Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 50 164 til 50 164 av totalt 50 164 spørsmål


#Fugleforing

Ingen fugler å mate iår.

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg bruker samme sted og matingsmåte som ifjor. Fuglehus med vegger i plastglass. Hønsenetting rundt for å holde katter bort. Begynte å mate for 3 uker siden. Har ikke vært en fugl så langt. Noen tips?

S.B. (22.12.2024)

Svar:

Dessverre ikke mulig å foreslå noe som kan få fuglene plutselig til å dukke opp. Det KAN tenkes at snøfri bakke er noe av årsaken.

Roar Solheim (22.12.2024)


#Diverse

Albino på foringsbrettet

Bilde vedlagt spørsmålet

Fikk i dag besøk av en albino, lurer på hvilken fugl ? Har aldri før sett noe slikt her

I.H. (22.12.2024)

Svar:

Ikke albino, men en såkalt leucistisk spurvefugl (umulig å se hvilken art). Dette er fugler hvor fjærene ikke tar opp fargestoff under utvekst - og en annen genfeil enn albino.

Roar Solheim (22.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kubamyggsmett?

Bilde vedlagt spørsmålet

To fugler landet på grein utenfor vinduet mitt nær svartdalsparken i Konows gate 90 i dag kl. 12. Google identifiserte fuglen som kubamyggsmett. Legger ved litt utydelig bilde. De så ut som størrelse mindre enn blåmeis. Jeg lurer på hva jeg kan fore dem med siden Google forteller at den ikke vanligvis oppholder seg i Norge og at den kanskje ikke spiser det vanlige meisforet jeg har hengende ute.
Vennlig hilsen Lisbeth

L.M. (22.12.2024)

Svar:

Dette er stjertmeiser. De kan gjerne hakke på meiseboller. Du må ikke stole på Google for å identifisere norske fugler når du får opp et forslag som KUBAmyggsmett!!!

Roar Solheim (22.12.2024)


#Økologi og atferd

Parringstid for byduer

Det er 22. desember og jeg observerte akkurat to byduer som kysset og parret seg på balkongen her i Oslo. Er ikke dette veldig tidlig? Når er normalt parringstid for byduer?

K. (22.12.2024)

Svar:

Byduene kan trolig hekke gjennom hele året, siden de holder til i byer hvor de ofte kan finne oppvarmede hekkeplasser.

Roar Solheim (22.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fuglelyd

Hører en fugl som lager lyd om morgenen, til forveksling lik bjeffing fra hundevalp.
Trodde naboenbhadde fått en valp, men lyden kom fra toppen av en busk.

K.B. (21.12.2024)

Svar:

Dessverre litt vanskelig å finne ut hva dette kan være, bare ut i fra denne beskrivelsen.

Roar Solheim (21.12.2024)


#Diverse

Fasan på E6, Berger/Romerike

Observerte fasan på E6 ved Berger i formiddag. Er det vill bestand på nedre Romerike?

R. (20.12.2024)

Svar:

Alle fasaner i Norge kommer fra oppdrett og utsetting, men siden de kan overleve ute i snøfattige vintre og hekke i Norge, kan nok mange av de du ser være klekket i vill tilstand.

Roar Solheim (20.12.2024)


#Spor og sportegn

Størrelse på spor

Omtrent hvor store er fotsporene til orrfugl og storfugl? Ser det er spor i snøen her, men vet ikke hvilken art.

V. (09.12.2024)

Svar:

Har dessverre ikke konkrete spormål, men mål på fugl gir ca 9 cm fra midten av foten til tupp av lengste tå hos en tiur, og 4,5 cm på tilsvarende mål hos jerpe. Orrfugl vil ligge midt i mellom, ryper omtrent som jerpe. Røy litt mindre enn tiur, og kan kanskje være vanskelig å skille fra orrfugl.

Roar Solheim (20.12.2024)


#Sykdom og skader

Grønnsisik tatt inn etter krasj med vindu

Hei! En grønnsisik hann fløy inn i vinduet hos meg, mellom fugleklistremerkene🫤. Den var ganske medtatt. Dette skjedde i går. Så jeg la den i luen min og etterhvert la jeg den i en pappkasse og satt inn en liten kork med vann og litt knust meisebolle. Satt den i kjellerstuen der det er lite lyder og ro. Det ble mørkt ute ikke lenge etter og jeg leste at de skal ikke slippes ut når det er mørkt. Nå har den ligget i hjørnet på pappkassen ganske lenge, siden den var i litt bevegelse for mange timer siden. Jeg sjekket den igjen før jeg la meg, og den ser ganske kvikk ut i blikket. Er det noe mer jeg kan gjøre? Er det riktig «fremgangsmåte»? Nå er det snart lyst og jeg tenker jeg bør prøve å slippe den ut. Fint om dere kan svare raskt. Takk!

C.J. (20.12.2024)

Svar:

Du har gjort helt rett. Fuglen kan forhåpentligvis slippes i dag, men NOEN ganger kan det ta flere dager før en fugl kommer seg etter en hjernerystelse. Da må den få tilgang på vann og mat (finknuste smuler og små skalløse frø kan gå fint for en sisik).

Roar Solheim (20.12.2024)


#Diverse

Trekryper

Er det uvanlig at trekryperen overvintrer. Det er vel en trekkfugl. Her på helgeland kan vintrene bli kalde 15-20 -grader. Driver å forer en Sent i desember.. Spent på om den klarer seg.

S.N. (19.12.2024)

Svar:

Trekryper pleier å overvintre i skog her i Norge, så den kan du nok være heldig å se i løpet av vinteren.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Diverse

Pilfink i hulrom i yttervegg

Hei. Tidligere bodde jeg i hus og hvert år kom Pilfink-par , La egg og fosteret opp barn. På forsommeren forlot alle vi redet for så komme tilbake neste år. Nå har jeg flyttet til leilighet med ytre vegger av tre. Nå har jeg lagt merke til at noen pilfinker kom hit og la egg og fosteret opp nye barn. Men-denne gangen har de blitt værende som nå når det er vinter virker det som om det er mange av dem som har tatt bolig i hullet i min yttervegg. Hvor lenge må jeg anse at de blir værende? Og vil du noen gang forlate stedet? Noen naboer har reagert og sagt jeg må stenge hullet, men det tror jeg er veldig risikabelt og ikke noe jeg har lyst til. Har du noen råd?

T.S.B. (19.12.2024)

Svar:

Pilfink og gråspurv kan henne midtvinters, så de kan bruke reir til alle årstider. Hvorfor vil naboene at du skal stenge dem ute? De forårsaker ikke skader på huset.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Diverse

Plaget med orrfugl avføring på terrasse og utemøbler

Hei,

Vi har en hytte på Kråko på Fitjar som vi bruker ca hver 3 uke. Hytten er ca 4 år gammel og ligger i et hyttefelt som har blitt bygd ut over de siste 15 årene vi har sett mye orrfugl ved hytten og den beveger seg tett på hytten uten å være særlig sjenert.. Det siste året har vi irritert oss over svært mye avføring som orrfuglen legger igjen på terrassen, på utemøbler og under overbygg, det blir en utvendig vaskerunde ved hvert opphold. Noe er lett å fjerne, andre ganger setter dette sterke merker. Er det noe enkle tiltak vi kan gjøre for å skremme vekk / gjøre det uattraktivt for orrfugl å holde seg så tett innpå hytten?

N.N (19.12.2024)

Svar:

Det er nok ikke enkelt. Vanligvis er den eneste måten å forhindre at fugl kommer til et sted, å stenge av slik at de ikke kan fly inn. Da må dere eventuelt stenge med netting eller lignende, og det er jo ikke alle steder det kanskje er praktisk, gjennomførbart eller ønskelig.

Roar Solheim (19.12.2024)


#Økologi og atferd

Skjærer som har bygd rede i høst

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Jeg har en stor hegg utenfor vinduet og har observert et skjærepar som stadig bygger rede der. Det er jo koselig det, men hvorfor har de holdt på med dette i hele høst? Bygger de ikke rede på våren?

H. (19.12.2024)

Svar:

Skjærepar holder sammen i territoriet sitt hele året, og derfor kan de bygge på redet til alle tider. Det er kanskje også litt signal til andre skjærer om at paret er aktive og ikke kan utfordres!

Roar Solheim (19.12.2024)


#Diverse

synlig forskjell på kjønn?

Hos mange arter kan vi ikke se forskjell på kjønnene. Er det forskjell i UV-spekteret, som jo fugler kan oppfatte?

N.N (18.12.2024)

Svar:

Ja, for eksempel hos blåmeis. Her lyser hannene mer opp i UV enn hunnene, men vi kan ikke se disse forskjellene.

Roar Solheim (18.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

dvergfalk eller tårnfalk?

så nylig en fugl ved en åkerkant i N.Telemark som jeg først trodde var en trost. Men da den fløy ti meter over meg så jeg at den hadde vingeprofil som falk og en stjert som stakk rett bakover og var like lang som kroppen vingespenn kanskje 30-35 cm, i rolig tempo fløy den og den satte seg på en grein høyt oppe før den forsvant . Med kropp a la en liten trost virka den for liten til å være tårnfalk????

O. (18.12.2024)

Svar:

Det kan ha vært en dvergfalk, men også en spurvehauk hann. Når den ytre delen av vingen er litt bakover, blir vingeformen spiss lik hos en falk, så det er lett å forveksle. Dessverre vanskelig å si noe sikkert uten bilde av fuglen.

Roar Solheim (18.12.2024)


#Diverse

Måker om vinteren

Hvorfor har jeg ikke sett en eneste måke i og rundt Sandefjord siden jeg flyttet hit 6. November. I dag er det den 18. Des. Jeg går turer med hunden hver eneste dag og har til gode å se en måke her. Derimot kråke og skjor er det mye av.

M.M. (18.12.2024)

Svar:

Det er det dessverre faktisk ganske vanskelig å vite årsaken til, spesielt når en ikke selv besøker stedet daglig.

Roar Solheim (18.12.2024)


#Diverse

hønsehauk

Dette høres sikkert rart ut for mange, men jeg spør likevel.

Kan en hønsehauk drepe et voksent menneske?

O.M.G.E.V.1.H. (18.12.2024)

Svar:

Nei, komplett umulig! Eneste tenkbare mulighet er hvis en eller annen klatrer opp i et tre til et hønsehaukreir, og hauken forsvarer ungene ved å fly mot fredsforstyrreren (som i seg selv er svært sjeldent) - og vedkommende mister grepet og faller ned og slår seg i hjel. Men det er å trekke det vel langt å si at en hauk i så fall ville ha drept et menneske!

Roar Solheim (18.12.2024)


#Diverse

Spanska måsen?

Hei
Jeg holder på å kartlegge historiske observasjoner av hval i Skagerrak. På svenskekysten på 1840-tallet omtales "spanska måsen" som en fugl som forsvant da en lang sildefiskeperiode tok slutt i 1809. På 1840-tallet sies det at den er observert på ny/delvis er tilbake, og dette ble forstått som et varsel om at nye store sildeinnsig/sildefiske er i gjæring. Jeg har forstått at det er noe som heter Middelhavsmåke. Kan det være denne fuglen som har opptrådt på den svenske vestkysten?

D.I.B. (18.12.2024)

Svar:

Det tror jeg ikke, men er dessverre ikke kjent med hvilken art svenskene kan ha benyttet dette navnet på.

Roar Solheim (18.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sangsvane?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg så en svaneflokk med to knoppsvaner, flere grå mindre svaner og to hvite svaner jeg tror er sangsvaner. Er de hvite og grå fuglene på bildet unge knoppsvaner eller unge sangsvaner? Bildet er dessverre litt dårlig pga lang avstand, men håper det er til hjelp.. Er det vanlig at sang og knopp svaner lever sammen? Bildet er tatt i desember i Øst Norge.

L. (17.12.2024)

Svar:

De grå er unge sangsvaner.

Roar Solheim (17.12.2024)


#Fugleforing

Mating

Kan småfuglene få marsipan?

N.N (17.12.2024)

Svar:

Tror ikke det er noe du bør gi til fuglene, men vet dessverre ikke om de kan spise det eller ikke. Det inneholder jo mandler hvis det er skikkelig marsipan, hvilket ikke skulle være problematisk. Spørsmålet er derfor om sukkermengden er OK eller ikke.

Roar Solheim (17.12.2024)


#Fugleforing

Sorte solsikkefrø

Hei
Er det farlig å mate fugler med sorte solsikkefrø?

J.B. (16.12.2024)

Svar:

Nei. I Norge har vi ofte anbefalt sorte og hvitstripete frø (typen Rigi), som er fettholdige. Sorte frø er ofte mer oljeholdige (for å lage solsikkeolje), men disse brukes mye i England og USA, så litt uklart hvorfor de ikke benyttes hos oss.

Roar Solheim (16.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten fugl med en tynn hvit ring over hodet.

Kom en fugl med en tynn hvit ring over hodet som jeg aldri har sett før på fotbrettet. Noen som vet hvilken fugl det kan være? Den var ganske liten og de var tre stykker i følge.

O. (16.12.2024)

Svar:

Dessverre litt vanskelig uten bilde av fuglen. Sjekk om stjertmeis kan være en mulighet.

Roar Solheim (16.12.2024)


#Diverse

Mate småfugl

Dumt å mate småfugl som forer unger på reir. Har sett at fugl hentet frø fra materen, og dro rett til fuglekassa. Det blir for tørr mat for fugl på reiret. Fuglemater taes derfor ned når det nærmer seg klekketid

M. (16.12.2024)

Svar:

Spørsmålet er da hva slags art dette dreide seg om, og om fuglen faktisk matet unger med frø, eller om den spiste frøene for egen del. Ikke sikkert at ungen ble matet med frø direkte, og det er heller ikke helt klart om noen fugleunger ikke tåler å bli matet med frø. Finkefugler mater f. eks. ungene sine både med frø og insekter.

Roar Solheim (16.12.2024)


#Fugleforing

Mate fugler hele året.

N.N (16.12.2024)

Svar:

Ja, hva spør du egentlig om her? Om du kan mate fuglene hele året? I så fall er svaret JA.

Roar Solheim (16.12.2024)


#Diverse

Orrfugl

Har i mangen år hatt eit orrfuglpar på hyttetomta. Ser dei har unger kvart år, men resten av året ser eg bare to.
Er desse rødlista?
Kva gjer eg for å ivareta dei no som det er meir og meir utbygging rundt her?

H. (15.12.2024)

Svar:

Ungene kan kanskje ha spredd seg lenger vekk. Dessverre vanskelig å gjøre spesielle i liten skala tiltak som gagner orrfugl.

Roar Solheim (15.12.2024)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ønsker navn på fulg

Bilde vedlagt spørsmålet

Så en and med hvit buk vi ikke finner navnet på.

H.H. (14.12.2024)

Svar:

Dette er to ærfugler, hunn til høyre, ung hann til venstre.

Roar Solheim (15.12.2024)

««første 50 164 - 50 164 av 50 164