Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 687 til 39 711 av totalt 50 330 spørsmål «forrige neste»
Kråke som peser når den har flydd litt
Jeg har tatt meg av en kråkeunge som falt ned i hagen min i Pinsa (28.mai), den kan fremdeles ikke fly. Når jeg hiver den opp i lufta flakser den noen få meter, for så å falle ned i en busk eller på gresset.
Jeg tar den opp på en pinne og da ser og hører jeg at den peser veldig. Ser tydelig at hjertet slår raskt. Mangler den bare kondisjon eller er det noe galt med lungene dens?
S.H. (16.08.2012)
Svar:
Ikke godt å vite. Den KAN være syk, men det kan nok bare en veterinær med fuglekunnskap si noe om.
Roar Solheim (21.08.2012)
fuglekasser
åpningen på en fuglekasse kan ensette på en fjølbitt under hullet slik at det blir en lengre inngang. vil det hjelpe på så ikke spetter kommer til å få tatt ungene? vil fuglene avsky fuglekasser med lengere inngang? jeg har hørt at spettmeis liker lengere inngang stemmer det?
K.S. (17.08.2012)
Svar:
Fugler kan hekke i slike kasser, men det kan være vanskeligere for ungene å komme seg ut dersom du setter på en slik fjøl under hullet. Hel, tykk frontvegg med hull er bedre. Spettene kommer seg nok inn uansett dersom de først vil.
Roar Solheim (21.08.2012)
Innimellom slipper lederfuglen seg tilbake, slik at en ny må overta rollen som "drahjelp".
Grågås plog,har lest litt ang. dette.
Men hvordan blir lederfuglen valgt ut og hvem sier at neste mann skal dra i feltet i en plog,er det på grunn av at de skjønner at de sparer 20% luftmotstand?
O.N. (21.08.2012)
Svar:
De "velges" ikke ut, det er mer tilfeldig hvem som havner i teten. Fuglene merker nok forskjellen i at det er lettere å fly bak en annen fugl, og etter en stund kan en "lederfugl" slippe seg bakover for å la den neste fly fremst.
Roar Solheim (21.08.2012)
Fugl mot vinduet
Hei!
Ved et par tilfeller har Grønnfink flydd inn i vinduet hos oss.
Begge ganger har de vært helt livløse.
Er det noen sjanse for at de bare er besvimt eller har de truffet så hardt at nakken er brukket eller at de av en eller grunn har dødt av sjokket?
A. (21.08.2012)
Svar:
Det varierer mye. Noen ganger kan vinduskollisjoner ende med døden, andre ganger er fuglene omtåket en stund før de kommer seg. Slike fugler bør tas inn i en pappeske og få sitte i fred et par timer inntil ett døgn, slik at de er beskyttet mot katter, skjærer og lignende.
Roar Solheim (21.08.2012)
kråka
hvordan spiser kråka?
hvordan fanger kråka mat?
svar inne ffredag hvis dere kan takk:
S. (21.08.2012)
Svar:
Kråker er altetere og spiser nesten hva det skal være. Plukker opp det meste fra bakken.
Roar Solheim (21.08.2012)
Forskjell på hauk og ørn
Hva er forskjellen på en hauk og en ørn?
R. (16.08.2012)
Svar:
I Norge mest størrelsen. Lenger sydover finnes ørner som er svært like store hauker, så dette er mest en systematisk slektskapsbasert inndeling.
Roar Solheim (20.08.2012)
Et tranepar?
Vi har hytte ved et øde og stille vann i skogen i Nord-Torpa, hvor det i flere år er et tranepar som vender tilbake. Så også i år. Alene der i juli så jeg mye til tranene, karakteristiske som de er når de flyr over vannet. Høylytte skrik og lyder om kvelden kom også fra dem. MEN disse fuglene kunne dykke lenge og langt av gangen, og på et tidspunkt freste de etter hverandre bortetter vannoverflaten med kraftige vingeslag.Dette får jeg ikke til å stemme med traner, men jeg finner ikke noen andre fugler som passer inn med dette heller. Har ikke bilde og kan ikke angi størrelsen, men den lange halsen er tydelig sort og hvit og som sagt karakteristiske traner i flukt. Jeg så dem ikke svømme, men plaske og dykke.Jeg tror ikke det har vært to forskjellige par/arter. Kan tranene oppføre seg slik?
A.D. (17.08.2012)
Svar:
Det høres mer ut som at du har hatt et par storlom i sjøen. De dykker, og roper kraftig, nesten lik tranene. Traner dykker IKKE.
Roar Solheim (20.08.2012)
hvilken fugl
brun hode lysegrå under brunaktig fjærdrakt yterste på vingene svart fjær litt større enn en spurv
K.S. (20.08.2012)
Svar:
Sjekk ungfugl av stær.
Roar Solheim (20.08.2012)
Hvilken fugl?
Hei. Denne hvite gåsa gikk sammen med en stor flokk med grågjess i Kurefjorden, Østfold. Er det en rømt tamgås, albino grågås eller kan det være en snøgås?
O.M.O. (20.08.2012)
Svar:
Dette er nok en rømt tamgås nært beslektet med grågås.
Roar Solheim (20.08.2012)
egg
Hvor stort og hvilken farge har et skogsdueegg?
N.N (18.08.2012)
Svar:
Både skogdue og ringdue har hvite egg, litt mindre enn små høneegg.
Roar Solheim (20.08.2012)
Måkelignende fugl, som neppe er en måke
Sitter i Fosnavåg på sunnmøre og ser på en fugl som har vært utenfor kontoret noen uker. Den Mørkebrune vinger, hvit hals og en liten mørkebrun hette på hodet. Ganske kort nebb. Størrelsesmessing så er den omtrent som en fiskemåke. Flukten kan minne om terner eller fregattfugler. Og jeg har sett denne fuglen "jage" nettopp terner og da viser den imponerende flyveegenskaper i form av vendinger etc. Hvilken fugl kan dette være? KAn det være en som er på gjennomreise?
L.M. (20.08.2012)
Svar:
Høres mest ut som en tyvjo.
Roar Solheim (20.08.2012)
Hva slags fugl
I Vallset, Stange kommune, for noen dager side, fløy det opp en mørk fugl jeg tror jeg ikke har sett før. Den skrek, korte, skarpe skrik, ca 2 sekunders varighet, enstonig dvs den gikk ikke opp på slutten av tonen slik som vipa. Den var mindre enn en vipe, flink flyger. Under strjerten hadde den en lys, nærmest hvit stripe, et par cm bred? Den var større enn en låvesvale som det er mye av her.
Har ikke sett den siden, dessverre. Har dere noen antydning på hva det kunne være?
M.B.H. (19.08.2012)
Svar:
Trolig en vadefugl, men kan ikke si sikkert hvilken.
Roar Solheim (20.08.2012)
høyfjellsfugl
På høyfjellet i sørNorge så jeg en ganske stor fugle som forsvarte en kolle mot en større rovfugl. På 400 meters hold kunne jeg høre den skrike, og så den plagde inntrengeren. Håper noen kan hjelpe meg med å finne ut hva den lille fuglen på bildet er.
L.J. (20.08.2012)
Svar:
Ikke mulig å se sikkert, men jeg tror den lille fuglen mest sannsynlig er en tårnfalk.
Roar Solheim (20.08.2012)
Hegre
Vi i lokalavisa har fått inn lesarbilde frå ei som har hatt hegrebesøk ein varm sommardag. Fuglen kom spaserande gjennom ei opa verandadør i eit byggefelt, og inn i stova hennar. Den let seg til og med klappe. Spørsmålet vårt er kor normal denne åtferda er, skal ikkje gråhegra eigentleg vere ganske sky? Kva kan grunnen vere til dette "besøket"?
V. (16.08.2012)
Svar:
Dette er en ung gråhegre, så atferden kan være koblet til at den er sulten og ikke har lært seg til å være redd for mennesker ennå.
Roar Solheim (19.08.2012)
Merket ørn
En turgåer har funnet og levert inn noe jeg mener er en ørneklo. Den er merket med nr. 1387
T.A. (17.08.2012)
Svar:
Kan du legge inn foto?
Roar Solheim (19.08.2012)
Hviken rovfugl
Hei det er en diskusjon på forumet " spør en biolog" om hvilken art en fotografert rovfugl er. Kansje vi kan få et entydig svar her hos dere?
http://www.bio.no/enbiolog/topic.asp?TOPIC_ID=33726
N.N (17.08.2012)
Svar:
Vingene og stjert ligner på en spurvehauk, men fuglen ser ikke ut til å ha noen tverrstriper på brystet, og det kan derfor nesten se ut som om noen har lagt ut bilde av en utenlandsk rovfuglart i haukegruppen.
Roar Solheim (19.08.2012)
fuglekasser
blir det flere egg i kasser som er større enn andre kasser? er det noen som har forsket på det?
K.S. (17.08.2012)
Svar:
Tror ikke det. Mattilgangen er trolig en langt viktigere faktor.
Roar Solheim (19.08.2012)
Hønsehauk
Jeg har ett stort voliere ute i hangen der jeg har undulatene nå om sommeren. Har minst 4 unge hønsehauker som daglig vil ha litt eksotisk mat.
Hvordan skremme de bort ?? De bryr seg ikke om hundene som går i hundegården rundt volieret. Å de er nå så vant til at jeg er på terassen ca 4 meter unna.
De er jo bare vakre og jeg forstår at dette er fristende.
Men kan noen fortelle om en effektiv måte å få de bort ??
Jeg vil gjerne beholde alle andre fugler i hagen.
M.J. (17.08.2012)
Svar:
Dette har jeg dessverre ikke noen god løsning på.
Roar Solheim (19.08.2012)
Skadet Hauk
Hei.
Vi har funnet en Hauk med brukket vinge... Hva skal vi gjøre..?? Noen vi kan kontakte i hedmark å få hjelp fra...?? har ikke lyst til å knerte den.. fin og rolig fugel..
M. (17.08.2012)
Svar:
Prøv å kontakte Carl Knoff i Hamar.
Roar Solheim (19.08.2012)
Fuglelyd.
Hei! Hører veldig ofte en fugl nede i den tette løvskogen,som lager "kneppelyder".Kan minne litt om trost,men lydene virker mye spinklere.Det er ofte flere også som "kakler" fra hver sin kant.Har prøvd å se etter dem,men har ikke klart å få øye på dem.Har ikke funnet noen lydfiler på nettet heller som kan ligne.Har dere noen slags formening om hva det kan være? Har også bare hørt dette om sommeren,og ikke vinterstid.Bor på Kongsvinger.På forhånd takk!
K.I.H. (18.08.2012)
Svar:
Kanskje du hører de metalliske klikkelydene (smattelyder) fra rødstrupe?
Roar Solheim (19.08.2012)
Utstoppede fugler fra Afrika, lovlig?
hei
vi har fått noen utstoppede afrikanske fugler av bestemor. De heter blant annet "fun-tailed widow bird", "grey headed owed peeker", "red billed fire finch" og noen andre. Fuglene har et "veterinærsertifikat" og noe som visstnok skal være en eksporttillatelse. Alt er fra den tiden bestemor bodde i Afrika, og tok dette med seg hjem.
Vi har forsøkt å finne ut om disse fuglene er lovlige, det står så mye om at dette er ulovlig på internett. Men vi finner ingen eksperter som kan svare på det. Kanskje vi kan få svar her, eller tips om noen som kan svare?
D.(.F. (18.08.2012)
Svar:
Dette høres ikke ut som noen arter som er på lister over CITES arter (arter som krever eksport/import-tillatelser), eller andre, sjeldne grupper. Dersom fuglene allertede ER i Norge, tror jeg ikke dette er noe dere trenger å gjøre mere med.
Roar Solheim (19.08.2012)
fjær
hei fant disse fjærene og den del av et skjelett på en myr i troms. vet du hva dette kan være
F.O. (16.08.2012)
Svar:
Dette er rester etter en haukugle.
Roar Solheim (19.08.2012)
Ukjente fjær
Hei
Jeg sender et bilde med to fjær, med håp om at du kunne fortelle meg hva slags fjær/ hvilken fulg disse to tilhører.
Fjær nr 1:
Funnet ved Mørk (vestfold) mellom Sandefjord og Kvelde, i et åpent område med mye blandingskog. Tenker muliggens at dette er en fjær fra Kattugle?
Fjær nr. 2:
Funnet i Lardal (Vestfold) ved Vindfjell, i åpent område med mye barskog.
Takker for svar :)
J. (17.08.2012)
Svar:
Nr 1 er fra en musvåk, nr 2 fra en tiur.
Roar Solheim (19.08.2012)
Tårnseiler
I dag er det stille oppunder takskjegget og det betyr at de siste tårnseilerungene er ute av redet. Vi har diskutert hvor mange kull de har hatt i år siden vi glemte å notere når de kom.De hekker på samme sted hvert år.Kan det være mulig at dette er kull nr.3? Og når flyr de vanligvis sørover?
L. (18.08.2012)
Svar:
Tårnseilerne har bare ett kull i året, og på Sørlandet pleier fuglene å forsvinne omkring 20. august. Men vi har hatt tårnseilerunge i fuglekasse i Hedmark sent i september, så noen kan tydeligvis være sene.
Roar Solheim (19.08.2012)
Fugl?
Hei. Hvem er dene lile fuglen her? mvh Jill.
J. (13.08.2012)
Svar:
Bildet viser en ung blåstrupe.
Frode Falkenberg (16.08.2012)