Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 13 558 spørsmål


#Diverse

Lofoten

Kan man slut i maj (fra 20 maj) se Lunderskov, havørn og andre fugle?
Er ynglesæson startet?
Lars - en dansk der er på Lofoten der :-)

L. (18.09.2024)

Svar:

Ja, det burde være muligt.

Roar Solheim (18.09.2024)


#Diverse

Hubro?

Hvordan kan jeg finne ut om det er Hubro i et område?

K.B. (17.09.2024)

Svar:

Ved å lytte etter dem om natta.

Roar Solheim (17.09.2024)


#Diverse

Tilpassninger til dompap

Hvordan tilpasser dompaper seg til området de lever i? Dette er for å kunne hjelpe de jeg har i hagen( jeg har veldig mange!)

A.O. (17.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å besvare. Dompap liker grantrær, og de kommer helst på solsikkefrø.

Roar Solheim (17.09.2024)


#Diverse

BirdNet nyttig?

Jeg har satt opp en permanent lyttestasjon med BirdNet og har fanget lyden av en hubro som også er observert visuelt. Brukes disse dataene (publisert på Birdweather) av ornitologer eller forskere i det hele tatt? Eller er det bare et leketøy?

E. (17.09.2024)

Svar:

Slike registreringer er veldig nyttige. Vanligvis legges observasjoner inn på Artdatabankens artsregistreringer. Jeg er dessverre ikke kjent med BirdNet, og vet da ikke om det som legges inn der automatisk også blir registrert i Artdatabankens register (men vil tro at dette blir fanget opp).

Roar Solheim (17.09.2024)


#Diverse

Ravn som husdyr/kjæledyr

Hey. Jeg lurer på hvorfor det ikke er lov å ha ravn som kjæledyr når det er lov å drive jakt på fuglen. Trodde faktisk at den var på rødlisten, men fant nettopp ut at det er lov å jakte på ravner. Så derfor synes jeg det er ganske rart at det er lov å jakte på en rødlistet fugl, mens å temme en vill eller avle på en fugl eller oppdra en fugl som har mistet begge foreldrene med mer er ulovlig. Hvorfor er det sånn? Jeg skjønner selfølgelig hvorfor det ikke er lov til å ta ville fugler ute i norsk fauna, men man har jo avlspogram på alt fra hunder til kanarifugler så hvorfor kan man ikke drive avl på ravner og andre dyr og fugler som fins i norsk natur. Har sett at en av grunnene til at det ikke et lov til å ha ravn som kjæledyr eller temme en vill er fordi de lever lenge og kan bli avhengig av folk, men dette gjelder da alle kjæledyr i verden. Men er jo lov å eie både hund og hest. Hvorfor kan man ikke avle fram ravner om folk ønsker å ha de til kjæledyr sånn som man gjøre på alle andre

N.N (16.09.2024)

Svar:

Dette må du faktisk spørre Miljødirektoratet og forvaltningsapparatet om. Generelt har det lenge vært lovbestemt at man ikke får lov til å holde noen arter av virveldyr som lever i Norge, som fangenskapsdyr i privat hold. Unntaket er noen få dyreparker.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

En ensom and

Her i Glomfjord var det en stor andefamilie, mor, far og 4 barn. Nå er familien borte men det er igjen en ensom and.

Er dette normalt? Er den syk? Hva kan jeg evt gjøre. Kan ingenting om fugler. Men jeg er bekymret for denne ensomme anda.

N.N (16.09.2024)

Svar:

Dessverre umulig å vurdere om noe er "galt" eller ikke. Som regel klarer fuglene seg godt dersom de ikke har mistet evnen til å fly.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

småfuglene er borte, ingen kvitter å høre.

For 4-5 år siden var det masse fugler og fuglekvitter kunne høres hver eneste dag, men de 2 siste år har det knapt nok vært et eneste pip. Kan dette være en direkte konsekvens av en kraftig økning av oppførte telekom-master og antenner? Det er tydelige skader på trær i omerådet som ikke er av naturlige årsaker.

K.E. (16.09.2024)

Svar:

Nei, absolutt ikke, men mer sannsynlig et resultat av en generell nedgang i mengden av insekter, og langsiktige trender for minskede mengder spurvefugler, dessverre.

Roar Solheim (16.09.2024)


#Diverse

Linerle med kul på ryggen

Bilde vedlagt spørsmålet

Vi har en linerle som har en utvekst, kul på ryggen.
Hva kan det være?

N.N. (15.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å si ut i fra bildet.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Gulpebolle fra kråker

Hei
Jeg har en kråkefamile her i nærheten , som jeg mater . Ikke hver dag, men ser ut som de setter seg på hverandaen min når de ikke finner mat . Da får de knuste nøtter og frø, kokosbiter osv
Av og til kommer de og legge fra seg stener, som jeg ser på som gaver . Og av og til legger de fra seg noe som ser ut som gulpebolle , på altanrekkverket mitt. Innholdet ser ut til å være frø og bær 🤔 er dette også gave eller er gulpeboller bare noe de legger fra seg alle plasser ?

M. (13.09.2024)

Svar:

Det er nok bare gulpeboller tilfeldig kastet der du finner dem.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Flaggermus

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Har en flaggermus som bare henger på en betongvegg ute på en driftsbygning. 2 dagen den henger der og jeg lurer på hvorfor den gjør dette?

N.N (13.09.2024)

Svar:

De kan være avkreftede ungdyr fra i sommer. Hvor i landet er dette? Du kan prøve å holde en pinne med litt vann på bort til munnen dere så de får vann å drikke.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Jordugle

Vi fikk besøk av 2 jordugler om kvelden 13.09.24 på 1050 moh i Øystre Slidre. Vi har aldri opplevd at de kommer 2 samtidig. Hva er vanlig for disse på denne tida av året? Kan det være et par, to ungfugler, eller mor og barn?

N.N (14.09.2024)

Svar:

Trolig to søsken fra samme kull.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Slimpose

Kommer slimposen ut av munnen eller enden på fugleunge

N.N (15.09.2024)

Svar:

Enden.

Roar Solheim (15.09.2024)


#Diverse

Slippes tilbake til naturen

Hei! Vi har en Skjære unge som for ca. 1 uke siden hadde klart å sette seg fast i stakittgjerde til naboen. Vi tok oss av den, siden den var blitt skadet. Den har blitt friske meldt av Dyrlegen til å slippes tilbake. Vi tenkte å gjøre dette nå ( meldt pent vær her vi bor, tenker det er viktig. Siden han har ikke fått tilbake fjærene rundt halsen. Men de vokser vel ut igjen før Høsten setter fullt inn? Bør vi slippe den ut tidlig om morgenen/ dag/ ettermiddag/ kveld? Hva tror du er størst sannsynlighet for å ikke bli tatt av de andre. Vi har en ganske stor familie her. Jeg mater og vanner dem hele året hver dag med tørrfôr . Så de trives 🙂 denne her er en gutt tror jeg/vi den er i veldig kvikk form skravler og kjefter. Tror den vil klare seg bra med de andre. Det var også 2 Skjærer til som også satt fast sammen med den. De fløy videre etter vi løftet dem av gjerdet. De har vi sett i ettertid. Kommer til mat. Så hva tenker du er best tid? 🙂

C.A.A.W. (12.09.2024)

Svar:

Slipp den midt på dagen, siden skjærer er dagaktive.

Roar Solheim (12.09.2024)


#Diverse

Noe ribbet skjære i blomsterkassa

Denne krabaten har fått skikkelig bank av det jeg tror er dens foreldre, jeg regner med at den ikke vil forlate deres territorium. Har sett dem sloss noe veldig. Den har liknende tap av fjær rundt nakken og har en nær sagt bar hals. Det jeg lurer på er om den vil rekke å gro tilbake nok fjær til å klare seg gjennom vinteren?

T. (12.09.2024)

Svar:

Ja, her er det allerede små fjær i utvekst.

Roar Solheim (12.09.2024)


#Diverse

Fuglesang - oktober og november

Hei! Er det noen slags form for fuglesang, fuglevokaliseringer o.l det er mulig å høre/ta opp i løpet av oktober og november? Regner med det er kråker o.l, men noe annet?

O.T. (12.09.2024)

Svar:

Meiser hvis du finner et meisetog i skogen, nøtteskrikelyder, lyder fra en sidensvansflokk.

Roar Solheim (12.09.2024)


#Diverse

Duer i pipa

Hei. Fant 4 døde duer i pipa. Aldri skjedd før. Ikke lagt der lenge.

Hvorfor skjer det - lyn og torden eller at de prøver å redde hverandre?

N.N (11.09.2024)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite årsak. De har neppe forsøkt å redde hverandre.

Roar Solheim (11.09.2024)


#Diverse

Bygd i Indre Sogn

Hei! Har lagt merke til at det er total mangel på trost og stare i seinsommar og haust, til tross for enorme mengder av t.d. rognebær. Vanlegvis har trost vore her til ut i november. Kva skjer? Er det andre som har lagt merke til det samme?

J.N. (11.09.2024)

Svar:

Noen har kommentert dette, men siden det er mye rognebær kan flokkene være opptatt med å ta for seg andre steder.

Roar Solheim (11.09.2024)


#Diverse

‘’Hen’’ eller gammelhane?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok bilde av dette orrfuglparet i dag 10.9.24 på hytta i Selbu. Den nærmeste fuglen har mye brunt samt mangler fjærdrakt på hals og hode. Er det en ‘’hen’’ , årskylling eller gammelhane?

R.L. (10.09.2024)

Svar:

Dette er to orrfugl"kyllinger" fra i sommer. Den bakerste en hunnfugl, og den fremste en hann som nå er i ferd med å skifte den spraglete ungfugldrakten til hannens sorte kroppsfjær.

Roar Solheim (10.09.2024)


#Diverse

Svalehus

Hei,
jeg er klubbsekretær i en golfklubb hvor vi er opptatt av å bidra med vårt arbeide opp mot biologisk mangfold. MENvi har noe problemer med svaler, de bygger rede oppunder taket rundt hele klubbhuset. Svalene i seg selv er ikke til sjenanse i så stor grad, og beholder de gjerne grunnet deres bidrag til å holde myggbestanden nede. Men det er dessverre mye fugleavføring og deler av redet på bakken her, og også da i vår kafe, over inngangsdører etc. Vi vil gjerne beholde svalene, men ikke her. Finnes det en god "oppskrift" på å bygge svalehus? Et eget hus der svalene kan bygge sin bolig? Vi vil gjerne etablere dette flere steder på øya, ved golfbanen - hvor det har masse mat. Takk for svar.

G.H.S. (10.09.2024)

Svar:

Dette høres ut som taksvaler. Det finnes kunstige svalereir som ligner taksvalenes egne reir, men de må også settes opp på lignende sted. En mulighet for å unngå svaleskiten på bakken under reirene, kan være å sette opp en bred planke/brett litt under reirene, slik at svaleskiten havner på disse.

Roar Solheim (10.09.2024)


#Diverse

Sidensvans

Takk for svar. Den spiser godt. Men burde den få større plass? Større eske?

M. (09.09.2024)

Svar:

Det går trolig bra.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Rovfugldebatt

Man ser i økende grad debatt om at det er så voldsomt mye rovfugl i fjellet og at noen ønsker å jakte på disse da «bestanden har tatt helt av». Ifølge rovbase er kongeørnbestanden stabil. Selv må jeg innrømme at jeg også har inntrykk av å se mer rovfugl, selv om det muligens heller er overvekt av tårnfalk/ fjellvåk o.l. Men disse spiser jo i hovedsak mus/lemen. I tillegg hører man om at gnagerbestandene og rypebestanden sliter. Har du noen teori på hvorfor det virker til å være mer rovfugl når man kanskje skulle tro det heller skulle være mindre av de, tatt i betraktning mindre byttedyr i fjellet?

Ø. (09.09.2024)

Svar:

Dette er helt klart en feiloppfatning. men noen tror at det er predatorene som styrer mengden av maten sin (mens det omvente er det økologisk riktige), og da blir enhver rovfugl lett ansett som "en for mye", dessverre. Musespiserne svinger i takt med smågnagerne, og de svinger med 3-4 år mellom toppårene. Vi forventer et toppår eller godt oppgangsår for smågnagere over hele Østlandet kommende sommer.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Lavskrika

Aurdalsåsen, Valdres.
Tidligere hadde vi hyppig besøk av lavskrika året rundt. De siste to årene har de blitt fullstendig borte! Hvorfor?

P.M. (09.09.2024)

Svar:

Det er det dessverre ikke mulig å vite årsaken til, men dersom det har vært hogst i området, kan det skyldes manglende eldre barskog.

Roar Solheim (09.09.2024)


#Diverse

Låvesvale

Vi har flere låvesvaler på gården og nå har alle unntatt to stk flydd av sted. Det er kanskje unger født i år. Er det noen forklaring på hvorfor de to ble igjen og vil de stikke av gårde alene sørover de to?? Det er nok snart to uker siden flokken dro.

N.N (08.09.2024)

Svar:

Nei, ikke annet enn at de kanskje ikke har vært store nok til å legge ut på trekk.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Pjuskete skjærer

Jeg har over flere år hatt en skjære familie på tomten, som jeg mater. Skjære paret er helt trygg på meg, og kommer ofte og setter seg ved siden av meg eller med ryggen til meg og pludrer og steller fjærene sine. Hver juli kommer de hit med fugleungene som har overlevd. Den ene, tror det er hunnen, har noen hvite merker rundt øyet. I år hadde de tre unger. Den minste, ser forferdelig pjusk ut i drakten med masse hvite merker rundt øynene/hodet. Alle ungene er rufsete, men den minste spesielt. De ser ellers helt frisk ut, med masse energi og spiser normalt. Men er dette noen kjent sykdom? Jeg har forsøkt å finne bilder på nettet for å identifisere det jeg ser, uten hell.

S.H. (08.09.2024)

Svar:

Det er4 mulig at de bare er i ferd med å skifte fjær, og ser pjuskete ut før de nye er helt utvokst. Dessverre umulig å vurdere uten bilde, og heller ikke da enkelt.

Roar Solheim (08.09.2024)


#Diverse

Har det blitt Færre Ringduer og samtidig flere kråkefugler?

Hei. Jeg synes det har hvert endel færre Ringduer på Østlandet i 2023 og 24, og samtidig stadig økende bestand av Kaier og Kråker, stemmer disse observasjonene overens med tellinger og er det en sammenheng?

N.N (07.09.2024)

Svar:

Har dessverre ikke noen registreringer over større områder som kan bekrefte eventuelle endringer for disse artene, og i så fall skyldes det neppe noen sammenheng.

Roar Solheim (08.09.2024)

1 - 25 av 13 558 siste»»