Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 394 til 39 418 av totalt 50 312 spørsmål «forrige neste»
Svarthvit fluesnapper
Kan en svarhviit fluesnapper ta eggene til kjøttmeisene om den forsøker å overta kassen?
Ø.H. (28.10.2012)
Svar:
Vet ikke helt hva du mener med "ta" eggene, mener du overta og ruge på dem, eller ta og spise dem? Ingen av delene er særlig sannsynlige, for fluesnapperen bygger nytt reir oppå meiseeggene.
Roar Solheim (28.10.2012)
Vipa
hvor trekker vipa om høsten, den kommer jo gjerne ganske tidlig om våren. Ved Themsevann nær Arendal er de veldig tidlig å se på jordene om våren, så jeg lurer på hvor langt de trekker?
N.N (27.10.2012)
Svar:
De overvintrer i Storbritannia og langs kysten av Vest-Europa helt ned til og med Spania.
Roar Solheim (27.10.2012)
Falk i sør trøndelag
Sitter å ser dokumentar om jaktfalk. Som de sier på dokumentaren så skal man ikke annonsere at man kanskje har en jaktfalk i nabolaget. Men jeg lurer på om det virkelig kan være jaktfalk jeg ser om dagene. Ligner og høres veldig ut som den på tv. Hvor mye vet dere om jaktfalk i sør trøndelag? Hvor mye kan dere si, og hvilken fugl kan det evt være om det ikke er jaktfalk? Det er ikke barskog her, åpent, bakkete landskap.
I. (26.10.2012)
Svar:
Dette kommer an på hvor i fylket du er. Jeg kjenner ikke lokaliteter, men vet at jaktfalk hekker flere steder i Sør-Trøndelag. Nær kysten er det nok også etablert en del vandrefalk de senere årene, så begge arter er mulige. Nær tregrensa er nok jaktfalken den mest sannsynlige (f. eks. i Rørostraktene), mens vandrefalken er mest sannsynlig nær kysten. Ungfugler av jaktfalk kan også opptre ved kysten om høsten og vinteren.
Roar Solheim (26.10.2012)
hvor stor er ørnen
hvilken plass ligger ørnen på i verdens største fugler
N.N (25.10.2012)
Svar:
... det kommer an på hvilken ørneart du spør om.....
Roar Solheim (26.10.2012)
Fjær fra rovfugl
Fant denne i skogen. Hva slags fugl er det? Ørn eller hauk?
A.W. (26.10.2012)
Svar:
Dette er en håndsvingfjær av musvåk.
Roar Solheim (26.10.2012)
Mat
hvor lenge greier en jaktfalk seg uten mat
M. (25.10.2012)
Svar:
Umulig å svare på - det vil bl. a. avhenge av kondisjonen til fuglen i utgangspunktet. Det kan sikkert variere fra noen dager til opptil et par uker i ekstreme tilfeller.
Roar Solheim (26.10.2012)
Hva er dette for en meis?
Har hatt denne krabaten her flere dager i strekk sammen med blåmeis, kjøttmeis og spettmeis, ligner veldig på blåmeis, men feil farger. Kan noen hjelpe meg med hva slags meis dette er? Observert i Kviteseid kommune på Steane. Her er den sammen med en kjøttmeis..
T.M. (25.10.2012)
Svar:
Dette er nok en blåmeis med uvanlig blasse farger, en genfeil som gjør at fjærene ikke tar til seg nok farge under utveksten.
Roar Solheim (26.10.2012)
Rognebærslang
Denne finnes den mangder av her i Bø (i Vesterålen) for tida. Opptrer i storeflokker. Bildet tror jeg er av en han - hoa har ikke det gulrosa skjæret på bryst og hals - mer gråaktig. Bildet er tatt gjennom vinduet noe som viste seg å være lurt. Når jeg skulle ta bilder ute - forsvant de til naboens rognetrær
A.R.H. (25.10.2012)
Svar:
Dette er en gråtrost.
Roar Solheim (25.10.2012)
latterkokaburra
Finnes det et nettsted hvor man får fram bilder av alle verdens fugler. Har prøvd wikipedia,men det holder ikke.
Å google tar for lang tid.
N.N (23.10.2012)
Svar:
Prøv http://eol.org/
Frode Falkenberg (25.10.2012)
Ukjent fugl
Bildet er tatt 29. mars i Johannesburg i år.
Lurer på hva slags fugl dette er?
N.N (24.10.2012)
Svar:
Dette er en brillefugl (Zosterops sp.). Det finnes en del arter å velge blant, men jeg tror at det er kappbrillefugl eller gulbrillefugl. Du finner en oversikt over brillefuglene på http://birdlife.no/fuglekunnskap/navn/index.php?name=Zosterops+&submit=S%C3%B8k
Frode Falkenberg (25.10.2012)
Sidensvans
Hei!
Hvorfor er det først og fremst nå i oktober/november man ser sidensvans?
Overvintrer de i sørnorge?
N.N (24.10.2012)
Svar:
Det skyldes at sidensvansene hekker lenger mot nord, i nordlige barskogsområder. Om høsten skifter de fra insekter til bærdiett, og da flyr de sørover på jakt etter frukt og bær. Hvis det er mye rognebær og andre bær, kan sidensvansene holde seg i et område lenge. Er det lite bær, flyr de videre mot sør. De kan i enkelte år ende opp helt sør i Europa før de flyr nordover igjen.
Roar Solheim (24.10.2012)
Svart solsikkefrø
Vi har ett foringsbrett hvor det hovedsaklig blir foret med solsikkefrø. Sist vinter og også nå har vi kjøpt solsikkefrø som er mye mørkere enn tidligere. Dette har vi hørt inneholder mye olje og er skadelig for fuglene. Stemmer det?
J.N.7.F. (24.10.2012)
Svar:
Sorte solsikkefrø er mer oljeholdige, men du kan også fore med disse. Vi har tidligere fått informasjon om at de store, sorte og hvite frøene er mer gunstige (mer fettholdige), mens det fra England har kommet informasjon om at de sorte kan være best (!). Hvis fuglene spiser dem, så tror jeg du bare kan legge ut sorte frø, det skader i alle fall ikke fuglene.
Roar Solheim (24.10.2012)
Fuglers øyelokk
Fugler har jo to øyelokk(tenker ikke på blinkhinnen!), akkurat somn mennesker. Men de blunker oppover. Det er altså det nedre øyelokket som beveger seg oppover og dekker øyet når fuglen blunker, ikke det øvre som beveger seg nedover som hos mennesker. Vet vi noe om hvorfor det er slik?
A. (24.10.2012)
Svar:
Nei. Det kan være så enkelt at det finnes to fysiske muligheter for å dekke et øye med øyelokk, enten ovenfra og ned, eller nedenfra og opp, og at fuglenes forfedre endte opp med den sistnevnte løsningen, mens pattedyr valgte den andre.
Roar Solheim (24.10.2012)
Hva slags fugl er dette?
Lurer på hva slags fugl dette er? Bildet er tatt på solliplass i Oslo. Det ser jo ut som en skjære med fargrik stjert.
L. (23.10.2012)
Svar:
Det ER en skjære, og stjerten HAR slike farger som skinner stålblågrønt i lyset.
Roar Solheim (24.10.2012)
kan fugler få for mye mat?
har nettop fått meg en blåkinnet conure. skikkelig søt liten tass. som har en skikkelig stor apetitt for epler. bare lurer på om de kan få for mye mat bli tjukk eller få sykdommer ved å spise for mye.
E. (23.10.2012)
Svar:
Burfugler kan absolutt overfores slik at de får fedmeproblemer. Derfor bør du rådføre deg med burfuglfolk om dette.
Roar Solheim (23.10.2012)
Fjær 2
Hei! Ref gårsdagens spørsmål og svar. Fant i dag nye fjær som likner gårsdagens i fargene, men har "omvendt" mønster og er noe mindre (5,5 - 6,5 cm). Er det mulig å si om de er fra samme type fugl eller om det må være to ulike? Vet det er mye Liryper i fjellet her om det er en mulighet.
Dagens fjær lå sammen med en samling ekskrementer som var lyst brune og rundt avlange med rette ender (kanskje et par cm lange og 3 mm i diameter?). Er det fuglen som har gjort fra seg eller har den blitt mat for en annen tro?
Bildet viser gårsdagens fjær sammen med dagens.
Takk for tålmodige svar på mine spørsmål :)
K.E. (23.10.2012)
Svar:
Forrige svar var feil. Dette er alle fjær fra lirype! Den lyse er fra undersiden, mens de mørke er fjær fra ryggen.
Roar Solheim (23.10.2012)
Fjær fra hvilken fugl
Hei! Lurer på hvilken fugl denne fjæren stammer fra. Funnet 22/10 i fjellet nær Tempelseter (Norefjell). Den er ca 8 cm lang fra rot til tupp. Har lurt på Trost?
Fargen på bildet er litt mørk - bakgrunnen er et vanlig hvitt A4-ark.
K.E. (22.10.2012)
Svar:
Dette ser ut til å kunne være en fjær fra ei røy. I alle fall er det en hønsefugl kroppsfjær.
Roar Solheim (23.10.2012)
Brunsisik?
Tok bilde av denne fuglen i juli. Er det en brunsisk, kanskje?
N.N (21.10.2012)
Svar:
Det er en gråsisik. Komplekset med brunsisik er noe uklart, og jeg tror systematrikerne nå har forlatt denne oppsplittingen. Gråsisik hann bør derfor være tilstrekkelig.
Roar Solheim (22.10.2012)
løvsanger
hvilken fugl er dette, fløy inn i stuevindue.
fundsted misje i fjell komune
J. (22.10.2012)
Svar:
Dette er en fuglekonge, en hann på grunn av det orange i den gule hode"kronen".
Roar Solheim (22.10.2012)
Hvilken fugl er dette?
Lurer på hva dette er for slags fugl.
Bildet ble tatt for en uke siden ombord på et skip i Stillehavet.
F.H. (22.10.2012)
Svar:
Dette er en bjørkefink.
Roar Solheim (22.10.2012)
Fjellrype og lirype
I naturfagsboka vår står det at fjellrype og lirype er to forskjellige arter, og at i de områdene de lever sammen vil de vanligvis ikke få avkom med hverandre. Men kan disse to fugleartene få fruktbare avkom med hverandre, selv om de regnes som ulike arter?
A. (21.10.2012)
Svar:
Mange ulike fuglearter KAN faktisk i sjeldne tilfeller krysse seg med hverandre og få avkom. Slike hybrider kan også være fuktbare, men de har vanligvis lavere fertilitet enn avkom innen arten (dvs de får selv færre unger enn avkom innen samme art). På denne måten er slike kryssninger ikke noe som evolusjonen bringer videre. Kryssninger er ikke uvanlig innen hønsefugler og innen andefugler.
Roar Solheim (21.10.2012)
En gjest hos undulaten vår i natt.
Hei:) Jeg jaget en katt som jaktet rundt på tomten vår i dag. Den tok for seg en fugl,men kun på avstand,altså sirkulering rundt. Fuglen viste ingen tegn på å lette,selv om jeg prøvde å se litt nærmere på den. Den endte opp uti et buskas,så da tenkte jeg det var greit å la den være. Jeg la fort merke til at det var en hunnstær,da vi har hatt et hekkepar i kasse tidligere. ( Untatt i år,uvisst hvorfor. De startet,men ble plutselig borte) så senere hørte jeg våre grantrebeboere,nemlig skjærene,startet å skulle ta stakkaren og den skrek så hjerteskjærende at jeg gikk ut og jagde flokken,og plukket opp stæren. Sliten,men tydelig uskadd. Vi har et kjempestort bur,siden vi har en enslig undulat. Så..blir stæren vår vintergjest i år,eller skal vi se om den flyr om et par dager? Fjærdrakta ser hel og fin ut,ser ikke noe utøy,skjønner ikke helt hvorfor den ikke flyr.
L.S.M.B. (21.10.2012)
Svar:
Vanskelig å si hva som er galt med stæren - den KAN ha fått hjernerystelse ved kollisjon med et vindu. Sett den i et bur (men ikke sammen med en undulat - det er ikke sikkert DEt går bra), og la den sitte 1-2 dager. Gi den vann og mat (prøv med findelte kakesmuler, litt syltetøy eller bær hvis du har noen. Moste epler kan kanskje også gå). Hvis den da kommer seg, bør du slippe den slik at den selv kan fly til vinteroppholdssted.
Roar Solheim (21.10.2012)
Bestemmelser for pnfotografere fredet havørn ?
Har man lov til å fotografere fredet fugler eks havørna på reir ? Det har vært mye diskusjoner om dette men har ikke klart å funnet regler på dette .
Er det noen bestemmelser for hvilken avstander man skal være på?
M.L. (21.10.2012)
Svar:
Dette er et typisk vanskelig spørsmål, fordi det ikke er gitt noen absolutte regler i slike sammenhenger, annet enn at det er forbudt å forstyrre fugler og pattedyrs reir og yngleplasser. Dermed ender dette opp som et skjønns-spørsmål, hvor det gjelder å utvise størst mulig forsiktighet for å unngå forstyrrelse. Ved fotografering av enhver fugleart betyr det at den som skal fotografere må ha mye kunnskap om den aktuelle fuglearten.
Roar Solheim (21.10.2012)
Måke med lyst nebb
Er dette en gråmåke med svært lyst nebb?
N.N (20.10.2012)
Svar:
Mest sannsynlig så er det nok det, ja. Bildet er i dårligste laget for vurdering.
Roar Solheim (21.10.2012)
Spørsmål:
Vi fant en fugl på størrelse med en liten trost,i en liten "hule" på bakken. Den er lysebrun over ryggen, med lyst, spraglete bryst. Så hodet dårlig, men den så ut til å ha et litt spisst nebb. Nå er det sen oktober, og vi lurer på hvorfor denne fuglen sitter på bakken i jordekanten, riktignok beskytte av løvverk og flate steiner. Den så ut til å ha holdt til der en stund.
N.N (20.10.2012)
Svar:
Trenger et foto for å kunne si hva dette kan ha vært.
Roar Solheim (21.10.2012)