Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 39 184 til 39 208 av totalt 50 311 spørsmål


#Fugleforing

Foring

jeg har fuglebrettet mitt på en åpen plass med ca 3 meter høye bjørketrær på. Men naboen har en stor syrin og med masse fugle. som f.eks dompap, pilfink, grønnsisik, gulspurv, grønnfink og mange meiser.
Jeg legger ut flott matfett, solsikkefrø og brødsmuler. Hva er grunnen til at naboen har så mange fugler? Og jeg bare noen få kjøttmeis og blåmeis.

S. (17.12.2012)

Svar:

Umulig å gi noe godt svar på, dessverre. Men det kan hende at selve forplassen oppleves tryggere hos naboen din enn hos deg. Hva som får fugler til å rangere plsser som mer eller mindre trygge mot rovfugl, katter o.l., er ikke godt å si.

Roar Solheim (17.12.2012)


#Økologi og atferd

Paringsatferd

Hei [:)]

Vi skal ha en presentasjon i Biologien om paringsatferd, men sliter med å finne noe på nett. Har du/dere noe relevant å komme med innenfor dette temaet? Vi tar gjerne imot gode eksempler [:)]

mvh

Eirin og Ida.

E.O.I. (17.12.2012)

Svar:

Dette er et altfor stort emne til å kunne besvare med noen korte setninger her, dessverre. Søk også på engelsk under benevnelsen "mating behaviour".

Roar Solheim (17.12.2012)


#Diverse

Albino?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei! Er journalist i lokalavisa Kvinnheringen. Fleire har tipsa oss om ei kvit and i ein flokk med stokkender. Ein meiner å vita at den kvite anda har vakse opp i ein flokk med stokkend-søsken.
Dersom det berre er skuleelevar som kan bruka fuglevennen.no, ber eg om orsaking, og tar gjerne imot tips om kor ein bladfyk skal venda seg for å få svar.

J.K.S. (17.12.2012)

Svar:

Dette er en typisk tamform-variant av stokkand. Det er enten en rømt fugl, eller avkom etter en rømt tamand.

Roar Solheim (17.12.2012)


#Diverse

kongespurvemeis

hei. det er en mann som mener at det err en fugl som heter kongespurvemeis? det trur ikke jeg, ellerr tar jeg feil. det høres bare rart ut.

F.O. (17.12.2012)

Svar:

Dette er ganske riktig et ikke-eksisterende fuglenavn.

Roar Solheim (17.12.2012)


#Fuglekasser

kattugle

har hengt opp kassetr til den men begynenr di og lokk i jan?

S. (17.12.2012)

Svar:

Kattugla kan begynne vårsangen allerede i januar, men vanligst høres den mest fra slutten av februar til april.

Morten Ree (17.12.2012)


#Økologi og atferd

Kjøttmeisen stjeler glava til det gamle reiret

Vi holder på med totalombygging av huset vårt. Her om dagen ble vi veldig oppmerksom på at kjøttmeisen hakket i husveggen tidlig og sent. Ved nærmere sjekk viste det seg at den rappet glavabiter som nå var blottlagt rundt gamle vinduer. Da fant vi ut at vi ville sjekke kamerafuglekassa vår. Og gjett, der lå kjøttmeisen sammenkrøllet i det gamle reiret fra i sommer med glava sundt seg!Dette kan da ikke være vanlig da? Vi hadde jo tenkt å fjerne det gamle reiret i løpet av vinteren, men nå vet vi jaggu ikke når vi bør fjerne det! Bør vi fjerne det i det hele tatt før våren? Den har det jo som "plommen i egget"! PS: Hver gang vi nå sjekker kamerakassa ligger den der, den er veldig sjelden ute og lufter seg, den har nok tenkt til å bli der hele vinteren tenker jeg... eller?
MVH Ulf i Narvik

U.R.H. (13.12.2012)

Svar:

Dette er typisk kjøttmeis. Jeg har selv oppleved lignende, men det var innendørs, ettersom kjøttmeisa kom inn om et ventilhull og nappet biter av isolasjonen som den fraktet til sin overnattingsplass. Ingen andre av meisene har denne atferden.
Vi oppfordrer folk til å vente med å tømme fuglekassene til i midten av mars, ettersom fuglekasser brukes til overnatting og skjul på dagtid hele vinteren gjennom.

Morten Ree (17.12.2012)


#Diverse

Rødstrupesang årstid

Hei!
Jeg jobber som konsulent med et manus, og har i den forbindelse to spørsmål.
1: Er det naturlig at en rødstrupe synger en høstmorgen når det er frostrøyk fra pusten?
2: Og ang. samme tidspunkt på året: Vil da en hakkespett hakke i stammer?

Jeg har en vag følelse av at begge disse to aktivitetene vanligvis finner sted på våren/tidlig sommer?

På forhånd tusen takk!

Vennlig hilsen
Mari J. Müller

M.J.M. (17.12.2012)

Svar:

Rødstrupens vakre sprudlende sang hører våren til, men den har også ganske mye lydytring på høsten. På dagen høres da en "mekanisk lyd" fra busker og kratt: tikk.. ikk..ikk..ikk... Den kan også ha en lyd i form av et tynt litt langtrukket "siih". Røstrupen trekker oftest på natten og da kan høres tynne "sie" og "siih".
Hakkespettene hakker i trestammer hele året på søk etter næring. Men den tradisjonelle "trommingen" høres fra februar og utover mot mai da de markerer sine revir.

Morten Ree (17.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva heter fuglen2

Bilde vedlagt spørsmålet

viser til nylig innsendt som vedr. fugl på kvitfjell. Vedlegger enda et bilde, der fuglen sees bedre ovenfra.

S.M. (16.12.2012)

Svar:

Bildet viser den rødoransje stjerten som er det beste kjenntegn for lavskrika.
Lavskrika blir ofte kalt "skogsarbeiderens venn" på grunn av sin meget sosiale atferd.
Bilder, kart og info om lavskrika finnes her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=11390

Morten Ree (16.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

hva heter fuglen?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,
På Kvitfjell tidligere i vinter fikk vi besøk av et fuglepar vi aldri har sett før: betydelig større enn kjøttmeis,- og de var meget fortrolige. Jeg satt ute helt i nærheten. og den ene satte seg på hodet mitt. Spiste solsikkefrø og meisebolle. Farger: sort på hodet, gråbrun overside, rødbrun-orange(?)-aktig underside. Vedlegger bilde.

S.M. (16.12.2012)

Svar:

Dette er to lavskriker.

Roar Solheim (16.12.2012)


#Diverse

Alder?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan dere si noe om alder på denne havørna? Dårlig bilde, men man kan se at den ikke er fullt utvokst fordi den har svart endebånd på stjerten.

N.N (16.12.2012)

Svar:

Nei, ikke mer enn at det er5 en ung fugl, kanskje en ettåring (noe lyst i brystet).

Roar Solheim (16.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl?

Bilde vedlagt spørsmålet

Er det mulig for dere eksperter å si om dette er konglebit eller grankorsnebb? Utelukker faktisk noe annet. Satt i grantre langt nord i landet. Dårlig bilde som også er redigert, men det var det eneste som ble noe av før fuglen forsvant.

N.N (16.12.2012)

Svar:

Dette er en korsnebb, ikke noen konglebit. Sannsynligvis grankorsnebb, hann, men litt vanskelig siden nebbet ikke er synlig på bildet (furukorsnebb har kraftigere nebb enn grankorsnebb).

Roar Solheim (16.12.2012)


#Diverse

Hekkesesong

Når er hekkesesong? Finner det ingen steder.

E. (13.12.2012)

Svar:

Hekkesesongen er tiden når en fugleart bygger reir, legger egg, ruger og forer opp ungene sine. Siden ulike arter hekker til ulike tider, er deres hekkesesonger ikke sammenfallende. Men for de aller fleste småfugler faller hekkesesongen sammen, og er grovt i tiden mai-juli.

Roar Solheim (14.12.2012)


#Trekkfugler

fugletrekk

når drar svalen og di fra afrika til noege igjen ca? tenker drar di i jan feb?

S. (13.12.2012)

Svar:

Svalene overvintrer i sørlige deler av Afrika og er av de fugleartene som har lengst trekk, 10 000 til 12 000 km en vei. Det starter trekket tilbake mot Europa i slutten av februar og de første blir observert i slutten av april i Norge. Men de fleste kommer utover mai. Det vil si at svalene bruker fra 2-3 måneder på trekket fra Afrika. De reiser fra Norge igjen i september.
Les om låvesvala her: http://www.birdlife.no/fuglekunnskap/fugleatlas/index.php?taxon_id=8494&vis=

Morten Ree (14.12.2012)


#Diverse

Fuglemidd?

Hei! Jeg var for litt over en uke siden på biologiutflukt med skolen, der vi var med på ringmerking av fugler. Alle fikk holde fuglene(kjøttmeis og blåmeos) og jeg gjorde selvfølgelig også det. De siste dagene har jeg opplevd små røde stikk på huden, og det klør over hele kroppen. Det svir på en brennesleaktig måte, og jeg er redd for at jeg kan ha fått med meg fuglemidd hjem. Hvor sannsynlig er det at dette skjer i desember måned?

S. (13.12.2012)

Svar:

Dette høres veldig usannsynlig ut, for småfuglene pleier ikke å bringe med seg midd på denne måten. Derimot kan det hende at du faktisk er allergisk mot fugler og/eller fjær, og at det er en slik reaksjon du nå har fått. Du bør kontakte fastlegen for å sjekke dette nærmere.

Roar Solheim (14.12.2012)


#Fugleforing

Småfugl og sukker

Jeg har en del gammel frokostblanding som det hadde vært hyggelig å gi fuglene, men den har relativt høyt sukkerinnhold. Hvordan tåler småfuglene dette? Resten av blandingen er gryn, müsli og bær.

M. (13.12.2012)

Svar:

Tror ikke det er noe problem - bare for i vei.

Roar Solheim (14.12.2012)


#Fuglekasser

Blokk til fugler?

Hei,

vi tenkte å bygge en blokk eller et rekkehus til småfugler.
Hva slags fugl kan komme til å benytte seg av dette? Vi kunne tenkt oss å bygge det for meisefugler (blåmeis, spettmeis, kjøttemis ol.). Kan det lønne seg å lage litt forskjellige størrelser på hullet? Tror du småfugl vil bo der eller blir det for nærme naboen?

Takk for svar.
Mvh,
Marit

M.H. (13.12.2012)

Svar:

Vi anbefaler sterkt at du IKKE bygger fuglekasser i blokk/rekkehusform, men kun som enkeltkasser som kan henges opp unna hverandre. Dette fordi de fleste hullrugerne er territorielle, og ikke godtar noen andre tett innpå seg. Dermed blir de andre boligene bortkastede reirhull. Ett annet problem er at f. eks. kjøttmeis som begynner å bruke et hull i en slik rekkebolig, gjerne blir forvirret og starter reirbygging i flere av hullene, før den klare å bestemme seg for bare ett av dem. Dermed kaster fuglen bort viktig energi på overdreven bygging. Derfor: Rekkehus er KUN for mennesker, ikke for fugler.

Roar Solheim (14.12.2012)


#Fugleforing

Gulspurv

Bilde vedlagt spørsmålet

hei :-) vi hadde et stort antall blåmeis, de jaget bort kjøttmeisen, som jeg skrev om i et annet spørsmål.. vi bor i Trondheim. nå har vi minst 50 Gulspurv som sitter på alt av mat, meiseboller, nøtter og mm. de regjeerer over all maten, så det er vanskelig for de andre fuglene å komme til. hva kan jeg gjøre? er det vanlig at Gulspurv er slik?

I.S.S. (13.12.2012)

Svar:

Nei, det er ikke vanlig. Samtidig ser jeg at bildet ditt viser en gjeng grønnsisiker (og en blåmeis). De kan gjerne oppføre seg som du beskriver, men de er ikke allverdens dominante i forhold til andre fugler. Det kan være tilfeldigheter som gjør at du har mindre blåmeis i hagen din.

Frode Falkenberg (13.12.2012)


#Diverse

Sidensvans... Levetid og fangenskap?

Hvor lenge kan en sidensvans leve? Vi har en som vi fant skadet. den har det fint og har fått kommet seg etter hjernerystelsen. Den er tam og kosete. Vi har hatt den i 3 dager og i dag kom det en hel flokk i hagen vår. Vi ville slippe den ut, men da den kom ut så vi at den ikke kunne fly. Den har en skadet vinge. Vi vurderer å holde den her til den blir frisk. Men lurer på om det er farlig/uhygienisk å ha den i huset? Eller kan man ha den Som en vanlig inne-fugl (feks undulat)? (kan den ha med seg sykdommer?) ... Nå har vi den i uteboden, men det blir vel ensomt i lengden? Kan vi slippe den ut uten at den dør etter at vi har hatt den i fangenskap en periode?

L. (12.12.2012)

Svar:

Du kan helt fint holde denne sidensvansen i et bur og fore den 3-4 uker, inntil (forhåpentligvis) vingen blir bra igjen. Sidensvans blir lett tillitsfulle, og det er ingen fare med å ha den inne i huset. Myke bær og frukter er fint å gi til den.

Roar Solheim (12.12.2012)


#Diverse

Hvor har det blitt av dompapen?

Det har dukket opp et spørsmål blant mine venner på Facebook om hvor det har blitt av dompapen de siste årene. Gjennom kommentarene og graden av engasjement ser det ut som det er en felles oppfatning av at dompapen har blitt borte. Jeg mener også at det er mange år siden jeg sist så en dompap, og de skal da være ganske utbredt på østlandet? Så hva har skjedd med dompapen, er bestanden gått veldig ned de siste årene?

H.R. (10.12.2012)

Svar:

Det spørs om du registrerer lokale forhold, for dompapen gjør seg absolutt gjeldende under hagefugltellingen som arrangeres hvert år. Sist vinter var den nr 6 blant de registrerte artene, med over 18000 fugl registrert i 43% av tellepunktene. Det var en nedgang fra året før, men langt fra å kunne si at dompapene forsvinner. Likievel varierer dompapene i antall fra år til år, bl. a. fordi de noen ganger kan opptre invasjonsartet i store mengder.

Roar Solheim (11.12.2012)


#Fuglekasser

Stærkasse

Hei! Jeg har en stærkasse som stæren benytter hvert år. Det er imidlertid ett stort problem at skjæra klarer å få tak i ungene, derfor lurer jeg på om inngangshullet er for stort? Sist vinter brukte også spurveugla kassa. Jeg har mistanke om at den lagret mus der, men har ikke sjekket. Men kassa ble ikke brukt av stæren i år. Den var her, men forsvant igjen. Har laget kassa etter oppskrift i fuglebok, så jeg skjønner ikke helt dette.

B.M. (11.12.2012)

Svar:

Skjærer kan være en plage for stærene, ved at de passer opp stærungene når de er klare til å forlate reiret, og forsøker å knipe en eller flere av dem. Det KAN hende at et nettingrør rundt hullet kan holde skjærene unna - bilder og beskrivelse av slike kattebeskyttere kommer i vårnummeret av Fuglevennen. Du bør også rense ut gammelt reirmateriale fra kassa, samt rester etter spurveuglas lager eller måltider. Rens ut i slutten av mars.

Roar Solheim (11.12.2012)


#Økologi og atferd

Fuglekongen

Hei igjen! Var på tur i fjellskogen her om dagen og så noe litt spesielt. I blandingsskogen kom en liten flokk småfugl som det ofte gjør. Det var blanding av meiser og flere fuglekonger, og hele flokken søkte bare på bakken etter mat. Så tydelig 3-4 fuglekonger som rastløst lette langs skogbunnen etter mat. Kan det skyldes den lange perioden vi har hatt med kulde og lite snø her i trøndelag?

N.N (11.12.2012)

Svar:

Tja, vanskelig å si. Kanskje var det frø eller andre ting som for øyeblikket var lette å få tak i på bakken.

Roar Solheim (11.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hybridmåke?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hvilken måke? Jeg så den med flere forskjellige arter på småskjærene ved Skomvær fyr utenfor Røst i starten av august i år (2012). Den så helt lys ut, men jeg ser på bildet at den er spettete. Sorte vingetupper.

J.S.A. (11.12.2012)

Svar:

Dette bildet er for lyst til at jeg kan si noe sikkert om hva dette kan være. Men det KAN tenkes at noen riktig gode måkekjennere kan klare å finne ut av det.

Roar Solheim (11.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Svarttrost?

Bilde vedlagt spørsmålet

Ligner svarttrost hvis nebbet var gult, men med denne fargen er jeg ikke helt sikker. Trolig drept av predator (nabokatt).

Og når det gjelder katter;
Er det noe tiltak man kan gjøre for å holde katter unna foringsstasjonen? Vil ikke lokke fuglene i døden. Lukter eller skremsler som ikke sjenerer fuglene?

J.H. (10.12.2012)

Svar:

Ung svarttrost hann, som har mørkt nebb (nebbet blir først gult når fuglen er minst ett år gammel).

Roar Solheim (10.12.2012)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken art?

Bilde vedlagt spørsmålet

Tok dette i september i Brønnøysund men kvaliteten er alt for dårlig pga. høy zoom.

J.H. (10.12.2012)

Svar:

Nei, dette er faktisk umuylig for meg å si hva er. Kroppsform kan ligne unge stær, men ikke mulig å avgjøre.

Roar Solheim (10.12.2012)


#Diverse

Tretåspett

Hei.
Hadde besøk av en tretåspett igår, gikk inn i fugle boka og der sto det at denne var sjelden, er det riktig.
Jeg bor på Fagerstrand på Nesodden.

T.I. (10.12.2012)

Svar:

Tretåspetten er avhengig av gammel granskog (eller bjørkeskog) med døde eller døende trær, så den er nokså fåtallig der skogsdriften er omfattende.

Roar Solheim (10.12.2012)

««første 39 184 - 39 208 av 50 311 siste»»