Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 38 935 til 38 959 av totalt 50 028 spørsmål «forrige neste»
Knopp svaner
Hei.Jeg har fått en ung knoppsvane grå med en del hvitt i fjærdrakten.Kan det forkomme at dem har blitt jaget av foreldre nå? Det virker som den vill være her.Jeg har matet en svanefamilie i høst.Og lurte på om det er en av ungene som er her.Men den virker veldig sky.Hvorfor reiser ikke den avgårde nå som vinteren er her?..Den bør vel kunne klare seg om jeg mater den 3 -4 ganger om dagen?? Eller bør jeg slutte å mate den,at det det som gjør at den blir værende? Håper du kan svare på alt det jeg har spurt om..
R. (08.12.2012)
Svar:
Vanskelig å vite om svanen blir værende på grunn av foringen. Vanligvis flyr de videre sørover når vann fryser til, men det KAN hende at denne har vært i dårlig kondisjon. Da kan foringen være til stor hjelp. Korn, hønsefor og brød er brukbart for til svaner.
Roar Solheim (09.12.2012)
ÆRfugl stokkand og måker
Hei, ute på hytten på Askøy og nedenfor i fjorden er det en masse ærfugler (mener det er det ifølge bilder jeg har funnet på nett) som svømmer sammen med stokkender (kun hunn) og måker. Jeg tipper de er fordelt sånn cirka 70% ærfugl, 15% stokkand og resten måker. Av og til sitter de ute på fjorden som i en forsamling mens en ærfugl eller måke sitter 10 meter ifra pekende mot dem. Det hadde vært gøy å høre hva dere tror om hva de egentlig driver med. Det virker nesten som de driver kurs der ute ;).
I fjor var de bare en liten gruppe på kanskje 20 stykk. Nå er de sikkert hundre...
Jeg har lyst å ta litt bilder av dem nå jeg finner igjen laderen til fotoaparatet mitt. Er det noen forhåndsregler jeg bør ta for ikke å forstyrre dem eller komme for nærme reder?
T.R. (08.12.2012)
Svar:
Jeg tror ikke de driver med noe spesielt, det er heller snakk om at fugl av og til grupperer seg slik at samme art holder seg sammen i flokker.
Roar Solheim (09.12.2012)
Spørsmål:
hvordan ser man forskjellen på hann og hunn kanari?
N.N (08.12.2012)
Svar:
Det må du spørre burfuglfolk om.
Roar Solheim (09.12.2012)
Hamstrer alle meisene?
Hei!
Jeg gir meg ikke helt med temaet hamstring. Jeg er klar over at spettmeisen ikke hører til meisefamilien, men er det slik at alle meiser hamstrer. (Eks. Granmeis, svartmeis, toppmeis og blåmeis og evt. flere meiser)??
A.H. (08.12.2012)
Svar:
Nei, kjøttmeis og blåmeis hamstrer ikke.
Roar Solheim (09.12.2012)
Hvilken fugl kan dette være
Har et kamera på hytta som morgenen 6 nov 2012 tok disse bildene. Første bildet kan synes som at fuglen har tatt en hare, men det kan evt to fugler som leker eller krangler. Håper dere kan hjelpe meg.
A. (08.12.2012)
Svar:
Det neste bildet av fuglen i høyre hjørne er en skjære, og dette er nok samme art.
Roar Solheim (09.12.2012)
Hodeskalle av fugl
Denne hodeskallen ble dradd opp med garn fra ca. 50 meters dyp. Mener det må være en megastor fugl. Er det mulig å se hvilken art den tilhører.
N.N (09.12.2012)
Svar:
Dette er nok IKKE noe fuglekranie - i så fall ville det ha vært en sensasjon!!! Dette er kraniet av en nise, altså en tannhval. De har en forlenget overkjeve som virkelig kan minne om et nebb, så misforståelsen er naturlig.
Roar Solheim (09.12.2012)
artsbestemmelse
samme størrelse & fasong som spettmeis, men mer som en spurv i fargene, brunspraglete. den hadde heller ingen stjert og den trivdes best på bakken under fuglebrettet, vet du hvilken art dette kan være?
finnes det en side på nett med gode bilder for artsbestemmelse?
J.S. (06.12.2012)
Svar:
Ikke helt lett å si. Hvis det virker som fuglen ikke hadde stjert, kan det jo dreie seg om en gjerdesmett, men den er mye mindre enn en spettmeis.
Roar Solheim (07.12.2012)
Hamstrer dompapen?
Jeg mater småfuglene på hytta. Jeg legger merke til at Dompapen slår seg til ro på brettet og virker å nyte maten, mens spettmeisen og granmeisen virker å fly til og fra brettet i et sett. Det er jo tydelig at de to sistnevnte hamster solsikkefrø. Kan formen på nebbet ha innvirkning på om de hamstrer eller ikke?
A.H. (06.12.2012)
Svar:
Nei, nebbformen er neppe årsak til hamstring eller ikke. Dompapen hamstrer ikke mat - det gjør såvidt jeg vet ingen av finkefuglene.
Roar Solheim (07.12.2012)
Nøtteskrike
Kan man mate nøtteskrika med brød og boller?
R. (07.12.2012)
Svar:
Ja, absolutt! Nøtteskrika er en kråkefugl, og spiser nesten hva det skal være.
Roar Solheim (07.12.2012)
Hvitryggspett?
Heisann.
For noen dager siden dukket denne karen opp på foringsplassen for fuglene "mine".Nå kommer den hver morgen og hakker ivrig på de hjemmelagde meisbollene mine :)
Trodde først at det var en flaggspett, for jeg har stadig besøk av to Flaggspetter, men etter å ha studert bildene jeg tok, ser jeg den er litt annerledes enn Flaggspettene...
Kan dette være en Hvitryggspett? Bildet er tatt hjemme i hagen min på Emblem i Ålesund.
Mvh
Randi Vadseth, Emblem, Ålesund
R.V. (07.12.2012)
Svar:
Ja, dette er en hvitryggspett. Flott bilde av en eksklusiv gjest på foringsplassen!
Frode Falkenberg (07.12.2012)
Rapportering og google
Hei
Dette er vel mer et teknisk spørsmål, men prøver likevel.
Jeg googlet navnet mitt her en dag, og fikk opp masse treff på registreringene jeg har gjort under fugleforing her.
Er det noen måte jeg kan skjule navnet mitt eller profilen min her slik at ikke google finner registreringene mine? Dersom det ikke er mulig nå, er det teknisk mulig å få slik funksjonalitet senere? Jeg er vel kanskje gammeldags, men liker ikke å ha navnet mitt "ute på nettet"..
N. (15.11.2012)
Svar:
Hei,
Det er i dag ikke mulig å skjule sin identitet i registreringene. Registeringsystemet er med hensikt laget slik at alle kan se og undersøke registrerte opplysninger. Vi er overbevist om at åpenhentet øker dataenes kvalitet og nytteverdi.
Tidligere hadde vi bare registeringer fra brukere på skoler. For disse vises bare skolenavnet. Brukernavnet vises ikke med mindre en oppgir navnet sitt i feltet "Utført av" ved registrering. For privatpersoner er deltakernavnet (som vises) identisk med brukernavnet og vi har liten mulighet til å skjule begge.
Når det er sagt, så er du ikke den eneste som reagerer på å finne navnet sitt i søkemotorer på grunn av fugleregistreringene. Vi derfor et behov for å gjøre noe for å minske synligheten for søkemotorer, så dette vil komme.
Dersom du vil slettes fullstendig så har du selvsagt mulighet til dette. Vi vil imdilertid da be om tillatelse fra deg til å anonymisere dine registreringer ved at de overføres til en "Anonym hagefulgteller" og så slette din brukerkonto.Miljolare.no (07.12.2012)
Vinterhus
Hei!
Vi tenker på å lage et overnattingsted for fuglene, nå når det er så kaldt. Vi lurte på om det var mulig å bruke en vanlig pappeske? Burde det være sittepinne innvendig? Går det an å fore med glava, eller reagerer fuglene på dette? Vi kan også bruke ull fra sau i så fall..
H. (05.12.2012)
Svar:
Det beste er bare å henge opp vanlige fuglekasser av tre. Hullrugende fugler overnatter gjerne inne i slike, mens ikke-hullrugere overnatter sittende i trær og busker. Disse vil ikke fly inn i hus eller lignende. Det viktigste for fuglene er skjul mot vind og mot de som kan spise dem, derfor holder det med fuglekasser. Isolasjon er ikke nødvendig.
Roar Solheim (06.12.2012)
Mating av fugler
Jeg er på hytta mi fra nå og fram til 5.jan. Kan jeg mate fuglene i den perioden ?
E.H. (05.12.2012)
Svar:
Ja, bare sett i gang og mat fuglene.
Roar Solheim (06.12.2012)
Hei!
Kan eg gi Axa 4 korn til fuglene? Står ikkje noe om havregryna er lettkokte eller ikkje. Ellers er det hvete, rug og bygg i den. Og kva med puffet ris, svisker, kornmo kjeks og sukkerkavringer?
S.I. (05.12.2012)
Svar:
Alt dette bør gå uten noen problemer!
Roar Solheim (05.12.2012)
Blåmeis regjerer
hei :-) bor på Byåsen i Trondheim, like ved bymarka med masse skog. her kryr det på forings plassen vår, vi har hengt opp i trær og brett mm. vi har flere arter her. det er utrolig masse blåmeis her, og de jager vekk kjøttmeisen hele tiden, er det vanlig? dompap har vært her, men ikke spist noe, hva liker dompapen å få servert? hilsen fuglevenn
I.S.S. (05.12.2012)
Svar:
Blåmeisen er en tøff liten meis, og det er ikke underlig om den dominerer kjøttmeisen. Mens svarthvitfluesnapper klarer å jage kjøttmeis vekk fra reiret og overta reirhullet, ser det ikke ut til at den klarer dette med blåmeisene. Dompap er vanligvis veldig begeistret for solsikkefrø.
Roar Solheim (05.12.2012)
Stokkand og myting 2
Når stokkandhannene myter på sommeren, samler de seg da et annet sted en der hvor hunnene og ungene er? Hvor(i hvilken type miljø)i så fall? Velger de et sted hvor de er mindre utsatte for farer ettersom de ikke kan fly under myteperioden?
A. (30.11.2012)
Svar:
Jeg er usikker på hva stokkendene gjør. Tror hanner holder seg sammen med en del hunner, for jeg tror jeg ser begge kjønn sammen i myteperioden. Derimot er det en tydelig deling av kjønenne hos mange andre ender, med hensyn til hvor de er når de skifter vingefjær. Ærfuglhanner flyr sørover i Skagerrak og holder seg sammen i flokker under dette fjærskiftet.
Roar Solheim (05.12.2012)
Finner de igjen det de hamstrer.
Jeg har hyppige besøk av spettmeisen på brettet. Han er en arbeidsom fyr og hamstrer solsikkefrø. Finner de igjen maten, og når leter de maten opp igjen?
A.H. (05.12.2012)
Svar:
Ja, fugler har et helt fantastisk rom-minne. De kan trolig huske tusenvis av hjemmesteder, men selvfølgelig glemmer de noen. Det er denne glemselen som hassel og eik drar nytte av, når de "lokker" nøtteskriker og nøttekråker til å gjemme store nøtter i bakken. Noen fugler dør jo også i løpet av vinteren, og da blir frøene liggende og kan spire neste vår. Spettmeisen bruker mye av de lagrede solsikkefrøene som startfor når de går til hekking (altså ikke som mat til ungene sine, men til de to voksne fuglene).
Roar Solheim (05.12.2012)
Fugler i skogen i Asker
Oppdaget 3 fugler i dag under en skogtur i Vardåsen i Asker. Ikke sett tidligere. På størrelse med en litt liten trost, men mer rund eller lubben. Hele fuglen var brunaktig, gyllen, med et rustrødtaktig hode. Kom helt innpå, de drakk vann på en issvull. Hva kan det være?
N.N (05.12.2012)
Svar:
Ikke helt godt å si. Du kan ha sett tre hunnfugler av svarttrost, men det er mindre sannsynlig (bare enkelte hunner overvintrer). Hunn eller ungfugl av konglebit KAN kanskje være mulig, de har gyllent hode, men er ellers veldig gråaktige i resten av kroppen. Sjekk bilder av konglebit.
Roar Solheim (05.12.2012)
Rumpetroll
Hvordan puster rumpetroll?
M. (05.12.2012)
Svar:
De puster med gjeller.
Roar Solheim (05.12.2012)
Linfrø og fugleblanding for innefugler i meiseboller?
Har tenkt å fôre småfuglene sammen med barnebarna i vinter. Tenker det er en fin måte å lære de forskjellige fugleartene. Vi skal lage meiseboller av kokosfett og fuglefrø sammen. Kan vi f.eks. bruke frøblanding for innefugler og linfrø i tillegg til solsikkefrø og nøtter? Syns solsikkefrøene er så store til de minste fuglene. Tenkte å lage noen meiseboller med små frø og noen med solsikkefrø og evt. nøtter. Ellers tenkte vi å legge linfrø, brødsmuler og havregryn under buskene til de andre så ikke skjæra og større fugler så lett tar alt.
M. (29.11.2012)
Svar:
Linfrø går greit. Når dere støper deres egne meiseboller så husk å kjøpe ferdig reskede solsikkekjerner. Bruk enten Flott matfett eller kokusfett som har vist seg som det bestet fettet å blande med. Fint at dere også forer på bakkenivå da mange av våre spurvefugler (spesielt gulspurv) liker å finne maten der. Anbefaler at du bruker Fuglevennens nettsider aktivt for å lære barna om fugler. Fuglespillene og linken til Norske Fugler (Fugleatlas) er fint å bruke. Det samme er menyvalget "Tidsskrifter" med pdf av gamle blader.
Morten Ree (05.12.2012)
Storfugl, tiltak ved liten bestand
Om man ønsker og øke bestanden av storfugl i et område, hvilke tiltak kan man iverksette bortsett fra bevaring av voksen skog, redusere trykket av rovvilt og jakt. Kan man på noen måte tilrettelegge for fuglene slik at overlevelsgraden og evt. størrelsen på kullene øker?
N.N (04.12.2012)
Svar:
Viktigste faktorer for storfugl er god næring og godt skjul. Bevaring av sumpskog og elvekantskog er trolig veldig viktig, i tillegg til at det må være tilstrekkelig med gammelskog for at fuglene skal trives.
Roar Solheim (04.12.2012)
Flt havørnen også i mørket å jakter?
Heisann..
Jeg undrer på om Havørnen jakter i mørket og om den også er aktiv om kveld/natten?
L.K. (04.12.2012)
Svar:
Den kan i alle fall jakte i skumring og demring, og det må den for å kunne overleve nord for polarsirkelen om vinteren.
Roar Solheim (04.12.2012)
Hvilken fuglesort
Hei! Foreldrene mine har en fuglekasse med kamera i. Nå nettopp har de oppdaget at det overnatter to fugler i den stort sett hver natt. Men vi vet ikke hvilken sort det er. fuglen er spraglete på ryggen og hvit/lys på hodet. Klarer du ut i fra bildet og se hvilken sort det er?
A.G.M. (04.12.2012)
Svar:
Dette er nok en pilfink (sort flekk i lyst kinn).
Roar Solheim (04.12.2012)
transfett
Vil ikke Delfiafett eller Flott fett skade fuglene siden det er transfett? Er det en løsning å bruke usaltet smør i stede?
B.H. (04.12.2012)
Svar:
Tror ikke problematikken omkring transfett er noe vi trenger å bekymre oss om med hensyn til ville dyr og fugler - det er noe vi mennesker med unaturlig langt livsløp engster oss for.
Roar Solheim (04.12.2012)