Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 767 til 39 791 av totalt 50 018 spørsmål «forrige neste»
Hvilken fugl er dette?
Hvit basis på overnebbet.
N.N (23.06.2012)
Svar:
Litt usikker på grunn av vinkelen fuglen er fotografert i, men jeg mistenker at det er en ung bergirisk.
Roar Solheim (24.06.2012)
Hvordan kan vi jage bort duene
Hei vi driver med økologisk landbruk, og er opptatt av naturen og fuglelivet. Nå har vi imidlertid fått et problem som vi må finne en løsning på. Vi har en erteåker, som skogduer og ringduer har lagt sin elsk på. De napper opp erteplantene, og gjør stor skade på ertene, så vi må få jaget dem på et vis. Vi kan få tillatelse til å skyte duer, men vi regner med at de har unger i reiret ennå, så det vil vi absolutt prøve å unngå. Vi fikk et tips om å sette opp en plasthubro på en høg påle, og har forsøkt dette. Men duene bryr seg ikke om hubroen i det hele tatt. Hva kan vi ellers gjøre for å prøve å skremme vekk duene før de tar helt knekken på erteplantene??
Veldig takknemmelig for tips og ideer.
H.B.L. (24.06.2012)
Svar:
Dette har jeg ikke noen patentløsning på, men i Reddal innenfor Grimstad har jeg sett et jorde hvor det er satt opp en lang stang med en plastrovfugl som dingler i toppen. Når det blåser, henger den lik en ordentlig falk i flukt, og det kan hende dette er en innretning som er mer effektiv enn en plasthubro. Slike plastrovfugler/ugler pleier fuglene ¨å venne seg til - de forstår at de ikke er levende eller farlige i lengden. Langs kysten brukes enkelte steder oppblåsbare plastfigurer av menneskestørrelse som med visse mellomrom blåses opp og nærmest spretter opp. Har også sett slike på åkre som skremme-dukker.
Roar Solheim (24.06.2012)
solsorte?
vi tror vi har funnet en solsorte unge, den lå på bakken og bikkja vår fant den...
den har øynene for det meste igjen, den har litt fjær. og oppå hodet og sidene har den litt dun..den ser ganske så ny ut.den åpner munnen når vi gir den våte brødsmuler..skal vi legge den tilbake igjen?
N.N (24.06.2012)
Svar:
JA, Snarest! Foreldrene finner den.
Roar Solheim (24.06.2012)
Hvem er størst?
Vi lurer på om kråka eller skjæra blir størst?
T. (24.06.2012)
Svar:
Kråkene er betydelig større og tyngre enn skjærene.
Roar Solheim (24.06.2012)
svart hvit fluesnapperunge!!
Hei jeg har 5 søte små svarthvite luesnappere i fuglekassa mi! en av de har alt ned på bakken, får de ikke inn i fuglekassa fordi den ikke har lokk!! Har en katt som lusker rundt!! hva skal jeg gjøre??
N.B. (23.06.2012)
Svar:
Putt den inn gjennom flyvehullet - det går fint!
Roar Solheim (24.06.2012)
Sotsnipe?
Må vel være sotsnipe dette? Langt nebb og tverrvatret i brystet.
Beklager dårlig bildekvalitet.
N.N (23.06.2012)
Svar:
Ja, dette ser ut som en sotsnipe.
Roar Solheim (24.06.2012)
Kolibri
Dør en kolibri hvis man avbryter vingeslagene?
H.L. (23.06.2012)
Svar:
... Forstår ikke spørsmålet. Hvordan skulle vingeslagene kunne "avbrytes"?
Roar Solheim (24.06.2012)
Hvem har måttet bøte med livet her?
N.N (23.06.2012)
Svar:
Vanskelig å si, fordi dette bare er kroppsfjær og uten
målestokk, men jeg mistenker at de kan stamme fra en nøtteskrike.Roar Solheim (24.06.2012)
Måke reir på taket.
Hei, vi kom akkurat hjem fra ferie i to uker og på de ukene vi har vært borte har det flyttet inn måker på taket, de har også måke unger der oppe så måke mor og måke far er veldig agressive, og angriper oss så fort vi går ut på terrassen. det er jo veldig kjedelig at vi ikke skal kunne bruke terrassen vår pga noen måker, hva gjør vi? er det noen som kan fjerne dette eller er det lov i det hele tatt?
G.R. (12.06.2012)
Svar:
Hvis måkene har unger nå, og dere bare har vært borte i 2 uker, så har de nok ligget og ruget på reir på taket allerede før dere dro på ferie. Ikke lett å gi noen råd, en må bare holde ut til ungene forlater stedet.
Roar Solheim (23.06.2012)
Funnet Måke baby
Hei, har funnet en måkeunge som var blitt forlatt og noen Kråker prøvde å spise på den.. den er liten har litt begie dun med svarte flekker. har prøvd å gi den litt babymat (flytende) i en gangssprøyte. spørsmålet er hvor mye jeg skal gi den, hvor ofte og hva?
Ø. (14.06.2012)
Svar:
Slik foring er vanskelig. Måkeunger kan fores med mye ukrydret mat. Fisk, egg, kattemat osv kan gå an.
Roar Solheim (23.06.2012)
Linerle!
Hei det er jeg med de linerlene igjen! De lever heldigvis fortsatt!
Mine spørsmål er:
1: linerlene er ca 2-4 dager gamle nå, når begynner de å lage pipelyder?
2: Når de bæsjer, kommer det i en slags "pose"? eller flyter den bare ut?(jeg ser at bæsjen ligger ved endetarmsåpningen.)
3: Lærer linerla å fly av seg selv eller lærer moren/faren de til det?
4: hvor gamle er de når de åpner øynene??
Håper du svarer fordi som jeg skrev tidligere så jeg disse linerleungene falle ut av reiret å ned i vannet, klarte å redde dem, men rakk ikke opp til reiret, så jeg tok de med!
A. (23.06.2012)
Svar:
Alle spurvefuglunger skiter i små "poser" som de voksne plukker med seg vekk fra reiret. Derfor må disse plukkes opp og fjernes. De andre spørsmålene dine har jeg ikke svar på, da jeg ikke vet tidspunktene. Men alle spurvefugler lærer å fly automatisk - det må de ikke lære av sine foreldre.
Roar Solheim (23.06.2012)
Kjøttmeis
Hei.
I dag så jeg at fuglekassen til kjøttmeisene stod på skeiva og at taket var nesten av, så jeg rettet opp fuglekassen og tok av taket for å sjekke hvordan det stod til oppi der.
Det var veldig rotete oppi der og jeg så ikke noe reir så jeg letta litt på mosen og da kom jeg borti noe, og der lå en kjøttmeis.
Kan den spille død eller hvar den rett og slett død?
L.S. (23.06.2012)
Svar:
Den var nok rett og slett død. Dette har kanskje vært kamp med en annen fugl (svarthvitfluesnapper?), ellr så kan en flaggspett ha kommet seg inn i kassa og ha tatt ungene. Katt eller mår er også en mulighet.
Roar Solheim (23.06.2012)
Fugle unger
Hei. Jeg og en venn vasset litt i vannet når det blåste veldig! Vi så at to lyserosa ting falt i vannet (det var ikke dypt) og vi tok de opp med en gang. Det var to fugle unger! Vi har tatt de med hjem og utrolig nok så lever de enda og de har hvert hos oss ca 2 dager! Vi gir dem mat hvert 15 min ca. Den minste av de to beveger seg lite den vil helle ikke ha mat! Den store er i aktivitet og spiser hele tiden.. Hva feiler den minste? Og er det stor sannsynlighet for at de kommer til å leve? Svar raskt!
V. (23.06.2012)
Svar:
Umulig å svare på, blanmt annet fordi dere ikke har lagt med noe bilde så det kunne gått an å vurdere hva slags art dette er....
Roar Solheim (23.06.2012)
Tamdue ?
Er dette ei tamdue ? Ligner på de som finnes i byer.
K.J. (23.06.2012)
Svar:
Ja, dette er en tamdue-variant.
Roar Solheim (23.06.2012)
Skadet trost
Hei,
En trost fløy inn i vinduet mitt i dag tidlig. Den har ikke brukket noe, men er veldig fortumlet og klarer ikke fly, selv om vingene brukes flittig. Vi la den i en pappeske, med sagflis og høy, et pledd over, og satte inn vann. Det jeg lurer på, er hva vi skal fore den med?
M. (23.06.2012)
Svar:
Tror ikke du trenger å fore den. Fuglen har trolig fått hjernerystelse, og trenger litt tid til å komme til hektene. I morgen burde den være OK for slipping. Vann er helt OK å sette inn til trosten.
Roar Solheim (23.06.2012)
Hvilken fugl er dette?
hei Vi har en fugl i hagen i Oslo. ser ikke ut som den kan fly og den trives i buskene. gresser litt på plenen.
Bildet er tatt idag 22 juni 2012 på Årvoll i Oslo.
K.M.H. (22.06.2012)
Svar:
Dette er en rømt steinhøne - den hører ikke hjemme i Norge, og kan bare være en fangenskapsfugl. Finnes i Middelhavsområdet.
Roar Solheim (22.06.2012)
Skjærer og katt
Hei!
Vi har ett eller flere skjærereir i hagen. Katten vår lusker selvfølgelig i nærheten av disse og skjærene "kreker" i ett sett gjennom hele dagen. Selv er jeg redd for at katten skal skade noen, så jeg tar han inn og ut og følger med. I lengden blir dette veldig slitsomt, og nå har de holdt på i flere uker. Har du noen gode tips til hva vi evt kan gjøre med saken?
M. (22.06.2012)
Svar:
Dessverre, nei. Har man katt i huset, følger varsellyder fra fuglene med på kjøpet.
Roar Solheim (22.06.2012)
Forlating?
Hei. Forlater fugle foreldrer som måse,Tjeld og and, ungene hvst man holder dem heler koser dem. Jeg har holt og kosa måse unger før med foreldrene forlate dem ikke di var like gla i ungene for di om jeg holt dem. mvh Jill.
J.T. (22.06.2012)
Svar:
Nei, det gjør de ikke, men dette bør du slutte med. Fuglene synes IKKE det er koselig - de ser nok på deg som et stort, farlig uhyre, og du gjør ikke fuglene noen tjeneste med å løfte opp ungene deres, selv om de ser aldri så søte ut.
Roar Solheim (22.06.2012)
Tårnseiler
I hvilken by/område i Norge er den mest tallrik?
N.N (22.06.2012)
Svar:
Umulig å si, for det er det neppe noen som har undersøkt.
Roar Solheim (22.06.2012)
Hei. Forlater fuglene eggene vist man rører/tar på dem? mvh Anonym.
A. (22.06.2012)
Svar:
Nei.
Roar Solheim (22.06.2012)
Rødvingetrost i Tromsø?
Hvorenn jeg ferdes på Tromsøya der det er litt vegetasjon hører jeg en karakteristisk melankolsk fuglesang spesielt på kvelds- og nattestid fra april/mai til over sommeren. Sangen er nydelig og umulig å ikke legge merke til. Den teller oftest til 4 og går opp på den 4. tonen. Har søkt litt og kommet frem til at det kan være rødvingetrost. Er rødvingetrosten veldig utbredt og kjent for sin overlegent nydelige sang her? Eller er det noe annet?
R. (22.06.2012)
Svar:
Rødvingetrost høres ut som et veldig bra forslag. Denne arten er kjent for å ha dialektvariasjoner i sangen, så dermed er det ikke alltid lett å bestemme den sangen man hører ut i fra å lytte på et opptak på en plate. Det er helst en fugl fra et helt annet sted (eller land), med avvikende sang fra den en hører selv. Rødvcingetrosten er en vanlig art nordover.
Roar Solheim (22.06.2012)
ung spurv med skadet vinge
fant en spurv i dag. den lå på ryggen i gresset, og ene vingen ser ikke helt bra ut.
har tidligere rehabilitert andre skadde fugler, og vet det er mulig den bare er forslått.
den er nå i et reisebur med vann og mat på et bad.
jeg tror den er ung og har falt ned fra reir, den vil IKKE spise selv, men gaper for å bli foret..
spørsmålet da er, hvis vingen blir bra, hvor lenge bør jeg ha den her?
N.N (22.06.2012)
Svar:
Da må du beholde den inntil den har begynt å spise på egen hånd, og flyr bra.
Roar Solheim (22.06.2012)
Hva slags andunge er dette?
Den 19. juni så jeg denne i Sognsvann, og lurer på om det kan være en Kvinand unge. Jeg kunne ikke se noen foreldre i nærheten men har tidligere sett Kvinender i Sognsvann. Denne kom svømmende under vann.
G.B.L. (22.06.2012)
Svar:
Er litt usikker, men det ser absolutt ut som en unge av kvinand.
Roar Solheim (22.06.2012)
TOPPDYKKER
Har lagt inn bilder av det jeg tror er en toppdykker,men nå
er jeg usikker,- er det noe annet?
B.S. (22.06.2012)
Svar:
Nei, dette er en horndykker.
Roar Solheim (22.06.2012)
Fugl med knekt/skadet vinge
Hei. En liten fugl (fuglelus) tror jeg arten het, fløy inn i verandradøren vår og skadet vingen og bakparten sin. Han har ikke kontroll over venstre vinge, og den ser skadd ut, han har også mistet noen fjær på bakparten. Han får ikke til og fly mye, og sitter for det meste rett på rumpa på en måte med øynene lukket.
Vi har fått i han noe vann, men han vil ikke spise.
Hva kan vi eventuelt gjøre? Nå sitter han i fuglebur når vi ikke er tilstede (mye katter i nærheten), og vi prøver jevnlig å hjelpe han til og fly.
V. (21.06.2012)
Svar:
La fuglen sitte i en pappeske over natta, og se om den kommer seg. Hvis det ikke blir bedre, kan det hende at den må avlives. Gi den litt vann. Dypp fingeren i vannet og hold den borttil fuglens nebb - da kan den drikke selv.
Roar Solheim (22.06.2012)