Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 1 til 25 av totalt 13 738 spørsmål


#Diverse

Island

Er silender monogame?

J.H. (14.01.2025)

Svar:

Nei.

Roar Solheim (14.01.2025)


#Diverse

Revirstørrelse

Hei. Jobber litt med kart og forsøker å få litt oversikt på arealkrav til ulike fuglearter. Fins det noen oversikt over revirstørrelser for f.eks. ulike rovfugler, kråkefugler, vadefugler og skogshøns?

J.S. (14.01.2025)

Svar:

Ja, men da må du nok søke i litteratur selv, siden det ikke finnes EN bestemt bok som gir svar på dette. Vi kan dessverre ikke søke opp all denne informasjonen for deg.

Roar Solheim (14.01.2025)


#Diverse

Kråkefugler

Hei ! Jeg får litt vond av motviljen folk har mot kråkene på ulike Facebook grupper.
Her jeg bor , har vi 4 par kornkråker, som jeg mener er rødlistet. I tillegg er det vel 30 kråker, 10 kaier og 8 skjærer. Bor ved en kirke, med park og store gamle trær. Vi forer hele gjengen, også meis,spurv og pilfink.
Hører ikke kråkene med i det store bildet, og skal de ikke jakte småfugl ?

N.N (13.01.2025)

Svar:

Du har helt rett. Det er dessverre mye hets, spesielt fra jegerkretser, mot kråkefugl fordi de spiser egg, unger og voksen fugler av og til som del av dietten. Dette er en naturlig adferd, og det er tragisk at folk ikke kan akseptere at noen dyr faktisk delvis lever av å spise andre.

Roar Solheim (13.01.2025)


#Diverse

Rødnebbterne vers. makrellterne rødlista

Hvorfor er makrellterna kategorisert som nær truet og rødnebbterna som livskraftig?

S.S. (13.01.2025)

Svar:

Du kan lese om grunnlaget for kategori-klassiofiseringene her:
https://artsdatabanken.no/Pages/258616/Kategorier_og_kriterier
De to terneartene har ulik bestandsutvikling i nyere tid.

Roar Solheim (13.01.2025)


#Diverse

HUBRO-FLUKT-LYDER.

KAN EN HØRE HUROENS VINGESLAG? VAR UTE I MØRKET BLANT EN DEL HØYE TRÆR OG BUSKER. HØRTE WOSJH-WOSJH-WOSJH-LYDER. GANSKE STERKE KOMME NÆRMERE. FIKK ET GLIMT AV EN STOR FUGL OVER HODET. JEG MÅ HA HØRT DEN PÅ 50-60 METERS HOLD TIL Å BEGYNNE MED. ER DET ANDRE STORE FUGLER SOM FLYR I MØRKET? JÆREN.

N.N (12.01.2025)

Svar:

Ja, de fleste fugler kan fly i mørket dersom de blir skremt opp. Beskrivelsen din tyder på at det ikke kan ha vært en ugle som fløy over, da ville du ikke hørt slike kraftige vingelyder. Ravn eller gråhegre kan være mer sannsynlige, evt. kråke.

Roar Solheim (12.01.2025)


#Diverse

Linerle

Jeg så en linerle på Sola i dag. Det er kaldt og snø. Er dette normalt?

B. (10.01.2025)

Svar:

Om ikke normalt, så er det noen linerler som overvintrer langs kysten av Sør-Norge.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Diverse

Igjen fryst nebb

Bilde vedlagt spørsmålet

Når jeg gikk tur med hunden min i går (09/01-25) så jeg to ender som hadde tydelig fryst nebbet med stor isklump slik at de ikke klarte å åpne nebbet… Det er kaldt nå og jeg er redd de kommer til å sulte ihjel da de ikke får tint isen eller bryti av isen på egen hånd.
Jeg aner ikke hvor eller til hvem jeg skal henvende meg for å få hjulpet de endene som nå har munnkurv..

A. (10.01.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vurdere når du ikke opplyser om hvor i landet dette er, men lokal viltmyndighet eller nærmeste fuglefolk (sjekk kontakter under organisasjon på Birdlife.no) kan være mulige å kontakte.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Diverse

Hei. Lurte på om f.eks Spurvehauken kan bli smittet hvs den tar en salmonella s

F.B. (10.01.2025)

Svar:

Det vet jeg dessverre ikke sikkert, men tror ikke det.

Roar Solheim (10.01.2025)


#Diverse

And

Kan katter fange og drepe en and

E. (09.01.2025)

Svar:

Ender kommer i mange størrelser, noe også katter gjør. tror nok en stor katt kan drepe ender opp mot atokkandstørrelse. I tillegg tar de gjerne kyllinger hvis de får sjansen, og da er både gjess og svaner i aktuell målgruppe.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Skjære drept av annen fugl

Hvilken fugler tar skjæra? Så nettpp en grå fugel dreppe en skjære. Men så ikke hvilke type fugl det var. Den var grå

N.N (09.01.2025)

Svar:

Hønsehauk kan være en aktuell art, men også spurvehauk kan klare å ta skjærer nå og da, vel og merke med fare for eget liv!

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Er dette noe jeg bør være bekymret over?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hjelp, hønene mine har begynt å legge hardkokte egg, men hanen min legger bløtkokte egg. Jeg trodde at haner ikke la egg? Hvertfall ikke bløtkokte egg. Bør jeg være bekymret? Isåfall, bør jeg kontakte hønelegen? Og hva skal jeg si til han?

S.B.H. (09.01.2025)

Svar:

Gjør oppmerksom på at det er lenge til 1. april!

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Hjelp

Er det normalt for min 100kg påfugl å spise hår? Hver natt før jeg legger meg lar jeg den spise cirka 50 gram med hår som jeg har stjelt fra de lokale nabobarna.

G.S. (09.01.2025)

Svar:

Dette må du nok spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (09.01.2025)


#Diverse

Ringduer

Bilde vedlagt spørsmålet

Plutselig så var ringduene tilbake i Tønsberg. Er ikke det veldig tidlig? Finner de mat nå? Hva kan jeg gi dem å spise? Hilsen fra Ingunn

I.M. (08.01.2025)

Svar:

Mange ringduer overvintrer i de sydlige delene av Norge, så dette er nok noen slike.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Diverse

Nøtteskrike

Overvintrer den ?

P.Ø.A. (08.01.2025)

Svar:

Nøtteskriker er stort sett stasjonære under vinteren, men ungfugler kan foreta en slags trekk/spredning på høsten.

Roar Solheim (08.01.2025)


#Diverse

Kjønnsmoden, kongeørn

I kva alder vert kongeørna kjønnsmoden? Er litt forvirra der - det er så mange som har forskjellige svar..

N.N (07.01.2025)

Svar:

Det er nok fordi det ikke er enkelt å gi et eksakt svar her. KjønnsMODNE (dvs i stand til å kunne bli befruktet/befrukte en hunn) blir de trolig allerede når de er ett år gamle, men de er ikke utvokst med fullvoksen fjærdrakt før de er 5-6 år gamle. Fuglene må bli gamle og erfarne nok til å kunne konkurrere med andre voksne om et territorium, og DET krever mer tid enn tiden for å bli kjønnsmoden. Det er derfor du får ulike svar, siden dette er flytende og varierende tid fra individ til individ og avhengig av sted, situasjon mm.

Roar Solheim (07.01.2025)


#Diverse

Min spurvepapegøye plukker fjær

Hei, min spurvepapegøye plukker fjær nå. Han mistet nylig sin partner og jeg mistenker dette er grunnen. Hva kan jeg gjøre for at han skal slutte å plukke? Jeg er mye hjemme og han får være fritt ute og sitter også mye på skulderen min. Ellers er han frisk i nebbet og flyr normalt.

A. (06.01.2025)

Svar:

Dette må du spørre burfuglholdere om.

Roar Solheim (06.01.2025)


#Diverse

Trost og stare - matens oppholdstid i magen og størrelse på ferdselsareal.

I forbindelse med miljørisikovurdering av planter er frø-spredning med fugl et tema. Trost og stare (+ andre fugler?) er ofte å finne i byer, der de kan spiser bær, med frø, fra hage og park-planter. Det jeg lurer på er hvor langt vekk fra planten småfuglene ta ta med disse frøene, før de kommer ut og potensielt kan spire i naturområder.
Finnes det kunnskap om hvor lenge frøene er i magen til fuglene?
Finnes det kunnskap om hvor store områder fuglene benytter seg av?
Finens det noen regler en kan bruke for å beregne lengde fra plante til yttergrense for spredningsfare for frø, via småfugl?

J.L. (06.01.2025)

Svar:

Frøspredning via fugl gjelder helst frukter hvor frøene går gjennom tarmsystemet og skites ut. Dette skjer om høsten, og f. eks. troster og sidensvans er da på forflytning og er ikke territorielle og stedbundne. Dermed er det nok tilnærmet umulig å finne noen avstandsmål for det du spør om, dessverre. For å kunne besvare spørsmålene dine tror jeg det må utføres forskningsstudier, og jeg vet dessverre ikke om noen har sett på dette som en problemstilling tidligere.

Roar Solheim (06.01.2025)


#Diverse

Hvilke rovfugler tar ofte spiser rotter?

Finnes det arter av rovfugler som tar og spiser rotter? Kunne det vært tilrettelagt for disse fuglearter i indre oslofjordområdet for å bidra til bestandsøkelser? Tenker da foreksempel i parker og langs skogsgrensene i Oslo området? Ville dette kunne være med på å begrense rottebestanden?

B.G. (05.01.2025)

Svar:

Hubro er en av de viktigste rottejegerne, men det lar seg neppe gjøre å "legge til rette for" hubro i Oslo-området. Ett av problemene med å spise rotter, er at mange er belastet med rottegift, noe som faktisk tar livet av de som spiser rottene. Dermed er rotter, spesielt i urbane områder, nærmest en dødsdom å spise for rovfugler, ugler og rovpattedyr.

Roar Solheim (06.01.2025)


#Diverse

Duer og kråket

Har mange ringduer på foringsplasse. Problemet er kråkene som er noen skikkelige blodtørstige typer. De tar duer her hver dag, og det er ikke særlig hyggelig. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre dette?

G.S. (05.01.2025)

Svar:

Nei, det er nok vanskelig å kunne gjøre noe i forhold til hvordan viltlevende fugler oppfører seg i forhold til hverandre.

Roar Solheim (05.01.2025)


#Diverse

grønnsisik nå?

en flokk grønnsisik ble observert etter snøfallet nylig på telemarkskysten, er ikke det flyttfugler? Kanskje sent snøfall har holdt dem tilbake?

O. (05.01.2025)

Svar:

Grønnsisik streifer omkring i flokker om vinteren, men trekker ikke nødvendigvis sydover. Derfor kan du treffe på disse hele året her i Norge.

Roar Solheim (05.01.2025)


#Diverse

Hegre

Hvordan kan hegre overleve i minus 12 på en stein i havet?

N.N (05.01.2025)

Svar:

De fleste fugler takler snø og kulde greit, så lenge de finner nok mat. Denne gråhegra finner trolig fisk, og da kan den klare seg. Blir det for lite mat, kan den sulte i hjel, noe som skjer med en del unge gråhegrer hver vinter.

Roar Solheim (05.01.2025)


#Diverse

Stær

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Lurte på om det kan gå bra med denne, som kommer om dagen på besøk på en balkong ved Nes bo og servicesenter på Tingnes?
Eller vil den ikke greie seg. Bildet tatt i går 3.1.25

H. (04.01.2025)

Svar:

Hvis denne stæren finner mat, klarer den seg fint fram til våren.

Roar Solheim (04.01.2025)


#Diverse

Kan en Gråtrost overleve i fjellet (Tinn/Vinje) på vinteren?

Hei, vi har en Gråtrost som holder til rundt hytta her mellom Rjukan og Rauland og på ca 900moh. Kan den overleve her hele vinteren? Trodde de holdt seg i varmere områder enn i fjellet på vinteren.

C.K. (04.01.2025)

Svar:

Hvis det fremdeles finnes bær (rognebær) å spise, kan den fint klare både snø og kulde, men når det er tomt for bær vil en gråtrost kjapt fly ned i lavlandet på leting etter mat.

Roar Solheim (04.01.2025)


#Diverse

Fugler i flokk.

Tenker ikke på trekkfugler, men andre fugler som : Duer, kråker ,småfugler med flere . De samler seg i store flokker på høsten.??

N.N (04.01.2025)

Svar:

Hva er spørsmålet ditt?

Roar Solheim (04.01.2025)


#Diverse

Fuglegrotte

Bilde vedlagt spørsmålet

Før snøen kommer lager jeg en grotte til fuglene av steinbordet i hagen. I år kom ikke snøen før nå(bor i Moss). Har det noe for seg å gjøre dette? De kan fly inn og ut fra forskjellige steder og det er snøfritt der inne hele vinteren slik at jeg kan legge mat inn der å i tillegg til foreplassene i trærne. Vil dette gi beskyttelse for de eller er det bortkastet tid?

M. (04.01.2025)

Svar:

Dessverre vanskelig å vite. Du må bare følge med og se om noen fugler regelmessig flyr inn på den snøfrie bakken. I så fall kan du bare gjøre dette som et lokalt tiltak for fuglene i din hage.

Roar Solheim (04.01.2025)

1 - 25 av 13 738 siste»»