Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 962 til 39 986 av totalt 50 330 spørsmål


#Diverse

Skjæreungen

Hei, tusen takk for det raske svaret! Det er godt å få bekreftelse på at man er på det rette sporet. Enda et spørsmål har oppstått.. Når jeg prøver å fore den, enten det er ved at jeg holder den med en hånd og tvangsforer med den andre, eller jeg forer den fra avstand, så blir nebbet og fjærene rundt munnen veldig tilgriset. Jeg er redd for at fjærene kan bli ødelagt hvis den får egg og annet matkliss i fjærene, hvis den ikke får til å vaske seg? Eller får det bare stå til?

J. (11.07.2012)

Svar:

Fjærene blir ikke ødelagt, men det kan hende at fuglen bør holdes og renvaskes med lunkent vann før den skal slippes.

Roar Solheim (12.07.2012)


#Diverse

Bråkete kråkeunge.

Hei! Jeg har en utekatt jeg gir mat hver dag, og i den forbindelsen har to kråker spist restene av maten hver dag. I år har det dukket opp tre kråkeunger, hvor den ene står og skriker utenfor hele dagen. Det har blitt et kjempeproblem, og har lite med mat å gjøre. I går la jeg ut mat 5-6 ganger men den skriker uavbrutt. Den flyr og spiser også selv. Bør jeg slutte å legge ut mat overhodet? I så fall må jeg gi katten maten inne.
Siden jeg har hjemmekontor går dette i stor grad utover arbeidet mitt, og jeg blir vekket hver natt/tidlig morgen av skrikingen.
När naboene kommer hjem fra ferie er det sannslynlig at de ringer viltnemda, men håper på en annen løsning. Takk for svar. Mvh.

N.N (12.07.2012)

Svar:

Hvis du IKKE vil ha kråka i nærheten, bør du ABSOLUTT slutte å legge ut mat som den kan få tak i, inntil den er stor nok til at den flyr til andre områder (hvilket den nok gjør innen noen uker). Mat katta inne.

Roar Solheim (12.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Rød lue

Så en fugl i morges kl 0630 ved Hvalstad gård i Asker som jeg aldri har sett før. Den hadde en ildrød lue - tilsvarende stor som den som blåmeisen har, men ildrød. Den virket noe gul i kroppen og hadde sorte og hvite vingefjær etter hva jeg greide å observere de 1-2 sekundene før den fløy. Størrelsen var som en liten spurv. Den fløy ikke før jeg har helt innpå den ved gangveien og den hadde en flott sang. Var ikke lett å se der den satt på grenen nede ved bakken.

N.N (12.07.2012)

Svar:

Kan du ha sett en stillits?? Sjekk denne.

Roar Solheim (12.07.2012)


#Sykdom og skader

mer om skjæreungen

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, jeg sendte inn det andre spørsmålet nettopp, og den unge skjæra jeg fant- og har et par flere spørsmål.
Det falt meg inn, at da jeg ringte dyrlegen, trodde de kanskje at jeg allerede hadde tatt fuglen med meg. Det var kanskje derfor dumt å ta den med etter å ha snakket med dem. Men, gjort er gjort. Så jeg lurer på, jeg fant den i 3-4 tiden den 11. juli, er det da forsvarlig å sette den tilbake der jeg fant den innen dere får svart på dette spørsmålet, eller har det da gått for lang tid til at foreldrene vil finne den/akseptere den igjen?
Nå har jeg heldigvis ihvertfall fått den til å spise litt. Jeg dyppet et stivt strå i rått egg, og festet på insekter. Dette stakk jeg borti nebbet dens, og da den bet etter strået, skjønte den etterhvert at det var mat. Det virket som den hadde matlyst, men det gapet liksom ikke høyt nok til at jeg fikk gitt den noe annet enn flytende egg og små insekter. Nå er jeg litt usikker på hvordan jeg skal få i den nok vann.
Edit: jeg gikk nettopp og så til den, og selv om jeg har fått i den litt mat, virker den slappere. Han ligger på siden og puster ganske tungt. Prøvde å gi den mer mat, uten hell. Er litt rådvill.

J. (11.07.2012)

Svar:

Det kan se ut som at denne skjæra har fått seg en smell, kanskje er den påkjørt. Den er stor nok til egentlig å kunne klare seg på egen hånd (ser egentlig voksen ut), men i den tilstand den er nå, må den ha tilsyn noen dager. Hold den i kassen/esken den er i, sett inn litt vann til den, og forsøk å dytte litt mat inn i nebbet på den (ukrydrete middagsrester, kokt egg, oppbløtet brød etc.). Hvis den ikke er hardt skadet, kan den kanskje komme til hektene igjen i løpet av noen få dager. Hvis den ikke klarer å stå på beina, slik det ser ut på bildet, og dette ikke blir bedre, må den avlives - da vil den ikke bli bedre. La det gå 2-3 dager og hold øye med utviklingen.

Roar Solheim (11.07.2012)


#Diverse

Redde fuglunge

Hei,

I dag så vi en forkommen liten fuglunge, antagelig en stær, og fanget den inn. I etterkant har vi lest oss opp på fuglunger og forstår nå at det antagelig var en tabbe. Men, gjort er gjort.. Hva er det beste vi kan gjøre for fuglungen nå? Hva skal vi eventuelt gi den og spise (vi har prøvd med mark, frø og eggeplomme uten å lykkes særlig...), og hva er riktige materedskaper? Ungen ser ganske god og rund ut nå. Fjærkledd og fin. Hvor gammel tror du den kan være? Når er det forsvarlig å slippe den ut igjen, og hvordan bør dette gjøres?

Mvh.

Familien Toret

F.T. (10.07.2012)

Svar:

Send bilde slik at det er mulig å vurdere riktig alder/størrelse.

Roar Solheim (11.07.2012)


#Diverse

Svalereir på loftet

Hei! Jeg har registrert at det er bygget et svalereir på kaldloftet mitt. De flyr inn gjennom et hull under mønet, og jeg har nå sett at eggene er klekket. Ungene får mat, og jeg registrerer at svalene er svært hissige mot meg når jeg f,eks klipper plenen utenfor. Jeg vil gjerne fjerne dette reiret, men hvor lenge vil ungene være i reiret? Jeg ønsker jo ikke å forstyrre, før de har forlatt redet for godt.

A.V.H. (10.07.2012)

Svar:

Jeg tipper at dette dreier seg om låvesvaler. Da vil nok ungene holde seg i/ved reiret kanskje 3-4 uker til. Når svalene forlater loftet, kan du fjerne reiret. Dersom du ikke vil ha dem tilbake på loftet, bør du tette hullet de flyr inn gjennom med finmasket metallnetting i høst, i god tid før neste sommer.

Roar Solheim (10.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Liten grå fugl som høres ut som en siriss i Vestfold

Hei!
I etpar måneder har vi hørt en fugl som mest kan sammenlignes med en siriss, med relativt høyt lydnivå. jeg har ikke hørt den synge på annen måte. I går fikk jeg en liten kikk på den i tusmørket, og den kunne til forveksling se ut som en løvsanger, men var gråere over det hele, med lysere underside. (den begynte å synge mens jeg så den, så jeg er sikker på at det er den som lager lyden!) Hele hodet var grått. Den er tydeligvis helt alene, og vi har aldri hørt den her på Revetal før. Den sitter oftest i busker langs jordekant. Synger hele natten og deler av dagen, relativt sammenhengende når den først er i gang. Er dette en fugl som har forvillet seg for langt nord i ?
Håper du kan hjelpe oss!

B.E.Ø. (10.07.2012)

Svar:

Dere har høyst sannsynlig besøk av en elvesanger eller sumpsanger, mest sannsynlig en elvesanger. De er slektninger av gresshoppesangeren, og alle disse tre artene synger lik en gresshoppe - vedvarende surring som kan vare i 10-20 minutter uten mellomrom. Den ene er langsommere enn gresshoppesangeren, den andre har raskere tempo.

Roar Solheim (10.07.2012)


#Diverse

linerle

hvis man finner en linerle som ikke kan fly hva skal man gjøre?

S. (10.07.2012)

Svar:

Hvis det er en unge, skal du la den sitte i fred - foreldrene er i nærheten.

Roar Solheim (10.07.2012)


#Økologi og atferd

Jeg undrer

For et par uker siden var jeg i Prestegårdshagen ved Søsterkirkene på Granavollen på Gran. Der så jeg at fugler spiste grønne ripsbærknyttinger. Det har jeg aldri opplevd før. De pleier jo å vente til bærene begynner å modnes. Hva er årsaken at fugleen spiser knyttinger? Er det mangel på mat i naturen? Det var ingen som kunne svare. Hilsen Ingebjørg Lohne

I.L. (09.07.2012)

Svar:

Nei, her blir også jeg svar skyldig. Dette har jeg ikke noen god forklaring på, annet enn at kanskje slike umodne rips også inneholder næringsstoffer som det er verdt å spise?

Roar Solheim (09.07.2012)


#Diverse

Måse-unge

Burde det brutale drapet på en halvt-flygedyktig fiskemåseunge på Lerkendal stadion går kveld anmeldes av NOF? Det skjedde under fotballkampen mellom Rosenborg-Molde.
Her går banemannskapet til verks og fekk huket ungen fast med en jarnrive, så kasta 4-5 mann seg over ungen med en presenning. Det hadde vore lett å fange den skånsomt og båret den ut av stadion.
En måseunge frå eller til er en ting. Dette gjenspeiler vel dagens holdning til bl.a. fjerning av måseunger frå hustak osv. Her var også hundrevis av born på tribunen. Fiskemåsen er vel også på en eller annen rødliste?

E.F. (09.07.2012)

Svar:

Dette høres ikke ut som noen bra signal-adferd, og det kan godt hende at episoden burde ha vært vurdert av politi/rettsvesen opp mot lovverket.

Roar Solheim (09.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Irsik/sisik med brun panneflekk

Hei,
Observerte for noen dager siden flere småfugl i vierbeltet (ca 500 m.o.h) i Hordaland. De hadde helt klart preg av sisik eller irisk, men med tydelig matt brun flekk i pannen i stedet for rød. Ingen røde innslag på brystet, men en svart smekke (på størrelse med granmeisens smekke).

Kan dette være en sisik eller irsik i en eller annen alders- eller myteklasse? Lyset var "normalt", så jeg tror ikke jeg ble narret mtp brunfargen, som ikke hadde noe rødt i seg. Lyden minnet om gråsisikens "skurring", men syns den varte lenger og var mer markant.

B. (09.07.2012)

Svar:

Jeg sliter med å finne ut hva dette kan ha vært. Hvis strupeflekken var så stor som du antyder, så finner ikke jeg noen sisik/småfinker som kan passe på beskrivelsen din.

Roar Solheim (09.07.2012)


#Diverse

Steinskvett hann? Hva med alder og fjærdrakt?

Bilde vedlagt spørsmålet

Traff på denne utenfor Stavern 5. juli i år.
Jeg vet ikke når steinskvetten myter, men kan det være en juvenil hann som skifter til voksen fjærdrakt?

S.A.J. (09.07.2012)

Svar:

Jeg tror dette er en voksen hann i fjærskifte.

Roar Solheim (09.07.2012)


#Diverse

Kattugle fløy på bilen min

Hei. I natt krasjet en kattugle i bilen min da jeg kjørte. Jeg stoppet for å se om det var ok. Den lå på bakken bevisstløs, men våknet opp etter hvert. Jeg tok jakken min rundt den for jeg hadde tenkt å ta den til en dyrlege. Men plutselig begynte den å flakse med vingene å fløy opp i et tre. Den såg litt svimmel ut. Tror du det har gått bra me den? Tror ikke den har brukket noe vinger siden den fløy helt fint.

B.A. (09.07.2012)

Svar:

Ja, dette var nok en av de heldige. De fleste kattugler som kolliderer med biler, dør nok momentant i sammenstøtet. Så lenge fuglen klarte å flakse opp i treet av seg selv, så var den nok i såpass god form at den kommer seg helt fint.

Roar Solheim (09.07.2012)


#Fugleforing

grønnfink

har mye grønnfink på foringsplassen,har lagt ut solsikkefrø,pga av besøk av ekorn...men i den siste tiden har vi funnet en del døde grønnfink,rundt omkring,voksne fugler?hvorfor...

N.N (08.07.2012)

Svar:

Ikke lett å si, men det KAN være et utbrudd av salmonella - en sykdom som av og til rammer fugl, og spesielt finkefugl. Stopp foringen et par uker, og vask og tørr alle forautomater og brett.

Roar Solheim (09.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fulg er dette? Fant den på Tøyen.

E. (08.07.2012)

Svar:

Dette er en tårnseiler, og den er ikke flyvedyktig ennå. Denne har nok falt ut fra et reir, og trenger foringshjelp noen uker...

Roar Solheim (09.07.2012)


#Økologi og atferd

Fiskeørn

Vi observerte for et par dager siden en fiskeørn i fluktspill over ei skogstjønn, den pep ganske høylydt og intens, og fra stor høyde slapp den seg ned gjentatte ganger med halvt utslåtte vinger, utspilt stjert og hengende bein.
Spøremålet: er dette en revirmarkering, slik at den sannsynlig også hekke nært dette tjernet? Kan unge uetablerte ørner utføre fluktspillet, uten at hekking foretas?

Hilsen
Jostein Lorås

J.L. (08.07.2012)

Svar:

Dette hørtes faktisk mer ut som varsellyder fra en musvåk enn spillyder fra en fiskeørn, men jeg kjenner ikke fiskeørna SÅ godt at jeg kan uteluykke at den kan gjøre noe slikt. Voksne fugler driver ikke med fluktspill nå, nå har de unger i reirene, men hvis det dreier seg om fiskeørn, så kan adferden ha en annen betydning enn at det er fluktspill.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Diverse

Fjerne svalerede.

Vi har noen år hatt ett svalerede i boden under verandaen vår samt. ett under mønet på taket. Vi skal nå fjerne bod, for å bygge ny veranda og ha nytt tak. Kan vi fjerne redene uten at svalene tar noe skade av det når de kommer tilbake neste vår/sommer? Fugleungene er ikke i redet lenger. Er det sånn at de bare bygger ett nytt ett annet sted på huset, hadde jo vært koselig det =)

L.O. (08.07.2012)

Svar:

Når reirene er tomme, kan dere trygt fjerne dem. Enten finner svalene nye plasser å bygge reir neste år, eller så hekker de ikke på dette stedet i det hele tatt.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Diverse

Flyvedyktige fugleunger

Har et rede med tre finkunger inne på glassverandaen vår, og vi vil helst ikke forsyrre dem. Hvor lang tid tar det før de er flyvedyktige og forlater redet?

M. (08.07.2012)

Svar:

De bør bli flyvedyktige innen et par uker.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Diverse

Flygeevne.

Hei. Har tatt meg en Duetrost som er skadet, og den er uten halefjær.Tror den var fanget av katten, men den virker kvikk ellers. Har den inne i et større bur.Lurte bare om den kan slippes ut uten hale,om de kan flyge uten den? Gror de ut igjen? Takker for svar.

E. (08.07.2012)

Svar:

JA. Alle fugler kan klare seg uten stjert, inntil stjertfjærene vokser ut igjen. Så dersom den ellers er uskadet, bør du slippe den fri straks.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Økologi og atferd

Spørsmål:

Jeg har en fuglekasse som det er flusnapper inni og et trost reir på taket . Da jeg satte meg for å følge med foreldrenes mating av ungene fikk jeg se fluesnapper hanen mate en av trost ungene.Er det noe du har hørt om før ?

J. (07.07.2012)

Svar:

Nei, men det er kjent at andre fugler enn fosterforeldrene kan stoppe og mate en gjøkunge, trolig fordi den sterke fargen i gapet til gjøkungen er et veldig sterkt stimuli for å få fuglene til å mate ungen. Kanskje er det noe slikt som også har skjedd her.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

fugleunge

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl er dette?

N.N (08.07.2012)

Svar:

Ser ut til å kunne være en unge av rødstrupe.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Diverse

kampfisk

hei jeg trur jeg har fått overforet kampfisken min og jeg fikk den i dag tidlig hva skjeer hvis jeg har overforet den jeg vet at spørsmålet ikke passer inn her men er redd den skal dø

C. (07.07.2012)

Svar:

Du må spørre i en dyrebutikk - folk som kan noe om fisk.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hvilken art er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

S. (07.07.2012)

Svar:

En lomvi.

Roar Solheim (08.07.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Hvilken fugl er dette? Synes den ligner er haugesunder men den har veldig kort stjert, er bare ca 10 cm stor og har veldig tydelige tegn på vingene. bildet er tatt 7. Juli i Hamarøya

C. (07.07.2012)

Svar:

bilde mangler, ikke mulig å si noe.....

Roar Solheim (08.07.2012)


#Diverse

Ensom svaneunge i juli

Vil en svaneunge nå i juli klare seg alene? Observerte en i dag i et lite tjern sammen med en del stokkender. Ingen andre svaner var å se, hverken store eller små. Snakket med forbipasserende turgåere som hadde sett en voksen svane lenger opp i Storånå mot Stokkelandsvannet (Sandnes Kommune)
for ca. en uke siden. Denne klarte da ikke å komme forbi en hindring i ånå. Kanskje det var en av foreldrene som lette etter svaneungen vi så lenger nede i ånå (lite tjern/kulp)i dag...Burde den være forsøkt tatt hånd om og brakt tilbake til foreldrene i Stokkelandsvannet? Den var ganske sky, så vi måtte kaste brødbiter ut til den. Tror den finner nok føde i tjernet. Det er godt med vannplanter der og siv til å gjemme seg i.

I. (07.07.2012)

Svar:

Jeg vet ikke når svaneunger kan klare seg selv, men vanligvis holder de seg sammen med foreldrefuglene helt til neste vår. Hvis den klarer å finne mat selv, er det kanskje best å la den være for seg selv fremfor å prøve å "løse" situasjonen for den.

Roar Solheim (07.07.2012)

««første 39 962 - 39 986 av 50 330 siste»»