Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 794 til 39 818 av totalt 50 005 spørsmål «forrige neste»
Kva for ein art er dette?
Hei.
Dette biletet var på ein kursinvitasjon eg fekk på jobb,og no lurer eg på kva denne fuglen heiter.
Mvh Tina Bjørnevik Flisnes
T.B.F. (19.06.2012)
Svar:
Arten er amerikansk, og heter blåskrike på norsk ("Blue Jay") - en av de mer fargesterke amerikanerne - en utrolig flott fugl på størrelse med ei nøtteskrike - og det er altså en kråkefugl.
Roar Solheim (19.06.2012)
Knust måseegg med levende fugl! (2)
Hei igjen!
Sendte tidligere spm om måseegg som var blitt knust.
"Problemet" er at måseungen er i live etter fire dager inne i den posen. Den prøver stadig å komme seg ut, men vi har lest at man ikke skal framskyve denne prosessen. Måsungen er ganske liten, men ut ifra det vi kan se igjennom hinna, er den ganske så utviklet. Det er blod rundt posen, vet ikke om dette er vanlig, men dessverre er fuglen levende og vi er nødt til å hjelpe den så godt vi kan. Har du ellers noen tips? Takker veldig på forhånd!
N.N (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg vet ikke hva dere kan gjøre her, annet enn å vente og se hvordan det går.....
Roar Solheim (19.06.2012)
Hva kan det være ?
Var på tur i Trysil i helgen, ca 750 m.o.h. med bjørkeskog og smågraner. Liten fugl med rødbrunt bryst/underside, gråbrun rygg og gråbrune, spettede vinger, sort strupe og helhvit tegning på hodet skvatt frem og tilbake mellomm bjørketrærne med stadige "huyitt", men var ikke spesielt sky av seg. Smekker liten fugl, på størrelse av en kanarifugl i bur. Hadde nok litt av bokfinkens farger, men den kjenner jeg, så det var det ikke.
Hva kan dette være?
K.B.J. (18.06.2012)
Svar:
Sjekk bjørkefink i fugleboka.
Roar Solheim (19.06.2012)
Stor hvit hønefugl.
Hei, møtte på en stor hønsefugl i dag da jeg kjørte til jobb. Den gitt og tusla i veien og såg egentlig ut tul å være tam. Den var like høy som autovernet og hadde fire dusker som hodepryd. Den var hvit og lignet på fasong en villkalkun eller lignende,
T. (19.06.2012)
Svar:
Jeg tror du har sett en rømt, hvit påfugl - det finnes noen slike i fangenskap her og der.
Roar Solheim (19.06.2012)
Måkeunger
VI ha fått et rede med måkeunger i gården. De er trygge der og har vært ute av redet i ca 1 og 1/2 uke. De vandrer rundt i gården, og flere voksnme måker passer på. Mitt spørsmål er: Hvor mange uker tar det fra de er født til de lærer å fly?
Og, forsvinner de da?
M.H.V. (19.06.2012)
Svar:
Vet ikke sikkert, men jeg tror nok de begynner å kunne fly etter 4-5 uker. Da vil de nok forlate stedet og trekke mer mot vann.
Roar Solheim (19.06.2012)
Linerle-mat
Når linerla kommer tidlig til Norge, før det er insekter, hva spiser den da? Ser at den tripper rundt og hakker i både på is og i snøe. Finner den noe å spise der, og hva kan det i så fall være?
N.N (19.06.2012)
Svar:
Dette er besvaret før!!! Den spiser insekter, edderkopper og andre småkryp som beveger seg oppå snøen.
Roar Solheim (19.06.2012)
Svartmeis forer Kjøttmeis !?
Heisann Roar!
Har en kasse som jeg hengte opp i påsken. Dagen etter jeg hengte den opp, så jeg svartmeisen studere den, og fly inn i den.
Idag besøkte jeg kassen. Kjøttmeisunger i kassen, men det var to Svartmeiser som foret dem. Er dette normalt?
Reiret var veldig høyt, kan det bety at svartmeisens reir egentlig var under?
Reiret var forøvrig også plassert helt inne i det ene hjørnet, og ikke midt i kassen som vanlig.
M.K.D. (19.06.2012)
Svar:
Nei, dette har jeg ikke noen enkelt forklaring på. Kanskje kan kjøttmeis ha verpet i svartmeisreiret, slik at det nå bare er kjøttmeisungene som er i live, og svartmeisene forer dem. Det er den mest naturlige forklaringen jeg kan tenke meg.
Roar Solheim (19.06.2012)
Finnes det noe norsk utrykk for det engelske "fledgling"
Finnes det i norsk ornitologi et ord som betyr det samme som det engelske "fledgling" - dvs. en fugleunge som akkurat har forlatt redet men fremdeles er avhengig av foreldrene - slik som blåmeisungen på bildet?
S.A.J. (19.06.2012)
Svar:
Nei, dette uttrykket har vi ikke tilsvarende enkeltord for i Norge.
Roar Solheim (19.06.2012)
Hvilken art er dette?
Hei lurer på om dere kan hjelpe å artsbestemme denne?
G.G. (18.06.2012)
Svar:
Dette ser ut som en duetrost.
Roar Solheim (19.06.2012)
Rødstilk?
Dette bildet tok jeg den 7.juni ved tanamunningen.
Antar at det er en rødstilk med pigmentmangel. Kan dere bekrefte dette.
N.E.B. (11.06.2012)
Svar:
Oi! Denne var artig. Det er nok en rødstilk med pigmentfeil ja.
Frode Falkenberg (19.06.2012)
Igjen må jeg ty til dere!
Lå oppe på snau fjellet da disse dukket opp. Klarer ikke å se hva disse to unge er. Kan det være svart rødstjert?
M.N. (19.06.2012)
Svar:
Dette er kråkefuglen lavskrike. Et flott bilde. Mer om lavskrika finner du på http://www.fuglevennen.no/arter/?or_id=3974
Frode Falkenberg (19.06.2012)
Svarthvit fluesnapper
Jeg har et fluesnapperpar med syv unger i kasse. Det er nok bare noen få dager til ungene er klare til å forlate kassa. De siste par dagene har det vært mye aktivitet fra noen som driver med gravemaskin i nærheten av kassa. I dag har jeg ikke sett foreldrene på lenge. Kan de ha blitt skremt og forlatt ungene? Hva kan jeg isåfall gjøre?
R.S. (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg tror ikke foreldrene lar seg skremme vekk av slike aktiviteter. De dukker nok opp. Men hvorfor de har vært borte, kan jeg ikke si. Kanskje ungene allerede har forlatt kassa? Har du sjekket det?
Roar Solheim (18.06.2012)
RE: Hvilken art?
Disse eggene er ikke Rosa. De var små, hvite og med svarte prikker. Ikke mange, men noen.
M.K.D. (17.06.2012)
Svar:
Høres dermed mest ut som at reiret er laget av en hagesanger.
Roar Solheim (18.06.2012)
Måkeskremsel
Jeg har latt et par byduer få ha reir på verandaen min, og de fikk frem første kull i april. Men kull nummer to ble tatt av en gråmåke for noen dager siden.
Foreldrene var naturlig nok ganske så oppbrakte, men ser nå ut til å begynne å tenke på ny parring.
Er det noe jeg kan henge opp/ gjøre for å slippe noe slikt igjen? Det var ikke hyggelig med masse blod og døde halvspiste unger for meg heller.
Reiret er trygt fra luften,de har laget det bak en bøtte under en krakk og måken må ha sett foreldrene fly frem og tilbake.
På forhånd takk!
B. (18.06.2012)
Svar:
Vanskelig å forhindre slikt - dette er en del av naturens gang, og lite vi kan gjøre noe med (selv om det til tider kan gå ganske voldsomt for seg).
Roar Solheim (18.06.2012)
måseunger på bakken. (ikke flyvedyktige)
en nabo har/hadde et reir på oversiden av loftvinduet med egg i,med dertil meget vaktsomme voksne.Forleden dag oppdaget de unger på bakke,er dette normalt eller har alle tre falt ut av reiret. De flytter seg nå rundt på eiendommen. Er det foreldra som flytter de ut av reiret og nede på bakken??
J.H. (18.06.2012)
Svar:
Dette er helt normalt, og dere må bare la måkeungene løpe som de vil. Foreldrene passer på dem.
Roar Solheim (18.06.2012)
Flaggspett vs. småfugler
Hei no! Først og fremst vil jeg takke for den flotte jobben dere gjør på frivillig basis gjennom å spre kunnskap om noe de fleste av oss har som en koselig hobby. Selv har jeg hytte i Steinkjer, ca. 350 m.o.h. Her gjør jeg mitt beste for å drive et borettslag for diverse arter av våre flygende venner, i form av et dusintall fuglekasser. I år er imidlertid bellegget av småfugler unormalt lavt, med kun to leietagere, svartmeis og svart/hvit fluesnapper. Det siste året har jeg hatt et flaggspettpar som har opphold i nærområdet rundt hytta. Kan det være slik at flaggspettten skremmer småfuglene fra å ta kassene i bruk? Hvis så er tilfelle, hva er løsningen på problemet, eller skal man la naturen styre dette? Så til en morsom sak; I en av andekassene hekket en spurveugle i vår, og denne forlot kassen ved påsketider. I slutten av April var kvinanda på plass, og ungene forlot kassen for to uker siden. Ved inspeksjon i helga var en tredje leietaker, mener bestemt det var laksand, innkvatert i den samme kassen. Tre forskjellige arter hekkende i samme kassen i løpet av noen hektiske måneder.
H.A. (18.06.2012)
Svar:
Flaggspettene kan hakke seg inn i fuglekasser og forsyne seg av egg og unger fra mindre fuglearter. Kassene bør beskyttes med metallplate rundt hullet, men ellers er det ikke så mye en kan gjøre. Artig med mange hekkearter i samme kasse, men jeg lurer på om du kan ha forvekslet spurveugle og perleugle. Hvis kvinanda hekket i kassa, så er det ikke sannsynlig at en spurveugle ville ha brukt en så stor kasse. Den er ganske kresen mht inngangshull, som ikke bør ha større diameter enn ca 5 cm. Perleugla er derimot storbruker av samme kassestørrelse som kvinender.
Roar Solheim (18.06.2012)
Knust måseegg med levende fugl!
Hei!
Guttungen i huset stjal desverre et måseegg, og dette har han i skjul holdt varmt. Nå har han ved uhell knust et lite hull i egget, og det viser seg at det er en levende fugl inne i det! Leste på nettet at posen ikke må ødelegges, så nå er fuglen inne i posen i det knuste egget! Trodde ikke den levde, så vi syns dette er grusomt og vet ikke hva vi skal gjøre! Hvordan skal vi gjøre dette for å berge fuglungen?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Tror nok ikke dette går når det først har blitt hull i egget.....
Roar Solheim (18.06.2012)
Orange nebb og ben
Hei!
I Sandefjord så jeg i går en fugleart som er på størrelse med due, bare slankere. Den har langt tynt nebb ( ca 5 cm), orange ben og flyr i en vanvittig fart. Når den lander, bremser den farten ved å småløpe bortover bakken. Den er i hovedsak sort, med litt hvitt på. Ikke trost. De var 4 stk., og den ene var helt klart ute etter å erte min hund. Den skrek værre enn en måke, litt tynnere lyd.Har ikke sett denne arten før, Hva kan dette være
A.J. (18.06.2012)
Svar:
Ikke helt lett å si, men det høres mest ut som tjeld. De varsler nok på hunden fordi de har egg eller små unger i nærheten, så du bør holde hunden i bånd og vekk fra fuglene slik at de får fred.
Roar Solheim (18.06.2012)
Nattergal
Hei.
Hørte nattergalen sentralt i Vestfold fram til ca.10/6. Mente å høre flere nattergaler som sang omtrent samtidig om natten fra kl.24 og noe utover. Men så ble det brått slutt, og vi hører ingenting mer.Kan den ha flyttet til annet revir? Kan du vise til litteratur om nattergalen?
Med hilsen Kolbjørn
K. (18.06.2012)
Svar:
Nei, jeg tror de holder opp med å synge når de har fått seg make som ligger på egg.
Roar Solheim (18.06.2012)
Seleksjon av tiur
Hos skogsfugl er det velkjent at en vesentlig del av seleksjonen blir gjort i kamp mellom hannene på en tiurleik og at den seirende parrer seg med alle røyene på plassen. Dette forklarer at de største og sterkeste har blitt selektert og at tiuren derfor har blitt stor. Men hvorfor har den utviklet sitt mer spektakulære utseende? Er det et element av at røyene også, til en viss grad, velger den hun parrer seg med?
N.N (18.06.2012)
Svar:
Alle hannfugler med særpregede farger er selektert fram gjennom hunnenes partnervalg.
Roar Solheim (18.06.2012)
Etter at ungene har forlatt redet....
Blåmeis-ungene forlot redet igår kveld eller tidlig idag. Gikk dessverre glipp av utfyvningen. Det ser ikke ut som de kommer tilbake. Foringsplassen blir ikke besøkt av blåmeisene, er dette normalt?(Å ikke se noe tegn til blåmeis etter utflyving)? Kommer de tilbake etterhvert?
Kan katta ha noe å si? Kanskje mor og far flytter unegene til skogs for å ikke bekymre seg at katten skal angripe dem.
I tilfelle de kommer/ikke kommer tilbake,,, når burde jeg rengjøre rugekassa? Må enten bli denne uka eller starten av agust. Er borte hele sommerferien. Takk på forhåmd =)
Gutt 16
N.N (18.06.2012)
Svar:
Fugleungene kan spre seg vekk fra kassa ganske snart, slik at du ikke hører noe mer til ungekullet. Kassa kan du rense i september, da er den klar før vinter og neste vår.
Roar Solheim (18.06.2012)
Linerlereir
Har funnet ett linerlereir i en palle stabel som skal brukes på ett festival område...pallene må flyttes på. Hva gjør vi?
N.N (17.06.2012)
Svar:
Kan pallene flyttes samlet slik at reiret ikke ødelegges, og kanskje flyttes et par meter av gangen slik at dere kan se at erla følger med og legger seg på reiret før neste flytting? I så fall kan det gå bra å flytte helle pallelasset uten at reiret går dukken. Ellers er det fare for at linerla bare gir opp og forlater reiret sitt.
Roar Solheim (17.06.2012)
Hvilken trost?
Jeg gjikk en dag i skogen da jeg oppdaget dette reiret med en hunnfugl som ruget. Det var i en open furuskog. Fuglen trykket hardt på egga men flaug på 1m. Har søkt litt og tror det må være duetrost, måltrost eller svarttrost. Reiret var ca. 1m over bakken, i furu. I reiret var 4 blåe egg med flekker som var rødbrune. Hvilken fugl er dette.
Ø.H. (17.06.2012)
Svar:
Fargen på fuglen minner mest om måltrost eller duetrost, men bildet er både veldig lyst og uskarpt, så jeg klarer ikke si sikkert hvilken trost dette er.
Roar Solheim (17.06.2012)
Falk eller..?
Er det mulig ut i fra dette siluettbildet å fastslå hvilken art dette er ? Den kretset i stor høyde.Hørte ingen lyd.Den ser ut til å ha mørk hette og en lys strek i halsregionen.Den virket mørk.
K.J. (17.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en vandrefalk!
Roar Solheim (17.06.2012)
Fiskemåke
Hvordan får fiskemåken ungene ned fra f.eks et ti meter høyt tre ? Her er det 1,5 km til fjorden, hvordan får de ungene dit.
A.J. (14.06.2012)
Svar:
Ungene hopper ned når de finner det for godt. Er reirplassen langt unna vann, så holder de seg på bakken under reiret, men er det kort avstand, så vil de kanskje bevege seg ned mot vannet. Måkeunger er ikke avhengige av å komme seg ned på vannet slik andunger er.
Roar Solheim (17.06.2012)