Spør en ornitolog
Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.
Still et nytt spørsmålBesvarte spørsmål
Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse
Viser 39 020 til 39 044 av totalt 50 306 spørsmål «forrige neste»
Gråsisik
Enkelte gråsisik er dominerende brun i hodepartiet (isse, øredekkere, kinn - se bildet til venstre) og har brunt vingebånd (bildet i midten), mens andre er langt gråere i hodet, dvs har tydelige gråe partier og har hvitt vingebånd (bildet til høyre). Er dette innenfor normal variasjon hos gråsisik?
N.N (21.01.2013)
Svar:
Ja. Gråsisikene utgjør et vanskelig kompleks, og jeg er ikke godt nok inne i problematikken. De brune ble ganske nylig gruppert som "brunsisik", men jeg tror denne inndelingen er forlatt. Under alle omstendigheter vil det alltid også være debatt og uenigheter om hva som skal anses som underarter eller ikke når det er slike vanskelige grupper. Så med fare for å ta feil, tror jeg dette nå må sies å være en del av variasjonsspekteret hos gråsisik.
Roar Solheim (21.01.2013)
Einebær
Hvilken fugl deler blå einebær i to, og spiser kun kjernen?
N.N (21.01.2013)
Svar:
Det vet jeg ikke. Flere arter spiser einerbær (bl. a. grønnfink, sidensvans og konglebit), men om noen av disse spiser på den måten du beskriver, kjenner jeg ikke til, dessverre. Tror kanskje ikke noen andre gjør det, heller (?).
Roar Solheim (21.01.2013)
Mat til rødstrupe ?
Tips til hva en kan by en sulten rødstrupe på vinteren ?
K.K. (20.01.2013)
Svar:
Små smuler av ukrydrete kaker, brød o.l., frukt og faktisk meiseboller.
Roar Solheim (20.01.2013)
to spørsmål
1. Jeg så mandag 14.1.13 ca kl 17 en fugl i småbathavna Skansen i Trondheim som jeg ville ha tatt for en andunge hvis det ikke var midt på vinteren, og at den dykket når den oppdaget meg. Jeg padlet alene med kajakk så jeg kom ganske nært men det var vanskelig å se godt fordi det var mørkt. Jeg så likevel formen i silhuett veldig godt. Da jeg søkte på nettet det nærmeste jeg fant som lignet var en dvergdykker. Kan det stemme? Habitatmessig skulle det jo ikke gjøre det men utseende og oppførsel kunne tilsi det. Og hvis ikke, hva kan det da være?
2. På padletur rett utenfor Bodø dukket det opp en alkekonge-lignende fugl 1m fra kajakken, bare at den var tydelig mindre. Kan det dreie seg om det som omtales som " en av to underartene til alkekonge som opptrer i samme habitat som den". Hva heter denne underarten på norsk som på latin kalles A. a. alle? Det lyktes meg ikke å finne noe mer informasjon om den på nettet.
På forhånd takk!
mvh
Soile Hämäläinen
S.H. (20.01.2013)
Svar:
Ja, dvergdykker er et godt forslag. Om vinteren kan du se denne arten langs kysten, så det er absolutt aktuell art der du så den. Alkekonger finnes bare i en variant her i Norge, så du vil ikke se forskjell på underarter av denne. Enten så du en liten alkekonge, eller så kan du ha sett noe annet (men da har jeg ikke gode forslag).
Roar Solheim (20.01.2013)
Rødstrupe og territorium
I alle år når jeg har lagt ut mat på fuglebrettet,så har det alltid forekommet en og annen overvintrende rødstrupe.Men det jeg har merket meg er at det er alltid kun EN rødstrupe tilstede,det er altså aldri to eller flere rødstruper ved fuglebrettet.. Har dette noe å gjøre med at rødstruper har sitt eget revir,hvor de så holder artsfrender borte i fra??
J.R. (20.01.2013)
Svar:
Ja, helt riktig! De rødstrupene som overvintrer, etablerer vinterterritorier. Derfor kan du faktisk høre dem synge om vinteren også, når det er mildvær. Du KAN oppleve å få et par rødstruper på en forplass, men du får aldri en liten flokk, slik du gjør med finkefuglene.
Roar Solheim (20.01.2013)
Sorte solsikkefrø.
Har kjøpt en sekk solsikkefrø hos Felleskjøpet. Når vi kommer hjem og skal fore småfuglene ser vi at en stor andel i sekken er sorte solsikkefrø. Ser på forskjellige sider på nettet st det er froskjellig mening om disse er farlige (diarefremkallende) for fuglene. Er det noe sikre opplysninger om dette?
R.J. (20.01.2013)
Svar:
Dette spørsmålet er ikke skikkelig avklart. Sorte frø er mer oljeholdige enn de sorte og hvite. I England sier de at disse er helt OK. Tror egentlig bare du må forsøke, og se om fuglene spiser dem. Problemet er at solsikkeproduksjonen er endret, slik at de gode sort-hvite frøene knapt lar seg oppdrive lenger.
Roar Solheim (20.01.2013)
frøblandinger!
Hei, og takk for tidligere svar ang. konglebit.
Jeg lurer på dette med frøblandinger,(fuglemat, man kjøper ferdig i butikker. Disse inneholder mye rare frø som jeg opplever blir liggende i store mengder på fuglebrettet, frøblandinger fra f.eks. felleskjøpet og europris. Lurer på om disse blandingene er tilfeldig, om de er tilpasset nordiske fugler, og hvem som velger ut, og hvordan man finner de beste frøblandingene?
Det kan da umulig være verken fornuftig eller økonomisk å kjøpe frøblandinger på mange kilo der store mengder av innholdet ligger igjen? jeg har mange fuglearter på brettet, og de kommer jevnt og forsyner seg av mye av annet jeg legger ut.
Hilsen Bjørn.
B.M. (20.01.2013)
Svar:
Du berører et veldig viktig punkt, og en sterk kritikk til de som selger fuglemat. Dine erfaringer og mange andres, viser bare at det er utrolig mye fuglemat av dårlig kvalitet som selges, og dette er sannsynligvis årsaken til at mat blir liggende urørt. Sannsynligvis er det best å lage sine egne meiseboller, du finner beskrivelse på Fuglevennsidene.
Roar Solheim (20.01.2013)
Hvilken fugl er dette?
Hei!
Har et viltkamera ved en foringsplass for hjortevilt, og her en dag er det blitt tatt bilde av en fugl som ser ut som den skremmer rådyret. (Nederst til venstre i bildet.)Det er tatt i litt svakt lys, så kvaliteten på bildet er ikke så bra, men jeg synes det ser ut som en liten rovfugl.
På forhånd takk for svaret! :)
K. (20.01.2013)
Svar:
Det ser ut til å være en spurvehauk, pga tverrstripene over stjerten.
Roar Solheim (20.01.2013)
Ukjent gås
Hei.
Fotograferte denne langs elva Tista i Halden 6. januar. Har bladd i mine fuglebøker, men finner ikke ut av hvilket art denne er. Håper dere kan gi meg svar på det.
mvh
Geir Willy Woje
G.W.W. (20.01.2013)
Svar:
Dette er garantert en rømt tamfugl. Den ligner mest på en art som heter skjæregås, med litt irregulære mønster.
Roar Solheim (20.01.2013)
hvilken fugl
Lurer på hvilken fugl dette er. den er liten, litt pjuskete, hvit stripe i bakhodet, for det meste svart,grå og hvit. Tror det er en meis men usikker på hvilken. Han er alene
A.K.S.B. (19.01.2013)
Svar:
Dette er en svartmeis. Den hvite flekken i nakken er typisk for denne arten.
Roar Solheim (19.01.2013)
Hvilken fugl tilhører denne fjæren?
Vi fant denne fjæren på isen 19.januar 2013 ved Veiholmen, Smøla kommune. Er det fjør fra rovfugl?
J.K. (19.01.2013)
Svar:
Nei, denne fjæra kommer fra ei rugde.
Roar Solheim (19.01.2013)
moskus and med nebb skade
hei! eg har 3moskus ender. Etter eit revebesøk fekk den eine hannen av bette overdelen av nebbet. Det står kun 2-3cm igjen av overnebbet, men han greier å ette mjøl og drikke, men greier ikkje å etter grasse eller brød. Har du nokon tips om kva eg kan gjere?
N.N (19.01.2013)
Svar:
Nei, dessverre. Her bør du konsultere burfuglfolk som har erfaring med hold av tamfugler.
Roar Solheim (19.01.2013)
blåmeis
en liten blåmeis som har kommet seg inn i kjøkkenviften hos en av oss. Den er litt pjuskete, men flyr og virker ok. Litt fett fra kjøkkenviften i fjærene gjør at vi ikke tror den bør slippes ut riktig enda. Den har fått en bod som midlertidig hjem.
A. (19.01.2013)
Svar:
Ja, det er bra ikke å slippe denne ut i kulda ennå. Kanskje den faktisk må vaskes forsiktig med såpevann, skylles med vann og så få tørke, slik at fjærdrakten blir luftig og ren som den skal være. Da kan den isolere mot kulda.
Roar Solheim (19.01.2013)
Art
Hvilken piplerke er dette??
B.B. (17.12.2012)
Svar:
Piplerker er ikke de letteste fuglene å bestemme ut i fra enkeltfotografier. På grunn av de smale, sorte strekene på siden av brystet, under vingen, ser dette for meg ut til å være en trepiplerke.
Roar Solheim (19.01.2013)
Grågås og Kortnebbgås?
Hei, lurer på om det er Kortnebbgås eller Sædgås som er nederst på bilde. Bildet er tatt ved Orrevannet på Jæren 12.01.13
På forhånd takk!
N.N (13.01.2013)
Svar:
Lurer på om dette er sædgås. Føttene ser oransje ut (ikke rosa), men det er litt vanskjelig å avgjøre korrekt farge på grunn av det gule lyset de er fotografert i.
Roar Solheim (19.01.2013)
gås
er dette ei tundragås ? eventuellt underart ?
N.N (02.01.2013)
Svar:
Denne gåsa ser ut til å være tydelig mindre enn grågjessene den er sammen med. Den har ikke noe hvitt fjærfelt rundt nebbet, så det er hverken snakk om tundragås eller dverggås. Det mørke hodet er imidlertid mer typisk for de to artene sædgås og kortnebbgås. Sædgåsa er omtrent på størrelse med grågås, mens kortnebbgås er markert mindre. Dermed kan denne minne om en kortnebbgås. Det ser imidlertid ut for at den tydelig har oransje bein, noe som er et feltkjennetegn for sædgås, og ikke kortnebbgås. Nebbet ser heller ikke kortere ut i forhold til hodet enn hos grågjessene. Derfor tror jeg at dette er en sædgås.
Roar Solheim (19.01.2013)
Hva feiler denne kjøttmeisa?
Jeg har observert denne kjøttmeisa her på foringsplassen et par ganger. Den virker frisk og rask, men det er tydelig noe galt her.
Beklager at bildet ikke er så veldig skarpt, men jeg håper det er godt nok til å tydes.
M.A. (13.01.2013)
Svar:
Vet ikke hva denne sykdommen heter, men slike byller ser en faktisk på en del kjøttmeiser. Blir de for store, så plager de sikkert meisen, selv om enkelte fugler tydeligvis kan leve lenge med disse byllene. Det er imidlertid stor sjanse for at nettopp slike fugler er de som først blir offer for spurvehaukens jakt mellom hushjørnene.
Roar Solheim (19.01.2013)
Sjøfugl
Sjøfugl/dykker, rundt hode, runde øyne (store) svart bortsett fra en enslig hvit fjær lagsgående på vingen. Ser ut som om beina har samme farge som nebbet, rødt. Øverte del av b eina var synlig da den svømte. Observert i kikkert idag 13.1.13 på Herdla ca. kl. 13.oo. Finner den ikke i bøkene mine.
L.B.M. (13.01.2013)
Svar:
En av de få sjøfuglene du kan se nå som har tydelig røde bein, er teisten, men den har ikke spesielt påfallende stort hode. Nebbet er heller ikke rødt, men sort, men gapet er rødt inni. Lundefugler har orangerøde føtter, og litt rødorange på nebbet om vinteren. De har mer markant rundt/stort hode, men hvit farge langs vingen er ikke helt passende (hvitt på buksiden), derfor er jeg usikker på hvilken art du faktisk har sett.
Roar Solheim (19.01.2013)
Er det kolibri?
I Thailand så jeg en liten og smal fugl (ca 7 cm lang) som var lysebrun med et stort hvitt felt på magen. Nebbet hadde samme form som på en bekkasin, lang og tynn, men på denne fuglen var nebbet bøyd litt nedover. Den rotet veldig med nebbet ned i blomstene. Kan det være en kolibri? Bortsett fra det har jeg bare sett masse gråspurv her nede. Mvh Lina
L. (19.01.2013)
Svar:
Nei, du har garantert ikke sett en kolibri, fordi kolibriene kun finnes i Nord- og Sør-Amerika. Derimot finnes det flere andre fuglefamilier i tropiske strøk som har utviklet seg til spesialister på å spise nektar og pollen. Flere av disse har lange, tynne eller også buede nebb for å komme til nede i spesielle blomster. Det er nok en av disse artene du har sett, men jeg har dessverre ikke oversikt over fuglefaunaen i Thailand. Derfor kan jeg ikke umiddelbart finne alternative navn for hvilken art du kan ha sett.
Roar Solheim (19.01.2013)
Tips til hjemmelaget meisebolle.
Min meisebolle lager jeg slik: 1 pakke flott matfett blandet med opphakket; solsikkekjerner, gresskarkjerner, valnøtter, mandler, hasselnøtter, jordnøtter, havre, linfrø. Meget populær. til og med svarttrosten hiver innpå :-)
I.S. (16.01.2013)
Svar:
Takk for tips. Dette er verdifullt, for da kan andre lesere teste ut og gjøre sine egne varianter og erfaringer.
Roar Solheim (18.01.2013)
Mulig skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk.
Hei Har observert rundt vår søppel statsjon en skadet fugl - trulig vinge. Flyver ikke i vei. Trur det er en Gøk. Ligner veldig på fugel som er vist på vedlagt bilde. Unnskyld min dårlige norsk - er svenske som bur i Norge. Ønsker gjerne hjelp fra noen hva jeg skal gjøre. Synes synd på den lille å det er meget kaldt ute om dagen. Skal jeg prøve på å fånge den in med håv å kjøre den til Vetrinær?
Hilsen Bengt 95279373
B.A. (18.01.2013)
Svar:
Nei, du har nok heller observert en spurvehauk. Fuglen bør fanges inn, og undersøkes av en fuglekyndig veterinær eller en ornitolog i nærheten av der du holder til.
Roar Solheim (18.01.2013)
Biologisk systematikk
Er det riktig forstått at falkefamilien er den eneste som tilhører ordenen Rovfugler (Falconiformes), samtidig som betegnelsen rovfugler i praksis og dagligtale også benyttes som betegnelse på artene under ordenen Haukefugler (Accipitriformes), mens det altså i biologisk systematikk og forstand dreier seg om to forskjellige ordener?
N.N (18.01.2013)
Svar:
Ordenen rovfugler omfatter flere familier, hvorav falkene (Falconidae), og Accipitridae (hauker, ørner, våker, vepsevåker, glenter, gribber og kjerrhauker) er to av familiene. Rovfuglordenen har tydeligvis fått ulike vitenskapelige betegnelser i ulike verk. I Gyldendals store fugleguide heter ordenen Accipitriformes, mens den i Handbook of the birds of the world (som er eldre), heter Falconiformes. Jeg kjenner ikke hva som er siste oppdaterte form i systematikken (dette endres i blant grunnet DNA-studier), men antar at Accipitriformes kanskje er mest oppdatert betegnelse siden boka er av nyere dato.
Roar Solheim (18.01.2013)
Ukjent
Da prøver vi igjen, hvilken fugel er dette? Finner ingen i noen av bøkene som passer helt.
E.O. (18.01.2013)
Svar:
Dette er en strandsnipe - vanligste vadefugl langs vann og vassdrag.
Roar Solheim (18.01.2013)
Fuglespor i snø
Hvilke fugl kan dette være? Hundebåndet er 19 cm langt.Fuglen hadde gått på en liten bekk.
A.D. (18.01.2013)
Svar:
Jweg tror dette mest sannsynlig dreier seg om fotspor etter en gråhegre.
Roar Solheim (18.01.2013)
Hauk
Jeg fikk dette besøket på fugelbrettet mitt, regner med at dette er en Spurvehauk?
E.O. (18.01.2013)
Svar:
Ja, dette er en ung spurvehauk, klekket i 2012.
Roar Solheim (18.01.2013)