Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 239 til 40 263 av totalt 50 275 spørsmål «forrige neste»
Kattugle
Kattugleungene har no (2.juni) vore i kassa i 38 dager.
Kor uvanleg er det?
Bor på Sunnmørskysten.
Har 90meter kabel og video i kassa. Første egget (3 egg)lagt 23.mars. Første unge klekket 25.april.
Minste ungen bukket under etter 10 dager. Dei to gjenlevende vart ringmerka 18.april.
Dette er to normale unger i god form med god tilgang på mat.
Det er vel 5 dager sidan den største begynte og stå i hullet. Den vart stadig "angrepet" av en svarttrast.
Kan dette vere grunnen til at borna nekter å flytte heimefrå? Normal opphaldstid i kassa er vel 30 dager, så dei er 8 dager på overtid.
E.F. (02.06.2012)
Svar:
Ikke godt å si hvorfor de ikke har hoppet ut ennå. Kanskje har de veldig foringsvillige foreldre, som får dem til å holde seg lenger i reiret enn normalt.
Roar Solheim (02.06.2012)
Stor svart fugl
I fjor vår så jeg en stor svart fugl som sporadisk lagde en metalisk klikkeklonke lyd. Dette var i vest marka. Hva kan det være?
S. (02.06.2012)
Svar:
Du har hørt klonkelydene til ravnen. Den kan lage veldig mange underlige lyder.
Roar Solheim (02.06.2012)
Fjær
Kan dere si nærmere om hvilken art som eide denne fjæren?
F. (27.05.2012)
Svar:
Det er litt vanskelig ut i fra bildet. Dette er en vingedekkfjær fra en ugle, og fargene minner mest om hubro, men størrelsen er muligens litt liten. Slike fjærbestemmelser er alltid lettest når en holder fjæra i hendene.
Roar Solheim (27.05.2012)
Låvesvaler og reirbygging
Låvesvalene bygger reir i låven her, men iår er det et par som er veldig ivrig etter å bygge på garasjen. De driver å flyr opp under mønet, helt oppe i spissen. Det er merker på veggen, som om de prøver å begynne å mure opp reir der. Veggen er helt slett (over og under bord), ingen utstikk å legge reiret på. Vet taksvalene pleier å henge reiret omtrent slik, men har aldri sett låvesvalene gjøre dette. Vil de kunne klare å lage reir der?
Kunne jo prøvd å spikre opp ei hylle der, men er redd de blir stekt i sola hvis denne varmen fortsetter. Veggen vender mot sør.
A. (27.05.2012)
Svar:
Låvesvaler kan funbdamentere et reir på bare en utstikkende spiker, selv om de oftest vil ha litt mer understøttelse. Du kan gjerne sette opp et lite brett til svalene umiddelbart.
Roar Solheim (27.05.2012)
Fiskemåke
Hei, har hørt over at mange klager over at fiskemåke går inn i fjellet og spiser rypekyllinger. Mange tror det er et nytt fenomen med måker i fjellet, og sier at de ikke har noe der inne å gjøre, men de har vært der så lenge jeg kan huske hvert fall. Vet at svartbak og gråmåke kan ta fugleunger, men fiskemåke kan vel ikke det?
N.N (27.05.2012)
Svar:
Dette har jeg liten tro på! Hønsefuglkyllinger (eller andre kyllinger for den saks skyld) er ikke vanlig kost for fiskemåker. Men... folk lager seg de underligste forestillinger, og hvis noe annet enn jegerne selv kan få skylden for lav rypebestand, ja da er ikke veien til en ny teori lang, dessverre
Roar Solheim (27.05.2012)
Måseegg
Hvilken temperatur skal egget ruges i? er det noen sjangse for at det kan overleve uten ruging?
K.K.E. (27.05.2012)
Svar:
Nei, det vil det ikke. Og la være å forsøke å ruge det ut selv - det er mer problemer enn til hjelp....
Roar Solheim (27.05.2012)
Langs Lomma i Bærum
Jeg møtte denne fuglen flere ganger idag. Den holds seg nær elven. Der fantes også mye Linerler, men disse var mye mer vare. Tror der er en erle, men den som passer best er Vintererla, og den er ikke så gul i boka - heller ikke Gulerla passer stjerten er for lang på fuglen jeg så. Kan dere hjelpe meg med å bestemme arten.
S.H. (27.05.2012)
Svar:
Dette Er en vintererle, litt overeksponert bilde, men tydelig nok.
Roar Solheim (27.05.2012)
Skjæreunge ute av reir
Det sitter en skjæreunge på i gresset under en trillebår i hagen. Foreldrene vet at den er der og det virker som om de snakker med den og gir den mat. Bør man gjøre noe med den eller kan den klare seg uten hjelp? Foreldrene har også jaget vekk flere katter som har nærmet seg.
S. (27.05.2012)
Svar:
Bare la skjærene være i fred - de klarer seg best alene.
Roar Solheim (27.05.2012)
Hvilken art
Hvilken fugl er dette? Sett ved Mortensnes (Nesseby) i dag 27.mai.
B.A.J. (27.05.2012)
Svar:
Dette er en steinskvett hann.
Roar Solheim (27.05.2012)
Gås med rødbrunt belte
Jeg så en gås på et jorde i Tønsberg. Den hadde hvit buk med et rødbrunt belte som gikk under buken. Hodet tror jeg var svart. Hva kan det ha vært?
Takk for svar
A.B. (16.05.2012)
Svar:
Tror at du kan ha sett en gravand. Sjekk denne i fugleboka.
Roar Solheim (27.05.2012)
Katte problem?
Hei. en svartvhit fluesnapper familie har netop flytet in i kassa mi men na er katta mi ute eter å spise dem katta klatrer opp på stolpen ver gang han går ut og jeg går og henter ham va kan jeg jøre for å få katta til å slutte dete haster veldig jeg må få han til å slutte mvh Jill.
J.T. (18.05.2012)
Svar:
Finmasket metallnetting et par cm foran frontdelen av kassa, med hull akkurat der flyvehullet er, holder kattene på avstand.
Roar Solheim (27.05.2012)
Gås
Vi har en tomt i Sverige. Og ved stranda vår er det masse gås og de. Legger fra seg så mye avføring, likner på på hunde bæsj. Det er fersk vann vi har , Stedet heter Tøcksfors og ligger i Varmland. Har du noe råd til hvordan vi kan få de til å reise et annet sted ?
R.R.H. (20.05.2012)
Svar:
Dessverre, nei.
Roar Solheim (27.05.2012)
Klassifisering av fugler
Er litt forvirret etter å ha søkt etter info om bietere på norsk og engelsk wikipedia.
Ifølge engelsk wikipedia tilhører både hærfugl og bieter ordenen coraciiformes. Både norsk wikipedia og Avibase (http://avibase.bsc-eoc.org/species.jsp?lang=EN&avibaseid=F4D0DB8E39216416) omtaler hærfuglen som del av ordenen Upupiformes.
Dette er litt forvirrende. Kan noen her komme med et oppklarende svar? Jeg vet at det stadig skjer endringer på dette feltet men vil gjerne vite hva som er korrekt akkurat nå :-)
S.A.J. (18.05.2012)
Svar:
I det store bokverket Handbook of the birds of the world er hærfugl og bietere plassert i råkefuglordenen, under hver sin familie (bieterfamilien og hærfuglfamilien)
Roar Solheim (27.05.2012)
Katter fanger spurv.
Hei
Jeg lurer på om det finnes et estimat på hvor mye spurv som blir tatt av katter hvert år i Norge?
C.S. (27.05.2012)
Svar:
Tror ikke det. Katter tar alle sdlags småfugler, så beregninger kun for spurv finnes nok ikke. Selv beregninger for hvor mange fugler katter samlet tar, er svært usikre å framskaffe, men det kan på sine steder være betydelige mengder.
Roar Solheim (27.05.2012)
Kråkeunge på bakken
Hei, jeg fant en kråke unge rett nedenfor et kråkerede. Den var levende og jeg hadde tenkt å legge den på plass, men jeg klarte ikke å klatre opp. Jeg tok den derfor med meg hjem og lurer på om du har noe forslag? Hadde moen hentet ungen opp i rede igjen? Bruker det å skje at en kråkeunge hopper ut av rede så tidlig? Den hadde så vidt fått opp øynene og hadde litt smått med fjær på kroppen. På forhånd, takk for svar.
A. (27.05.2012)
Svar:
Sett den SNAREST tilbake der du fant den!!! Foreldrene er i nærheten, og kommer og forer ungen sin bare du forsvinner fra stedet.
Roar Solheim (27.05.2012)
Fuglerede på hytta
Hei.
Vi har en liten utfordring på hytten som vi håper noen kan rådføre oss litt med. En fugl har kommet seg inn, ikke særlig vanskelig da den ene veggen for øyeblikket er ganske åpen oppe ved taket, og bygget rede i en stor bolle oppå et skap. Der er det nå fire små unger. Moren har vi ikke sett enda, men vi er redd hun ikke tørr komme dit mens vi er på hytten denne helgen.
Er det noen sjanse for at det går bra dersom vi flytter redet til et sted med litt ly i nærheten? Andre forslag til hvordan vi kan løse dette?
R. (26.05.2012)
Svar:
ikke godt å gi noe patentsvar her, dessverre. Dere kan selvfølgelig forsøke å flytte reiret gradvis, dersom fuglen først godtar EN flytting, kan den kanskej følge med helt til reiret er ute av hytta. Men da må dere ikke flytte det før etter hver gang en av de voksne har vært innom og foret ungene.
Roar Solheim (27.05.2012)
GRÅTROST
Hei
Kan jeg lage en hekkeplass/hylle til gråtrosten?
Hvordan bør denne platen lages?
Takk
N.N (26.05.2012)
Svar:
Dette har nok lite for seg, selv om gråtroster faktisk av og til kan bygge reir på taket av vanlige fuglekasser.
Roar Solheim (27.05.2012)
svarthvit fluesnapper
håper du kan gi meg en god grunn på dette svaret fordi jeg skjønner ingenting av dette: jeg har to svarthvit flusnapper par i 2 av fuglekassene mine. i den ene kassen er reiret akkurat det samme som kjøttmeis ( sånne grå dotter og fjær dvs veldig lik) i den andre fuglekassen er reiret av tørt gras ( likedan som et linerle reir. for når jeg kommer mot kassene så kommer svarthvit fluesnapperene og vil ha meg bort og da går jeg men stopper flere meter unna for å se om dem går inn å det gjør dem og jeg har sett dem ta med seg reir matterialet inn i kassen mens det ene paret har på en måte kjøttmeis reir mens det andre paret tar med seg tørt gras! dem er prikk lik begge parene så jeg skjønner ingen ting av dette... håper du kan gi meg en god grunn.
L.T. (26.05.2012)
Svar:
Paret med kjøttmeisreir har nok jaget ut ern kjøttmeis og overtatt dens reir. De kan ennå bygge fluesnapperreir oppå meisereiret, det er ikke uvanlig.
Roar Solheim (27.05.2012)
Fugl død etter å ha flydd i ruta, hvilken?
Jeg fryktet at dette var en av fluesnapperne som holder til en av kassene, men det var det heldigvis ikke siden hunnen fortsatt var å se.
Er dette en hagesanger? Løvsanger?
Finnes det noen måte å unngå at fugler flyr inn i rutene på hus?
R. (26.05.2012)
Svar:
Dette ser ut til å være en hagesanger, eller munk hunn (brunrød kalott på hodet?). Fargene er litt vanskelige å se godt nok på bildet.
Roar Solheim (27.05.2012)
Måkereir i toppen av furu
Hei. Hvor vanlig er det at ei måke hekker i ei furu ?
E.G. (27.05.2012)
Svar:
Fiskemåker kan gjøre dette av og til, men oftest ligger reirene på bakken.
Roar Solheim (27.05.2012)
Trostelyder
Slik jeg har skjønt det lager trosten tre forskjellige lyder. Har hver lyd en spesiell betydning? Og hva betyr de forskjellige lydene?
L. (26.05.2012)
Svar:
Troster og andre fugler lager mange ulike lyder, som har forskjellig betydning. Lydene kan nok også bety ulike ting alt etter som hvilke kroppsholdning fuglen viser, så fuglenes "språk" er nok langt mer omfattende enn bare tre "meninger".
Roar Solheim (26.05.2012)
Kråker
Spiser kråker brød eller frø? Eller kan de BARE spise kjøtt?
Også lurer jeg på om det er lov å "temme" en kråke uten å holde den i fangeskap. Sånn å begynne med å legge ut mat og sånn, for jeg ha sett flere folk på youtube som har temmet kråker og ravner. Er dette lov? For hvis det er det kunne jeg tenke meg å prøve.
B. (26.05.2012)
Svar:
Kråkefugler er altetere, og spiser nesten hva det skal være.
Roar Solheim (26.05.2012)
Spørsmål:
Er det lov å temme en kråke?
N.N (26.05.2012)
Svar:
Det er ikke lov til å holde ville fugler i fangenskap over hodet! Den eneste formen for "temming" av ville fugler som ikke er forbudt, er at du klarer å vinne viltlevende fuglers tillit slik at de ikke rømmer fra deg.
Roar Solheim (26.05.2012)
Grå-Fluesnapper
Hei
Er det sant at hvis grå flue snapper først har funnet et sted å hekke så kan den hekke der år etter år?
Jeg har hengt opp en spesiallaga fuglekasse til denne arten og tror det er den som driver å lager rede der nå, så ville bare lure på om den kanskje kommer tilbake igjen til neste år;)
Jeg lurer også på hvor langt det må være mellom hver spesiallagde kassen til grå fluesnapper?
+ om det er forsent å henge opp en annen sånn kasse??
På Forhånd Tusen Takk
N.N (26.05.2012)
Svar:
Nei, jeg kjenner ikke til at gråfluesnapperen er mer stedstro enn andre småfugler. Alt etter hvor du bor i landet, så kan det kanskje gå fremdeles å henge opp slike kasser. Men helst bør de være oppe før fuglene ankommer om våren. Jeg ville ikke ha hengt slike kasser nærmere hverandre enn ned mot 50 m.
Roar Solheim (26.05.2012)
Spørsmål:
Jeg har sett en fugl med rosa/orange hode med brune vinger. Vet du hvilken fugl det er? Fant den ikke igjen i fugleboka.
A. (26.05.2012)
Svar:
Litt dårlig beskrivelse, dette. Størrelse, hvor i landet og i hva slags landskap (på bakken, i skog, ute på vann???).
Roar Solheim (26.05.2012)