Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 1 til 25 av totalt 13 980 spørsmål neste»
Fugleliv langs Mandalselva
Jeg lurer på om det er et sted jeg kan finne info om hvilke fuglearter som lever i, og i området rundt, Mandalselva? Eventuelt i Lindesnes Kommune.
N.N (28.04.2025)
Svar:
Forsøk å få tak i lokale fuglefolk. Du kan eventuelt ringe til Natur og Fritid. De som arbeider der, er mer lokalkjente i dette området.
Roar Solheim (28.04.2025)
Mating av kråker året rundt
Hei! Jeg mater kråker året rundt. Om vinteren er det en flokk på 50-60 stk som kommer men om sommeren er det de samme to -tre parene som kommer ,samt noen skjærer. Jeg mater de kun brød og ser at de spiser absolutt alt. I dag fikk jeg kjeft av en nabo som sier at dette skaper rotte og museproblem,og at hun skylder på meg for at måser og kråker bråker halv fem på morgenen pga at jeg gir kråkene mat i sju-tiden. Jeg lurer på: 1. Når jeg SER at de spiser opp all maten,da kommer det vel ikke rotter /mus?(Er like lite interessert i å få de til å komme som den sure naboen)
2. Bråker fuglene mer tidlig på morgen fordi de "vet" at det er mat som kommer?(Måsene spiser ikke hos meg) Og kan det hjelpe å gi maten på ettermiddagen istedet?
3. Kan du gi meg noen gode argumenter for at jeg skal "få lov" til å fortsette å gi de mat året rundt? Jeg liker å hjelpe fuglene,jeg liker å se på at de hopper i hagen min.nå er jeg redd for å få voksenkjeft.jeg vil være en god nabo men jeg vil også hjelpe fugl.
K. (26.04.2025)
Svar:
Så lenge du ser at mat blir spist opp, er det ikke noe problem med smågnagere (selv om kråker ofte kan fly av sted og gjemme mat på bakken, noe som kanskje kan finnes av gnagere senere). Prøv å observere om kråkene faktisk spiser maten, eller om de tar den i nebbet, flyr vekk og så kommer tilbake igjen. Tror ikke tiden på døgnet spiller noen rolle, ei heller at mating har noen innvirkning på fuglenes lydytringer.
Roar Solheim (28.04.2025)
Problemer med Duer på terrassen
Jeg har duer som lager reder på toppen av markisen, jeg har fjernet 5 reder på 5 dager, men de kommer bare tilbake og lager nytt. Hvordan kan jeg bli kvitt duene?
N.N (27.04.2025)
Svar:
Da må du nok henge opp noe som skjermer stedet slik at de ikke kommer til.
Roar Solheim (28.04.2025)
Løvspurv
Hvor bygger løvspurv reir?
G. (27.04.2025)
Svar:
Dette er et ikke-eksisterende fuglenavn, dermed ikke mulig å besvare.
Roar Solheim (28.04.2025)
Fuglerede
Har en blomsterpotte på balkongen hvor en due har lagt to egg. Disse har nylig klekket. Hadde tenkt til å la de være i fred, men nå skal borettslaget renovere balkongene og balkongen må ryddes. Forslag til hva jeg kan gjøre?
E. (26.04.2025)
Svar:
Bydue. Må de absolutt gjøre noe med balkongen før duene er ferdige med ungeoppfostringen? Hvis de ikke skal fjerne hele balkongen, men oppruste utvendig, er det beste å la duene være. De voksne kan kanskje mate ungene når det ikke foregår aktivitet i forbindelse med balkongen.
Roar Solheim (28.04.2025)
Linerler
Jeg opplever at det er mindre antal linerler i år. Stemmer dette? Jeg jobber på Ahus og der har jeg i april kun sett et par (2 st) linerler.
Med vennlig hilsen
Anne Witberg
Mob. 48 15 16 53
A.W. (26.04.2025)
Svar:
Dette har vi dessverre ikke grunnlag for å vurdere.
Roar Solheim (28.04.2025)
Duereir rett utenfor inngang
Heisann!
Vi har et duepar som har etablert rede i et tre rett utenfor gårdsplassen mellom to rekker med rekkehus, i gata der alle går inn og ut.
Er litt bekymret for plasseringa mtp katter da jeg fra bakken kan se reiret lett. Er det noe man kan bidra med her?
Og så lurer jeg på hvordan duer oppfører seg etter at de har fått fugleungene. Blir de like hissige og kan angripe slik som måker gjør? Som sagt så må alle vi ut av husene våre akkurat der treet står, og alle i gata må gå forbi der på nært hold.
På forhånd takk for svar!
T. (26.04.2025)
Svar:
Duer forsvarer ikke ungene sine slik måker og andre fugler kan gjøre. Det er lite du kan gjøre i forhold til duene. Bare la dem klare seg på egen hånd her.
Roar Solheim (28.04.2025)
Ørn
Hei. Vi flytta til en fjor i Nordland kort tid siden. Vi har to hunder. Så opplever vi at ørn er blitt nærgående. 2 stk flyr tett over oss og vi tør ikke ha hundene ute lengre. Idag måtte vi redde hunden inn da ørna var svært nærgående. Da vår høyreiste voksne sønn gikk ut kom den rett over han. Har vi noe å være engstelig for og når sover ørna.? Når er det tryggest å være ute?
K.S. (25.04.2025)
Svar:
Vanskelig å bedømme når jeg ikke vet 1: Hvilken ørneart det dreier seg om og 2: type og størrelse på hunder. Havørn er nok den mest sannsynlige arten i Nordland, og den er det ikke sannsynlig vil forsøke å ta hunder. Kongeørn kan derimot lettere være interessert i slike dyr. Men rovfugler kan også komme nær bare av ren nysgjerrighet for å sjekke hva dette er for noen slags dyr, uten at de anser dem som byttedyr.
Roar Solheim (28.04.2025)
Hva gjør jeg?
Driver et overnattingssted og har de siste dagene hatt besøk fuglen på bildet. Den er merket (grønn) og nesten helt tam. Hva gjør jeg?
N.N (28.04.2025)
Svar:
Dette er en slags tamdue/bydue. Bare jag den ut eller ta den med hendene hvis det er mulig, og sett den ut.
Roar Solheim (28.04.2025)
Eleonorefalk?
Er på Kreta og så idag en falk jeg lurer fælt på. Den var litt mindre enn en musvåk den var i nærheten av, menbare litt. Slank, mørk og lange vinger. Fløy litt vinglete, lå ikke på termikken som våken. Eleonorefalk/lerkefalk?
T. (27.04.2025)
Svar:
Kan gjerne ha vært leonorafalk.
Roar Solheim (27.04.2025)
Aktiv og irritert uredd tam fugl.
Hei. Jeg kjøpte en ung gutt på 8 uker. Han er veldig tam og uredd alt. Han er "sjefen " i huset. Han biter oss og på alt. Han er ikke redd, mer irritert. Hatt han ca 5uker. Han kan elske å bli klødd i nakken. Han flyr veldig vilt, virker nesten som han har ADHD, hvis fugler kan ha det. Jeg har hatt mye undulater, men ingen så hissig og heller ingen så tam. Han kan sitte stille på hånden, og plutselig biter han hardt og urolig. Så kan han plutselig være snill igjen. Veldig snodig oppførsel. Han er ute nesten hele dagen, siden jeg er hjemmeværende. Hva kan denne oppførselen skyldes. Kun første uken han ikke var sånn. Han får mye oppmerksomhet, og mye grønt og frukt.
J. (24.04.2025)
Svar:
Dette må du spørre burfuglholdere om.
Roar Solheim (24.04.2025)
Kråkefugl
Hei.
Hvor mange kråker og skjærer kan det være i Trondheim nå? Og hvorfor er det nesten ikke småfugl å se? Det er jo vår, og det skulle vært masse småfugl nå.
N.N (24.04.2025)
Svar:
Dette har vi nok dessverre ikke tall for.
Roar Solheim (24.04.2025)
Splitt terne
Hei, jeg oppholder meg mye på Jomfruland. I mars i år så jeg en terne, for tidlig, ettersom den gode gamle makrellterna kommer først i april/mai. Etter jeg traff en fugletitter ved fuglestasjonen mener han det må være en splitt terne.
Har den noe i Telemark å gjøre?
Ø.E. (24.04.2025)
Svar:
Splitterner gjester av og til kysten av Sør-Norge, så det er mulig å se dem nå og da. men det er sjeldent.
Roar Solheim (24.04.2025)
Graspurven
Er gråspurven fredet i Norge, og kan den kastes ut av hjemmene sine av uberettigede årsaker for å erstatte fasaden av borettslag?
T. (24.04.2025)
Svar:
Ja den er fredet, og det er forbudt å fjerne reder. Men hvis reder blir skadet under påkrevet husrenovasjon, kan saken kanskje stille seg noe annerledes.
Roar Solheim (24.04.2025)
Krykkja
hei jeg lurer på hva som er annerledes med krykkja i motseting til de andre måke artene?
N.N (24.04.2025)
Svar:
Den mangler baktå!
Roar Solheim (24.04.2025)
Ringdue
Hei!
Bare lurer på om en ringdue kan ruge ut og oppfostre unger alene hvis maken blir drept?
H. (23.04.2025)
Svar:
Ja, det tror jeg kanskje de kan klare.
Roar Solheim (23.04.2025)
Person ødelegger skjærereir.
Er det lov å ødelegge/forstyrre reirbygging til ville fugler?
K.S.W. (23.04.2025)
Svar:
Nei, det er faktisk ulovlig!
Roar Solheim (23.04.2025)
Hvem tar livet av dompap
Ved førstegangs plenklipping fann jeg fem stk døde dompap i hagen på forskjellige plasser,bare fjær igjen,hvem kan være synderen ? Her finnest ik katter.jeg mater fugler hele året..
G.R.H. (23.04.2025)
Svar:
Men likevel er nok katter de mest sannsynlige synderne selv om du ikke har sett noen.
Roar Solheim (23.04.2025)
Hvordan unngå å møte på (sint) storfugl på fjelltur?
Hei,
Jeg er livredd alle fugler, men da spesielt den typen som angriper, som f.eks. tiur og orrhane (eller svane da, men de er forholdsvis greie å unngå). Jeg går mye tur i fjell, tidligere mye skog (da var jeg spesielt redd tiur) nå mer høyfjell (over 800 meter, som regel fra rundt tregrense og oppover, så jeg har blitt mer var for orrhanen).
Er det noen forholdsregler jeg kan ta når jeg skal på fjelltur for å unngå disse situasjonene man ser video fra på Ut i naturen og ymse nyheter? Er det kun på våren man kan bli utsatt for dette? Visse typer terreng man bør holde seg unna? Jeg ble også mer redd for ørn etter saken om den som angrep folk i fjor, men det skjønner jeg at man egentlig ikke burde være, selv om jeg får puls når jeg ser den på himmelen.
Eller er dette helt usaklig å være redd for da de er veldig vanskelige å finne, all den tid folk leter etter og oppsøker storfuglleik?
O. (22.04.2025)
Svar:
Du kan nesten regne det for større sjanse å vinne i lotto enn å møte på en spillegal tiur, så den slags engstelser kan du trygt legge til side! Jeg har oppsøkt noen slike spillegale tiurer for å ringmerke dem, og den enkleste måten å holde en slik fugl på avstand, er å bringe med seg en kjepp. Jeg setter den ned FORAN fuglen, nærmest mellom føttene på den - da klarer den ikke å komme innpå meg, og er da også fullstendig ufarlig! Dernest griper jeg den om halsen og trekker den inntil meg. Da kan jeg holde rundt vingene på fuglen og ringmerke den, uten fare for at den skal klaske til meg med vingeknokene.
Roar Solheim (22.04.2025)
Rødstrupe med flått?
Hei. Rødstrupe er min yndligsfugl! Hadde selskap av en svært sosial en nå. Den hadde en utvekst på siden. Kan det være fuglelivet? Håper virkelig ikke det! Eller flått? Legger ved bilde.
A.S. (22.04.2025)
Svar:
Dessverre litt vanskelig å se på bildet hva dette er. Kan nesten se ut som noe som henger fast i fjærdrakten.
Roar Solheim (22.04.2025)
Har ei ugle flyttet inn på låven?
Hei, har ei ugle har flyttet inn på låven? Reiret oppe under taket består av kvister. Under reiret lå det noe som kan være gulpeboller med mulig pels og små bein i, eller er det avføring fra rev? Det lå også ei lita brun fjær med lysere flekker under reiret.
Kan det være kattugle?
På forhånd takk.
M. (21.04.2025)
Svar:
Ugler bygger ikke reir, så kanskje er dette noe annet, men vanskelig å se hva.
Roar Solheim (21.04.2025)
Egg på fuglebrett
Hei. Jeg skulle ta ned fuglebrettet (stabbur) for sesongen og da trillet det ut et lite egg. Hvit med røde, oransje og svarte flekker. Se bilde. Egget gikk dessverre i stykker i fallet.
Er det mulig å se arten ut fra bildet?. Boligfelt, Knapstad, Indre Østfold, 21.04.2025.
Jeg satte opp igjen stabburet og la litt strå og småting inni. Er det mulig at fuglen fortsetter eggleggingen?
J.S. (21.04.2025)
Svar:
Usikker på art, men kanskje en finkefugl. Mulig dompap. Trolig en hunnfugl som ikke kom seg tilbake til reir da egget var på vei.
Roar Solheim (21.04.2025)
Fuglesang
Jeg lærte en gang navnet på en fugl som en venn av meg omtalte som en «skravler», dvs fuglelyden/ sangen denne fuglen hadde, kunne minne om
et menneskes talestrøm, f eks når en person prater i telefon el. l. Har dere forslag til hvilken fugleart dette kan ha vært?
O. (21.04.2025)
Svar:
Nei, dessverre ikke.
Roar Solheim (21.04.2025)
Skjære far har mistet halefjær mens han mater mor.
Hvor lang tid tar det før halefjær på hannen vokser ut?
B..O. (20.04.2025)
Svar:
Vet ikke sikkert, men kanskje mellom 2 og 4 uker.
Roar Solheim (20.04.2025)
Kartlegging av musvåk reir
Hei, jeg er en ungdom som gjerne vil kartlegge musvåk reir der jeg har hus i Frankrike. Det er mye musvåk her. Jeg har noen spørsmål-
1. Hvor mange reir er det vanlig at ett singulært musvåk par har?
2. Er det mest vanlig at de holder seg til et par reir de har bygget og bruker dem hele livet, eller er det vanligere at de bygger nye reir? Kan jeg forvente at de vil bruke det samme reiret som de har brukt dette året, neste år for eksempel?
3. Hvor stort område har musvåk som territorie og hvor langt pleier reirene å være fra hverandre?
Tusen takk for svar på forhånd!! :)
N.N (19.04.2025)
Svar:
Jeg vet dessverre ikke om musvåk pleier å ha alternative reir, men tror dette er mer vanlig hos arter som hønsehauk og kongeørn. Tror musvåkene ofte bruker det samme reiret flere år på rad. Musvåken sies å være sårbar overfor forstyrrelser tidlig i hekketiden, så i Norge bruker de fleste fuglefolk å være forsiktige med å nærme seg musvåkreir inntil de har klekket unger. Kjenner dessverre heller ikke til gjennomsnittlig naboavstand mellom par, men i Frankrike kan nok det antas å kunne være under 1 km.
Roar Solheim (20.04.2025)