Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 40 025 til 40 049 av totalt 50 318 spørsmål «forrige neste»
Rødhodevarsler?
Tror jeg så 2 rødhodevarsler i nærheten av Muselunden/Sinsen i Oslo. Kan det stemme eller er det andre fugler som er tilsvarende røde på hodet? Er rødhodevarsler en sjelden fugl? Jeg kan ikke huske å ha sett slike fugler før. Jeg så de tirsdag 3. juli 2012, ca kl 21:15.
A.Q.N. (04.07.2012)
Svar:
Neppe sannsynlig! Mer sannsynlig med tornskate.
Roar Solheim (05.07.2012)
Spørsmål:
hvor mange egg legger en kolibri
N.N (01.07.2012)
Svar:
såvidt jeg vet bare to, lik seilerne.
Roar Solheim (05.07.2012)
Måkeunger
Hei!:-) jeg bor ved vannet ved siden av et stort firma der faren min jobber. Der pleier det alltid å være mange måker, kanskje rundt 50 måker. Og idag så var det en Måkeunge som hadde detti ned. Så jeg måtte redde den, så jeg tok en genser og gikk inn på Firmaet og gikk på taket og la den der hvor alle måkene var. Jeg så også det var 2 andre Måkeunger der før jeg gikk ut. Men det jeg lurer på er om kan den bli utstøtt siden jeg har "tatt på den? Og hva om jeg ikke la den på riktig plass på taket i sin gruppe på en måte? For det er et ganske stort tak og måkene holder seg på forskjellige plasser. Når jeg slapp den ut av genseren så trippa den bortover å gjemte seg i noe gress på taket. Så gikk jeg inn igjen for å se hva som skjedde men den gjemte seg fortsatt. Tror du moren fant han etterhvert?
C.L. (28.06.2012)
Svar:
Fugler reagerer IKKE på at mennesker tar på ungene deres, men de kan ha problemer med å finne igjen unger som har vært lenge borte. Denneble nok sannsynligvis gjenfunnet av foreldrene.
Roar Solheim (29.06.2012)
Rugekasse til tjeld
Hei, lurer på om det er noen spesifikke mål/ materiell som brukes til en rugekasse til tjelden. Har i mange år hatt tjelden på taket. men de små ungene må krysse vegen for å komme seg ned til fjæra.
Håper på svar:)
N.N (28.06.2012)
Svar:
Ja, det går an å lage en kasse som står litt opp fra bakken på en påle (ca 1 m opp). Lag kassen ca 25-30 cm som sidemål (kvadratik), med 10 cm sidekant, og fyll med litt grus og smårusk lik bdet tjelden ellers finner på bakken i området. Hvis du lager flerte slike på nedsiden av veien, så kanskje tjelden velger EN av dem.
Roar Solheim (29.06.2012)
Mange døde Grønnfink
Vi har hytte på Espetveit i evje og hornnes kommune. Vi kom til hytta de 21 juni. Etter kort tid observerte vi død Grønnfink. Etter som dagene har gått har vi sett flere tilsammen 10 bare rundt hytta.. I tillegg også en bokfink og et par grønnsisik . Noen fugler er tydelig syke..apatiske og bryr seg ikke om vi går helt bort til dem
A.A. (28.06.2012)
Svar:
Det høres ut som at dette kan være smittsom sykdom, og siden det er finkefugler er det sannsynligvis snakk om et lokalt utbrudd av salmonella. Hvis du har forplass, så slutt å fore fuglene, ta ned forbrett/automat, vask og la tørke i et par uker før du setter opp igjen. Bruk gummihansker for sikkerhets skyld, siden salmonella kan gi oss kraftig magesyke.
Roar Solheim (29.06.2012)
gråtrost og rødvingetrost
Hei, jeg lurer på hvorfor det er så lite grå/rødvingetrost. Har observert at det blir mindre og mindre av de. Kan det være at spurvehauken er aktiv i det aktuelle området? Det er 3 år siden jeg har sett at trostene har fått frem unger, men i år har jeg ikke sett eller hørt de. Savner å se og høre trostene.
Takker for svar.
N.N (28.06.2012)
Svar:
Dette kan jeg ikke gi deg noe godt svar på, fordi det trolig er noe som skjer lokalt der du bor.
Roar Solheim (29.06.2012)
Grågåsunge
Hva skal man gi en grågåsunge til mat? Den har nylig begynt å få fjær på stjert og vinger. hvor gammel er den ca?
M. (28.06.2012)
Svar:
Du bør helst spørre burfuglfolk, men hønsefor går trolig bra.
Roar Solheim (29.06.2012)
Kråke fugl?
Hei. vilken fugl er dete det ligner en ravn men den har en hvit ring runt halsen? det sto at dete er en Afrikansk kråkefugl? vha er dete? mvh Anonym.
A. (28.06.2012)
Svar:
Ingen bilder her, men det finnes en ravneart som heter hvitnakkeravn - spørs om det er den.
Roar Solheim (29.06.2012)
Reir i luftventilen
I dag oppdaget jeg plutselig at det var liv i luftventilen på badet. Jeg tgrodde først at det var fugleunger som hadde ramlet ned. Det er jo flere meter ned fra åpningen på ventilen på taket.
Mem der var det tydeligvis en liten fugl, sannsynligvis en meis, den virket grå men jeg så den ikke helt, og som hadde tenkt å bygge seg et rede. Den hadde hentet med seg glassvatt fra røret videre oppover og lagt det pent på bunnen av ventillokket.
G.L. (29.06.2012)
Svar:
Sannsynligvis er dette en kjøttmeis. Det er denne arten som oftest velger slike hekkeplasser, som inne i lufteventiler, nede i stolperør osv.
Roar Solheim (29.06.2012)
Fugleunger
Jeg var på sykkeltur i Nes i Akershus. Plutselig ved en bilveg i en skog så jeg noe som lignet på kongler. Da jeg kom nærmere så jeg at det var mange fugleunger. De var veldig små! De var brune og litt stripete/spettete. De kunne ikke fly. Jeg så en fugl som kanskje var moren, hun var ganske stor og brun.
Jeg lurer veldig på hva slags fugl det var.
A.S. (27.06.2012)
Svar:
Ikke lett å si sikkert, men det KAN ha vært svarttroster.
Roar Solheim (28.06.2012)
Snøugle!
Hei! Jeg har planer om å fotografere snøugle i Canada. Men siden det koster litt penger å dra til Canada vil jeg gjerne ha oddsen på min side. Så: Finnes det noen steder der hvor man nærmest er garantert å se dem år etter år? Og isåfall hvor og når på året?
Tusen takk for svar! Mvh Martin:)
M. (28.06.2012)
Svar:
De fleste som har fotografert snøugler i Kanada, har nok gjort dette på vårvinteren; februar-mars. Men jeg vet dessverre ikke hvor de er så stabile at du kan være SIKKER på å finne dem. Da må du søke selv på nettet om du finner folk som tilrettelegger for slik fotografering.
Roar Solheim (28.06.2012)
Plagsomme kråker
Hei! Vi har fått et ubehagelig problem på hytta. Det er en kråke som kommer hver natt/morgen og flyr mot terrassedøren og vinduet akkurat som den vil inn. Den hakker og slår og bråker verre. Grisete blir det ute også. Finnes det noe tips om hvordan vi kan skremme den vekk?? Begynner å bli sliten...
M.A. (28.06.2012)
Svar:
Dessverre, ikke lett. Hvis du kan dekke utsiden av terassedørglasset slik at kråka ikke ser speilbildet sitt, så kanskje det kan hjelpe. Ellers må du prøve f. eks. en utstoppet hønsehauk eller lignende, men det KAN føre til mer bråk når kråkene mobber fienden.
Roar Solheim (28.06.2012)
svaler
Hei! Vi har flere svalereir oppunder taket på terassen på hytta. De har vært der i flere år og de er utrolig flott og en fantastisk opplevelse. Det er bare det at de "skiter" over hele terassen og vi drar det inn i hytta. Det er blitt to nye reir i løpet av 4 år og nå er det tilsammen 5. De blir veldig uroet når vi er på hytten. Har du noen forslag til hva jeg skal gjøre.
L.K.F. (28.06.2012)
Svar:
Kanskje du kan montere et "underbrett" litt under der svalene sitter/har reir, slik at ikke skiten havner nede på terrassen? Da kan du fjerne fugleskiten fra brettet etter hekkesesongen.
Roar Solheim (28.06.2012)
Fuglekasser
Nå har røyskatten ranet stærkassene og meisekassene som er plassert høyt i stolper, hva skal en gjøre for at ikke dette gjentar seg.
M.G. (28.06.2012)
Svar:
Du må surre et glatt materiale i ca 50 cm lengde rundt stolpene, ca 1,5-2 meter over bakken. Metall eller hard plast. Da får ikke mårdyra tak med klørne (ikke katter heller), og kommer ikke opp til kassene.
Roar Solheim (28.06.2012)
hva slags fugl er dette?
A.T. (28.06.2012)
Svar:
En gråtrost.
Roar Solheim (28.06.2012)
Kattuglekasse
Hvor nærme kan kattuglekassene henge? Jeg har laget 4 stk jeg tenkte jeg skulle henge opp i nærområdet. Er 1 km avstand i luftlinje for lite?
N.N (28.06.2012)
Svar:
Nei, dette er passe avstand. Omkring 1 km er det vi vanligvis anbefaler som ca-avstand (minstemål) mellom kattuglekasser dersom du vil forsøke å få fugl i flest mulig av dem.
Roar Solheim (28.06.2012)
Hva er dette ?
Tok dette bildet av en fugl for noen dager siden. Bildet er tatt like utenfor Vadsø, men jeg klarer ikke helt å finne ut hva det er. Mener det er en buskspurv, men er det en sivspurv ( hun ) eller kan det være noe annet ? Jeg hørte ikke den karakterristiske sangen til sivspurven for den kjenner jeg godt.
H.T. (27.06.2012)
Svar:
Dette er en sivspurv.
Roar Solheim (28.06.2012)
Kråkeunge
Var ute å gikk tur for to dager siden da jeg så en liten kråkeunge sitte ved veikanten. Den virket ikke som den var påkjørt. Foreldrene var ikke til stede med det første, men da jeg kom nærmere kom en aggresiv kråke flygende. Har holdt øye med den de siste dagene og kommet tilbake til samme område. Fugleungen har flyttet litt på seg, men jeg har lett klart å finne den igjen. Den sitter veldig tilsynelatende i grøfta og i veikanten, og kan lett bli påkjørt eller bli spist av en katt. Den kan ikke flyve enda og virker litt svak ( virker ikke som den prøver å fly og den sitter mye i ro). Selv om kråkeforeldrene er i nærheten av og til virker det ikke som de tar seg av den. Den er veldig glad i mat. Jeg har matet den med litt brødbiter (den har ikke lært å spise selv enda). Er det noe jeg evt. kan gjøre for å hjelpe? Er det normalt at denne lille krabaten ikke kan fly enda? Er redd det er noe galt med den. Håper på svar fort!
A. (25.06.2012)
Svar:
Vanskelig å vite om det er noe galt med ungen. Det KAN hende at de kråkene som holdt seg nær den IKKE er foreldrene, og at foreldrefuglene har forsvunnet. I så fall er det helt greit å mate den. Kråkeunger hopper ut av reiret en stund før de kan fly, og hopper omkring på bakken.
Roar Solheim (27.06.2012)
Dompap
Vi pleier å ha dompap på foringsplassen her på senvinteren. Når våren kommer pleier den å forsvinne. Jeg regner med at den holder seg i skogen da. Det som er merkelig i år er at den holder til rundt husene nå på sommeren. Jeg både hører den spesiella fløytetonen og ser de i hagen. Hva kommer det av at de nå holder seg nær hus sommertid?
A.M. (24.06.2012)
Svar:
Det vet jeg rett og slett ikke. Det er ikke så ofte en ser dompap nær bebyggelse om sommeren slik du forteller, annet enn hvis det finnes tett granskog i nærheten hvor de kan hekke.
Roar Solheim (27.06.2012)
ringtrost
jeg ser under observasjoner på ringtrost at den ikke er observert i møre og romsdal.er den så sjelden? jeg observerte ringtrost på averøya i møre og r.det var tydelig at den hekket for den hadde mat i nebbet.
I.S. (25.06.2012)
Svar:
Ringtrost finnes langs hele kysten, så det er nok sannsynlig å finne den der du har observert den.
Roar Solheim (27.06.2012)
Meisekasser
Har tre meisekasser i hagen ( med hull Ø32 mm) som jeg rensker på høsten. Er det noe jeg kan fylle i bunnen av kassene for at det skal bli mer attraktivt å sove der for fugler på vinteren? Og vil de samme fuglene ta kassen i bruk til hekking?
P.K. (25.06.2012)
Svar:
Du kan legge inn litt tørr treflis, selv om dette nok ikke betyr noe spesielt for fuglene. For å si om det er de sammme fuglene som hekket i kassa som sover der om vinteren, må en ringmerke og gjenfange fuglene for kontroll av ringnummer.
Roar Solheim (27.06.2012)
Gråtrostungene forsvant fra reiret i natt
Nylig utklekkede (3-4 dgr gamle)gråtrostunger var borte fra reiret da jeg sto opp i dag tidlig. Reiret var bygget i takrenne like over ytterdøra. Kan det være håp om at de er bragt bort av foreldrene, eller er alt håp ute. Det var så trist at de bare ble borte.
T.R. (26.06.2012)
Svar:
Foreldrene har IKKE fjernet ungene. De kan være tatt av kråke, skjære, katt eller noe annet.
Roar Solheim (27.06.2012)
Trepiplerke
Lurer på om dette er ei trepiplerke. Bildet tatt ved sjøen på Nesjestranda i Molde Kommune. Observerte fleire ( antakelegvis 2 par ) som markerte tydeleg at her var det deres område med varselrop/sang. Har høyrt på sangen til trepiplerke på CD, men dette var ikkje samme sangen, men tydeleg varsling av at dei hadde reir/unger i området. Er det mulig ut frå vedlagte bilde å bestemme arten. Kan vel ikkje vere heipiplerke sidan det var ved sjøen. Er vel heller ikkje lerke. Håper på svar.
A.R. (26.06.2012)
Svar:
Dette ser absolutt mest ut som en trepiplerke, på grunn av de smale, sorte stripene på kroppssiden.
Roar Solheim (27.06.2012)
Stor sjøfugl - Ørland
Hei!.
Sitter og ser på en flokk ukjente sjøfugler nær land.
De svømmer med hodet ned i vannet, og er ganske store.
De har grått (stripete) hode hvit bryst og mave og svart rygg/vinger. Ikke andenebb. ligner litt på lom i fasong.
K.N. (26.06.2012)
Svar:
Sjekk siland hann i bok eller på nett. Trolig er det denne arten.
Roar Solheim (27.06.2012)
Trenger litt hjelp..
Lurer på hva slags fuggel dette er. Den hekker i hagen, men kan ikke komme på å sett en slik før.
G.R.G. (27.06.2012)
Svar:
Dette er en buskskvett, en hunn.
Roar Solheim (27.06.2012)