Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 193 til 39 217 av totalt 49 995 spørsmål «forrige neste»
Dueunge
Jeg fant en dueunge i hagen som ikke kunne fly. Jeg ga den litt brød, den tusla rundt huset og la seg til slutt på dørmatten til huset. der ble den helt til det ble mørkt. Pga. reven tok jeg og la den i en liten boks(uten lokk) i garasjen.Hvor lang tid tar det før en dueunge lærer seg å fly? lærer den seg det på egenhånd?
K. (25.09.2012)
Svar:
Det kommer an på hvor stor den er nå. Fugleunger lærer seg å fly på egen hånd. Jeg ville tro at foreldrene egentlig er i nærheten, og at de vil kunne fore ungen dersom du setter den ut igjen på dagtid.
Roar Solheim (26.09.2012)
For gamle solsikkekjerner?
Hei
Jeg rydder i huset til bestemor, og fant en sekk (5 kg tenker jeg) med solsikkekjerner. Den er minst 4 år gammel, kanskje endel mer. Må de kastes, eller kan de brukes til fuglene?
N.N (25.09.2012)
Svar:
Jeg tror du kan prøve å tilby frøene til fuglene. Hvis de er OK, vil fuglene spise dem, hvis de ikke vil ha dem, kan du nok kaste solsikkefrøene.
Roar Solheim (26.09.2012)
Reir til låvesvale utendørs?
Hei
Har mange låvesvaler som griser til låven innvendig. Kan svalene overtales til å bo ute? Tenker på å tilrettelegge reirplasser under takskjegget på låven, samtidig som inngangshull til låven tettes før svalene returnerer til våren. Vil ikke skremme vekk svalene.
E. (25.09.2012)
Svar:
Hvis du tilbyr plattformer under tak utenpå huset, samtidig som hullene inn er tettet, så kan det hende at svalene benytter disse. Men dersom det er dører som står åpne deler av dagen, vil nok svalene igjen fly inn og starte reirbyggingen inne i låven.
Roar Solheim (26.09.2012)
Arter og slekter
Hei, hvor finner jeg et godt system over de foskjellige fuglende i Norge?
E.N. (23.09.2012)
Svar:
Her finner du et systematisk tre over alle norske fugler: http://miljolare.no/artstre/?or_id=2379
Frode Falkenberg (25.09.2012)
Grågås?
Fuglen til venstre har mørke spetter i buken, ikke de andre som den fløy sammen med. Er begge disse grågås?
Har lysnet bildet for å få fram kontrastene.
N.N (24.09.2012)
Svar:
Ja, begge er grågjess. De kan ha flekkete buk som ditt bilde viser.
Frode Falkenberg (25.09.2012)
Utstoppet.
Hei. di eg fikk skjøpe dena fuglen oss sa de var en jaktfalk men eg e ueni eg syns dete serut som en hønsehauk va er dete? mvh Jill.
J. (25.09.2012)
Svar:
Bildet viser en ung hønsehauk.
Frode Falkenberg (25.09.2012)
Spureugla
Hva spiser spurveugla?
O.P. (25.09.2012)
Svar:
Den spiser både smågnagere, spissmus og småfugler. Spurveugla er en formidabel jeger, som kan ta fugler nesten dobbelt så tunge som den selv. Stær, gråtrost og flaggspett er blant byttedyrene.
Roar Solheim (25.09.2012)
Måke
Hei jeg lurer på når det er mest vanelig for at måke egg begyner å vere klare til å klekkes ?
N.N (24.09.2012)
Svar:
De fleste måker legger egg i mai (kanskje noen så sent som i juni), og eggene trenger da 2-3 ukers rugetid (ulikt etter hvilke art det er snakk om).
Roar Solheim (24.09.2012)
Hvilken fugl er dette?
Fikk besøk av en uidentifisert krabat på fuglebrettet i dag. Kan du fortelle hvilke fugl dette er? fikk desverre ikke tatt noe bilde forfra. Den var rustbrun på halve brystet. Bildet ble tatt på Rena(Hedmark) 24 september.
N.N (24.09.2012)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (24.09.2012)
Skadet and
Vi så en and som ligner Eider, den var skadet, sterkt synlig når den prøvd å fly, den haltet, men svømte bra, det var på Trollvannet, Oslo. Håper at den finner hjelp, det var som om den ba om hjelp fra oss. på tur der; men vi kunne ikke gi den noe.
M.Ann Waddicor (Britisk) medlemsnummer: 23877
M.A.W. (24.09.2012)
Svar:
Dette er en ærfugl hann. Litt overraskende at den var i ferskvann, men så lenge den kan svømme kan det kanskje gå bra med den. Helst burde den ha vært ute i sjøvannet igjen.
Roar Solheim (24.09.2012)
Fugler i flokk
Hver høst samler det seg alltid mange fugler i området Agder, de flyr i flotte formasjoner og holder seg stort sett i samme område en lengre periode, og lager store flokker. Skjer alltid i tiden fra august til tidlig oktober å så forsvinner de. Hva slags fugel er dette? og hva kalles fennomenet?
R. (23.09.2012)
Svar:
Du har nok sett stærflokker, og fenomenet har ikke noen annen betegnelse enn at fuglene flokker seg før de trekker i samlet flokk. Når mange flyr sammen i lufta, danner de varierende grafiske bilder som kan være imponerende å betrakte.
Roar Solheim (24.09.2012)
Spørsmål:
Fant en svart (med hvit buk) døende/død fugl ved Slemmestad (oslofjorden).Lignet på de fuglene som pga dårlige værforhold mellom Skotland og Norge havnet på feil steder ved norskekusten.Hva slags fugl kan det da være
N.N (23.09.2012)
Svar:
Høyst sannsynlig en lomvi.
Roar Solheim (24.09.2012)
Hvilke fugl?
disse fuglene kom til hagen min! jeg tror det er en av hvert kjønn. er det grønnfink eller gulsissik? de eneste fuglene jeg hr hatt på fuglebrettet i år har vært kjøtt og blåmeis og spurv..
A. (23.09.2012)
Svar:
Dette er grønnfink, men bildet er litt for dårlig til at jeg vil si sikkert kjønn og alder.
Roar Solheim (24.09.2012)
Måke
Hei jeg har lest litt om måker i sommer :) Og på en nettside står det at hvis måke moren hjelper ungen ut når dn klekkes. Så dør den ? Skjønner ikke det helt siden noen sier at de noen ganger hjelper de. Og luerer ned dt samme om fra når en måke unge inne i skallet har hakket opp et lite hull hvor lenge bruker den på komme seg ut.
E. (23.09.2012)
Svar:
Som regel hjerlper ikke fuglene ungene sine med å hakke seg ut - det må de klare selv. Det kan ta opp til et døgn for en fugleunge å hakke seg ut av et eggeskall.
Roar Solheim (24.09.2012)
Hvilken art:
Hei.
Bor på Oppsal i Oslo øst rett ved østmarka.Siste 14 dagene har jeg hatt besøk av 5-6 stk av en trostelignende art.Dem er utenfor hvinduet morgen/formiddag og roter i hagen og tar for seg nedfallsfrukt som epler.Klarer ikke å finne bilder på nett av denne gjengen.Legger ved noen bilder som er tatt den 23.september 2012.
Mvh
Tore Spidsberg
T.S. (23.09.2012)
Svar:
Bildet er av en ung svarttrost hann, så du har nok (svart)troster på besøk - de elsker frukt.
Roar Solheim (24.09.2012)
Lomvi i Lillomarka
Hei.
Jeg har i går og i dag observert en Lomvi som svømmer sammen med noen stokkender i Trollvann (et lite tjern)nær Grefsenkollen i Lillomarka. Må den få hjelp (bli fanget og transportert til sjøen) hvis den skal overleve?
A.B. (24.09.2012)
Svar:
Så lenge den er PÅ vannet, kan du ikke gjøre noe spesielt, men la den være i fred. Enten klarer den å lette og fly vekk selv, eller så klarer den å fange småfisk i vannet slik at den får i seg næring. Hvis den ikke klarer å fly vekk eller finne mat, vil den dø på stedet.
Roar Solheim (24.09.2012)
Fuglehus som ligner et stabbur
Hei. Jeg har veldig lyst å lage et lite stabbur som kan brukes som fuglehus. Har De noen mal/oppskrift på et slikt. Skal se ut som et helt vanlig stabbur, men i mini utgave.
L.G. (24.09.2012)
Svar:
Har dessverre ikke tegning av slike, men dersom du lager et slikt fuglehus, så bør du konstuere det slik at taket kan tas av for rensing av innholdet.
Roar Solheim (24.09.2012)
kråke på besøk
Jeg jobber som billedkunstner, og har et atelier i et eldre industriområde. I løpet av det siste året har jeg nesten daglig besøk av en kråke. Den skriker, og/eller pikker med nebbet sitt på vinduet til at den er sikker på at jeg ser den/nærmer meg den. Da flyr den et stykke vekk og sitter og ser på meg før den så forsvinner helt. Jeg har i den siste tiden lagt ut litt korn og musli. Dette rører den ikke. Hva i all verden er det den vil? Er det territorialt, eller kan den bare være selskapssyk :)?
M. (24.09.2012)
Svar:
Det KAN være at dette er en fugl som har blitt fostret opp av andre mennesker. Andre mulige forklaringer på den uvanlige oppførselen har jeg ikke.
Roar Solheim (24.09.2012)
Er relativ ny fugle mater og fugleskuer.
Har matet fugler i tre vintre, dette blir den fjerde.
For fem år siden fluttet jeg til Setskog i Akershud i ett nytt boligfelt i skogen. Det var nesten ikke småfugl der. Sikkert pga av alt det som hadde skjedd inne i skogen. Så jeg begynte å mat fugler. Første året brukte jeg vel 25 kilo med Solsikke frø. Nå er vi oppe i 25 kilo på tre uker. Pluss nøtter og egen lagde delfiafett med masse godt i.
Jeg ser det kommer flere og flere arter på foringsplassen. Jeg har både rør og brett/bord. Men jeg synes det er vanskelig å si hvilke arter jeg har hos meg. Kan du helpe meg å fortelle hvilke arter som er på brettet mitt idag?
I.A. (23.09.2012)
Svar:
På brettet sitter grønnfink og en bjørkefink (til høyre). På bakken under er det bjørkefinker og noen få bokfink.
Roar Solheim (23.09.2012)
lomviene
Hei!!
Disse lomviene som har landet rundt omkring. så en langt ute på landet idag. Og så på nyheter først nå om disse.. burde jeg melde ifra til noen om den? den bare ruslet rundt på landeveien...
Klarer den seg?
E. (21.09.2012)
Svar:
Den klarer seg ikke selv når den har havnet langt inne på land, og trenger da hjelp til å bli fraktet ut til sjøvann igjen.
Roar Solheim (22.09.2012)
Grønnsisik
Er dette en veldig gul grønnsisik? Og er det i tilfelle en pigmentfeil?
P. (22.09.2012)
Svar:
Dette er en uvanlig lys/gul fugl, høyst sannsynlig grønnsisik etter størrelse og tilhørighet å bedømme. Slike svakfargede individer dukker av og til opp - en genfeil som gjør at fjær under utvekst ikke tar til seg mørke pigmenter.
Roar Solheim (22.09.2012)
Tiurspill september
Kan du fortelle om tiurspill i tiden august og september. Hvordan, hvor lenge, er det røyer på spillet, hierarkiet mellom gamle og unge, mm. Hvor langt reiser tiurene. Når er spillet over ca i dato.
Hvor mye veier en tiurkylling i sept.?
Hva med jakt på spillplassen fra 10 sept. Hvilke følger har dette?
P.S. (21.09.2012)
Svar:
Dette er interessante spørsmål som du ikke er alene om å lure på, men som trolig ingen har svar på! Men det er neppe røyer på spillplassene utenom i selve høneuka i april-mai. Tiurene spiller noe både midtvinters, i februar, og kanskje også noe nå på ettersommer/høst, men det er kanskje bare enkeltfugl som er nede og markerer en liten stund (kanskje bare en dag?).Overvåkingskameraer på spillplasser kan kanskje si mer.
Roar Solheim (22.09.2012)
Hissig løvsanger
Hei! Har begynnt foring med frø, da jeg har spettmeis. Alle meisefugler kom, og en løvsanger. Men løvsangeren flyger bare frem og tilbake ved foringsplassen og sitter av å til på kanten. Men spiser ikke av frøene. Skvetter bort lidt hver gang det kommer en meisefugl, for å så fort returnere da meisen skal avgårde med ett frø. Da jager(!) løvsangeren meisen. T o m den store spettmeisen! Som for å ta noe fra dem eller jeg vet ikke hvorfor!!!
M.B.W. (21.09.2012)
Svar:
Kanskje er det fluer eller andre insekter rundt maten, for det er slike ting løvsangeren går etter - den spiser ikke frø.
Roar Solheim (21.09.2012)
Hva slags fugl
Hva er dette? Ca duestor. Kan det være jerpe?
N.N (21.09.2012)
Svar:
Ja, helt tydelig ei jerpe, ser ut som en hann.
Roar Solheim (21.09.2012)
Skogdue?
Er dette skogdue?
S. (21.09.2012)
Svar:
Nei, dette er ei ung ringdue.
Frode Falkenberg (21.09.2012)