Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 135 til 40 159 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Knust måseegg med levende fugl!
Hei!
Guttungen i huset stjal desverre et måseegg, og dette har han i skjul holdt varmt. Nå har han ved uhell knust et lite hull i egget, og det viser seg at det er en levende fugl inne i det! Leste på nettet at posen ikke må ødelegges, så nå er fuglen inne i posen i det knuste egget! Trodde ikke den levde, så vi syns dette er grusomt og vet ikke hva vi skal gjøre! Hvordan skal vi gjøre dette for å berge fuglungen?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Tror nok ikke dette går når det først har blitt hull i egget.....
Roar Solheim (18.06.2012)
Orange nebb og ben
Hei!
I Sandefjord så jeg i går en fugleart som er på størrelse med due, bare slankere. Den har langt tynt nebb ( ca 5 cm), orange ben og flyr i en vanvittig fart. Når den lander, bremser den farten ved å småløpe bortover bakken. Den er i hovedsak sort, med litt hvitt på. Ikke trost. De var 4 stk., og den ene var helt klart ute etter å erte min hund. Den skrek værre enn en måke, litt tynnere lyd.Har ikke sett denne arten før, Hva kan dette være
A.J. (18.06.2012)
Svar:
Ikke helt lett å si, men det høres mest ut som tjeld. De varsler nok på hunden fordi de har egg eller små unger i nærheten, så du bør holde hunden i bånd og vekk fra fuglene slik at de får fred.
Roar Solheim (18.06.2012)
Nattergal
Hei.
Hørte nattergalen sentralt i Vestfold fram til ca.10/6. Mente å høre flere nattergaler som sang omtrent samtidig om natten fra kl.24 og noe utover. Men så ble det brått slutt, og vi hører ingenting mer.Kan den ha flyttet til annet revir? Kan du vise til litteratur om nattergalen?
Med hilsen Kolbjørn
K. (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg tror de holder opp med å synge når de har fått seg make som ligger på egg.
Roar Solheim (18.06.2012)
Seleksjon av tiur
Hos skogsfugl er det velkjent at en vesentlig del av seleksjonen blir gjort i kamp mellom hannene på en tiurleik og at den seirende parrer seg med alle røyene på plassen. Dette forklarer at de største og sterkeste har blitt selektert og at tiuren derfor har blitt stor. Men hvorfor har den utviklet sitt mer spektakulære utseende? Er det et element av at røyene også, til en viss grad, velger den hun parrer seg med?
N.N (18.06.2012)
Svar:
Alle hannfugler med særpregede farger er selektert fram gjennom hunnenes partnervalg.
Roar Solheim (18.06.2012)
Etter at ungene har forlatt redet....
Blåmeis-ungene forlot redet igår kveld eller tidlig idag. Gikk dessverre glipp av utfyvningen. Det ser ikke ut som de kommer tilbake. Foringsplassen blir ikke besøkt av blåmeisene, er dette normalt?(Å ikke se noe tegn til blåmeis etter utflyving)? Kommer de tilbake etterhvert?
Kan katta ha noe å si? Kanskje mor og far flytter unegene til skogs for å ikke bekymre seg at katten skal angripe dem.
I tilfelle de kommer/ikke kommer tilbake,,, når burde jeg rengjøre rugekassa? Må enten bli denne uka eller starten av agust. Er borte hele sommerferien. Takk på forhåmd =)
Gutt 16
N.N (18.06.2012)
Svar:
Fugleungene kan spre seg vekk fra kassa ganske snart, slik at du ikke hører noe mer til ungekullet. Kassa kan du rense i september, da er den klar før vinter og neste vår.
Roar Solheim (18.06.2012)
Linerlereir
Har funnet ett linerlereir i en palle stabel som skal brukes på ett festival område...pallene må flyttes på. Hva gjør vi?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Kan pallene flyttes samlet slik at reiret ikke ødelegges, og kanskje flyttes et par meter av gangen slik at dere kan se at erla følger med og legger seg på reiret før neste flytting? I så fall kan det gå bra å flytte helle pallelasset uten at reiret går dukken. Ellers er det fare for at linerla bare gir opp og forlater reiret sitt.
Roar Solheim (17.06.2012)
Hvilken trost?
Jeg gjikk en dag i skogen da jeg oppdaget dette reiret med en hunnfugl som ruget. Det var i en open furuskog. Fuglen trykket hardt på egga men flaug på 1m. Har søkt litt og tror det må være duetrost, måltrost eller svarttrost. Reiret var ca. 1m over bakken, i furu. I reiret var 4 blåe egg med flekker som var rødbrune. Hvilken fugl er dette.
Ø.H. (17.06.2012)
Svar:
Fargen på fuglen minner mest om måltrost eller duetrost, men bildet er både veldig lyst og uskarpt, så jeg klarer ikke si sikkert hvilken trost dette er.
Roar Solheim (17.06.2012)
Falk eller..?
Er det mulig ut i fra dette siluettbildet å fastslå hvilken art dette er ? Den kretset i stor høyde.Hørte ingen lyd.Den ser ut til å ha mørk hette og en lys strek i halsregionen.Den virket mørk.
K.J. (17.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en vandrefalk!
Roar Solheim (17.06.2012)
Fiskemåke
Hvordan får fiskemåken ungene ned fra f.eks et ti meter høyt tre ? Her er det 1,5 km til fjorden, hvordan får de ungene dit.
A.J. (14.06.2012)
Svar:
Ungene hopper ned når de finner det for godt. Er reirplassen langt unna vann, så holder de seg på bakken under reiret, men er det kort avstand, så vil de kanskje bevege seg ned mot vannet. Måkeunger er ikke avhengige av å komme seg ned på vannet slik andunger er.
Roar Solheim (17.06.2012)
Småfugl.
Hvilken småfugl i Norge blir Gammlest?
Og hvem lever kortest?
N.N (14.06.2012)
Svar:
Det er nok ingen som skiller seg spesielt ut her - de fleste små spurvefugler kan bli opp mot 8-10 år gamle hvis de er heldige. Havsvale og stormsvale er to spurvefuglstore petreller (sjøfugler), og de kan trolig bli adskillig eldre, lik mange andre stormfugler.
Roar Solheim (17.06.2012)
Fluesnapper og munk konkurrerte?
Først i mai pleier en fluesnapperhan å ankomme for å skaffe seg en hun i en av våre to fuglekasser. I år var den sein. 20. mai inspiserte den en av kassene og satte i gang med lange kunstferdige fløytesoloer. Etter å ha holdt på et par døgn, fikk den konkurranse av en munk. De satt i toppen av hvert sitt tre og fløytet om kapp. Munken gikk av med seieren. Fluesnapperene strofer ble kortere og kortere og til sist forsvant den. Men munken fortsatte. Nå nesten en måned senere sitte den fortsatt i lange perioder og fløyter i vei (den er god til det). Det virker ikke som om den er interessert i fuglekassen. Er den først og fremst ute etter å imponere? Andre småfugler svirrer rundt treet den sitter i uten å gi fra seg en lyd. Ved to anledninger har vi sett en skjære sitte tett på munken og tilsynelatende lytte betatt. I dag sang den om kapp med en svarttrost i nabolaget. Hva er det som foregår?
T.O.O.J. (17.06.2012)
Svar:
Munken hekker IKKE i kasser eller hulltrær, den bygger stråreir i busker og kratt. Munken kan imitere andre fugler, og det kan jo hende at den var interessert i å plukke opp noen strofer fra fluesnapperen. Men vanligvis bryr ikke fugler av ulike arter seg om hverandre. Fluesnapperen ga sannsynligvis opp fordi den ikke fikk respons fra noen hunn. Kanskje fløy den videre for å lete etter en bedre reirplass (?).
Roar Solheim (17.06.2012)
RE: Hvilken art?
Gjelder denne saken;
http://www.fuglevennen.no/sporsmal/?q_id=17449
Jeg har mistenkt Hagesanger selv, men denne har et gult felt i brystet. Har ikke klart å se mere av fuglen, men er litt mindre en ën linerle.
Forresten, jeg skriver en Naturblogg Roar. Om du har tid, se gjerne på http://dreyersnaturogfoto.blogspot.no/
M.K.D. (17.06.2012)
Svar:
Da er eventuellt gulsanger et alternativ. Den har litt rosaaktig eggfarge.
Roar Solheim (17.06.2012)
Tak og låvesvaler
Hei
jeg har observert taksvale og låvesvaler her på gården min, kan disse begynne å bo her, og kanskje leve sammen og hekke sammen?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Begge artene kan hekke nær hverandre, men de har litt ulike krav til boplass. Mens taksvalene kan feste reirene sine på veggen oppunder mønet, må som regel låvesvalene ha et fundament under reiret sitt for å kunne bygge det.
Roar Solheim (17.06.2012)
Fuglepark
Hei hva heter norges største fuglepark og er det noen fugleparker i rogaland og hva heter de??
N.N (17.06.2012)
Svar:
Besvart tidligere.....
Roar Solheim (17.06.2012)
Trenger hjelp til artsbestemming
Oppholdt seg i løvskog med tett undervegetasjon, noen åpne områder. Satt godt gjemt innimellom greinene. Ikke veldig sky. Fin sang som minner om hagesangeren, men jeg tror denne er større. Noen ganger fløy den ned i grsset og plukket mat. Troms. Skulle ønske det var mulighet for å legge ved flere bilder.
N.N (17.06.2012)
Svar:
Dette ser ikke ut som noe annet enn en hagesanger.
Roar Solheim (17.06.2012)
"hakkekylling"
Jeg så nettopp utenfor vinduet mitt to skjærer som hakket løs på en tredje. Da jeg skremte dem bort, så gjemte den ene skjære seg mens de andre holdt vakt og da den tittet frem, gikk de løs på den igjen. HVORFOR?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Det kan være flere forklaringer til dette. Den skjæra som ble hakket, kan være en inntrenger på leveområdet til familiegruppen som angrep. Da vil de angripe og drive vekk eller forsøke å ta livet av inntrengeren. Den kan også være syk eller skadet, og selv om den da kommer fra samme familie, så vil de andre kunne oppfatte den som en fremmed. Da forsøker de også enten å jage den vekk, eller ta livet av den. Det kan kanskje virke brutalt, men kan kanskje ha en viktig betydning, i og med at f. eks. syke individer blir "fjernet" slik at de ikke smitter andre.
Roar Solheim (17.06.2012)
Kråke som kliker?
Hei. Jeg har set ei kråke på skolen vår som sat på et tak og lagde uvanlige lyder den var sat og kliket og klaket, nesten som lyden til en tiur. Vilken lyder er de kråka lager. den sat sån klik klik klik klik klik`!!! .
Og en anen ting en gut i klasen min har jort noe forferdelig!
han har vert og pluket 42 krykkje egg i et fugle fjell og så knuste han alle eggene eter på er dete lov? krykkje bestanden er gåt sån ned eter alle dise årene.
mvh Jill.
J.T. (16.06.2012)
Svar:
Det er ikke lov til å samle inn fugleegg, og det er heller ingen grunn til å ta egg fra krykkje!
Kråkene kan av og til lage slike klikkende lyder, men jeg vet ikke hvorfor eller akkurat når de gjør dette.Roar Solheim (16.06.2012)
Skadet gråspurv unge
Hei jeg har funnet en gråspurv unge og tok den med meg hjem jeg har gitt den go og mager kjøttdeig uten salt og vann men hva mer skal jeg gjøre
C. (16.06.2012)
Svar:
Har du først tatt hånd om en slik fugleunge, må du fortsette å fore den i flere uker til den kan klare seg selv. Kokt egg, havregryn, brødsmuler o.l. samt vann kan gå som for.
Roar Solheim (16.06.2012)
Sommerfugler
hei! Katten min klarte desverre å fange en nydelig sommerfugl og klarte å ødelegge den ene bakerste vingen. Jeg lurer bare på om vingen vil vokse ut å bli fin igjen, eller om den forblir ødelagt?
E. (16.06.2012)
Svar:
Insektvinger vokser nok ikke ut igjen, så hvis de blir ødelagt, så er det ikke noe mer å gjøre.....
Roar Solheim (16.06.2012)
Hvilken art?
Klarer du å si noe om hva dette er?
M.K.D. (16.06.2012)
Svar:
Reiret minner om et bokfinkreir, men det er IKKE noen finkefugl som ligger oppi, det ser mer ut som en sanger, kanskje hagesanger.
Roar Solheim (16.06.2012)
Høns
Hei
Kan høner og sauer være/bo i samme rom?
Eller kan dette føre til sykdommer?
Takk
N.N (16.06.2012)
Svar:
Dette bør du spørre en veterinær, eller bønder, om.
Roar Solheim (16.06.2012)
Svart/hvit fluesnapper
I går, 8/6, så jeg sort/hvit fluesnapper utenfor vinduet mitt. Det er, såvidt jeg kan huske, 2-3 uker senere enn normalt. Er det gjengs for hele landet?
B.E. (09.06.2012)
Svar:
Nei, men det virker som om fluesnapperne var noe senere ute i år (ca 1 uke).
Roar Solheim (16.06.2012)
Måke med rødt hode ?
Hei.
er på jobb ute i nordsjøen, og når jeg gikk runde her om dagen oppdaget jeg noe som lignet veldig på en "måke" bare at den hadde Rød oppå hodet.
hvet noen hvilken fugl dette er ?
S. (29.05.2012)
Svar:
Det høres nestern ut som at du har sett en voksen havsule, den er ikke rød, men svakt orangegulhvit på hodet.
Roar Solheim (16.06.2012)
Fuglekasse i hagen
Hei
I slutten av mai, fikk jeg en fuglekasse som jeg hadde tenkt å henge opp på veggen på terrassen. Ble litt tidsnød, da jeg skulle reise bort, så kassen ble stående på en hylle ute. Da jeg kom hjem etter en uke, var det flyttet inn et blåmeispar. Som nybegynner tørte jeg ikke å flytte på kassen, da jeg var redd for å skremme de bort...Ser jo nå at jeg burde ha gjort det.
I natt har noen klart å velte denne kassen og spist opp eggene. Jeg vet ikke om det er skjære eller katt? Hva er mest sannsynlig?
Mitt spørsmål er som følger: Skal jeg fjerne reiret før jeg henger opp kassen der den egentlig skal henge, eller tror du paret vil gjøre et nytt forsøk i samme reir? Nå kan de jo være tatt begge de to også selvfølgelig;( Har ikke sett de hittil i dag. En trist dag.
M. (16.06.2012)
Svar:
Ja, du kan bare fjerne alle restene og rense kassen helt før du henger den opp på nytt. Katt er kanskje mest sannsynlig ugangs"kråke" her.
Roar Solheim (16.06.2012)
Artsbestemmelse av fugler
Hvilke fugleart er dette?
Bildet er tatt ved Ølberg i Rogaland den 7 Juni i år,
O.S. (16.06.2012)
Svar:
Dette ser mest ut som en løvsanger, men det er litt vanskelig å si sikkert, bl. a. er lyset litt vanskelig (alternativ kan være gransanger).
Roar Solheim (16.06.2012)