Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 393 til 39 417 av totalt 49 995 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl ?

Bilde vedlagt spørsmålet

Observerte denne på Tautra i Nord-Trøndelag onsdag 8 august. Var bare ett individ. Kan det være en toppand ? Mvh Bjørn S. Tanem

N.N (10.08.2012)

Svar:

Ja, dette ser ut til å være en ung toppand.

Roar Solheim (10.08.2012)


#Diverse

mynah fugel

Bilde vedlagt spørsmålet

Hallo jeg lurte på om det et noen som vet hvor jeg kan fine en mynah fugel i norge.
Jeg og Malin familie var i Vietnam der er det masse slike fugler, men grunnet mattilsynet regler er det vanskelig og få en med seg til Norge.
Kan noen hjelpe meg

T. (10.08.2012)

Svar:

Denne siden befatter seg med biologi og viltlevende fugler, og støtter ikke burhold av viltlevende fugler. Spørsmålet ditt må du rette til dyrebutikker eller burfuglfolk.

Roar Solheim (10.08.2012)


#Diverse

Spurv i stall

Hei :-)
Vi har fått inn en hel del spurv i stallen vår, dørene står oppe og de "raser" rundt. Dette er slitsomt, og de driter ned hele stallen... Forslag til hvordan vi blir kvitt de på en enkel og "fuglevennlig" måte?

A.H. (10.08.2012)

Svar:

Nei, dessverre! Åpne haller er et problem med hensyn til spesielt gråspurv. Store industrihaller hvor mat produseres (bakerier, møller etc.) besøkes gjerne av gråspurv, og de KAN da spre salmonella. For ca 25 år siden var det et salmonella-utbrudd i sjokolade hos en norsk sjokoladeprodusent, og årsaken var salmonella fra fugl - trolig av samme årsak som nevnt ovenfor. Tror eneste langsiktige løsning faktisk er stengte haller. Er det åpent, så flyr spurvene inn.

Roar Solheim (10.08.2012)


#Fuglekasser

Flis

Takk for dine svar ang uglekasser.Siden jeg ikke har tilgang til stubbe flis har jeg kjøpt 30kg med grov flis (kutterspon)fra felleskjøpet,er dette bra flis til å bruke i uglekasser?

H. (10.08.2012)

Svar:

Kutterflis (spon etter motorsagbruk) egner seg ypperlig! Stubbeflis er betegnelsen på det du selv kan smuldre opp med hendene fra en tørr-råtten løvtrestamme/stubbe (som altså ikke er gjennomtrukket av vann). Som regel finner du slike over alt i skogen, og selv henter jeg slik flis der jeg setter opp de enkelte uglekassene.

Roar Solheim (10.08.2012)


#Diverse

Skadet gulerle

Hei, katten min tok i dag en gulerle som jeg klarte å ta fra han. Ser på den ene vingen har en fjær brekt ca midt på. Den prøver å fly, men klarer ikke fly mer enn 5-10 meter, og la "lander den" med vingene spredd. Katten min så dette og satte etter den igjen, men jeg fikk tatt fuglen, men da mistet den alle halefjærene.... Hva burde jeg gjøre? Har den noen sjans til å overleve, ser ingen synlige skader utenom de fjæra...

A. (09.08.2012)

Svar:

Hvis det bare er fjær som har falt av, og fuglen ikke har noen bruddskader, så kan den kanskje klare seg. Sett den i en eske/bur med tilgang til vann over natta, og se om den klarer å fly i morgen. Stjertfjærene vokser ut igjen.
Sett halsbånd og bjelle på katta.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sort sjøfugl

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
Jeg så denne fuglen på brygga i Lillestrøm, Akershus klokken 2110 på kvelden. Finner den ikke i fugleboken

E. (09.08.2012)

Svar:

Dette er en ung storskarv.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Fuglekasser

Mål på Spurveuglekasse!

Har nå lagd to Spurveugle kasser med disse målene her: Høyde 35 cm,innvendig mål i bunnen er 12cm x 12cm og innflygnings hullet 4.5 cm med en liten tunell på rundt 7cm lang.Er de kassene jeg har bugget for små til spurveugla? For jeg er litt forvirret siden jeg har to forskellige kasse tegninger på Spurveuglekasse og har disse målene her: 30cm høy, 12-14cm invendig mål, og 50-60 cm høy,18-20 invendig mål og begge tegningene har innflygningshull på 4.5cm.Hvem av disse kassene her er den mest optimale for Spurveugla?

H. (09.08.2012)

Svar:

Det er diameter og litt lengde på innflygingshullet som trolig er mest avgjørende for spurveugla. De kassene du har laget vil nok være tilstrekkelige for spurveugle, siden den hekker i tretåspettreir, og de har mindre innvendig rom enn kassene dine. Jeg selv pleier imidlertid å lage innvendige mål litt større for spurveugler, kanskje ca 15 cm innvendig mål for sideveggbredde, og ca 40-45 cm kassehøyde; men samme flyvehullmål som du har angitt. Husk ca 5-10 cm oppsmuldret stubbeflis i bunnen. Kassene kan stå ca 4 meter over bakken i lukket gran/blandingsskog. Lykke til!

Roar Solheim (09.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fjør

Bilde vedlagt spørsmålet

Disse lå sammen med flere av samme sort i vannkanten (ferskvann) i Hordaland.

Mulig å si noe om art?

B. (09.08.2012)

Svar:

Ser ut som grågåsfjær, men det er ikke alltid lett å bestemme fuglefjær bare ut i fra fotografier.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Diverse

Avføring

Hei! Min datter på femten måneder satt med fuglemøkk i hendene. Jeg lurer på om dette kan være farlig på noen måte? Jeg tror ikke hun fikk noe i seg, og jeg skylte hendene med vann og vasket dem med en våtserviett jeg tilfeldigvis hadde for hånden. Er likevel litt stresset for at dette kan ha vært farlig. Kan du si noe om i hvilken grad det kan ha vært det, og om hvorvidt fugleskitt er noe man absolutt skal holde barn vekk fra?

Selger dere forresten plakater med fugler på til privatpersoner? Jenta vår er så opptatt av dem for tiden.

A.A. (09.08.2012)

Svar:

Vanlig håndhygiene er absolutt tilstrekkelig hvis man har håndtert fugl eller fugleskitt. Vask med såpe er godt nok. Man KAN i uheldige tilfeller bli smittet med salmonella fra fugl, men ved vanlig hygiene/håndvask skal ikke dette være noen risiko. Sjekk NOF butikken Natur og Fritid - der får du kjøpt plakater.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Diverse

Måkeunger

Hei! Vi bor i en bygård i Trondheim og har to måkeunger i bakgården. De er nok fødtganske sent og er fortsatt forholdsvis små, men de tripper rundt der og tar til seg mat selv, ser det ut til. Måkemor ser vi ikke noe særlig til lenger. Bakgården er ganske liten og det er høye vegger rundt. det blir fullt av fugleskitt og det er ikke så tiltalende akkurat, men man ønsker jo ikke å skade fugleungene. Spørsmålet er om de vil kunne lære seg å fly der inne, og om vi hadde gjort noe galt ved å "jage" dem ut til en park i nærheten?

S.S. (09.08.2012)

Svar:

Det beste er nok å la måkeungene få være der de er. Selv om dere ikke ser de voksne noe særlig, så vil jeg tippe at de holder øye med ungene sine, og forer dem nå og da (hvis ikke ville de dø av sult inne i bakgården). De lærer helt fint å fly av seg selv, også der de er nå. Som regel skaper det flere problemer for fuglene dersom en forsøker å flytte dem.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Sykdom og skader

Flere døde grønnsisiker

Hei. Leste det tidligere innlegget her ang Grønnsisikene som var døde. Vi sitter nå på hytta på Rapham(bare et par mil fra Kvamsfjellet). Vi opplever det samme. Nemlig flere døde fugler. Har heller aldri opplevd dette før. Er det noe vi kan gjøre, noen vi bør kontakte?

T. (08.08.2012)

Svar:

Hvis dere har forplass hvor dere mater fuglene, så ta den ned, tøm og vask den grundig, og vent et par uker med å sette den opp igjen. Dette vil hjelpe dersom det dreier seg om salmonella eller annen sykdom som smitter mellom fuglene. Annet enn dette kan dere ikke gjøre. Gummihansker og vanlig håndhygiene er mer enn tilstrekkelig under operasjonen.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl har mista fjæra?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei, Gutten min fant en fjær som han lurer veldig på hvem som var den opprinnelige eieren.. Håper du har anledning til å svare :-)

J.S. (09.08.2012)

Svar:

Ja, dette er en vingefjær fra ei rugde.

Roar Solheim (09.08.2012)


#Diverse

Skadet Gråtrost

Kom hjem i går og ferska katten (beklager, nå skal den få bjelle på) med en gråtrost, vingen ser ut til å være brukket (åpent brudd) og den har småsår litt rundt omkring. Vi har bundet vingen inntil kroppen og den er i et reisebur. Den er kvikkere i dag og spiser hønsefôr selv. Tror du den vil komme seg? Må vi avlive den? Trenger den varmelampe? Selv om det er en veldig vanlig fugl, vil gjerne at den skal overleve....
Et sp. til, tar katten mindre fugl på natten?

R. (07.08.2012)

Svar:

Fuglen trenger ikke varmelampe - den holder godt temperaturen selv. Dersom den holder seg i ro i buret og spiser, kan dere holde i 2-3 uker og se om den leges. Troster kan fores med brødsmuler, frukt og bær, meitemark og andre småkryp. Den må også ha vann. Dersom den ikke kan fly skikkelig etter ca 3 uker, bør den sannsynligvis avlives. Ellers bør katta ha halsbånd med navn og telefonnummer på dere som eiere, samt gjerne også bjelle slik at den ikke så lett kan fange fugl. Katter tar høyst sannsynlig få fugler om natta, fordi fuglene da er inaktive og sitter skjult og sover.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Diverse

Kattugle, navnet?

Hvordan har kattugla fått navnet sitt? Har det noe med katt å gjøre?

A. (08.08.2012)

Svar:

Det vet jeg faktisk ikke. Den heter kattugle både i Norge og Sverige. Den mest naturlige, tenkbare forklaringen er at det skyldes en del av lydene kattuglene kan lage, som faktisk kan høres ut som mjauing fra katter. Ellers har de ikke noe med hensyn til sitt utseende som assosierer med katter.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Diverse

Finnes det kråker på Island?

Finnes det kråker på Island?

N.N (08.08.2012)

Svar:

Jeg har dessverre ikke førstehånds kunnskap om fuglefaunaen på Island, men i henhold til de nyeste fuglebøkene så skal ikke kråke finnes som hekkefugl på øya. Hvorvidt enkeltindivider kan opptre som tilfeldige gjester, er et annet spørsmål.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Fugleforing

Pilfinkmor og mating av unger

Hei, vi har plutselig blitt fôrverter for en pilfinkmor og hennes fem små. Vi har aldri tidligere hatt pilfink på terassen, men nå ser det ut som de nærmest har bosatt seg. Det vi lurer på er: hvor lenge mater pilfinkmor barna? De spiser også en del selv, men mor er oppmerksom og mater fortsatt. Disse småtassene later til å få mat av mor lengre enn kjøttmeisungene vi hadde her i juni (som fortsatt spiser godt hos oss på egenhånd). Vil pilfinkene fortsette å besøke oss så lenge vi legger ut mat?

T. (08.08.2012)

Svar:

Aner dessverre ikke hvor lenge pilfinkene mater ungene sine, men etter et par uker må de nok klare å finne maten selv. Så lenge dere forer dem, vil de trolig oppsøke dere for å forsyne seg av lettvint mat.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Diverse

svale

jeg fant en svaleunge under taksteinene når vi skulle bytte tak. valget var å drepe den eller ta d ned fra taket. jeg tok den ned å lagde et reir for den høyt oppe fra bakken på en stabel med leca blokker med en takstein på toppen for å skjerme redet. hva skal jeg gjøre? drepe den eller finner foreldrene Den? håper på kjapt svar

L. (08.08.2012)

Svar:

Du har sannsynligvis funnet en tårnseilerunge. Hvis den ikke er flyvedyktig ennå, må den mates til den kan fly. Tårnseilerunger kan fores med finmalt kjøttdeig (uten krydder og salt). Hvis du holder til i Grimstad-området (som Dahlske vgs antyder), kan du ta direkte kontakt med meg for videre råd.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hei, så en litt rar fugl i skogen her en dag, det var mye hvitt på den, samt sort rundt øynene(maske), pluss at den lagde ett forferdelig skrik som hørtes på lang vei. Den var på størrelsen med en trost, vanlig nebb, men litt lang stjert, hva er dette?

A. (08.08.2012)

Svar:

Din beskrivelse kan kanskje passe med varsler, sjekk den i fugleboka eller på nettet.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags fugl?

Hei.
Bor i Lardal,og fikk se en fugl jeg ikke har sett før på formiddagen idag. Den var på størrelse med en meis/spurv og hadde orange bryst, sort hode med en hvit stripe ca ved øyne/nebb. La ikke merke til hvordan nebbet var. Den var mindre enn dompap. Hva kan det være ?? (fikk desverre ikke tatt bilde av den..)

Mvh

AEG

A. (08.08.2012)

Svar:

Jeg mistenker at du har sett en buskskvett hann - sjekk denne.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hva slags egg?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hva slags fugl kan dette egget stamme fra? Det ble funnet på bakken i bjørkeskogen i Nord-Østerdal, ca. 750 moh. Ikke mulig å se noe reir i umiddelbar nærhet. Egget er forøvrig åpent på ene siden og tomt for innhold.

N.N (08.08.2012)

Svar:

Dette er egg av en hønsefugl, mest sannsynlig orrfugl pga størrelsen. Jeg har ikke eggplansjebok for hånden, og kan derfor ikke sikkert skille orrfugl og storfugl. Egget er trolig spist av en kråkefugl, det ver i alle fall ikke klekket - da ville det vært to halvdeler.

Roar Solheim (08.08.2012)


#Sykdom og skader

Spurvunge

Hei!
Nå har vi en liten spurvunge her som er fysisk uskadd etter en litt uheldig episode med katten. Den er nesten flyvedyktig men den må få i seg mat, hvordan løser vi dette?

M.L. (07.08.2012)

Svar:

Se om den kan spise selv. Brødsmuler og finmalt korn bør kunne gå. Hvis den ikke spiser selv, må dere forsøæke å dytte oppbløtete små brødsmuler i gapet på den.

Roar Solheim (07.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken type fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Denne fuglen fløy rett i vinduet vårt i Asker, Akershus, og døde raskt etterpå. Gråbrun i fargen og hvite prikker i flankene. Hvilken type fugl er dette? Takknemlig for svar!

N.N (07.08.2012)

Svar:

Dette er en ung stær i ferd med å skifte fra ungfugldrakt (brun) til vinterdrakt (sort med hvite prikker).

Roar Solheim (07.08.2012)


#Diverse

Bryllaup

Hei.
Kva kan ein bruke istaden for riskorn på kirketrappa hvis ein ønsker å "drysse" på brudeparet? kan ein for eksempel bruke sesamfrø?

S.K. (07.08.2012)

Svar:

Hvorfor skal du bytte ut riskornene? De er ikke til skade for fuglene, dersom det er bakgrunnen for spørsmålet ditt. Vet ikke om det er noe mer delikat å få håret fullt av små sesamfrø enn riskorn. ???

Roar Solheim (07.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Bergirisk?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. Er dete en bergirisk? den holte seg atme en sån stein plas der det fbør har vert et hus ret nere med fjæra mvh


Jill.

J. (07.08.2012)

Svar:

Kan ikke si sikkert hvilken art dette er, fordi bildet ikke er helt bra, men jeg tror det kan dreie seg om en bergirisk.

Roar Solheim (07.08.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei. vem er dete kan dete vere bjørkefink hun?

J. (07.08.2012)

Svar:

Nei. Dette er en sivspurv.

Roar Solheim (07.08.2012)

««første 39 393 - 39 417 av 49 995 siste»»