Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 976 til 40 000 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Stær
Hei, har hatt et Stær par to år på rad. De hekker i en kasse vi har hengt høyt i en furu. I år så jeg flere voksne Stær i samme tre, og lurer på om vi skal henge opp flere kasser i denne furua. Eller vil Stæren ha litt avstand til hverandres boliger?
N. (06.07.2012)
Svar:
Du kan nok henge flere kasser i samme furu, litt fra hverandre, men dersom du har flere trær like i nærheten, ville jeg foreslå en kasse per tre.
Roar Solheim (06.07.2012)
Kjøttmeis
Vet at det kan variere 1-2 dagerpå når ungene er klare for å hoppe ut. Hva skjer hvis alle unntatt en unge forlater kassa - blir den overlatt til seg selv? Videre lurer jeg på om flokken holder seg i sitt revir den første tiden etter uthoppingen, slik at foreldrene fortsatt kan komme innom og mate den/ de som blir igjen? Fint om du kunne skrive litt utfyllende om dette.
R.S. (06.07.2012)
Svar:
Unger som er litt senere enn de andre KAN risikere å bli etterlatt i kassa, det kommer an på hvor flinke foreldrene er til å følge opp. Det virker på meg som at meiseunger både kan holde seg tett rundt reirplassen i flere dager etter at de hopper ut, men også at de kan forsvinne såpass langt unna at du ikke hører tiggelydene fra ungene når du står ved kassa.
Roar Solheim (06.07.2012)
Vi har en fugleunge i hagen som ikke kan/vil fly
Den kom hit tidlig på onsdag og er her fortsatt. den oppholder seg for det meste under en trampoline vi har i haven. Vi har gitt den litt vann som han drikker. Den har ett ringmerke rundt høyre fot og har svømeføtter. Vi tror kansje det er en gråmåke men synes det er rart at den er rungmerket. Den vil ikke dra noe sted, den burde vel vært i sjøen?? Den har forsøkt å fly, og vi kan ikke se om den er skadet. Bildene er tatt i dag.
Hva kan vi gjøre ??
O.K. (06.07.2012)
Svar:
Dette er nok en gråmåkeunge som er litt for ung til å kunne fly. Den ser ikke skadet ut, og de voksne måkene burde være i nærheten og kunne mate den. Hvis de ikke viser seg, kan dere slenge ut mat til den.
Roar Solheim (06.07.2012)
Spørsmål:
Kattugle-ungene ekstra lenge i kassa i år. Dei to som vaks opp hoppa ut etter 39 dager (har videokamera i kassa).
3.juni hoppa dei ut. Etter 3 dager (6.juni) fann eg den eine drept og oppspist på ei 1,5m høg rotvelte (sjå bilde).
Ringen viser også på bildet.
Hode og kropp var oppspist, beina intakt.
Den andre ungen har leita vel og lenge etter uten spor.
Den må vere frakta bort.
Kan hønsehauk vere den sannsynlege predator?
Dette er på Sunnmørskysten og hønsehauk har eg sett kun om vinteren.
E.F. (06.07.2012)
Svar:
Ja, hønsehauk er svært sannsynlig predator på kattugle, også på voksne kattugler.
Roar Solheim (06.07.2012)
Stare
I år har eg hatt 6 kull med stare på tunet her.
Dei 3 første kulla gikk greit, flaug ut i normal tid i begynnelsen av juni.Ringmerka et fint kull med 5 unger.
Så var det dei 2 neste kulla som var seinere. 28.juni var dei klar for å hoppe ut. Akkurat då var ikkje foreldre å sjå lengre. Ungene hoppa ut og var desperate her på tunet uten å bli fora, til neste morgen då var det stille.Lite hyggeleg å overvære.
Akkurat no (6.juli) set neste kull i åpningen uten å ha blitt fora siden i går (5.juli).Dei er fortsatt i live etter 24 timer uten mat.
Mistanke om at hauk har tatt mora.
Fann fjør på enga nedenfor her. Sjå bilde. Er det stare?
Lengde på lengste fjørene 11,5cm.
Spørsmål: Forer begge stare-foreldrene heilt til ungene er fløyet ut? I tilfelle kvifor fortsetter ikkje den andre foringen sjølv om en forsvinner.
På samme veggen er et sjette kull på gang.Dette er minst ei veke seinere.
N.N (06.07.2012)
Svar:
Dette er ikke stærefjær, men fjær fra en trostefugl. Tror nok begge foreldre forer hos stæren, helt til etter at ungene er flyvedyktige.
Roar Solheim (06.07.2012)
Spørsmål:
Hei
er det forsent å henge opp fuglekasse til tårnseileren??
Takk
N.N (06.07.2012)
Svar:
Sannsynligvis, men ikke sikker. En kasse som henges opp nå, kommer kanskje for sent for årets hekking, men seilerne kan inspisere kassen og finne ut at de vil prøve den neste vår. Derfor kan det være lurt å henge den opp selv om seilerne ikke hekker der i år.
Roar Solheim (06.07.2012)
Lurte på om dette kan være noe annet enn havørn?
Bildet ble tatt for ca 1 måned siden utenfor Kabelvåg. Har sett mye havørn der tidligere. Den seilte som en ørn og virket ganske stor. Tviler på at det var en kråkefugl.
N.N (06.07.2012)
Svar:
Takk for tilbakemelding. Da er det nok høyst sannsynlig en havørn. Det er bare bildet som er av såpass lav oppløselighet at hode/nebb ikke kommer godt nok fram. Bilder som sendes til denne siden kan av og til være fra helt andre deler av verden, og når sted ikke angis, så er alle muligheter åpne. Da er det ofte ikke mulig å si noe sikkert, når bildene ikke er spesielt skarpe.
Roar Solheim (06.07.2012)
Lurte på om dette kan være noe annet enn havørn?
Den seilte nedover fra et fjell og sirklet høyt over meg et par minutter før den forsvant.
N.N (06.07.2012)
Svar:
Denne fuglen klarer jeg ikke å bestemme. Vingeformen virker ørneaktig, men hodet og nebbet på det store og det øverste, lille bildet gir mer inntrykk av hodeform på en kråkefugl enn på en ørn. Det hadde kanskje hjulpet litt dersom det ble opplyst om denne fuglen er fotografert i Norge eller et annet sted, og når.
Roar Solheim (06.07.2012)
Due og småfugl
Jobber offshore i sørlige nordsjøen på supplybåt og vi har et lite problem med duer og andre småfugler som lander ombord. Normalt etter 1-2 dager så dør småfuglene. Duene holder seg i live og er flygedyktige, men vil ikkje forlate båten. Duene er alltid ringmerket og er ikke folkesky. Prøvde en gang å gi ei due litt mat og vann, fant ut at den var iheltørst, men selv om vi foret den så ville den ikke reise sin veg. Vi er av den oppfatning at vi ikkje vil fore dei fordi da blir dei i allefall verande ombord, og dei skit veldig mykje overalt som vi må spyle vekk for ikkje å drage skiten inn i båten. Har du noen tips til hva vi skal gjøre??, hvorfor dør fuglane? skal vi engasjere oss med å melde ifra død ringmerket due? Er det noen fare for smitte/sjukdommer fra fuglene?
B. (30.06.2012)
Svar:
Duene er trolig noe forvillede brevduer, og da er de av størst interesse for de som driver med slikt tamduehold. Dersom dere finner andre fugler som er ringmerket med en metallring, og det står en museumsadresse og et ringnummer, så er opplysningene ALLTID viktige siden dette er ringmerkede villfugler. Det høres fornuftig ut å ikke fore duene dersom de b are blir værende ved foring. Villfugler vil som regel trekke videre etter å ha hvilt ut.
Roar Solheim (05.07.2012)
Hjelp! Linerle egg!
Hei, jeg var på campingen med mamma og søsteren min, og vi så at det var en linerle som fløy ut og inn i beskyttelsen på draget på campingvogna. Søsteren min gikk for å kikke, og
selvfølgelig måtte hun bruke en kost... Så da hun gjorde det, datt det et linerle redet ut av beskyttelsen! Ett av eggene klarte seg, uten noen sprekker! Jeg tok en bøtte, teppe og masse tørt gress og blanda det sammen. Egget holdt seg varmt gjennom natta, og vi tror det lever enda! De to andre eggen i redet sprakk, så vi så ungene! De så veldig ferdig skapt ut, de hadde øyne, nebb og bein, så det kan ikke være lenge igjen til de skulle klekke! Pappa sier at hvis egget har en sjanse, så skal han investere i en ordentlig varme lampe og en ''klekke-eske''. Vær så snill og si at fugle ungen har en sjanse! Vi gjør alt mulig til punkt og prikke! Eller går det å finne et annet reir å legge det oppi? Haster med svar!
K. (05.07.2012)
Svar:
Dette er et nesten håpløst prosjekt, for det krever 24 timers vedvarende innsats med mating og pass i 4-5 uker for å fore opp en slik fugleunge. Det beste er derfor å la egget kjøle ned, slik at fuglefosteret dør før det klekkes. Desverre...
Roar Solheim (05.07.2012)
Hvilken fugl legg slike egg ?
Bildet er tatt 3.juli 2009 på hytta 1000m.o.h.Reiret er plassert på bakken, godt gjemt i lyngen. 15. juni i år observere jeg et fuglepar jeg aldri har sett før. Fekk ikke tatt bilde, men etter å ha studert div. bilder ligner den ene veldig på svartstrupe hannen. Den hadde svart hode, hvit ring rundt halsen, rødbrun øverst på brystet og grå nederst. Hvit flekk på vingen. Kan det være svartstrupe fugl i området som hekkar?
Beliggenhet: Filefjell 1000m.o.h.
D. (26.06.2012)
Svar:
Det KAN høres ut som at dette kan være svartstrupe, for fargen på eggene stemmer med denne arten, mens buskskvett har mer blågrønt skjær i eggenes bunnfarge. Men jeg kjenner ikke til om svartstrupene kan hekke så høyt til fjells? Forbinder dem mest med lavereliggende lyngheier. Derfor er det veldig interessant dersom du klarer å fotografere de voksne fuglene.
Roar Solheim (05.07.2012)
Syk fugleunge.
Det jeg tror er en fugleunge har sittet på bakken ved fuglebrettet lenge. Jeg har lagt ut brød i vann til den og dette klarer den å spise. Ellers ser den tufs og syk ut og spiser lite, men sitter mest i ro mens de andre fuglene hopper rundt den. Hvilken fugl er dette? Måltrost? Jeg fant en død grønnfink i hagen og er redd for at mange av fuglene har fått en sykdom.
L.B.H. (03.07.2012)
Svar:
Dette er en gulspurv ungfugl. Den ser ikke helt pigg ut, kanskje den har kollidert med et vindu (?). Da kan den kanskje komme til hektene igjen.
Roar Solheim (05.07.2012)
svalerede marbella,spania
For tre år siden bygde svaler et rede i taket under min terrasse. Om høsten skulle jeg male, rev ned redet og fjernet alle spor. Men så neste vår bygget de nytt rede på nøyaktig samme sted (og nå lar jeg det få stå), og siden kommer det en koloni tilbake hvert år. Jeg undres på om det er samme familie som kommer, med avkom etter avkom i år etter år.
A. (29.06.2012)
Svar:
Trolig er det de samme voksne fuglene som vender tilbake - de kan bli opp til 8-10 år gamle.
Roar Solheim (05.07.2012)
Ravn?
Her er biltet av ravnen den er utstoppet. mvh Anonym.
A. (29.06.2012)
Svar:
Dette er nok en hvitnakkeravn.
Roar Solheim (05.07.2012)
Ungfugl av ???
Sammen med en flokk med stær på bakken ute i hagen, var det 4 andre fugler på samme størrelse. Disse var brune (også undersiden) med lysere striper på vinger og rygg, og mørkt nebb. Kan det være ungfugl av rødvingetrost eller måltrost?
I. (01.07.2012)
Svar:
Ja, det kan godt hende, men vanskelig å si sikkert uten bilde.
Roar Solheim (05.07.2012)
Punktering av måkeegg på kjøpesenter
Hvor henvender seg man for å melde fra om denne praksisen i Oppland?
N.N (02.07.2012)
Svar:
Ta kontakt med representant for Statens Naturoppsyn.
Roar Solheim (05.07.2012)
Foring av småfugl på sommeren
Hei. Jeg synes det er så trivelig med masse småfugler i hagen hele året, så jeg driver å forer med vanlig fuglemat som jeg får kjøpt, eks. småfuglblanding med solsikkefrø m.m. Noen sier at dette ikke er bra i perioden de har unger. De skal da ha andre typer proteiner som insekter. Dette tar de da ikke, da det er så lettvint å finne mat på fuglebrettet. Er dette riktig?
T. (05.07.2012)
Svar:
En del foringsforsøk viser at de voksne fuglene spiser av fuglematen, og får bedre tid til å lete etter insekter til ungene sine. Derfor er det neppe noe i veien for å fore fugløene også om sommeren dersom du har glede av deres nærvær.
Roar Solheim (05.07.2012)
Linerle./ Pilfink.
Har observert her i Drammensområdet at det omtrent ikke finnes linerler. På en kjøretur på 20 km så jeg kun EN linerle på plener og parker.En hører ikke den kvitringen som er så kjennelig når Erla flyr.Er det katter og andre årsaker til dette? Har i tillegg i år hatt merkverdig lite besøk av Pilfink på matfatet, i fjor hadde vi ca. 50 i snitt hver dag.(Vi mater hele året).Nå ser vi kun en tre-fire.Har det vært sykdom i bestanden?
J.B. (04.07.2012)
Svar:
Det er ingen registrerte nedganger verken i pilfink- eller linerlebestandene, så dette er nok helst lokale tilfeldigheter som er vanskelige å forklare når en ikke bor i området og kan følge med på den daglige utviklingen.
Roar Solheim (05.07.2012)
Reirflåte for lomer
Finnes det noen passende oppskrift på hvordan man bygger en reirflåte for lomer ?
jeg har funnet noen amerikanske oppskrifter, men savner noe som bruker "norske" materialer
T.T.J. (04.07.2012)
Svar:
Tror nok de amerikanske beskrivelsene holder her.
Roar Solheim (05.07.2012)
toppskarv eller storskarv?
N.N (05.07.2012)
Svar:
Toppskarv pga det gule i nebbvika.
Roar Solheim (05.07.2012)
Vilken fugl?
Hei. jeg lurer på va de ekte navnet på dene ørnen? bildet er hentet fra google. mvh Jill.
J.T. (05.07.2012)
Svar:
Dette er en afrikansk ørn som på norsk heter flodørn.
Roar Solheim (05.07.2012)
STÆRKASSER! :- )
Har det noe og si om jeg maler kassene brune? vil de komme tilbake eller finne de nye kassene som jeg har hengt opp ? :)
H. (30.06.2012)
Svar:
Nei, brun er en vanlig farge å bruke på fuglekasser.
Roar Solheim (05.07.2012)
Mystisk død
Disse 2 stærene lå pent ved siden av hverandre ved trappa våres. Hva kan ha skjedd? Det er ikke katt her så den muligheten er utelukket.Vi har et stærereir oppe under hustaket.
M. (01.07.2012)
Svar:
Dette er ikke stær, men to trostefugl (måltrost) unger. Mest sannsynlig at de har kollidert med et vindu.
Roar Solheim (05.07.2012)
trepiplerke?
E. (01.07.2012)
Svar:
Nei, ser ut som en skjærpiplerke.
Roar Solheim (05.07.2012)
Hva har skjedd her ?
Hei!
Tok bilde av denne fiskemåken på taket oss.
Så at det var noe som ikke stemte , åpnet bilde på pc og det ser ut som det er en larve som stikker ut under nebbet .
Måsen såg ellers frisk og sprek ut.
K.B. (02.07.2012)
Svar:
Dette ser ikke bra ut, for "ormen" ser ut som om den tyter ut på undersiden av hakehuden under nebbet. Vet ikke hva det kan skyldes.
Roar Solheim (05.07.2012)