Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 7 279 spørsmål


#Økologi og atferd

Storlom

Har hytte nær vannkanten ved innsjø som er ca 3 km lang. Langt inni villmarka,, svært lite folk her. Observert storlom i nesten 25 år, svømmer ofte veldig nær oss. Vi vet hvor hekkeplassen er. Et gjedderikt vann. Vi tror vi flere ganger har sett at lomen har unger på ryggen? Kan det stemme? Her er flere sorter ender, gjess, traner, fiskeørn osv. Observerer og bruker oppslagsverk flittig. Vi vet det er storlom, altså 😉.

I.H. (11.04.2025)

Svar:

Tror kanskje lommene noen ganger kan la ungene kravle opp på ryggen. Dette er i alle fall vanlig å se hos dykkerne (selv om de ikke er nært beslektet med lommer).

Roar Solheim (11.04.2025)


#Økologi og atferd

Hva betyr rødstrupens søkende kontakt?

Jeg har en rødstrupe som kommer når jeg plystrer på den, da setter den sen nesten ved hendene mine og kvitrer. Den får også bestandig frø eller andre smuler å spise. Men det virker ikke som om det er bare maten den kommer for. Den sitter om ser på meg når jeg snakker til den, kvitrer av hjertens lyst. Har en del meiser, de er svært sky og bare henter mat og tør ikke nærme seg når jeg er der. Søker rødstrupene nærkontakt, eller hva er det som gjør at den ser ut som om den vil ha selskap. Synger helt fantastisk ut for vinduet om jeg er inne og ikke har sett og snakket til den feks på morgenen. Mest koselige og rareste fuglene jeg har møtt👍

R.J. (09.04.2025)

Svar:

Rødstruper venner seg raskt til at vi mennesker ofte roter i hagebed o.l. Da kan de finne insekter og småkryp. Derfor kan de være svært tillitsfulle og nærgående. Funksjonelt opptrer vi i slike sammenhenger som villsvin, for de roter også opp skogbunnen. Dette er nok både rødstrupe og svarttrost tilpasset å utnytte. I mangel av villsvin er et menneske ofte en god erstatning.

Roar Solheim (10.04.2025)


#Økologi og atferd

Bare stærmor ruger?

var så heldig å få stær i to "leiligheter" i år -etterar en stær prøvde true seg inn i meisekassa og en fil måtte til for å gjøre hullet større. Men ser bare ut til at hunnen ruger hannen er lenge borte og er bare innom døra for å levere mat. er det bare kona som ligger på egg?

O. (10.04.2025)

Svar:

Hunnene ruger nok mest hos de fleste spurvefugler, men hannene kan hos noen arter også delta i rugingen. Trodde kanskje at stærhanner kunne ruge noe, men her kan det nok også være variasjoner.

Roar Solheim (10.04.2025)


#Økologi og atferd

Hvor mye mat spiser en Havørn?

Jeg bruker å se havørnen ta fisk fra sjarker og fiskebåter her jeg bor. Hvor mye spiser en havørn om dagen, og hvor ofte?

P. (05.04.2025)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke tall og mål for, selv om slike data trolig finnes.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Hvordan kan jeg holde fugler unna?

Er det en lukt eller farge fugler reagerer negativt på?

A. (08.04.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite - vi har ikke noen klare informasjoner om slik unnvikelsesadferd og hva som kan utløse den.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Svaner på dypt vann

Hva gjør svaner på dypt vann? Spiser de plankton
?

R.V. (08.04.2025)

Svar:

Nei, de spiser kun så dypt som de kan strekke halsen ned, slik at de når sjøgress på bunnen av vannet.

Roar Solheim (08.04.2025)


#Økologi og atferd

Kråkespråk

Jeg observerte et kråkepar sittende i et tre, hvor den ene kråka lagde lyder jeg aldri har hørt før. Det nærmeste jeg kommer en beskrivelse er at det hørtes ut som den «hakket tenner», mulig «hakket nebb» blir mer korrekt i denne sammenheng. Samtidig som den lagde disse lydene så bøyde den halefjærene ned og under seg. Hva betyr denne atferden? Er det relatert til parring eller noe annet?

C. (05.04.2025)

Svar:

Dette er bare en av mange litt uvanlige lyder kråker kan lage. Hva de eksakt formidler, vet jeg dessverre ikke, men det er nok ofte om våren en kan høre slike klikkelyder fra kråkene, så kanskje er det en del av kråkenes vår"sang".

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Revirkamp?

Observerte to rødstruper i kamp til den ene falt død om. Er dette normal småfugladferd?

J.E.I. (05.04.2025)

Svar:

Både ja og nei. Rødstruper er territorielle og jager gjerne vekk konkurrenter, men det er nok sjeldent at det ender med døden for en av dem.

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Jordugle

Trekker jordugler ut av landet på vinteren?

K. (04.04.2025)

Svar:

De fleste gjør nok det, men enkelte kan overvintre når de finner god tilgang på smågnagere.

Roar Solheim (05.04.2025)


#Økologi og atferd

Fugl som snur seg i luften og flyr på ryggen

Så en fugl som fløy vanlig for deretter å snu seg på ryggen. Dette gjorde fuglen flere ganger. For hver gang den fløy på ryggen, så dalte den, før den fløy normalt igjen. Hvilke fugleart gjør dette?

J. (03.04.2025)

Svar:

Ravn og kråkefugler kan gjøre dette, men det er gjerne blant ravner en oftest ser slik oppførsel.

Roar Solheim (04.04.2025)


#Økologi og atferd

Er kjøttmeis og gråspurv venner

N.N (03.04.2025)

Svar:

Vanskelig å besvare, da det er umulig å vite hva du legger i begrepet "venner".

Roar Solheim (04.04.2025)


#Økologi og atferd

Kan det bli tidligere orrleik når våren kommer tidlig?

Spørsmål fra Hamar/Løten.
Tror du orrleiken kan starte tidligere i år pga vårlige vær og temperaturer? Eller er det ikke håp før april mai?
Jeg tenkte å ta med meg en halv skoleklasse ut på overnatting under åpen himmel 10.april…. Og lurte på om fuglspillet kan være ute tidligere i år så vi kanskje kan få med oss orrleik i tillegg?

G.S.H. (03.04.2025)

Svar:

Både storfugl og orrfugl kan ha noe tidligere parringstid når våren starter tidlig, enn ved sen snøsmelting. Kanskje en ukes forskjell.

Roar Solheim (04.04.2025)


#Økologi og atferd

Nattsyn

Har tjelden nattesyn?

P.H. (02.04.2025)

Svar:

Den ser nok ikke i stummende mørke, men HVOR mye den ser i svakt nattelys vet vi dessverre lite om.

Roar Solheim (02.04.2025)


#Økologi og atferd

Svane i tre?

Hei, kan svaner (knoppsvaner) sitte i trær?

C. (01.04.2025)

Svar:

Nei, det har vi ingen observasjoner av.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Økologi og atferd

Blåmeisen fjerner reirmaterialet

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en fuglekasse med kamera som blåmeisen liker godt og vi har hatt reir i den i mange år. Men i år ser vi noe uvanlig. Blåmeisen begynner å ta inn mose, men når omtrent bunnen er dekket så tar den en dag senere alt ut igjen. Og den rydder skikkelig. Dette har gjentatt seg flere ganger i løpet av den seneste uka. Hva skjer? Er det to fugler som krangler om plassen?

E.B. (01.04.2025)

Svar:

Det har jeg dessverre ikke noen forklaring på, men det KAN tenkes at det er to fugler som konkurrerer om den samme hekkeplassen.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Økologi og atferd

Hvordan flyr duer så synkront?

Jeg lurer på hvordan duer klarer p vite akkurat når de skal snu og hvordan vei de skal fly, og hvordan flyr de så synkront?

N.N (31.03.2025)

Svar:

De fleste fugler som flyr i flokk, oppfører seg akkurat på samme måte. Hver fugl forholder seg kun til de nærmeste få individene, og følger dem. Hvis EN av fuglene plutselig snur (kanskje fordi den ser noe som får den til å velge en ny retning), følger de andre automatisk med i løpet av brøkdelen av et sekund.

Roar Solheim (01.04.2025)


#Økologi og atferd

Et skjærepar bygger reier i furua utenfor leiligheten min i 6 etasje

Jeg ser rett på dem. Vi befinner oss i samme høyde. Skjæreparet jobber hver morgen, både han og hun. Reiret begynner å ta form, men det har også et kråkepar fått øye på. Når de kommer, flyr skjærene bort, men de flyr tilbake når kråkene fjerner seg. Lever skjæreparet farlig? Vil kråkeparet ta reiret deres? Eller fugleungene?

G.V. (30.03.2025)

Svar:

Kråker kan gjerne prøve å ta egg eller unger fra skjærene. Vanligvis vil nok skjærene kjefte og forsøke å jage vekk kråkene, så litt underlig at de her flyr vekk. Skjærene bygger et overbygget reir, og det kan ofte hindre kråkene i å komme til egg eller unger.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Økologi og atferd

Skjære som dreper

Hei! Vi observerte i dag 4 småfugler (usikker på hvilken art, men de lignet litt på gråspurv, bare at pannen så litt rødere ut kanskje) som spiste på plena vår. 3 av de fløy videre, og den fjerde satt igjen. Den så litt oppblåst ut. Plutselig kommer det ei skjære. Skjæra tar tak i den og fillerister den og dreper den. Slipper den, rister en gang til, og tar den med seg opp i treet til naboen der den spiser den og fjæra fyker rundt. Vi ble helt sjokkerte! Bruker skjæra å spise småfugl sånn? Kan det være fordi den muligens var syk og enkel å ta?

H. (27.03.2025)

Svar:

Ja, alle kråkefugler kan ta mus og andre fugler for å spise dem. Kråkefuglene er altetere.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Økologi og atferd

Småfugler leker i flokk

Hvilken art småfugl leker i flokk i luften i mars og hvorfor?

S.E.O. (28.03.2025)

Svar:

Ingen småfugler "leker" i flokk, men de ferdes ofte i flokker, noe som gir bedre beskyttelse mot jegere som spurvehauk, ugler og falker.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Økologi og atferd

Kvinand

Rydda i ugleburet i dag. Men var kanskje litt seint ute. Det var sju egg av kvinand der. Bor sør i Sverige.
Er egga fra nå eller fra i fjor.

A.H. (28.03.2025)

Svar:

Mest sannsynlig gjenliggende fra i fjor - kvinender bruker ikke å starte egglegging så tidlig som i mars, men noe usikker siden dette er syd i Sverige, og det er uvanlig tidlig vår i år.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Økologi og atferd

Flyvedyktig alder

God morgen :-) Er litt nysgjerrig på følgende: Når (alder, evnt uker) er unger av gressender og dykkender flyvedyktige? Hva med måker og ugler? Er det kun duer og småfugler som forlater reiret i flyvedyktig tilstand?

N.N (31.03.2025)

Svar:

Har ikke eksakte tider for dette, og må i så fall bruke mye tid for å lete etter svar på dine spørsmål, men generelt så er de fuglene du spør om gjerne flyvedyktige 4-6 uker etter klekking. De fleste ugler kan forlate reiret 1-2 uker før de kan fly. Unntaket er spurveugler, som flyr godt når de forlater reirhullet ca 4 uker gamnle.

Roar Solheim (31.03.2025)


#Økologi og atferd

Stokkand

Bilde vedlagt spørsmålet

I en flokk stokkender (i Bærum) så jeg to mørkebrune som så ut som hanner, men hadde "feil farge". Det så ut som om de andre hannene jaget dem. Er dette noe uvanlig?

B.S. (24.03.2025)

Svar:

Dette kan være rømte tamender, eller blanding mellom tamender og stokkender. Det er ikke nødvendigvis fargen som gjør at de blir jaget, heller at de rent psykisk er underlegne de andre hannene.

Roar Solheim (24.03.2025)


#Økologi og atferd

Skjærereir

Har hatt et skjæreærepar her i flere år nå som har bygget rede men ingen fugleunger. I år er det bare 1 skjære som bygger rede. Synes dette er spesielt.

I. (24.03.2025)

Svar:

Det kan være at den bygger rede for å være tiltrekkende på en mulig make.

Roar Solheim (24.03.2025)


#Økologi og atferd

Ørneangrep

Hei.
Samboeren min var ute med en krepsebåt og fisket etter kreps, før han visste ordet av det kjentes det ut som ett balltre slo han hardt i bakhodet. Men viste seg at det var en ørn. Han ble litt skremt, men fortsatte å hale teiner.. Noen minutter senere bestemte ørnen seg for å komme tilbake, å gå løs på han, men heldigvis hadde han på seg caps og hette... Ørnen kom tilbake 3 ganger for å angripe. Genseren hans var helt opprevnet etter ørneangrepet. Takket være mye agnfisk i båten fikk han kastet det ut til ørna, slik at den fikk oppmerksomheten en annen plass. Tidligere spurte jeg hvorfor ørn går til angrep på mennesker, men svaret jeg fikk var at ørn går ikke til angrep. Hadde forstått det om ørnen var truet, hadde hatt redet i nærheten. Men midt i en fjord der det er langt til land, gir ingen mening. Noen forslag hvorfor den gikk til angrep?

T.B. (23.03.2025)

Svar:

Her er det flere spørsmål som først må avklares. Hvilken art dette dreide seg om, når på året dette skjedde, og hva som ellers kan ha foregått i området. Fugler kan forsvare unger dersom folk kommer for nær hekkeplass/reir. Hvis en fugl har blitt matet regelmessig av mennesker og på den måten oppfatter at mennesker betyr mat, kan det utløse lignende oppførsel. Da er det ikke snakk om et "angrep", men mer snakk om forsøk på å lande på et objekt som forbindes med å få mat. Det var årsaken til den uvanlige oppførselen til en ung kongeørn i midt-Norge sist høst, en fugl som åpenbart har blitt matet av mennesker som ungfugl i fangenskap.

Roar Solheim (23.03.2025)


#Økologi og atferd

Fugler skremt i natten

Har tenkt flere ganger på dette og lurer på om det finnes svar; Spm: Hvordan går det med småfugler og andre fugler som vagler seg for natten om de blir skremt og flyr? Tenker spesielt på småfugl vinterstid når det er mørkt og kaldt. Lar de seg skremme så mye at de flyr? Og hva om? Jeg tenker at de fleste vagler seg for natten vekk fra veier og bebyggelse, men eks.vis hva om det kommer en gjeng med snøscootere eller lignende. Dette er antagelig ikke noe problem ettersom jeg aldri har lest eller hørt om det, men bare noe jeg lurer på. På forhånd, takk om jeg får svar.

E.F. (20.03.2025)

Svar:

De fleste fugler klarer nok å finne et nytt sted og sette seg til for natten.

Roar Solheim (20.03.2025)

1 - 25 av 7 279 siste»»