Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 398 til 39 422 av totalt 50 366 spørsmål «forrige neste»
Polarsisik?
Har besøk av noen fugler som er svært lyse, slik den på bildet. Lurer på om det er polarsisk. Observert i Troms.
N.N (04.11.2012)
Svar:
Vanskelig å si sikkert når en ikke ser overgumpen, men jeg synes denne fuglen er såpass farget at jeg tror det er en gråsisik.
Roar Solheim (05.11.2012)
fugleforskning
Hei! Jeg er en gutt på 13 år som heter Markus.
på skolen vår har vi et fag som heter "forskning i praksis".
jeg har nettopp gjort ferdig en undersøkelse. Og nå skal jeg begynne på en ny undersøkelse. jeg har lyst til å forske på en fugl. (kråke, skjære, kjøttmeis) noe i den duren. men jeg vet ikke hvordan jeg skal gjennomføre den undersøkelsen. så jeg lurte på om du hadde noen tips til hvordan jeg kan gjennomføre denne undersøkelsen, og hvordan jeg skal gjøre det. håper det er mulig å gjennomføre denne undersøkelsen. det jeg vil finne ut er: hvor gammel den er, kjønnet, osv.. håper det er mulig å gjennomføre denne undersøkelsen :) takk på forhånd :)
M.H.D. (05.11.2012)
Svar:
Spørsmålet er om du skal foreta dine studier ved å lese bøker eller informasjon på nettet, eller gjøre egne observasjoner. I siste tilfelle vil jeg foreslå at du gjør et forsøk med å legge ut ulik fuglemat på en forplass. Lag like store skåler/brett med f. eks. solsikkefrø, brødsmuler, havregryn, knuste jordnøtter, eller andre forsorter du kan tenke på (mais, knust korn osv.). Så kan du notere ned hvilke fugler som tar mat fra hvilke matsorter, og hvor ofte du ser hver fugleart på den enkelote mattypen. Da finner du ut hva de ulike fuglene foretrekker, og dette er en enkel og vitenskapelig riktig "forsknings2-oppgave.
Roar Solheim (05.11.2012)
ravn?
fant dette bilde sier at det er en ravn, men kan en måke bli så mye større enn en ravn?
N.N (05.11.2012)
Svar:
Bildet viser en svartbak, og en helsvart kråke. Denne fuglen er enten en kornkråke, eller en svartkråke - litt vanskelig å avgjøre ut i fra dette bildet hvilken art det er. Men det er i alle fall ikke en ravn.
Roar Solheim (05.11.2012)
Klør
Hvem av Kongeørn og Jaktfalk har sterkest klør
P. (05.11.2012)
Svar:
Kongeørn er mye større enn en jaktfalk, og har kraftigere beinmuskulatur og mye større klør.
Roar Solheim (05.11.2012)
Ikke avkom?
I flere år har et duepar ruslet rundt i hagen her, men jeg har ennå til gode å se en dueunge. En av duene er gjerne borte en periode om sommeren, og jeg har håpet på avkom, men nei.Har du en forklaring?
T.E.L. (05.11.2012)
Svar:
Dessverre, nei. Det kan være at de har unger et sted uten at du ser dem.
Roar Solheim (05.11.2012)
spurvehauk
kan den ødelege en flymotor
J. (05.11.2012)
Svar:
Det må du spørre folk med flyteknisk kunnskap om...
Roar Solheim (05.11.2012)
skadet fiskemåke
Hei.
Vi har en fiskemåke med skadet vinge som vi forsøker å hjelpe. Den sorte delen av den venstre vingen henger ned og stubber i marka . Den er så fortrolig at den nesten spiser av hånden vår. Det fine er at den kan fly, men vi tror ikke den flyr langt. Den holder seg nært huset. Vi lurer på hva som kan være galt med vingen og hvilken mat vi skal gi den gjennom vinteren. Har du noen gode råd til oss? Vi vil så gjerne at den skal overleve vinteren. Vi bor i Harstad og de fleste fiskemåkene har allerede trukket sørover.
Håper å høre fra deg.
Mvh Lise Knudsen
L.K. (04.11.2012)
Svar:
Måker er nærmest altetere, men alt av fisk er typisk bra måkemat. Kattemat som er oppbløtt kan også gå an. Umulig å si hva som kan være galt med vingen. Dersom det er et brudd, kan det leges, men det kan også gro feil slik at fuglen får nedsatt flyveevne.
Roar Solheim (04.11.2012)
Granmeis VS Løvmeis
Bildet er tatt i Lillesand. (nytt bilde samme fugl). Den er veldig klar i fargene! Kritt hvit og lys grå. Mener dette kan være en løvmeis?
V.J. (04.11.2012)
Svar:
Dette bildet viser en granmeis. De lyse feltene på vingen er typiske, de mangler hos løvmeis.
Roar Solheim (04.11.2012)
Gråmeis-Granmeis
Hei! Jeg har gleden av å følge med på fuglebrettet, og lurer på om jeg kan få se et bilde av gråmeis. Laster opp et bilde fra en matstasjon som lå her på netttet, og lurer på om det er en gråmeis?
G.K.S. (04.11.2012)
Svar:
Gråmeis er ikke et eksisterende fuglenavn, derimot granmeis. Granmeis og løvmeis kan være vanskelige å skille når du ser dem på avstand.
Roar Solheim (04.11.2012)
Merkelig fugl
Har letet på nett, nærmeste utseende fugl jeg fant er en Tretåspett. Denne er derimot like stor som en skjære, med en blå stripe på hver side (flanke). Har samme hvite og sorte mønster på ryggen men har rødlig hode og bryst. Observert nord for Narvik. Lyden den lager er litt som en skjære, men lysere i "toneart". Hva kan det være?
T. (04.11.2012)
Svar:
Har du et bilde av fuglen? Beskrivelsen av farger, størrelse og lyd stemmer mest ovberens med nøtteskrike.
Roar Solheim (04.11.2012)
Granmeis VS Løvmeis
Yrende liv på fuglebrettet nå om dagen :-) Denne lille meisen(bilde) er det en Granmeis eller Løvmeis?
J. (04.11.2012)
Svar:
Ryggfargen ser veldig løvmeis ut (grønngrå). Det kunne også hjelpe hvis du opplyste hvor i landet dette er.
Roar Solheim (04.11.2012)
Sidensvans igjen...
Hei. har lest spørsmålet om Sidensvans. Her fløy en i vinduet sist tirsdag, som jeg plukket opp fra snøen. Jeg plasserte den på fuglebrettet der han summet seg en stund. Han klarte ikke å fly. Det så ut som vingene virket, men gikk rett i bakken. Siden har vi losjert den inne i en eske og får ellers vandre fritt på et teppebelagt golv i en bod.
Han tar litt vann, virker ganske pigg men det er nok noe galt med en ving. Hva bør vi gjøre videre?
A. (04.11.2012)
Svar:
Du kan holde den i bur/eske og fore den med frukt og vann. Den ser ut til å kunne klare seg, men det er ikke godt å si om den trenger noen dager eller et par uker (hvis noe er brukket). Sidensvans blir ganske raskt tillitsfulle, og kan være lette å holde i pleie.
Roar Solheim (04.11.2012)
hva slags fugl
Fløy inn i stua når døra åpen . Sitter bare å #kurer#.
N.N (04.11.2012)
Svar:
Dette er en sidensvans, og den har nokk fått hjernerystelse. Sett den i en pappeske i noen timer, inn til et par dager og se om den kommer seg. Da kan du slippe den. Gi den vann og eventuellt noe frukt/bær.
Roar Solheim (04.11.2012)
svartbak hønsehauk kamp
hei fant en bilde serie om hvordan en måke jager en hønsehauk trolig en hunn bort fra et åte, det ser ut som en svartbak 2 vinter kan det stemme?
og er ikke dette en hønsehauk hunn ser på størelsen sammenlighet med svatbaken, med de kraftige beina og den meget krftige overkroppen.. har både hønsehauk hann og hunn utstoppet og for meg er dette en hunn, men dere vet best!
her er artikkelen :D mvh takker for svar
http://naturibilder.blogspot.no/2012/01/den-tffe-maka-og-hauken.html
N.N (04.11.2012)
Svar:
Litt av en bildeserie! Det ser ut til å være en ung svartbak og en hønsehauk. Svartbaken kan nok være tøffere enn man som regel får inntrykk av når man bare ser den sitte på et skjær langs kysten.
Roar Solheim (04.11.2012)
Sidensvans fløy i vinduet
Hei,
en sidensvans fløy i vinduet og falt 3-4 m ned på asfalt. Jeg la den i en pappeske for å holde den unna evt. katter mens jeg håper den skal komme seg etter sjokket.. Jeg tviler egentlig litt på at den kommer til å overleve for den hadde litt blod rund munnen og det surkler litt av og til når den puster.
På den positive siden bet den meg da jeg holdt den og den holdt seg fast med føttene i hånda mi (vaglet- men det er kanskje en refleks).
Usikker på om jeg skal avlive den grunnet at den er for hardt skadet eller prøve å la den komme seg? Hvis jeg prøver det siste - bør jeg ta rsken inn eller la den stå ute slik at den kan fly avgårde når den ønsker det? Jeg tenker også på at kanskje er ytterligere stress for den å være tvunget til å være nær mennesker (dersom jeg har den inne).
Hilsen Grethe
G. (04.11.2012)
Svar:
Ta esken med inn, og hold fuglen i ro inntil et par dager før du avgjør noe. Den kan komme seg, selv om den har litt blod om nebbet. Forsøk å gi den litt vann ved å holde en fuktig finger inn mot nebbet til fuglen.
Roar Solheim (04.11.2012)
hvilken fugl ?
trur selv det er en smålom, men hva mener dere ?
N.N (03.11.2012)
Svar:
Det ser ut som at det kan stemme, men jeg har ikke så mye felterfaring med lommene i vinterdrakt, så jeg tør ikke si dette med full sikkerhet.
Roar Solheim (03.11.2012)
rovfugl
er dette en spurvehauk elle hønsehauk ?
N.N (03.11.2012)
Svar:
Dette er en ung hønsehauk. Den har lengde"dropler" i brystet - spurvehauken har tverrstriper.
Roar Solheim (03.11.2012)
Hva slags rovfugl?
Denne fikk jeg på fotobrikka mi, ikke langt fra hytta i Murudalen i Sel Kommune, tidlig i høst. Jeg tror det er en tårnfalk, men er ikke sikker..
A.H. (03.11.2012)
Svar:
Dette er en tårnfalk hann - flott bilde!
Roar Solheim (03.11.2012)
Hvilke fugl er dette?
Kom i flokk på ca. 10-15 stk. Aldri sett før og veldig nyskjerrig på hva dette er.
H. (03.11.2012)
Svar:
Dette er en sidensvans.
Roar Solheim (03.11.2012)
Sidesvanser flyr mot vinduet
Hei!
Det er for tiden mange sidesvanser i nabolaget vårt i Trondheim - dessverre flyr noen av dem rett inn i våre vinduer (de ble bygget inn i år, og det skjedde ikke i tidligere år, men der var det heller ikke så mange sidesvanser). Er det noe vi kan gjøre for å hindre at det skjer? Hva skal vi gjøre hvis fuglene lever fortsatt men ikke klarer å fly lenger? Vi har ikke kapasitet til å mate eller stelle dem.
Det er ganske leit og det er ikke hyggelig å ha fuglefjær rundt hele huset når skjærene kommer og spiser restene. :-(
Mange takk på forhånd
B. (31.10.2012)
Svar:
Dere kan kjøpe rovfuglsilhuetter (fra Natur og Fritid) og lime på vinduene, eller også å henge gardiner eller andre ting innenfor slik at fuglene ikke ser gjennom vinduene. Hvis ikke dette hjelper, kan det hende at dere bør henge noe foran vinduene en stund for å forhindre fuglene i å se gjenskinn av natur som de tror de kan fly inn i.
Roar Solheim (03.11.2012)
Dompap
Vi har en dompap med halv rød og halvt grått. Noen som har sett liknende? Hermafroditt...? Den kom igjen nå andre vintre ved fugleforing.
E.A.R. (31.10.2012)
Svar:
Dette var et veldig morsomt bilde, og det er slett ikke vanlig. Mener likevel at jeg har sett eller hørt om lignende for lenge siden. Kan heller ikke si hva som er årsaken, om dette er en såkalt hermafroditt, eller om det har andre genetiske eller fysiske forklaringer.
Roar Solheim (03.11.2012)
utefugler
hei! jeg bor i Trondheim og måter fugler ute. jeg har kjøttmeis, blåmeis, granmeis og flaggspett her.. jeg har ikke sett spettmeisen på en uke nå, har den trekt sørover nå? hvordan kan jeg få flere arter på brettet? jeg legger ut hjemmelaget meiseboller, mandler, valnøtter, hasselnøtter, gresskarkjerner, solsikkekjerner, villfuglblanding og frukt.
I.S.S. (03.11.2012)
Svar:
Spettmeisene er vanligvis vinterstasjonære, så hvis "dine" fugler har forsvunnet, kan det skyldes lokale forhold (fuglen kan ha blitt tatt av rovfugl/ugle/katt etc.) Det høres ut for at du har godt tilbud med mat, og vanligvis er det landskap og treslag rundt forplassen som avgjør hvilke arter som kan besøke maten din. Tror ikke du kan gjøre så mye mer. Bor selv i område hvor kjernebiter er vanlig, men har den ikke på egen forplass fordi det er furutrær omkring, og ikke store løvtrær!
Roar Solheim (03.11.2012)
Spørsmål om knoppsvaner.
På fjorden her i Ulvik, "Ulvikpollen" lå det i fjor 2 voksne knoppsvaner og en unge. De var et vakkert syn. I år er det bare en voksen igjen som ser ensom ut. Jeg vet ikke hvor de andre er blitt av, men ryktene sier at de er avlivet av noen. Denne ene hveser til meg når jeg går nær. Noen mater den med brødskalker o.l.Er det rett å gjøre det? De er jo gras-og planteetere. Er spent om den vil klare seg i vinter.Er det noe en kan gjøre for den ?Hilsen amatør i Uklvik.
B.E.H. (02.11.2012)
Svar:
Det er ikke noe problem at du mater fuglen, men det kan jo hende den blir mer nærgående overfor folk av foringen. Knoppsvaner kan av og til virke litt truende, fordi de hveser og kan være agressive (mest under hekketiden).
Roar Solheim (02.11.2012)
Fuglenavn på svensk
Har prøvd å finne ut hva kjøttmeis heter på svensk uten å lykkes.
Lurer fortsatt.
B. (02.11.2012)
Svar:
Den heter talgoxe, et navn som også eksisterer som lokalnavn enkelte steder i Øst-Norge.
Roar Solheim (02.11.2012)
Artsbestemmelse
Hei!
Har en fugl på foringsplassen vær dag som er ukjent for meg.
Ensfarget mørke brun.Kan kanskje skimte litt svak gult i brystet. Samme størrelse som en trost, men noe kraftigere. Er her alene. Steinkjer.
T.T. (02.11.2012)
Svar:
Dette er en svarttrost, trolig en ung hann.
Roar Solheim (02.11.2012)