Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 13 166 til 13 190 av totalt 13 322 spørsmål


#Diverse

Måke

Hei!
To måker fløy over veien og den ene endte opp i kjørebanen.
Jeg var raskt ute og tok den opp (den ble ikke truffet av noen bil). Den var i sjokktilstand og svært slapp. Jeg tok den opp på fortauet, vingene virket hele. Men så begynte den å gulpe etter luft og døde etter noen få minutter. Den hadde ingen ytre skader og i ettertid lurer jeg på om det hadde vært bedre å ha lagt den i gresset og latt den få være alene (jeg holdt den og strøk den over hodet). Mitt spørsmål er altså om menneskelig kontakt gjør at fuglen går enda dypere inn i sjokk og eventuelt dør?

Takknemlig for svar!

N.N (23.09.2006)

Hei!
Det er ikke hyggelig å komme opp i slike situasjoner som du beskriver. Fuglene blir stresset av å bli håndtert av mennesker, men vi mener du gjorde det riktige ved å sjekke ut tilstanden til den. Måken du nevner kan ha omkommet pga indre skader etter kollisjon med bil. Hvis man kommer over påkjørt fugl som lever og som virker veldig skadet, bør avlives der og da.

Tore Reinsborg (25.09.2006)


#Diverse

Gjøk og herming

Hei. Jeg lurer på om hvis en hermer etter gjøkens ko-ko om det skjer noe med den?Om den dør? Husker når jeg var liten at de i rundt meg sa at man ikke skulle herme ko-ko etter gjøken når den satte i gang for da dør den. Er dette bare oppspinn? Høres sikkert dumt ut, men tenkte jeg måtte spørre.

T. (17.06.2006)

Hei!
Det at gjøken skal dø hvis man hermer etter den er bare oppspinn ja!

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Diverse

syrinks

Hei,

jeg leste en svesk bok om fugler der var organet som produserer lyd kalt en syrinks. heter det også det samme på norsk, elelr hva kaller vi det her?+

H. (20.06.2006)

Hei!
Syrinks på svensk er nok avledet fra den latinske betegnelsen syrinx. Syrinx henviser til den nedre delen av strupehodet hos fuglene, og det er her lyden dannes.

Tore Reinsborg (21.09.2006)


#Diverse

Fugl sett i Albir og Altea i Spania

Lokal person kalte fuglen for en mrodineb.
Hva er så en mrodineb?

F.A.J. (13.07.2006)

Hei!
Det er nok ingen fugl som heter mrodineb, men ved å skrive mrodineb baklengs får vi benidorm som er et sted i Spania. Kan det være en sammenheng her på en eller annen måte... Merkelig sak ihvertfall.

Tore Reinsborg (20.09.2006)


#Diverse

Trosteproblem

Jeg driver med jordbær for salg, og er utsatt for invasjon av horder med trost, som forsyner seg grovt av den beste børa. Er det noe middel/råd for hvordan man effektivt kan skremme trosten vekk fra jordbæråkeren min?

K.S. (25.07.2006)

Hei!
Her er en link til et firma som selger ulike typer fugleskremsler:

http://www.ablandbruk.no/index2.htm

Tore Reinsborg (19.09.2006)


#Diverse

Spørsmål:

kvar er ein trekkfugl???
kvifor må dompapen vere ein altetar???

T.R. (18.09.2006)

Hei!
I Norge vil en trekkfugl være er en fugl som hekker her, men som overvintrer et annet sted (f.eks i Afrika).
Det at dompapen spiser forskjellige ting er en tilpasning i forhold til at den finnes hos oss året rundt. I sommerhalvåret spiser den en del insekter som den også fôrer ungene med, men for det meste lever den av vegetabilsk kost som ulike skudd og frø.

Tore Reinsborg (19.09.2006)


#Diverse

ugle lander midt i veien

hva betyr dette? Vi kjørte hjem fra et besøk, og på veien fløy en ugle fra et tre og landet i veien foran bilen. i nebbet hadde den et gress-stråd. vi stanset bilen, uglen bare så på oss en god stund før den fløy av gårde..

N.N (21.08.2006)

Hei!
Det er utvilsomt veldig sjeldent å se ugler med gresstrå i nebbet, da de ikke bygger reir selv. En mulig forklaring kan være at den er blitt påkjørt og fått blodutredninger ved nebbet som et gresstrå har festet seg til. Et annet scenario kan være at ugla nettopp hadde tatt et byttedyr og at et gresstrå hadde festet seg til nebbet pga blodutredninger e.l. fra byttedyret.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Diverse

Tamrein

hvem driver med tamrein?

I. (17.09.2006)

Hei!
Tamreindrift er i Norge særlig utbredt i Finnmark, og da spesielt i kommunene Karasjok og Kautokeino. Det drives også tamreindrift lenger sør, f.eks i indre Nordland, Trøndelag og i den nordligste delen av Hedmark. Også i fjellområdene Trollheimen og Jotunheimen er det noe tamreindrift.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Diverse

fisk i stokkavannet

hva slags fisk lever i stokkavannet? og er vannet der næringsrikt?e fisken velfødd eller tynn?

L. (17.09.2006)

Hei!
Dette blir vanskelig for oss å svare på da vi mangler lokalkunnskapen. Et tips vil være å kontakte nærmeste lokallag av Norges Jeger og fiskeforbund om saken. De vil sikkert vite noe om dette.

Tore Reinsborg (18.09.2006)


#Diverse

Strutser er fugler

strutser kann ikke fly ,men er likevell fugler va gjør demm til fugler?

O.E. (30.08.2006)

Hei!
Det er kommet flere spørsmål til oss som angår struts. Hvis du skriver "struts" i søkefeltet over, vil du i tillegg til å få svar på ditt spørsmål, også få svar på en del andre spørsmål om denne arten.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Diverse

fugler på strømledning

hvordan kan fuglene sitte på strømledning uten å få strøm i seg?

M. (30.08.2006)

Hei!
Grunnen til at fuglene ikke får strøm i seg, er at de må være borti begge de paralelle ledningene på strømnettet for å få strøm i seg. Hvis avstanden mellom ledningene er for kort, kan store fugler som f.eks ørn få strøm i seg.

Tore Reinsborg (15.09.2006)


#Diverse

lekse

Hva gjør en ugle? Svaret begynner på bokstaven t, har fem bokstaver i ordet ( kryssord. Kan det være tuter? eller truer? eller taler?

F. (08.09.2006)

Hei!
"Tuter" kan være løsningsordet.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Diverse

Spørsmål:

Kan noen hoen stjålet svaleredet +egg, som hang på hytta vår på Ringebufjellet?? Er det noen som spiser eller selger/kjøper dette??? Det var veldig trist å være på hytta i sommer, siden svalene var borte, og det var hele reiret også. Det har ikke falt ned,Det er jeg nesten sikker på... etter en uke når vi var kommet hjemm fra ferie, ble vi oppringt av politiet på Lillehanner og de hadde fåt en meldimg omm at det var observert folk på taket av hytta vår.Nabohytta hadde sett hodelykter i mørket og ringte politiet. Når vi dro opp for å se hva som hadde skjedd var alt som det skulle. Vi bygde den for 40 år siden og det har hvert svaler der "altid". er det mulig at noen drar rundt å stjeler svalereir på hyttene til folk, for sp å spise eller selge det???

T.T.A.B.G. (11.09.2006)

Hei!
Enkelte fuglearter er særlig utsatt for egg/ungerøvere, men de mest utsatte artene er rovfugler (ulovlig bestandsregulering og oppdrett i fangenskap) og arter som er sjeldne (populære arter for eggsamlere). Svaler er ikke den mest ettertraktede artsgruppen i så henseende. Det er vanskelig å si hva som er årsaken til at svalene kom bort fra hytta deres. En mulig forklaring kan være at en langvarig aktivitet på hyttetaket, har tvunget fuglene av reirene slik at eggene/nyklekte unger har blitt for kalde.

Tore Reinsborg (14.09.2006)


#Diverse

norges minste fugl

hvem er norges minste fugl?

H. (29.08.2006)

Norges minst fugl er fuglekongen. Les mer om den på http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=480 og på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=40.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Diverse

Strandsnipa

Kan du si meg litt fakta om Strandsnipa?

K. (08.09.2006)

Du finner masse informasjon om strandsnipa på http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=193 og http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=387.

Frode Falkenberg (08.09.2006)


#Diverse

hva skal jeg gjøre med svalen

fant en svale på ballkongen i dag, har gitt den insekter og vann, har den nå i et undulatbur, når vet jeg når jeg kan slippe den fri og hvordan gjør jeg det, er vel litt risikabelt å kaste den ut fra ballkongen hvis jeg ikke vet om den er klar for det. må den ha levende insekter som mat?

K.S. (13.08.2006)

Sjekk ut om fuglen virker fysisk fin, med hele bein og fin fjærdrakt. Om den er det så bør du slippe den ut så fort som mulig. Om det er en tårnseiler du har funnet (http://miljolare.no/data/ut/art/?or_id=535), så klarer de ikke å lette fra bakken selv da de har for lange vinger. Om det er en svale, så burde den ha lettet av egen kraft om den var i form.

Frode Falkenberg (14.08.2006)


#Diverse

Fuglereir under takstein

Hei vi har hatt endel reir under taksteiene på huset. Vi skal nå sette opp "gitter" slik at vi stenger for fuglene under taksteinen. Når på året kan vi trygt montere opp slikt, for å være sikker på at det ikke er reir under der!

M. (09.08.2006)

Om du gjør det i perioden mellom september og mars så burde du være innenfor en sikker periode. Det er viktig at du gjør det på dagtid, da fugler kan benytte slike hullrom for overnatting også.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

funnet fugleunge

jeg fant en spurvunge i nabokattens klør, og tok den inn.
den er 7-8 cm lang brun-grå og gult nebb.. lurer rett og slett på hva jeg skal gjøre med den, det er mange spurvereder omkring, men jeg vet ikke hvor den hører til..

hva skal jeg gjøre med den??

K

K. (12.08.2006)

Sett den ut i en tett busk der du fant den, så kan vi håpe på at den blir funnet igjen av foreldrene sine.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Eigerøy Fuglestasjon

Når er det best å gå til Eigerøy fuglestasjon får å kikke på fugler???

N.N (11.08.2006)

Eigerøy er sikkert mest artsrikt i trekktidene, altså mai og september-oktober.

Frode Falkenberg (13.08.2006)


#Diverse

Pull eller juvenil?

Lurer på når en fugl går over fra å kalles pull til juv. I en beskrivelse av juv. står det at den er flygedyktig og bærer sin første ekte / komplette fjærdrakt, og enda ikke har skiftet ut noen av disse fjærene. Hva med unger som fremdeles har dun / dunrester, men som er flygedyktige og har en godt utviklet drakt, skal man kalle disse for juv, eller må alt dun ha forsvunnet?

A.C. (30.07.2006)

Vanlig betegnelse på overgangsdrakter hos fugl er gjerne å integrere begge "draktene". Da vil det i dette tilfellet bli pullus som utvikler juvenil fjærdrakt. Siden fuglen er flygedyktig vil det trolig være mer riktig å si juvenil fugl med rester av pullusdrakt. Alle definisjoner er tøyelige, så du kan sikkert argumentere for annen bruk også.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

Måser

Jeg har ei hytte på Hitra I Trøndelag. Der har vi i minst 6 år hatt besøk av en MÅSE som vert år ved påske når vi kommer, kakker på ruten og vil ha mat. Den er veldig tam,og er i enkelte situasjoner litt for nærgående.Det må jo være samme måse når han år etter år kommer og banker på ruten. SPØRSMÅL :Hvor gammel kan en måse bli ?

J. (17.07.2006)

Når først en måse har blitt voksen (fire til fem år) kan de fort ble veldig gamle, gjerne over 15 år. Rekorden er det dobbelte.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

tårnseilere

vi hølder på med å rive et gammelt bryggerhus. Under taksteinen er det fremdeles noen få tårnseilerunger som ikke er flyvedyktige, men som er ganske store. Vil foreldrene finne sine unger igjen da reirplassen har blitt flyttet på? Har vi evnt. mulighet til å fore dem opp? Gode råd ønskes.

S. (04.08.2006)

Om du kan vente med rivingen til ungene flyger ut så er det det beste. Det er veldig sannsynlig at foreldrene ikke finner tilbake til ungene om de blir flyttet på. Du klarer ikke å fore opp tårnseilerunger.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

Kikkert

Hva er best 8 eller 10 forstørrelse i kikkert hvis man skal se på fugler??

N.N (08.08.2006)

Det avhenger litt av hvor du skal titte på fugler. I skog passer en 8x bra, mens i åpne landskap passer 10x bra. Om du ikke har teleskop så ville jeg ha valgt 10x kikkert, da du tross alt får litt bedre forstørrelse, noe som kommer godt med på observasjoner på lang avstand.

Frode Falkenberg (11.08.2006)


#Diverse

fugl

er på jakt etter navn på en fugl trommer opptil 15 slag pr.
sek.navnet begynner på f??

K.A. (13.07.2006)

Flaggspett...

Frode Falkenberg (25.07.2006)


#Diverse

Hekketid måker

Er måker fredet i hekketiden, evt når er det?

Ø. (14.07.2006)

Alle fugler er fredet ved lov i hekketiden. Viltlovens paragref 3 sier blant annet: "Alt vilt, herundet dets egg, reir og bo er fredet med mindre annet følger av lov eller vedtak med hjemmel i lov." Måkenes hekketid strekker seg fra og med mars til og med august. Når det gjelder jakttider må du ta kontakt med dine lokale viltmyndigheter.

Frode Falkenberg (25.07.2006)

««første 13 166 - 13 190 av 13 322 siste»»