Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 140 til 39 164 av totalt 50 301 spørsmål «forrige neste»
katten
hei vi har ett problem vi har en katt som er så sykt jat dust att uannsett hvor vi henger fuglematen så dreper han di mamma hang på utiden av vidue og DER satte han kløren i di og jeg hengte ut meiseboller i ett tre DER hvar han og tik en kjøttmeis så hva gjør vi med katten og fuglene ender jo med att ikke vi får se fuglene da må eg klatre og styre=P har du noen tips?
S. (26.12.2012)
Svar:
Beste forslag er å gi katten halsbånd og sørge for at den ikke får løpe fritt omkring, dersom du også vil fore fuglene og sørge for at de ikke blir kattemat...
Roar Solheim (27.12.2012)
Skadet grønnsisik!
Hei! Jeg ble veldig lei meg da jeg gikk inn på kjøkkenet, en grønnsisik hang opp ned å hadde satt fast den ene foten sin i en sprekk på fuglebrettet vårt, den prøvde febrilsk å komme seg løs selv, men fikk det ikke til. Jeg fortet meg å ta inn brettet, og fikk forsiktig tatt løs foten fra sprekken, da begynte fuglen å blø ganske mye. Jeg tok litt aloe vera på en bommulsdott, og fikk stoppet blødningen. Den satt litt oppå en hånduk, for å se at blødningen stoppet, noe den gjorde. Den fløy i rommet inne hos hos, fikk fanget den igjen. Den nappet i hånden min, da jeg skulle slippe den ut igjen ca 10min etter det hele skjedde. Da fløy den i en stor fart ut av hånden min og opp mot skogen. Tror dere den vil overleve? Jeg er veldig bekymret. Klarer fuglen seg med en litt skadet fot?
I.S.S. (26.12.2012)
Svar:
Dette høres ut som en skade som bør ordne seg greit. Spesielt fordi du fikk stoppet blødningen før du slapp fuglen. Men du bør reparere fuglebrettet slik at ikke andre kan sette seg fast i samme sprekken.
Roar Solheim (27.12.2012)
spuruglekasse+ hvem hekker først
hei har en spurvuglekasse hav huletre men den fallt ned=( og selve kassa er fin men lokke ligger under snøen. + meg kommer ikke hjem før i februar er det for seint henge den opp da?=/ vils helst att snøen forsvinner er ikke så gla did en og att våren kommer både for fuglen og att eg kan kalre og ikke slite meg ut =P tenker og på rådyra går ganske dypt ned=) men når begynner Spurvugla og hekke? ca?=) den hang i en barskog med kunn granskog i og litt løv men som skat mest granskog men vi bor i blandingskog så sånd er det tenk=P he he he hvem av alle fugler begynner først hekkeing?
S. (26.12.2012)
Svar:
På Østlandet starter gjerne spurveuglene egglegging midt i april, noen ganger så sent som i mai, så hvis du får opp igjen kassa innen midten av mars, så er den tilgjengelig slik at uglene kan vurdere om den er aktuell som hekkeplass. Heng kassa 3-4 m over bakken, husk godt med litt grov flis i bunnen.
Roar Solheim (27.12.2012)
Hvordan "finne" ugler i nærmiljøet?
Hei,
jeg har to spørsmål:
1. Etter jeg helt tilfeldig har støtt på både jordugler og hornugler de siste to årene, har jeg blitt veldig interessert i fuglelivet. Jeg har derfor lyst til å oppsøke og gjerne ta bilder av dem. Jordugla er vel mye aktiv om dagen? I sommer løp jeg nesten i en jordugle (jeg tror det var en slik) to ganger, da jeg jogget i sanddynene på Orrestranden. Hvordan og hvor, er spørsmålet jeg trenger svar på. Skal jeg bruke lokkelyder, og viss du som svarer meg her er kjent på Jærkysten, hvor skal jeg lete? Eller viss jeg vil søke etter hornugla (som jeg ikke vet hvor oppholder seg), hvordan gjør jeg det? Fant en død hornugle i hagen vår tidligere i år, fikk sendt den til Roar Solheim, så den holder vel til i nærheten.
2. Hvor bør jeg helst plassere en fuglekasse egnet til ugler? Som sagt er det hornugle i nærheten, siden det lå en død i hagen og det fløy en inn i fjøset vårt en gang. Jeg bor 1,5 km fra kysten.
Tusen takk på forhånd, og beklager viss jeg hadde for mange spørsmål!
S.E. (26.12.2012)
Svar:
På Jæren kan du sette opp rugekasser for kattugle, i skog, eller kurver oppe i tette bartrær, som "kvist"reir til hornuglene. Horn- og jordugle er det lettest å se når de er ute og jakter. Selv om begge kan jakte om dagen, er de mest aktive morgen og kveld. De jakter ved å fly lavt over åpne områder (enger, heier og steder hvor det er mus). Hornuglene har sangaktivitet i mars-april, et dypt, litt hult "stønn", og du kan sykle og lytte etter denne sangen om våren. Ellers er hornuglene vanskelige å finne. Når ungene forlater reiret, tigger de med en pipende lyd som høres ut lik en gammeldags 17. mai trompet. Da kan du høre dem på flere hundre meters avstand, og på denne tiden (juni) er hornuglene lettest å finne.
Roar Solheim (27.12.2012)
Gråsisik
Tok dette bildet i dag som jeg tror er gråsisik. Denne var i en flokk på over 20 andre. Drakten varierte en del på individene, men denne var mindre streket enn de øvrige. Ved å lete litt på nettet så jeg på noen bilder av polarsisik (ua hornemanni) som var nokså lik denne, så jeg ble usikker på om dette virkelig er en gråsisik? Uansett er det interessant å se at det er så stor forskjell i drakta på gråsisikene.
N.N (26.12.2012)
Svar:
Denne fuglen har for mye brunlige fargetoner i seg til å være en polarsisik, så gråsisik er nok riktig her.
Roar Solheim (27.12.2012)
Andemat
Spiser moskusender planten andemat?
M. (27.12.2012)
Svar:
Vet ikke, men sannsynligvis gjør de det. Det er ingen grunn til at moskusender skulle velge veldig forskjellig vegetasjon enn andre gressender.
Roar Solheim (27.12.2012)
Spørsmål:
hei kan konflikter mellom hønsehauk og jaktfalk oppstå? og om det skjer hvem dominerer? mvh
N.N (27.12.2012)
Svar:
Umulig å besvare - hypotetiske situasjoner kan tenkes for alle arter, men så lenge de ikke er observert, og utfallene beskrevet, er det ikke mulig å gi "riktige" svar på slike spørsmål.
Roar Solheim (27.12.2012)
Vandrefalk eller dvergfalk?
Tatt i Tanamunningen naturreservat høst 2012. Siden den er endel lengre enn skiltet (som er ca 30 cm), har jeg kommet til at det er en vandrefalk, kanskje en ung hann. Den har jo satt seg på et passende sted! Har flere bilder.
E.K. (26.12.2012)
Svar:
Nei, dette er ikke noen storfalk, men en dvergfalk. Det ser ut til å være en hann, fordi den er så gråblå på ryggen. Artig bilde!
Roar Solheim (26.12.2012)
Fugler
Forklar hvordan en rødspette er?
N.N (25.12.2012)
Svar:
... Hvorfor er spørsmål man kan mistenke for å være "tulle"-spørsmål, alltid sendt inn anonymt?
Rødspette er en fisk, ikke en fugl.....Roar Solheim (25.12.2012)
perleugle
hei hovrdan bør en kasse til perleugle være? :D og hvilke mål bør det være? mvh
N.N (21.12.2012)
Svar:
Perleuglekasser kan være ca 45-60 cm høye, ha omkring 25 cm sidebredde, og et innflyvingshull på ca 8-9 (10) cm diameter. Ca 10 cm grov flis i bunnen, og kassa kan henge ca 4-5 m over bakken, i skogkant eller på et litt fritt tre nær skogkanten.
Roar Solheim (25.12.2012)
Stor fugl som vi ikke har sett før
Hei!
Jeg jobber på et innenlands-fiskeoppdrettsanlegg i Valdres. Der er det åpent vann hele året og lett å skaffe seg et lite måltid for noen og enhver. Derfor yrer det av diverse dyr og fugler i området.
Nå har det dukket opp en fugl som ingen har sett før. Den seiler over hodet vårt en gang med noen dagers mellomrom, og vi ikke greid å ta bilde av den. Hver gang så undrer vi mye på hvilken fugl dette kan være.
Det er en stor fugl på ca. 150 cm i vingespenn ++. Den har en kompakt kort kropp med samlet stjert (som hos en albatross). Vingene er ganske brede og ikke spisse i enden, men med litt spredde fjær - litt som på en ørn. Fuglen er nesten ensfarget med en veldig mørk gråfarge, med unntak under ca. halve vingen lengst ut - der er den litt lysere. Fuglen er skal angivelig være observert sitte på vannet og svømme under vann.
Jeg har brukt noen timer på å bla i fuglebøker, google og hjemmesidene til foreningen deres, men har dessverre ikke funnet noen fugl som ligner. Det nærmeste jeg har sett er Albatross. Er det noen som vet hvilken fugl dette kan være?
T. (24.12.2012)
Svar:
Nei, denne beskrivelsen klarer jeg dessverre ikke å feste noen artsforslag til...
Roar Solheim (25.12.2012)
Spottefugler
Finnes det arter i Norge?
T.B.R. (24.12.2012)
Svar:
Nei, det gjør det nok ikke.
Roar Solheim (25.12.2012)
Hønsehauk og merking
Heisann! Lenge siden jeg har skrevet her nå!
Har et spørsmål når det gjelder Hønsehauk og ringmerking. Jeg vil anta at det er vanligst å merke hønsehauk pullus i reir, og så hender det jo en sjelden gang iblant at hu havne i nettet, men vil det være mulig å få hu i en stor ruse? Dersom jeg legger ut et åte, med hønsenetting rundt, vil dette gå tror du?
Ha en god jul Roar!
MVH
M.K.D. (24.12.2012)
Svar:
Hønsehauk flyr ofte ned i kråkefeller, og der blir en del fugler ringmerket før de slippes. Dermed vil enkelte felletyper fungere for hønsehauk.
Roar Solheim (24.12.2012)
fuglemating
jeg lurer på vhorfor ikke småfuglene liker hjemmelagede meiseboller?
Har i matfett, solsikkefrø, rosiner, fuglepeanøtter
havregryn,sesamfrø.
A.I. (24.12.2012)
Svar:
.... umulig å svare på - som regel blir slike spist.
Roar Solheim (24.12.2012)
Plaget av spettmeis..
Hei! Vi bor i et tømmerhus med rundtømmer over hele. Hver eneste dag, fra 09 om morningen og utover dagen blir vi direkte plaget av denne spettmeisen. Den hakker og hakker på huset at det er til å bli gal av, og datteren vår på seks mnd våkner av dette bråket. Noen råd for hva vi kan gjøre?? Vi har jo fuglebrett med masse forskjellig fugl på, men denne er altså blirt en skikkelig plageånd..
L. (20.12.2012)
Svar:
Dessverre ikke lett å finne gode løsninger på slike spesielle problemer. Har ikke noen patentløsninger for dette.
Roar Solheim (23.12.2012)
rådyr foring
hei noen som vett åsen man kan lage en forautomat til rådyr?=)
S. (22.12.2012)
Svar:
Nei, det må du nok spørre andre om.
Roar Solheim (23.12.2012)
Havørn ?? - Brennebukta
Hei !
Den 7.11 var jeg en snartur nedom Brennebukta, Trolla, Trondheim.
Observerte da 2 store fugler som fløy ganske lavt over meg. Har prøvd å kikke i diverse bøker men finner ikke noe som ligner. De var meget store og hadde delvis hvite flekker under vingene i hele sin lengde.
Kan dette være Havørn ?
Så denne observasjonen : http://artsobservasjoner.no/fugler/obs_info.asp?obsid=8854065
som ga meg tipset om Havørn.
På forhånd takk !
B.S. (20.12.2012)
Svar:
Havørnene har aldri hvite flekker under vingene, så det er nok helst en ung kongeørn du har sett.
Roar Solheim (23.12.2012)
Spørsmål:
Hva er det høyeste man har observert en fugl?
N.N (21.12.2012)
Svar:
Fugler er observert på trekk høyt over Himalaya, så 8000 til 10 000 meter til værs kan enkelte arter fly under trekket! Tror også gribber er registrert enda høyere til værs.
Roar Solheim (23.12.2012)
Rovfugler
Hei, hvilke fugler er det mest sette rovfuglene? Er det noen av disse som oppholder seg på haugalandet?
M. (14.12.2012)
Svar:
Det kan jeg ikke gi deg svar på, for jeg kjenner ikke de lokale forholdene på stedet du spør om.
Roar Solheim (23.12.2012)
rovfugler
hei lurte på hvilke rovfugler det er mest forskjell på størrelsen mellom kjønnene? vet at hønsehauk og spurevehauk har vanvittig størrelse forskjell! ser dem her nå begge arter hver dag! og må si at en spurvehauk hann er utrolig liten ser ut som ei spinkel skjære! mens spurvehauk hunn er bare litt mindre men mye slankere enn hønsehauk hannen, mens en hønsehauk hunn er helt enorm og ser vanvittig flott ut! er fantastisk hvordan den store fuglen klarer og komme seg gjennom ett så tett tereng!
så tilbake til mitt spørsmål! er det bare disse to artene eller er det hos hauker generelt at hunnen er så mye større!
hvis man regner med hele verden av rovfugler hvem har størrst forskjell på vekten mellom kjønnene! :D mvh
N.N (21.12.2012)
Svar:
Det er riktig at det er veldig stor forskjell på kjønnene hos haukene, men jeg kan ikke gi deg svar på hvilke arter i verden som har den storste kjønnsforskjellen. Men ulikheter i kjønns-størrelsesforskjell er helt klart knyttet til artens levevis og jaktadferd.
Roar Solheim (23.12.2012)
Julekaker med kakao
Jeg har noen julekaker som ikke ble gode, kan de brukes som fuglemat. De er fulle av fett og sukker, men har kakao i seg. Kan det være skadelig for fuglene?
N.N (20.12.2012)
Svar:
Tror ikke det - bare forsøk å fore med dem og se om fuglene spiser dem.
Roar Solheim (23.12.2012)
Dompapp
Lurer på om dompappen ser dårligere enn andre fugler,da det er den som kræsjer mest med kjøkkenvinduet mitt.Ofte med dødelig utfall,desverre
G.F. (20.12.2012)
Svar:
Det gjør de neppe, men hvorfor du opplever flere dompap mot vinduer enn andre arter, er det ikke mulig å gi noen god forklaring på.
Roar Solheim (23.12.2012)
Ekorn
Spiser Ekorn Hasselnøtter med skal
N.N (21.12.2012)
Svar:
De gnager hull på skallet og plukker ut nøttekjernen.
Roar Solheim (23.12.2012)
Spørsmål:
heter noen struts for kivi
N.N (21.12.2012)
Svar:
Nei. Kiwiene finnes på New Zealand, kan ikke fly, men er IKKE i slekt med strutsene.
Roar Solheim (23.12.2012)
hvilken falk
hei lurte på hvilken falk som er på bildet? fant det på finn.no og tror det er en lerkefalk
A. (21.12.2012)
Svar:
Bildet er ikke godt, men det ser ikke ut som noen lerkefalk.
Roar Solheim (23.12.2012)