Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 48 946 til 48 970 av totalt 49 973 spørsmål


#Økologi og atferd

Pilfink

Oppdaget forleden en pilfink som etter å ha vært på foringsplassen utafor sta vår grov seg ned i snøen. Den ble liggende der ca 2 cm under snøen i ca 1,5 timer før jeg gikk ut for å undersøke om den levde. Da jeg børstet snøen unna fløy den opp som om ingenting plaget den.
Hva kan denne adferden forklares med?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er kjent at fugler kan grave seg ned i snøen, og særlig ryper og orrfugl er kjent for dette. Disse artene graver seg ofte ned i snøen (går i dokk) om natta. Dette er energibesparende for de i og med at snøen isolerer godt mot kulde. Dette kan være forklaringen på at også andre mindre arter som pilfink graver seg ned. Det kan også tenkes at den gjorde dette for å rense fjærdrakten, da fugler av og til kan få plagsomme parasitter på seg.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Fossekallen

Hvordan ble fossekallen til Norges nasjonalfugl??
Og hvorfor er den nasjonalfulen til Norge?
Hva er det den spiser mest rundt året???
Hvilken farge har den på øynene????
Og kan du fortelle litt om Fossekallen?????
Kan du gji meg en side om Fossekallen der det står på Norsk?????

D.(. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen er en art som lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Den er den eneste spurvefugl-arten som dykker etter føden. Den lever av larver, krepsdyr, ormer, fiskeyngel m.m. som den finner under vann. Den hekker ofte på fjellavsatser, samt byggeinstallasjoner (f.eks under bruer) i umiddelbar nærhet til vann. Den har mørkt brune øyne. Norges nasjonalfugl er den blitt fordi den er utbredt i hele landet, er her hele året og lever ved fosser og stryk som er selve nasjonalsymbolet til Norge. Hvordan den ble nasjonalfugl, kan du lese mer om på nettstedet under:
Ta en titt på http://www.miljolare.no/fuglevennen/sporsmal/?q=8%2C10%2C1&term=nasjonalfugl+nrk&send=S%F8k%21

Du kan se bilde av fossekallen, samt lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=39

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Havørn

Hvor stor er havørna???

S. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Havørna er 69-92 cm lang, veier opptil 5,5 kg og har et vingespenn på 200-245 cm.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Falk

Hva er verdens største falk og hvor stor er den????

A. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Falkefugler er en orden bestående av arter med stort sett mindre størrelser enn f.eks haukefugler. Den største falkearten i verden er jaktfalken, og den finnes også i Norge. Den er 48-60 cm lang, hunnene er noe større enn hannene og veier opptil 2,1 kg, mens vingespennet er 120-135 cm.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

ekskresjon

Hvordan foregår ekskresjonen hos fuglene?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

navn på magene til fuglene

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Brunsisik

Er Brunsisik'en vanlig i sør-trønderlag?

K. (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Brunsisiken er vanligst lengst sør i Norge, og den påtreffes jevnlig også i Sør-Trøndelag. I Trøndelag er imidlertid dens slektning gråsisiken langt vanligere. Brunsisik ble inntil for kort tid siden betraktet som en underart av gråsisik, og det er et omdiskutert tema om disse bør betraktes som to arter eller en og samme art.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Økologi og atferd

Livssyklus

1.Hvordan er livssyklusen hos fuglene, hvordan lever de?
2.Hvilken inndeling er det i gruppen fugler?

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Livssyklusen hos fugler, vil være avhengig av hvilken art det er snakk om. Felles for fuglene er at de legger egg som må ruges en periode før de klekkes. De ruger som oftest ut sine egne egg, men gjøken er et unntak. Denne legger egg i andre arters reir og tar seg ikke av eget avkom. Etter klekking vil avkommet bli passet på av foreldrene til de er i stand til å klare seg selv. Etter hekkingen, vil mange arter trekke bort fra hekkeområdene. De fleste trekker nord-sør (f.eks en del sangere), mens andre beveger seg mer i øst-vest retning, f.eks en del ugler og finkefugler. Andre arter igjen, vil kunne finnes i samme området året rundt (f.eks gråspurv). Fugler er en egen "klasse" i dyreriket. Fuglene er videre inndelt i forskjellige ordener (f.eks. spurvefugler), familier (f.eks. kråkefugler), slekter, arter og underarter.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fugleforing

Vanligste småfugler i Nord-Norge

Heisann!

Lurte på hva som er de vanligste småfuglene i Nord-Norge? Da tenker jeg aller mest på de som er på brett og spiser fuglemat. Bor i Vesterålen, og ser ofte flere ulike småfugler jeg ikke aner hva heter. Her er mye kjøttmeis, granmeis og løvsanger, og av og til også dompapp.

N.N (21.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er et litt mer begrenset utvalg av arter man kan forvente å finne på fôringsplasser så langt nord som Vesterålen enn i Sør-Norge. Du har allerede nevnt tre arter som skulle kunne opptre regelmessig. Du nevner også løvsanger, men denne arten vil du nok bare kunne se om våren/sommeren i Vesterålen. Dette er en ekte trekkfugl som drar helt ned til Afrika om høsten. Av noen andre arter du kan være heldig å få på fôringsplassen nevnes: Svarttrost, gråtrost, blåmeis, gråspurv, grønnfink, gråsisik og gulspurv.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Sykdom og skader

Skadd undulat

undulaten min mangler noen lange fjær på høyre vinge og blør på brystet. kan den ha gjort dette selv? eller har den skadd seg i buret? den klarer heller ikke å fly nå. blir den bra igjen? den er 5 år gammel. må vi dra til dyrelege med den?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Det er normalt at fugler av og til kan mangle noen fjær. Dette kommer av at de skifter fjær (myter) med jevne mellomrom. Det vil etterhvert vokse ut nye vingefjær, men det er sjeldnere at de mister så mange samtidig at de mister flygeevnen. Noen arter kan "sjokkmyte" masse fjær samtidig, men dette er ikke et vanlig fenomen. Det er vanskelig å si hva som har skjedd i forhold til at den blør, men det er mulig den kan ha blitt stresset i buret og således pådratt seg en ytre skade, samt mistet mye fjær. Blødninger skal normalt gro ganske raskt, men hvis dette vedvarer er nok løsningen å kontakte en dyrlege.

Tore Reinsborg (22.01.2007)


#Fuglekasser

Rensking

Hei
Er det kvart tredje år eg bør renske og reperere kassene?.
Kasser som er innen for dei spesielle kassene skal dei også renskes kvart tredje år? Dei er villige til å byggje nye reir?

Takk For alle gode svar

Ø.R. (20.01.2007)

Svar:

Hallo,
Alle fuglekasser bør renskes for gamle reirrester og evt. rester etter vepsebol hver vinter. Gamle reir og ekornbol (store kvisthauger i kassa) KAN inneholde lopper, og hvis du renser kassene når det er kaldt på vinteren, reduserer du sjansen for at loppene skal hoppe over på deg. HVIS du får svarte, små fuglelopper på deg, kan de bite, men du blir lett kvitt dem ved å putte klærne i vaskemaskinen og ta en dusj! Fuglene renser ikke reirhullene selv, og kan fylle opp kassene helt med reirmateriale. Hvis det ikke fjernes, synker muligheten for at kassa tas i bruk neste vår.

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

spurvehauk og hønsehauk

hei!!! kan spurvehauk og hønsehauk drepe et ekorn og spise det?

K. (20.01.2007)

Svar:

Hei,
Ekorn er en av de viktige byttedyrene for hønsehauk, spesielt om vinteren. Hogst av gammel barskog kan ha forårsaket nedgang i ekornbestandene og følgelig skapt vanskeligheter for hønsehaukens overlevelse mange steder i eldre barskog. Nær kysten og kulturlandskap kan den finne andre vinterbyttedyr, som f. eks. kråker, skjærer og duer. En spurvehauk hunn kan nok klare å ta et ekorn, men gjør det nok svært sjelden. Spurvehauk hannen vil neppe klare å ta et ekorn, og heller ikke forsøke seg på et så stort bytte (hannen er markert mindre enn hunnen).

Roar Solheim (21.01.2007)


#Økologi og atferd

vinteropphold for ender

på turer rundt sognsvann lurer min kone ofte på hvor endene gjør av seg om vinteren når vannene er tilfrosset - og jeg har lovet å spørre deg ...

P.Ø.A. (19.01.2007)

Svar:

Ender og andre fugler knyttet til åpent vann klarer seg sjeldent hvis ikke de flytter på seg når vannet fryser. Ender på Sognsvann flyr f. eks. ned til Frognerparken eller Akerselva, og hvis det er frosset også der, så vil de trekke ut til åpent vann i fjorden (havvann). De fleste vannfugl (ender, gjess, svaner, rikser, dykkere osv.) trekker lenger sørover om høsten, slik at de oppholder seg lenger sør enn der vannet fryser.

Roar Solheim (20.01.2007)


#Fuglekasser

linerle

Hei

Eg laga ei linerle kasse for nokre år sidan
Eg plasserteden under eit tak på ein gamal garasje.
Er det feil plass å ha kassa, kor foretrekker linerlene å ha reiret sitt? Bør eg henge den opp på ein anna plass

Takk

Ø.R. (19.01.2007)

Svar:

Linerlene kan plassere reiret på mange ulike steder - inne i steinrøyser, i vedstabler, i motorrommet på en parkert bil eller traktor, under takstein, eller i en linerlekasse. Selve opphengingen av kassa høres grei ut, men det er ikke dermed sikkert at linerler automatisk slår seg til der. Hvorfor enkelte kasser kan stå tomme i årevis mens andre i nærheten blir brukt, er det ofte umulig å ha noen formening om.

Roar Solheim (20.01.2007)


#Økologi og atferd

Gassutveksling

Hvordan fåregår gassutvekslingen fos fugler?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Fugler har et gjennomstrømssystem som gir de en fordel i forhold til måten oksygenet opptas i blodet i kapillærene (små blodårer). Blod med lavt oksygeninnhold absorberer oksygen selv i luft med lav oksygenkonsentrasjon. Ettersom blodets oksygeninnhold øker avtar dets evne til videre opptak. Dvs. at oksygenrikt blod bare kan oppta oksygen fra særlig oksygenrik luft. Fuglenes blodsirkulasjon foregår slik at blod med lite oksygen først ankommer i fremre del av lungene der luftens oksygenkontrensasjon er lav. Ettersom blodet flyter bakover langs lungeveggen og opptar oksygen underveis, møter det luft med stadig større oksygeninnhold. Derfor vil fuglelungen oppta oksygen lettere enn pattedyrlungen hvor luften pustes inn og ut samme vei og ikke all luft blir skiftet ut ved hvert åndedrag. Situasjonen er tilsvarende, men motsatt for utskillelsen av karbondioksid. Blod rikt på karbondioksid kommer først i kontakt med luft som har høyt karbondioksidinnhold og, ettersom konsentrasjonen i blodet synker kommer det i kontakt med luft med gradvis lavere karbondioksidinnhold og kan fortsette å utskille stoffet.

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Økologi og atferd

eskresjonsorgan

Hvordan fungerer eskresjonsorganene til fuglene? og hvor finner vi den/dem?

N.N (19.01.2007)

Svar:

Hei!
Hos fuglene samles først føden i en utposning på spiserøret som kalles kroen. Dette er bare en midlertidig lagringsplass som f.eks gjør det mulig for en fugl å plukke opp en stor mengde frø på kort tid og deretter fly til et sikkert sted hvor den kan sitte å fordøye føden. Deretter går føden via kjertelmagen til kråsen. Kråsen er en muskelmage og vil inneholde småstein som hjelper til med oppmalingen av føden. Det hovedsaklig fugler (f.eks hønsefugler)som lever av tungfordøyelige plantedeler som samler småstein til kråsen. En fordel med fuglenes tarmsystem er at den relativt tunge kråsen er langt nærmere fuglens tyngdepunkt enn kjever og tenner. Dette gjør at fuglen kan bevege seg lettere enn hvis den hadde hatt et like tungt hode som dens krypdyrlignende forfedre. Fugler har forøvrig et meget effektivt ekskresjonssystem. Mye av vannet i ekskrementene reabsorberes før det forlater fuglen og blir resirkulert. Hos noen fuglegrupper, slik som hos hønsefuglene, er ekskrementene ekstremt tørre. Hos mange fugler er det svært lite vann i urinen som utskilles. Urinsyren ses oftest som den hvite enden av avføringen. Et slikt system reduserer behovet for store mengder vann (som må bæres når fuglen flyr), og det vannet som finnes i tarmsystemet kan resirkuleres kontinuerlig.

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Diverse

total oversikt fugletårn i Norge?

Hei jeg driver med et omfattende fotoprosjekt der jeg avfotograferer fugletårn i Norge. finnes det en total oversikt?

P.G. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Vi har dessverre ingen totaloversikt over fugletårn i landet. På nettstedet under, vil du imidlertid finne en oversikt (lenker) over landets fylkesavdelinger. På nettstedene deres, vil det også kunne være informasjon om forskjellige fugletårn i de respektive fylkene.

http://www.birdlife.no/organisasjonen/lag.php

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Diverse

Fossekallen

kan du fortelle meg litt om fossekallen?
hvorfor er den nasjonal fuglen til norge????

D. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Fossekallen er en art som lever langs vann og vassdrag, og særlig ved hurtigstrømmende vann. Den er den eneste spurvefugl-arten som dykker etter føden. Den lever av larver, krepsdyr, ormer, fiskeyngel m.m. som den finner under vann. Den hekker ofte på fjellavsatser, samt byggeinstallasjoner (f.eks under bruer) i umiddelbar nærhet til vann. Norges nasjonalfugl er den blitt fordi den er utbredt i hele landet, er her hele året og lever ved fosser og stryk som er selve nasjonalsymbolet til Norge. Du kan se bilde av fossekallen, samt lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=530
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=39

Tore Reinsborg (19.01.2007)


#Økologi og atferd

vipe observasjon

den 17.januar i år(2007)kl.14:30 oberverte jeg en flokk viper på taksebanen på Bergen Lufthavn Flesland. Flokken bestod av i alt 15 individer . jeg satt i et kjøretøy og kjørte langsomt inn på de ,og kom inn på ca. 5m avstand før de tok av. jeg kan ikke erindre og ha obervert vipe så tidlig før. er dette uvanlig ?

H.K.M. (18.01.2007)

Svar:

Dette kan være et resultat av den snøbare vinteren vi har langs kysten av Vestlandet og Sør-Norge. På Lista i Vest-Agder flyr fremdeles store flokker på flere hundre stær omkring langs strendene. Hvis det nå kommer kulde og snø, kan det være at både stær og viper flyr avsted til England eller Danmark.

I følge ornitologer i Bergensregionen er dette fugler som trolig har ankommet Flesland den seinere tiden. Om de kommer sørfra eller vestfra er vanskelig å si, men det hender fra tid til annen at vipene forflytter seg fra overvintringsområdene i Storbritannia til det norske vestland når værforholdene der borte er ille (eller motsatt som nevnt over). Se f.eks. http://www.fugler.no/smastykker/200502_vipe.htm. Årlig vinterforekomst av vipe i Hordaland kan du finne på årsrapportene til NOF Hordaland: http://www.fuglar.no/lrsk/rapporter.php

Roar Solheim og Frode Falkenberg (18.01.2007)


#Fuglekasser

Kattugle

Hei !
Eg har ei kattuglekasse. Den henger i ein Furuskog med ein liten oppning. Den henger ca 2 meter over bakken. Den har vore oppe i 3 hekkesesonger. Det er Ugle i skogen. Kvifor får eg ikkje kattugla i kassa. Må eg gjer nokon endringer?

Ø.R. (18.01.2007)

Svar:

Hei,
Det er ikke mulig å si sikkert hvorfor du ikke får kattugler i kassa, men du kan gjøre noen forbedringer. Kassa bør nok henge 4-5 m over bakken - 2 meter er litt i laveste laget. Har du ca 10 cm med oppsmuldret stubbeflis i bunnen av kassa? Hvis kassa er uten flis, vil kattuglene bare bruke den i ytterste nød. Kassa bør også henge nær noen tette bartrær slik at kattuglene raskt kan fly til skjul når de forlater kassa. Dette er noen tips. Men hvis kattuglene i området allerede har en god reirplass, kan det være at de rett og slett ikke trenger en kasse..... Hvor lenge har den hengt oppe? Sjansen er best til å få hekking i et godt museår, og toppårene for mus er det gjerne 3-4 år mellom.

Roar Solheim (18.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hauk

hva er verdens største hauk

S.A.V.F. (17.01.2007)

Svar:

Hei!
Rovfuglene er delt inn i to store ordener, haukefugler og falker. I den store ordenen haukefugler inngår også gribber og ørner som mange ikke forbinder med hauk. Mange gribber og ørner er som du sikkert vet større enn de rovfuglene som vi forbinder med hauk (f.eks hønsehauk og spurvehauk). Hvis vi ser på hele ordenen haukefugler, vil andeskondoren med et vingespenn på 274-310 cm være blant de aller største. Hvis vi ser på de artene som står vår egen hønsehauk nært (i samme slekt), så er det faktisk vår egen hønsehauk som er blant de største.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Diverse

Nasjonal fugl

Kva heiter nasjonalfuglen til Kina?
Og kva heiter nasjonalfuglen til Norge?

H.H. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Norges nasjonalfugl er fossekallen, mens nasjonalfuglen til Kina er gullfasan. Du kan se bilde av en gullfasan på nettstedet under:
http://no.wikipedia.org/wiki/Gullfasan

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Økologi og atferd

dompapp

I fjor vinter hadde vi 22 dompapp, 11 hanner og 11 hunner som vi matet gjennom vinteren her i Bodø.
På våren var alle plutselig borte. Når og hvor legger de reirene sine og hvor blir de av om høsten?

N.N (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Dompapen har egglingstid i april-mai (juni), og den kan ha et nytt kull i juli. Den bygger som regel reiret i gran, og da ofte unggraner i et par meters høyde. Det er imidlertid også funnet dompap-reir i einer og bjørk, samt på fjellavsatser. Om høsten vil de streife rundt på jakt etter forskjellige typer frø, og i år med mye rognebær tar de mye frø som de finner i disse bærene. De spiser imidlertid ikke fruktkjøttet.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Diverse

Tiur

Hvor høy kan en viksen Tiur bli?

M. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Mål på høyde av fugler er ikke en standard målemetode. Lengde er imidlertid det, og en tiur er i gjennomsnitt ca 90 cm lang. Det tas da mål fra nebbspiss til ytterste stjertspiss. Noen fugler kan rage høyere enn lengden i enkelte positurer pga lange bein som ikke er inkludert i lengdemålet. En tiur vil ikke gjøre det, da den har korte bein.

Tore Reinsborg (18.01.2007)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rødvingetrosten igjen

Hvor mange kull får Rødvingetrosten vert år? Hvor mange egg legges i vert kull. Fins det en myte om fuglen?

N. (18.01.2007)

Svar:

Hei!
Rødvingetrosten kan ha opptil to kull i året, men de fleste har nok bare ett kull. Kullstørrelsen er som regel på 4-6 egg. Vi kjenner ikke til spesielle myter knyttet til arten. Du kan se bilde av arten og lese mer om den på nettstedene under:
http://www.miljolare.no/data/ut/art/?or_id=534
http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?art_id=149

Tore Reinsborg (18.01.2007)

««første 48 946 - 48 970 av 49 973 siste»»