Hopp til hovedinnhold

Spør en ornitolog

Her kan du stille spørsmål om ville fugler og få svar fra en ornitolog. Om du laster opp et bilde av en fugl som du vil ha hjelp til å artsbestemme, så er det viktig å skrive hvor og når bildet ble tatt. Husk også å søke etter gamle svar, da vi ikke nødvendigvis gir nye svar til allerede stilte spørsmål.

Still et nytt spørsmål

Besvarte spørsmål

Alle / fugleforing / trekkfugler / fuglekasser / sjeldne fugler og identifikasjon / økologi og atferd / sykdom og skader / ringmerker / spor og sportegn / diverse

Viser 38 717 til 38 741 av totalt 50 019 spørsmål


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Kvinand?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Er ikke god på dette her (ennå). Men er det riktig at dette er kvinender? Den til høyre ligner veldig på bilder jeg har på kvinand and, men den til venstre er jeg mer i stuss over?

Bildet er tatt i Karmsundet forrige helg.

E.H. (24.01.2013)

Svar:

Ja, dette er to kvinender. Hannen til høyre (lett gjenkjennelig på den hvite flekken innenfor nebbet, samt gult øye), og en hunn til venstre.

Roar Solheim (24.01.2013)


#Fugleforing

Fugletelling-2013

Var med på fugletellingen i fjor, og tenker å nrapportere i år også, men p.t. er det ikke så mye fugl her hos oss enda vi har foret med:peanøtter,solsikke, meiseboller (store og små)og noe som likner meisebolle, men er trykket inn mellom skjellene på en stor kongle.Ellers legger jeg ut litt epler til trosten, men etter en stor flokk (ca.20-25 stk) jernspurv tidligerei vinter, er det nå gråspurv her, noen meiser (kjøttmeis og blåmeis) en spettmeis og den lille rødstrupen som har vært stasjonær, er borte, muligens tatt av en katt, eller frosst i hjel, vi har jo hatt ned i -17 gr. her , så kaldt er det.Den er sjelden på fuglebrettet, men spiser smuler fra de rikes bord, d.v.s.den sitter på bakken under meisebollene på foringsplassen og spiser det som drysser ned. Den virker som en solospiller, er det vanlig? Et skjærepar bor jo her, så de ser vi hver dag.Jeg synes det er en periode med lite fugl nå håper det bedrer seg. Hvis du har tid til å svare er jeg takknemlig foer det.

M.V.H. Else Jelmert

E. (22.01.2013)

Svar:

Mange registrerer slik nedgang i fugleantallet på forplassene, også jeg i Grimstad. Men vi har ingen god forklaring på hvorfor. Du kan ikke ha hatt en flokk med jernspurv hos deg nå i vinter, for de overvintrer ikke i flokker. Da er det mer sannsynlig at du har hatt en gulspurvflokk på besøk. Rødstrupene holder vinterterritorier, derfor opptrer de som regel enslige på den enkelte forplass.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Diverse

Granmeis

Hvor gammel kan Granmeisen bli?

J. (21.01.2013)

Svar:

De fleste småfugler kan kanskje bli opp mot 5-6 år gamle, i beste fall opp mot 10 år.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl

Hei Kom over denne fuglesangen for en ukes tid siden ved arkavatnet i Haugesund. Hvilken fugl er det vi hører? Merk at det går ca 15 sekunder før sangen starter.

S.S. (22.01.2013)

Svar:

Ingen lyd her, så det er ikke mulig å gi deg noe svar.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Er dette en brunsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Jeg tok bilde av denne sisiken på foringsplassen hos meg litt utenfor Bodø som jeg lurer på om det kan være en brunsisik.
Den var betraktelig brunere i fargen en de gråsisikene som har vert hær tidligere, og jeg mener den var mindre i størrelse også. Bildet er ikke av beste kvalitet. Observert 20/1-13

O.E.T. (22.01.2013)

Svar:

Se tidligere svar om problemet gråsisik-brunsisik. Tror jeg bare kaller denne en gråsisik.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Spørsmål:

Hei.

Da jeg gikk en skitur her om dagen passerte jeg et elveos og en råk i vannet der elven rant ut. Fossekallen var som vanlig på plass i elven, men i råken lå to ender. Den ene var en stokkand hann. Den andre var var helt svart(eller mørk-mørk brun). Den hadde svart nebb og svarte føtter i mot setning til stokkanden. Halsen virket slankere og lengere og hodet kanskje litt mindre, og den hadde en ganske stor hvit/gulhvit flekk/rose på brystet. Størrelse forøvrig omtrent som stokkanden, men den ga muligens et litt slankere uttrykk. Har prøvd å bestemme arten ved å bla i Cappelens felthåndbok, men jeg fant ikke ut av det.
Kan det være en hybrid?

A.B. (22.01.2013)

Svar:

Din beskrivelse får meg til å mistenke at dette er en rømt tamand eller hybrid som resultat av krysning tamand-stokkand. Det at den holdt seg sammen med en stokkand, kan nogså tyde på dette.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Fugleforing

Fuglene ble borte etter nyttårsaften

Kan det virkelig være mulig?
det var mange slag her før jul. Blåmeis, kjøttmeis, spettmeis, løvmeis, svartmeis. Enkelte dompap, pilfink. Nå er det veldig dårlig. merkerdet jo på hvor mye mat jeg legger ut. mater med fuglepeanøtter, havregryn, meiseboller og solsikkefrø.

I.S. (22.01.2013)

Svar:

Se tidligere besvarte spørsmål om samme fenomen.,

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Toppand - alder og kjønn?

Bilde vedlagt spørsmålet

Kan noen alders-/kjønnsbestemme disse to toppendene?
Bildet ble tatt i Borgundgavlen i Ålesund den 17. januar i år.

På forhånd takk!

mvh.
Erik

E.B.O. (22.01.2013)

Svar:

Dette kan jeg ikke si sikkert, men jeg mistenker at begge kan være unge hanner, fordi kroppssidene er lysere enn de skal være hos en hunn.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Fuglekasser

Rengjøring av fuglekasser

Jeg har 6 fuglekasser på tomten og alle er som regel opptatt av spurv, pilfink, blåmeis, kjøttmeis eller fluesnapper. Noen ganger har jeg tatt dem ned for å tømme og vaske dem. Vasker dem for å få bort lus. Men er det nødvendig? Vet de blir brukt om vinteren og jeg ønsker å tømme hver vår men noen ganger er jeg for sein for de er allerede opptatt.
Hvor viktig er det å tømme og evt gjøre reint, og når der det best å gjøre det?

A.B.B. (23.01.2013)

Svar:

Det er viktig å kaste ut gamle reirrester før neste hekkesesong, fordi reirene kan inneholde fuglelopper som de nye fuglene da får på seg. Bruk gummihanske og dra ut reirrestene nå om vinteren når det er kaldt. Da er heller ikke loppene særlig aktive, og du kan lett knipse vekk de du eventuellt kan få på hansken. Vasking er mest aktuellt dersom det er mye fugleskit nede i bunnen av kassa. Det kan det noen ganger bli om vinteren dersom fugl har brukt kassa jevnlig for overnatting.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Økologi og atferd

gjøk og vertsfugl

Hei, jeg har hørt at en av gjøkens vertsfugler har utviklet en metode til å kjenne igjen sitt eget avkom på i form av sang. Fuglemor kvitrer en sang til eggene sine, og når ungene klekkes, vil bare de som kvitrer denne sangen få mat av mor. Dermed vil ikke gjøkeungen, som ikke kan lære denne sangen, få mat, og dermed vil den heller ikke overleve. Jeg lurer på hvilken fugleart dette er.

R. (22.01.2013)

Svar:

Dette høres ikke riktig ut. Gjøkegget klekkes vanligvis FØR de andre eggene, slik at gjøkungen kan kaste ut de andre eggene og eventuellt andre nyklekte unger. Noen fugler har lært å gjenkjenne et gjøkegg, og da gir de opp reiret og bygger et nytt. Dette katt-og-mus kappløpet har trolig gjort at noen tidligere verter nå har blitt ubrukelige for gjøkene.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Diverse

Dompap

Hvilket hensyn må mann ta når mann skal bygge en fugle kasse til en dompap.

F. (22.01.2013)

Svar:

Dompapen hekker ikke i kasser - den bygger reir av tynne barkvister inne i tette bartrær.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ny fugl på foringsplass

Fuglen er flekket brun (og lys) i fjærdrakten. Veldig lys under. Har tre tydelige striper langs hodet: lys-mørk-lys.
Lurer på om det er en trekryper, men den ser litt større ut?
Går på bakken og plukker under mine eminente hjemmelagede meiseboller.

J.G.S. (23.01.2013)

Svar:

Klarer ikke å finne hva dette kan være, men neppe trekryper - den går ikke på bakken.

Roar Solheim (23.01.2013)


#Fugleforing

Fuglene er forsvunnet

Hei!

Hver høst og vinter setter jeg ut fuglemat til småfuglene. Det er mange varianter av fuglemat, alt fra nøtter og hjemmelagde meiseboller til frukt. Det pleier alltid å kry av alle slags fugler, noe som er veldig kjekt for en fugleinteressert jente som meg.
Men for et par uker siden la jeg merke til at alle fuglene var forsvunnet. Og de har ikke kommet tilbake. Det er helt tomt ved fuglematen, og fuglemateren som pleide å bli tømt på en dag, har nå stått urørt i to-tre uker. Jeg synes dette er utrolig merkelig og trist. Jeg har ikke lagt merke til hvorvidt alle fuglene i nærområdet er vekke, eller om det bare er hos meg.
Håper på et svar på hva som har skjedd!
Mvh Oda

O.L. (21.01.2013)

Svar:

Dette er et tilbakevendende spørsmål, og ett som er besvart mange ganger tidligere (se under besvarte spørsmål). Det samme har hendt på min forplass i Grimstad, og er rapportert fra mange rundt om i landet. Problemet er at vi ikke vet årsaken, men begynner å mistenke at det har noe å gjøre med dårlig kvalitet på fugleforet som selges.

Roar Solheim (21.01.2013)


#Diverse

Div

Bilde vedlagt spørsmålet

1. Hvor gammel kan en flaggspett bli? Vi har en her som nå er 5 el 6 år gammel, er lett å kjenne igjen på en flekk på brystet.
2. På artslista for Vindflomyra naturreservat står det: "Storfalk", skrevet med " som her, hvilken art kan det være?
3. Hvilken fugel kan ha lagt dette egget? Det ble funnet på Vindflomyra i et område med grov granskog 31 mai 2012. Egget er helt hvit.

E.O. (21.01.2013)

Svar:

Det er vanskelig å se om dette eggeskallet er helt hvitt, eller bare hvitt fordi det er overeksponert. Det kan være et dueegg som er droppet vekk fra reiret. Storfalk er betegnelse på ubestemt falk av arten vandrefalk eller jaktfalk. Flaggspetter kan bli opp mot 8-10 år gamle, i henhold til funn av ringmerkete fugler i Norge og Sverige

Roar Solheim (21.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Polarsisik?

Bilde vedlagt spørsmålet

Har hatt besøk av en blandingsflokk med gråsisik og polarsisik, tror iallfall det var en hel del polarsisiker i flokken. De var svært lyse, med både lys over og undergump- Jeg fikk bare dårlige bilder av de, dessverre. Legger ved et av de som viser den svært lyse overgumpen.

N.N (21.01.2013)

Svar:

Ja, dette ser helt klart ut til å være en polarsisik, når den er så dominerende hvit på overgumpen.

Roar Solheim (21.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Sanger?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei,

Denne får jeg bare ikke plassert...

Bildet er tatt april 2011 på Tautra.

B. (21.01.2013)

Svar:

Dette er ikke noen sanger, men en piplerke. Det ser mest ut til å være en skjærpiplerke. Vinkel og lys gjør det vanskelig å være sikker.

Roar Solheim (21.01.2013)


#Diverse

Gråsisik

Bilde vedlagt spørsmålet

Enkelte gråsisik er dominerende brun i hodepartiet (isse, øredekkere, kinn - se bildet til venstre) og har brunt vingebånd (bildet i midten), mens andre er langt gråere i hodet, dvs har tydelige gråe partier og har hvitt vingebånd (bildet til høyre). Er dette innenfor normal variasjon hos gråsisik?

N.N (21.01.2013)

Svar:

Ja. Gråsisikene utgjør et vanskelig kompleks, og jeg er ikke godt nok inne i problematikken. De brune ble ganske nylig gruppert som "brunsisik", men jeg tror denne inndelingen er forlatt. Under alle omstendigheter vil det alltid også være debatt og uenigheter om hva som skal anses som underarter eller ikke når det er slike vanskelige grupper. Så med fare for å ta feil, tror jeg dette nå må sies å være en del av variasjonsspekteret hos gråsisik.

Roar Solheim (21.01.2013)


#Økologi og atferd

Einebær

Hvilken fugl deler blå einebær i to, og spiser kun kjernen?

N.N (21.01.2013)

Svar:

Det vet jeg ikke. Flere arter spiser einerbær (bl. a. grønnfink, sidensvans og konglebit), men om noen av disse spiser på den måten du beskriver, kjenner jeg ikke til, dessverre. Tror kanskje ikke noen andre gjør det, heller (?).

Roar Solheim (21.01.2013)


#Fugleforing

Mat til rødstrupe ?

Tips til hva en kan by en sulten rødstrupe på vinteren ?

K.K. (20.01.2013)

Svar:

Små smuler av ukrydrete kaker, brød o.l., frukt og faktisk meiseboller.

Roar Solheim (20.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

to spørsmål

1. Jeg så mandag 14.1.13 ca kl 17 en fugl i småbathavna Skansen i Trondheim som jeg ville ha tatt for en andunge hvis det ikke var midt på vinteren, og at den dykket når den oppdaget meg. Jeg padlet alene med kajakk så jeg kom ganske nært men det var vanskelig å se godt fordi det var mørkt. Jeg så likevel formen i silhuett veldig godt. Da jeg søkte på nettet det nærmeste jeg fant som lignet var en dvergdykker. Kan det stemme? Habitatmessig skulle det jo ikke gjøre det men utseende og oppførsel kunne tilsi det. Og hvis ikke, hva kan det da være?
2. På padletur rett utenfor Bodø dukket det opp en alkekonge-lignende fugl 1m fra kajakken, bare at den var tydelig mindre. Kan det dreie seg om det som omtales som " en av to underartene til alkekonge som opptrer i samme habitat som den". Hva heter denne underarten på norsk som på latin kalles A. a. alle? Det lyktes meg ikke å finne noe mer informasjon om den på nettet.
På forhånd takk!
mvh
Soile Hämäläinen

S.H. (20.01.2013)

Svar:

Ja, dvergdykker er et godt forslag. Om vinteren kan du se denne arten langs kysten, så det er absolutt aktuell art der du så den. Alkekonger finnes bare i en variant her i Norge, så du vil ikke se forskjell på underarter av denne. Enten så du en liten alkekonge, eller så kan du ha sett noe annet (men da har jeg ikke gode forslag).

Roar Solheim (20.01.2013)


#Økologi og atferd

Rødstrupe og territorium

I alle år når jeg har lagt ut mat på fuglebrettet,så har det alltid forekommet en og annen overvintrende rødstrupe.Men det jeg har merket meg er at det er alltid kun EN rødstrupe tilstede,det er altså aldri to eller flere rødstruper ved fuglebrettet.. Har dette noe å gjøre med at rødstruper har sitt eget revir,hvor de så holder artsfrender borte i fra??

J.R. (20.01.2013)

Svar:

Ja, helt riktig! De rødstrupene som overvintrer, etablerer vinterterritorier. Derfor kan du faktisk høre dem synge om vinteren også, når det er mildvær. Du KAN oppleve å få et par rødstruper på en forplass, men du får aldri en liten flokk, slik du gjør med finkefuglene.

Roar Solheim (20.01.2013)


#Fugleforing

Sorte solsikkefrø.

Har kjøpt en sekk solsikkefrø hos Felleskjøpet. Når vi kommer hjem og skal fore småfuglene ser vi at en stor andel i sekken er sorte solsikkefrø. Ser på forskjellige sider på nettet st det er froskjellig mening om disse er farlige (diarefremkallende) for fuglene. Er det noe sikre opplysninger om dette?

R.J. (20.01.2013)

Svar:

Dette spørsmålet er ikke skikkelig avklart. Sorte frø er mer oljeholdige enn de sorte og hvite. I England sier de at disse er helt OK. Tror egentlig bare du må forsøke, og se om fuglene spiser dem. Problemet er at solsikkeproduksjonen er endret, slik at de gode sort-hvite frøene knapt lar seg oppdrive lenger.

Roar Solheim (20.01.2013)


#Fugleforing

frøblandinger!

Hei, og takk for tidligere svar ang. konglebit.
Jeg lurer på dette med frøblandinger,(fuglemat, man kjøper ferdig i butikker. Disse inneholder mye rare frø som jeg opplever blir liggende i store mengder på fuglebrettet, frøblandinger fra f.eks. felleskjøpet og europris. Lurer på om disse blandingene er tilfeldig, om de er tilpasset nordiske fugler, og hvem som velger ut, og hvordan man finner de beste frøblandingene?
Det kan da umulig være verken fornuftig eller økonomisk å kjøpe frøblandinger på mange kilo der store mengder av innholdet ligger igjen? jeg har mange fuglearter på brettet, og de kommer jevnt og forsyner seg av mye av annet jeg legger ut.
Hilsen Bjørn.

B.M. (20.01.2013)

Svar:

Du berører et veldig viktig punkt, og en sterk kritikk til de som selger fuglemat. Dine erfaringer og mange andres, viser bare at det er utrolig mye fuglemat av dårlig kvalitet som selges, og dette er sannsynligvis årsaken til at mat blir liggende urørt. Sannsynligvis er det best å lage sine egne meiseboller, du finner beskrivelse på Fuglevennsidene.

Roar Solheim (20.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Hvilken fugl er dette?

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei!
Har et viltkamera ved en foringsplass for hjortevilt, og her en dag er det blitt tatt bilde av en fugl som ser ut som den skremmer rådyret. (Nederst til venstre i bildet.)Det er tatt i litt svakt lys, så kvaliteten på bildet er ikke så bra, men jeg synes det ser ut som en liten rovfugl.
På forhånd takk for svaret! :)

K. (20.01.2013)

Svar:

Det ser ut til å være en spurvehauk, pga tverrstripene over stjerten.

Roar Solheim (20.01.2013)


#Sjeldne fugler og identifikasjon

Ukjent gås

Bilde vedlagt spørsmålet

Hei.
Fotograferte denne langs elva Tista i Halden 6. januar. Har bladd i mine fuglebøker, men finner ikke ut av hvilket art denne er. Håper dere kan gi meg svar på det.

mvh

Geir Willy Woje

G.W.W. (20.01.2013)

Svar:

Dette er garantert en rømt tamfugl. Den ligner mest på en art som heter skjæregås, med litt irregulære mønster.

Roar Solheim (20.01.2013)

««første 38 717 - 38 741 av 50 019 siste»»