Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 611 til 39 635 av totalt 50 297 spørsmål «forrige neste»
Stokkand
hvorfor spiser stokkendene unge vannplanter, frø, bær, insekter, snegler, ormer og andre insekter?
H. (29.08.2012)
Svar:
Alle fugler spiser NOE fordi de er sulte. Spørsmålet ditt er således ikke helt enkelt å besvare. Ulike arter har utviklet seg til å spise ulike fødetyper, og stokkendene spiser både vegetasjon og småkryp.
Roar Solheim (30.08.2012)
Fuglekasse
Hei! jeg er en intressert fugletitter som har en fuglekasse som henger på huset mitt.(ca 2 meter over bakken) jeg bor i drammen, ca 200 meter unna skog. jeg lurte på hvordag fugler kan jeg få i kassa? er det mulig å få spettmeis i den?
A. (26.08.2012)
Svar:
Spettmeisen vil nok helst ha trær nær reirplassen sin. Du KAN få svarthvitfluesnapper, kjøttmeis, gråspurv og pilfink. Hvis hullet er så stort som 4 cm i diameter, kan også stær bruke kassa.
Roar Solheim (30.08.2012)
Fugl som spiser rogn
Hvilken fugl er det som er veldig glad i rognebær?
N.N (27.08.2012)
Svar:
De fleste troster, stær, sidensvans og også noen sangere. Nøtteskrike og nøttekråke kan også spise rognebær..
Roar Solheim (30.08.2012)
Hvilken art?
Jeg har observert en fugl svømmende i ett av de lokale vannene her omkring. Andre har også sett den samme fuglen, det er kun en ensom. Den er på størrelse med en stor and, svart og med et kraftig, gult nebb. Hvilken fugl er dette?
A.M.A. (28.08.2012)
Svar:
Høres ut som en rømt tamform av stokkand.
Roar Solheim (30.08.2012)
fuglemat og rotter
Hei! Vi har begynt å mate småfugl på verandaen vår. Vi har kjøpt et fuglehus som står på ben. Vi mater med solsikkekjerner, og det kryr nå av småfugl.
Problemet er at det egentlig ikke er lov å mate fuglene i vårt borettslag, p.g.a. rotteplager. Det blir veldig mye søl av frøspisingen, og vi vurderer nå å slutte med matingen, p.g.a. dette. Vi vil gjerne forsette, for fuglene er jo helt ville etter maten. Finnes det en foringsmåte som forhindrer alt sølet? Vi har ikke funnet noe. Hilsen anita.
A.E. (30.08.2012)
Svar:
Da bør du slutte å gi fuglene frø, for det blir det mye søl av. Heng ut meiseboller i metallnettrør (da må du først ta av plastnettet rundt meisebollen), halve kokosnøtter, fett eller spekk, og du kan også fore med jordnøtter som helles i metallrørautomater. Alt dette blir det mindre dryss på bakken av.
Roar Solheim (30.08.2012)
Fugler som spise "skade-insekter"
Hvilke fugler, av dem det er mulig å tilrettelegge for, spiser skadeinsekter? Har tenkt å sette opp kasser for blåmeis, kjøttmeis/svart hvit fluesnapper, for disse spiser ikke bær (så vidt jeg vet) - finnes det andre arter det kan være lurt å tiltrekke seg?
N.N (29.08.2012)
Svar:
De du nevner er nok de viktigste med hensyn til oppsetting av fuglekasser.
Roar Solheim (30.08.2012)
Spørsmål:
Hvordan er reiret til Kongeørnen?
S. (29.08.2012)
Svar:
Stort og bygget av greiner og kvister. Kan ligge i stor, gammel furu, eller i bergvegg.
Roar Solheim (30.08.2012)
naturfag
er snøugla hvit om vinteren ???
S. (29.08.2012)
Svar:
Ja, snøuglene har samme farge året rundt. Gamle hanner kan være helt hvite, mens ungfugler og hunner er hvite med en del svarte flekker.
Roar Solheim (30.08.2012)
Hakkespettlignende fugl
Denne satt på verandaen vår forrige dag. Jeg har ikke sett den før og fant ikke noe som lignet i min fuglebok. Kan du identifisere den?
N.N (29.08.2012)
Svar:
Dette er en ung grønnspett.
Roar Solheim (30.08.2012)
Artsbestemmelse.
Hei. Tok dette bilde på Tipperne i Danmark i sommer.
Lurer på hvilken and sette er. Finner den ikke i noen fuglebøker. Bildet er litt dårlig, det er tatt på 5-600m avstand.
På forhånd takk.
Ø.A. (30.08.2012)
Svar:
Dette er en stokkand. Litt vanskelig å se om den har noe hvitt i brystet, eller om dette er refleks fra lys i våt fjærdrakt.
Roar Solheim (30.08.2012)
Hvilken art
Hvilken fugel er dette.Den er like stor som en trost.
Den kom i flokk med adre.Det hvar også andre trostearter
med.De spiste rognebær.
N.N (30.08.2012)
Svar:
Dette er en ung stær i ferd med å skifte fra ungfugldrakt til vinterdrakt.
Roar Solheim (30.08.2012)
fuglekasser
spiser svart/hvitt fluesnapper så store innsekt som klegg?
K.S. (30.08.2012)
Svar:
Det vet jeg ikke, men tror ikke det er spesielt vanlig. Tror den helst tar mindre insekter - dette stemmer bedre med jaktadferd og nebbstørrelse.
Roar Solheim (30.08.2012)
Kråke og skjære.
Hei! I naturfag snakket vi om levedyktige avkom, og spøsmålet "kan kråke og skjære få forplantningsdyktige avkom?" opp. Det ble min lekse å finne det ut. Håper på raskt svar
Ø.S.R. (26.08.2012)
Svar:
Kråke og skjære er ikke kjent å kunne krysse seg i naturen. Dersom en krysser dem kunstig, KAN det hende hybridavkommet ville være fruktbart. Orrhaner parrer seg av og til med røy (hunn av storfugl), og avkommet kalles rakkelhøns. Hannen (rakkelhanen) er IKKE steril, men kan i sin tur parre seg med en røy og få avkom. Fruktbarheten hos slike hybrider er imidlertid lavere enn hos utgangsartene, og slike krysninger forsvinner derfor gradvis. Hos mange ender og hønsefugler er det ganske ofte å finne hybrider mellom ulike arter.
Roar Solheim (26.08.2012)
Kråke med skjærevinger?
Hei. Så ei kråke i dag, svart hode og grå kropp slik som andre kråker, men den hadde slike svart-hvite vinger som ei skjære. Mønsteret på vingene var kanskje ikke det samme som hos skjæra, men jeg kan ikke huske å ha sett slike hvite streker på kråkens vinger før. Tok bilde av den, kan prøve å få lastet opp det senere hvis ingen kan tenke seg hvorfor denne kråka (hvis det var en kråke) så ut som den gjorde.
V.U.S. (25.08.2012)
Svar:
Du har nok sett en ung kråke som har hatt feil eller lite næring under oppveksten. Da kan fjærene bli misdannet/misfarget, med mye hvitt i vingene. Dette er en tilstand som er ganske utbredt hos kråke, og det er ikke uvanlig å se slike fugler.
Roar Solheim (26.08.2012)
Spania.
Hei. Er det ugler/tårnugle heller andre rovfugler i spania/benidorm? mvh Anonym.
A. (25.08.2012)
Svar:
Ja, både tårnugle og kirkeugle bør finnes. Flere andre arter også, samt mange rovfuglarter (sjekk en fuglebok).
Roar Solheim (26.08.2012)
Rovfugl druknet kråke
I nordsjø i Telemark ble jeg forrige helg (midt i august) vitne til at en lys brun rovfugl jaktet ei kråke i lufta. Etter litt fikk den tak i den og dro den ned i vannet. Der ble rovfuglen sittende på vannet. Det viste seg at den hadde kråka i klørne og druknet den. Etter en stund lettet rovfuglen med kråka i klørne og la den på bakken. Det virket som om rovfuglen ikke var stort større enn kråka. Hvilken rovfugl kan det ha vært?
I.B. (26.08.2012)
Svar:
Det er mest sannsynlig at du har sett en hønsehauk som tok kråka. Det er slett ikke uvanlig at hønsehauk slår kråke over vann, med det resultat at begge fugler havner i vannet. Hauken blir da sittende oppå kråka, og ro eller svømme seg i land. Kråka drukner vanligvis av å være under hauken i vannet! Har selv sett dette en gang.
Roar Solheim (26.08.2012)
Hvordan få bukt med Låvesvale?
Har du noen tips for å få svalene bort fra huset? De er mange og virker agressive mot de som bor i huset. Det er fuglebæsj over solskjermer og rundt på balkongen, varmepumpe etc.
N.N (25.08.2012)
Svar:
Da må du forhindre at svalene etablerer seg der neste år, og det kan kun ngjøres ved fysisk å hindre svalenes tilgang til reirplasser.
Roar Solheim (25.08.2012)
And
Hvor har anden fått navnet sitt fra?
N.N (24.08.2012)
Svar:
Det aner jeg ikke.
Roar Solheim (25.08.2012)
Ta ned fuglekasser.
Jeg har 8-10 fuglekasser som jeg vil ta ned i høst for å vedlikeholde dem. De artene jeg har observert i kassene er kjøttmeis, blåmeis, pilfink og svarthvit fluesnapper. Sist gang jeg hørte unger i noen av kassene var 11.-12. august (trolig pilfink). To av kassene er i Vikersund (mellom Drammen og Hønefoss). De øvrige er i Sarpsborg.
Når kan jeg ta ned kassene, og være sikker på å ikke ødelegge for årets hekking?
På forhånd takk.
M. (25.08.2012)
Svar:
Ved utgangen av august bør det ikke være noen fare å ta ned kassene. Men du bør få dem ut igjen så raskt som mulig, for mange fugler bruker slike kasser til å sove i om vinteren.
Roar Solheim (25.08.2012)
Fugleplansje
Vi skal fordype oss i tema fugler i barnehagen dette året. Jeg har kjøpt litt bøker privat og vi er heldige som skal få hjelp til å snekre endel fuglekasser, men lurer på hvor man evt kan få tak i fugleplansjer av vanlig småfugl gratis? Spare, spare...!
H. (23.08.2012)
Svar:
Ring til NOF-kontoret i Trondheim og spør etter Morten Ree (se under organisasjon på nettsiden birdlife.no).
Roar Solheim (23.08.2012)
Spørsmål:
Jeg er fascinert av Svanenes fygeegenskaper (Norge tygste fugl?)Det leder videre til ulike flygeteknoikker og forsåvidt trekkstrategier. Finnes det f.eks. en masteroppgave om dette tema?
Fra danske esksperter har jeg fått opplyst at Svanene legger svømmefoten på halen for å regulere varmen. Jeg stilte spm om dette tidligere
H.L. (23.08.2012)
Svar:
Jeg kjenner ikke til noen slike oppgaver, men det betyr slett ikke at noen ikke kan ha forsket på det. Du får bare søke via nettet.
Roar Solheim (23.08.2012)
Høyt fugleskrik om natten
Hei!
Må spørre om noe jeg hørte i natt, vet ikke om dere kan svare meg på dette. Det var et høyt(på skalaen) klart fugleskrik, kun ett om gangen. Det gjentok seg 3 ganger men med en liten pause imellom. Jeg trodde fuglene sov om natten? Det var mørkt ute, er ikke sikker på klokkeslett. Jeg bor i Lier. Jeg ble så nysgjerrig, og lå våken en stund etterpå siden det var så høyt klingene skrik.Ka/n det ha vært noe varsling på noen måte?
E. (23.08.2012)
Svar:
Det spørs om dette kan være en lyd fra en ugle - de er tross alt nattaktive. Ellers hender det at en del pattedyr også kan lage slike høye, skarpe skrik, men jeg kan ikke si hva det da kan ha vært.
Roar Solheim (23.08.2012)
Ugle, hauk eller falk?
Denne fant jeg midt oppi en hel haug av gåsefjær og dun, i fjæra. Har observert jordugle en gang i samme område og lurer på om det kan være fra den? Fjæra er 14 cm lang og 2,5 cm bred. Andøy, Nordland fylke.
N.N (23.08.2012)
Svar:
Lurer på om dette kan være en stjertfjær fra en dvergfalk hunn - det er det den ligner mest på, og stemmer med i lengde. Det er absolutt ikke noen uglefjær.
Roar Solheim (23.08.2012)
Hønsehaukreir og rapportering
Hei
Vi har et hønsehaukreir på eiendommen vår (det er registrert hos kommunen). I går var vi ute til reiret og så at det var unger der! Lurer nå på om jeg skal rapportere dette på Artsobservasjoner. Vil observasjonen automatisk bli skjult? (Jeg fant ingen andre funn av hønsehaukreir der) Eller må/bør jeg merke funnet som skjult selv?
A. (06.06.2012)
Svar:
Reirfunn av hønsehauk blir skjermet. Er du usikker kan også velge å skjerme funn selv.
Frode Falkenberg (23.08.2012)
Tror kanskje den er i spurvefamilien
Klarer ikke å klasse denne. Markeringen fra nebbet stemmer ikke med noen jeg finner.
M.N. (22.08.2012)
Svar:
Dette er en ungfugl av en gulspurv.
Roar Solheim (23.08.2012)