024)


#Økologi og atferd

Kråker og måker

I dag tidlig, kl.0715, så jeg en flokk på mer enn 50 kråker sloss mot ca likke mange måker like utenfor Bragernes kirke i Drammen. Jeg kunne ikke obsevere noe de sloss om. Så plutselig lå en måke i gaten og så ut som den strevde med å komme seg opp og videre. Plutselig da forsvant alle måkene, men kråkene fløy rundt og rundt over den skadde kråka. Jeg lette da etter telefonnummeret til viltnemda for å spørre hva jeg kunne gjøre , men før jeg fikk ringt var plutselig den skadde kråka vekk-antakelig fløyet vekk .
Er dette vanlig fugleadferd av kråker sammen med måker?

M.K. (10.11.2024)

Svar:

Kanskje ikke så vanlig, men begge artene kan opptre som rovfugler og kanskje drepe hverandre som mat.

Roar Solheim (10.11.2024)

1 - 25 av 7 197 siste»»